Mussolini

Mussolini https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181387/bmid_mussolini-659b453490cc9.jpg 5 11 4

Je známo, že italský diktátor Benito Mussolini se ve své vlasti chopil moci jedenáct let před Hitlerem v Německu, byl původně jeho velkým vzorem, ale za války nepříliš platným spojencem, a nakonec se také odebral na onen svět bez řádného soudu. Kdo ví něco o jeho osobním, nepříliš vzorném životě? Jak se stal z rozhodného odpůrce italských imperiálních výbojů jejich protagonistou? Jak to bylo s jeho socialistickou minulostí? Autor si neklade za cíl sbírání skandálních historek, ale také se žádným podrobnostem nevyhýbá. S pravým britským nadhledem podává objektivní zprávu o této nepochybně záporné, ale i nepochybně významné postavě dějin dvacátého století.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Themis
Originální název:

Mussolini , 1997


více info...

Přidat komentář

konicekbily
15.04.2023 5 z 5

Velice dobře napsaná biografie. Na pozadí historických událostí první poloviny dvacátého století je dopodrobna vylíčen životopis jednoho z největších politiků té doby. Kniha se pokouší popsat Duceho život objektivně a mohu prohlásit, že nebyl celkově tak úplně negativní, jak se nám to předkládalo v dějepisu. Byl vtažen do politických hrátek a ve finále se přiklonil na špatnou stranu. Kniha pěkně čte, ale myslím si, že po čtenáři vyžaduje znalost dějinných souvislostí.

JohnRPayne
25.07.2022 5 z 5

No tak tohle bylo něco.

Od Ridleyho si musím ještě něco přečíst, protože Mussolini byl trhák od začátku do konce. Nespoutaná jízda životem člověka s velkým údělem, který ovšem shodou, pro něj nevhodných, okolností, tento úděl prozřetelna dovede až k tragickému konci.

Jak psali již přede mnou; nechybělo málo a tento sebevědomý diktátor, „mistr sezení na dvou židlích zároveň“ a záletník, by stanul na straně spojeneckých vítězů a pravděpodobně by držel linii evropské protisovětské pevnosti, společně s přítelem Churchillem. A kdo ví, třebas by s Francem táhli celý jih k fašismu.

Neskutečně čtivé, plynulé, vtipné a faktické. O tomto člověku se ví tak málo!


JulianaH.
02.02.2019 5 z 5

„Kdo s rozhodností hlásá nějaké politické přesvědčení, respektuje i přesvědčení jiných, zvláště když se sám staví proti němu.“ Italo Balbo, fašista

Knížka mi byla doporučena na semináři z dějin 20. století a do knihovny jsem pro ni skoro běžela. Zaslouží si svých 100 %. Četla se dokonce lépe než většina beletrie, která mi dosud přišla do ruky. Než jsem knihu definitivně zaklapla, týrala jsem celé okolí včetně mé nebohé matky citacemi a otázkami: „Copak to není FASCINUJÍCÍ?" A asi jsem poněkud znepokojila spolucestující ve vlaku, když jsem se sesypala smíchy nad druhou kapitolou diktátorova životopisu.
Ridleymu se zdařilo najít ideální rovnováhu mezi popisem politické situace v Evropě (i tady je text zábavný a plynulý) a Benitovým osobním životem. Kamarád, který přečetl asi 80 stránek, životopis označil za trochu bulvární, což není tak docela pravda. Souhlasím, že autor by si mohl odpustit líčení Mussoliniho milostných pletek, na druhou stranu pokládám za cenné informace o tom, co tento člověk četl, kterými sporty se vyžíval nebo jak se stravoval.
Ridley jako Brit zdůrazňuje italsko-britské vztahy. Podle mě to není na škodu. Větší problém mám s jeho zjevným stranictvím, například křivdí Sudetským Němcům, o nichž toho zřejmě moc neví. Ale jelikož těžiště práce je jinde, lze mu to odpustit.
A Mussolini byl zkrátka velký muž. Eia, eia! Alalà!

KejmlP
07.04.2017 5 z 5

Výborná kniha o tom "třetím vzadu", o diktátorovi, jehož jméno sice zná skoro každý, ale jen málokdo o něm něco ví, protože stojí ve stínu titánského boje Stalina a Hitlera. A když jsem tuto knihu dočetl, pochopil jsem, jaká je to škoda. Mussolini je nesmírně zajímavou postavou, a jeho život bych shrnul do slov "antická tragédie". Není tak jednoduché se s ním vnitřně vypořádat. Ve dvacátých letech odvážný muž, kterého obdivovala celá Evropa, zářivý vůdce, který chtěl jít vlastní cestou a vrátit Itálii slávu. A potom okolnostmi vynucený spojenec Hitlera, který brzo upadá do jeho temného stínu, a stává se jen figurkou, která napodobuje činy svého Mefistofela, aniž by se s nimi vnitřně ztotožňovala. A nakonec dvojí pád rezignovaného muže, který si uvědomuje, že se zapletl do cizí hry, o které nikdy nesnil, a v které hraje jen nedůstojnou roli všemi opovrhovaného statisty. A přitom nechybělo tak málo, a Mussolini mohl být členem protihitlerovské koalice, fašismus by nebyl synonymem nacismu, a samotný Duce mohl být kontroverzním, leč uznávaným dovršitelem italského resorgimenta. Po přečtení knihy je ho člověku vlastně trochu líto.
Knihu opravdu doporučuji všem, kteří se chtějí o této tragické kontroverzní postavě 20. století dozvědět víc, než jen to, že byl spojencem Hitlera. Nebudete litovat.

Štítky knihy

životopisy, biografie fašismus Itálie osobnosti diktátoři

Autorovy další knížky

Jasper Ridley
britská, 1920 - 2004
1995  91%Tito: Životopis otce Jugoslávie
2002  96%Mussolini
2004  60%Svobodní zednáři

Kniha Mussolini je v

Přečtených13x
Doporučených3x
Knihotéce4x
Chystám se číst14x
Chci si koupit13x