Pohádka

Pohádka
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507743/bmid_pohadka-mVC-507743.jpg 5 804 804

Charlie Reade vypadá jako obyčejný středoškolák, ale už toho má dost za sebou, život se s ním rozhodně nemazlil: máma mu umřela při autonehodě, z táty se stal alkoholik. Ve svých sedmnácti Charlie potkává Howarda Bowditche, samotáře z domu na vysokém kopci. Na zahradě za domem stojí zamčená kůlna, z níž se linou příšerné zvuky. Pan Bowditch umírá a Charlie zjišťuje, že mu dům odkázal – spolu s tajemstvím, které bude zatraceně těžkým břemenem. V kůlně je totiž portál do jiného světa. Ten jiný svět je v ohrožení a spolu s ním i ten náš. V paralelním vesmíru jsou honosné paláce s vysokými věžemi, zatuchlé podzemní kobky a magické hodiny, které umějí vrátit čas.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Fairy Tale , 2022


více info...

Přidat komentář

kikies
včera 5 z 5

Velice dobrá knížka, skvěle vystavěný příběh. Napínavá pohádka pro dospělé, čtivé, promyšlené, bohaté, silné i dojemné. Příběh, který vás vtáhne a nepustí.

Netae
05.07.2024 4 z 5

Určitě to není klasický King, ale i tak je to moc dobrá kniha. Má trochu pomalejší rozjezd, než začne děj ubíhat tak, že je nutné obracet rychle stránku po stránce, chvilku to trvá. Všechno, co se dělo v Empisu bylo neskutečně napínavé. Charliemu i Radar jsem celou dobu držela palce.


WonderNika
21.06.2024 5 z 5

Skvost!! Úžasný kingovsko rozprávkový príbeh sveta, v ktorom je mágia iná, ako tá v našom svete ;-)
Bavil má každý riadok, každá veta knihy, prostredie, postavy. Môžem s istotou povedať, že ide o jednu z mojich najobľúbenejších kingoviek! Spojenie rozprávkových, mýtických bytostí oboch svetov má veľmi milo prekvapilo. Koniec, aj keď presne taký, na aký sme u Kinga zvyknutí, má veľmi bavil. Je to predsa len rozprávka, v ktorej dôležitá bola cesta, dobrodružstvo, priateľstvá a láska ..nie, to, ako rýchlo sa to všetko skončí.
Dávam 10/5. Budem mať problém po tomto príbehu začať ďalšiu knihu. Chvíľu ešte chcem žiť s predstavou, že kdesi pod naším svetom existuje iný, pre nás tajomný a zázračný..

Belanna
16.06.2024 5 z 5

Kingovská Pohádka se mi moc líbila. Litovala jsem, že nemám tolik času, jaký bych chtěla a musela jsem čtení často odkládat.
Jak je u autora zvykem, směr příběhu se těžko odhadoval a styl psaní opět způsobil, že jsem se cítila součástí všeho dění.
Tentokrát mi tu ani trochu nechyběla obvyklá hororová linka.

Peter73
13.06.2024 4 z 5

(SPOILER) Môj prvý KING, niektorí hovoria, že toto nie je tá správna kniha od KING-a, ale nebola zlá. Dej sa odohráva v súčasnosti, je o živote amerického teenagera, ktorý to nemá v živote ľahké. Prvá 1/3 knihy je taký príbeh z bežného života. Bol to asi úmysel autora, aby vás po takomto začiatku namotivoval čo bude ďalej. Je zaujímavé, že túto takú obyčajnú časť som čítal s napätím a vyčkával čo bude ďalej, kedy sa to začne... Potom sa dej presúva do paralelného sveta, kde je veľa udalostí, postáv, autor to asociuje s rozprávkami (preto asi aj ten názov Rozprávka) Je to už taká rozprávka pre dospelých. Nečakajte napätie, hrôzu ani krimi, je to taký mix žánru románu zo súčasnosti a fantasy. Autor napísal toto dielo počas Covidu a je to pocta všetkým rozprávkam. Za mňa je to slušná kniha, je to taký mix, nie každému sa musí páčiť, ale myslím že každý si v nej niečo nájde čo ho zaujme.

Emily82
12.06.2024 5 z 5

Úžasný příběh. Kinga moc nečtu, ale manžel ho má moc rád a tuto knihu mi doporučil, že se mi bude líbit, že je to opravdu pohádka. Nemohla jsem se odlepit.

Kalima206
31.05.2024