Sedm let v Tibetu

Sedm let v Tibetu https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28974/bmid_sedm-let-v-tibetu-Kzz-28974.jpg 4 491 88

Úspěšná kniha rakouského autora, který prožil ve čtyřicátých letech v Tibetu sedm let. Heinrich Harrer prožil svá léta v Tibetu šťastnou náhodou. Cestou z horolezecké expedice k Nangá Parbatu byl při vypuknutí druhé světové války internován v britském táboře, odkud se mu spolu s Peterem Aufschnaiterem podařilo uprchnout do Tibetu. Dlouhé měsíce putuje o hladu ledovými pustinami, až se po mnoha dobrodružstvích dostane v převlečení do Lhasy, kde se stává učitelem a přítelem mladého dalajlámy.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Ivo Železný
Originální název:

Sieben Jahre in Tibet , 1953


více info...

Přidat komentář

Timkim
12.04.2024 3 z 5

Kdysi dávno jsem viděl film a velice se mi líbil. Chtěl jsem tedy vědět co bylo jeho předlohou.....no, prostě cestopis... upřímně jsem zklamaný. Měl jsem vysoké očekávání které se nenaplnilo. Ono ani v podstatě nebylo co popisovat....ledovce, skály, hory, osly, jaky, bídný život..... Neoslovilo mě to. 60%

stanislava9718
15.02.2024 3 z 5

Také konstatuji, že kniha je lepší než film. Je to příběh rakouského horolezce příslušníka NSDAP, kterého události 2. světové válka "zadržely" v Indii při chystané horolezecké výpravě. Chápu jeho pohnutky, že v zajetí nezůstane. Na základě těchto události autor napsal krásný příběh, o Tibetské kultuře a způsobu života, se na pozadí odehrává příběh o muži jenž při útěku za svobodou, poznává nejen krásu nádherných Himalájí ale i srdečnost místních obyvatel a nalézá nečekaná přátelství, které ho poznamenají na celý život.


23Tobiáš23
07.01.2024 4 z 5

Cestopisnou knihu jsem dosud žádnou nečetl. Musím se přiznat, že bych si sám od sebe takový žánr nikdy nevybral a tak jsem měl předem lehké obavy, jestli mě kniha zaujme. Rozdělil bych jí pro sebe do třech částí. První část, kdy se rakouský horolezec Heinrich Harrer při druhé světové válce ocitl v táboře v Indii a pokoušel se o útěk, mě zaujala tak moc, že jsem jí přečetl „jedním dechem“. Druhá část, která pojednává o jeho cestě za svobodou a dovede ho až do Tibetu, mi přišla pro mě chvílemi zdlouhavá a již jsem se těšil, kam se kniha s dějem posune dál. Třetí část, která nás přivádí konečně do vytouženého Tibetu, mě osobně nakonec bavila nejvíce. Zde se můžeme hodně dozvědět o životě, kultuře, umění a zvyklostech zdejších obyvatel. Autor svůj skutečný příběh v knize popisuje velice hezky a přesvědčivě. Jsem rád, že jsem si jako svůj první cestopis vybral zrovna tento. Četl se mi nakonec úplně sám, až mě to samotného ve finále velice překvapilo. Kniha byla zfilmována pod názvem Sedm let v Tibetu, určitě se na tento film pro porovnání rád podívám.

mi-380
08.12.2023 4 z 5

Rakouský mistr světa v lyžování a také příslušník SS vypráví. Na začátku války zajat Angličany před horolezeckou výpravou v Indii, postupně absolvoval několik pokusů o útěk a pak už nastal ten jeden VELKÝ útěk, napínavé putování, a tím také zdroj pro neméně velký cestopis z krajů pro Evropany dlouho odlehlých a neznámých. Cestopis zajímavý, přibližující svéráznou tibetskou společnost a její zvyky, časem ovšem (po zakotvení autora s přítelem Peterem Aufschnaiterem ve svatém městě) sklouzávající k popisné monotónnosti s minimálními dramatickými amplitudami.
Film mě minul, asi se po něm podívám.
75 % (zatím 477 hodnotících s průměrem 88 %).

kuky921
15.09.2023 4 z 5

Příjemné čtení o dobrodružství se vším všudy.

bookworm
04.06.2023 3 z 5

Táto kniha vo mne vyvolala veľmi rozporuplné reakcie. Na jednej strane zaujímavé čítanie o neznámej krajine a o doslova neuveritelnej púti rakúskych horolezcov. Na druhej strane frustrujúce pohľady do pomerov v miestnej spoločnosti, ktorá žila ešte v roku 1945 ponorená v poverách, spútaná mocnou mníšskou klikou, odmietajúcou akýkoľvek pokrok. Pôsobilo to na mňa ako rozprávanie z ríše faraónov. Tak som si aspoň mohla spraviť názor na súčasné súvislosti.

Pytlík
08.04.2023 4 z 5

Harrer za svůj život zažil tolik, co sto jiných. Prvovýstup na Eiger, tenhle útěk do Tibetu... Si říkám, kolik takovýchhle dobrodruhů v historii existovalo, a my o nich nic nevíme, protože nenapsali knihu. Harrer ji naštěstí napsal. A tak můžeme porovnat jeho informace s těmi, kterými nás před lety krmil ten náš vrchní tibetolog, alias ožrala z Hradu. Kdy tvrdil, že v Tibetu existovala otrokářská společnost a provinilcům mniši vylupovali oči. A jak je tedy dobré, že čínská armáda Tibet osvobodila. Je zajímavé, že Harrer žádné vylupování ani otroky neviděl. A i ten nejhorší tibetský feudalismus bude zajísté lepší než svoboda na čínský způsob, která Tibetu přinesla milióny mrtvých při Maově "kulturní revoluci" a nucené přesídlení mnoha Tibeťanů do vnitrozemské Číny.

Marcello_zbb
21.03.2023 4 z 5

Zaujimavá kniha, zaujímavé informácie. O Tibete som vedel asi toľko, ako priemerný američan o Európe - vedel som kde je a to je všetko. Vďaka tejto knihe, som sa super zorientoval a popri čitaní dohladal a naštudoval aj dalšie informácie z iných zdrojov.

0475
12.03.2023 5 z 5

Luxus. Z hlediska stáří mě to nelákalo ale příjemně překvapilo

Naias
30.10.2022 5 z 5

Je neuveriteľné, že človek, ktorý tak miloval Tibet a Tibeťanov a stal sa blízkym priateľom dalajlámu, bol nacista.
Ktohovie, prečo do NSDAP vstúpil. V tejto knihe písal, že keď bolo po vojne, dostali sa mu do rúk obrázkové časopisy. Vraj keď videl nemeckých vojnových zajatcov na nútených prácach, bolo mu smutno. Aj predtým spomínal, že jeho vlasť prežívala ťažké chvíle. Ani ň o ťažkých chvíľach, ktoré prežívali iné krajiny, ani slabika o tom, čo spáchali nacisti. A je nepravdepodobné, že by sa k nemu nedostali i správy o ich zverstvách. Pritom o Tibete, obyčajných chudobných ľuďoch, o ich slobode, o ich práve rozhodovať sami o sebe sa rozpisoval veľmi vrúcne. Zo zmienok, ako Číňania zaobchádzajú s Tibeťanmi, je cítiť hlboký smútok. Mám z tejto knihy pocit, že si Heinrich Harrer ctil cudziu slobodu a právo na sebaurčenie. To mi ale nejde dohromady s jeho predchádzajúcim postojom. Keď vstúpil do NSDAP, mal asi dvadsať. Neskôr sa dostal do Tibetu po mnohých útrapách, dobré dva roky sa motal aj s kamarátom naokolo po zasnežených pláňach s minimom jedla, nedostatočnou obuvou a oblečením, kým sa im podarilo dostať do Lhasy. Častokrát im ľudia, ktorí sami skoro nič nemali, poskytli pomoc, správali sa k nim veľmi priateľsky, podelili sa o jedlo a odmietali za to peniaze. Možno to ním pohlo.

Marfiel
27.09.2022 5 z 5

Krásná knížka, moc příjemně se četla. Z každé stránky jsem cítil autorovu lásku k Tibetu. Zároveň oceňuji, že se autor snažil být objektivní. Na jedné straně autenticita tibetského způsobu života, radost z každodenních věcí, opravdovost přátelství a bezmezná láska tibeťanů k dětem, na straně druhé všudypřítomný vliv náboženství, které, pokud se změní ve fanatismus, může způsobit úpadek země. Třeba zaříkávání bylo v Tibetu v pol. 20 stol. běžným způsobem léčení...

Lukyn96
12.07.2022 4 z 5

Vzpomínky rakouského dobrodruha na putování po daleké Asii, když svět nebyl ještě tolik globalizovaný a všichni tam na Evropana koukali jako na zjevení. Kniha obsahuje mnoho zajímavostí o tibetské kultuře a dobře se mně četla i proto, že je členěná do kratičkých kapitol.

Katyca
06.05.2022 4 z 5

Ze začátku jsem se do knihy nemohla vůbec začíst. Přišlo mi to stále dokola, ale jak začalo povídání o Tibetské kultuře (zvyky, náboženství, tradice…), tak to mě moc bavilo. Každopádně obdivuhodný výkon k přejíti tolik vrcholů.

toni-az
05.05.2022 4 z 5

Ač mě nikdy nelákalo audiobook znovu pouštět, když jsem to udělal, nakonec jsem si poslech užíval. Člověk se dozvěděl spoustu nového o tom, jak to v Tibetu kdysi fungovalo, nicméně nemůžu se ubránit pocitu, že přítomnost "Němců" byla dobrá záminka pro Čínu k obsazení Tibetu. Trochu mi vadila ta německá nadřazenost, kterou zejména v začátku knihy projevovali. Spoustu rozhodnutí jsem opravdu nepochopil. Ale počtení zajímavé a navíc se knížka hodí asi tak do poloviny letošních výzev.

deniha
17.04.2022 4 z 5

Kniha mi svým stylem velmi připomínala Bílou velrybu od Hermana Melvilla, neboť přes přemíru informací o Tibetské kultuře a jejich způsobu života, se na pozadí odehrává příběh o muži jenž při útěku za svobodou poznává nejen krásu nádherných Himalájí ale i srdečnost místních obyvatel a nalézá nečekaná přátelství, nejen to s dalajlámou, jenž jej poznamenají na celý život. Ovšem věřím, že Heinrich nám touto knihou nechtěl jen předat své znalosti a poznatky ze svého dobytu v Tibetu, ale chtěl nám předat i poselství, že bez ohledu na to kde jste se narodili, svůj 'domov' a 'účel' můžete klidně najít i v zemi vzdálené 6 tisíc kilometrů.

Ajrad1981
23.03.2022 4 z 5

Zajímavý příběh. Obdivuhodný výkon, přejít takové kopce! Na kochání by byla ta panoramata super, ale že bych musela takovou túru absolvovat... Radši si o tom jen čtu, a až budu mít chuť podívat se na větší kopec, zajedu si na výlet do Alp.
Velmi zajímavé byly popisy tamních obyvatel, zvyků, obřadů, slavností. I mladý dalajlama musel být fajn člověk. Jen mě trochu zatrnulo při větě, že Čína se chystá osvobodit Tibet. Na východě Evropy se právě teď taky "osvobozuje"...

Usire
21.02.2022 5 z 5

Kniha je rozhodně lepší než film (ten je také dobrý), protože přináší spoustu pohledů do Tibetské kultury, a to takřka celého spektra obyvatelstva. Velmi mne mrzí, že svět neudělal takřka nic pro to, aby se tato jedinečná společnost zachovala. Kdo ví, jak dlouho ještě vydrží tradice, které jsou již tak dlouho potírány, než bude vše zapomenuto a my se budeme moci o těchto lidech a jejich ojedinělé kultuře dočíst pouze od několika cestovatelů, které tam ani sami Tibeťané nechtěli. Ale právě díky nim, je k dispozici náhled doby s řadou fotografií a popisů.

helena842
14.02.2022 5 z 5

Nejvíce se mi líbila část věnovaná přírodě a horám, které autor při útěku do Tibetu poznával a závěr knihy, který se blíže věnoval setkáními s Dalajlámou. Pokud máte rádi dobrodružství nebo se chcete dozvědět více o životě v Tibetu, tak je kniha pro vás to pravé. Jediné, co bych uvítala v knize a chybělo mi, jsou informace o autorově návratu do vlasti a fotografie, které během pobytu pořizoval a několikrát je zmiňoval.

Jarcaa
01.01.2022 5 z 5

Moje oblíbená kniha, myslím, že bych si ji měla znovu přečíst. Pokud vás k ní přivede film, tak si vypněte hlavu, kniha se od filmu velmi liší. Pochopíte díky ní Tibeťany, jejich život a pak i vztahy s Čínou.

katkaq
20.04.2021 3 z 5

Popis Tibetu mě okouzlil. Autor dokázal podat příběh zajímavě a když tento žánr normálně nečtu, odcházím spokojená. Trošku mě, ale zaráží, že na to kolik času tam strávil a vedle kterých lidí sedával, mi tak trochu chybí větší přesah. Větší hloubka. Ale chápu, že pro takové myšlenky možná v této knize neviděl místo.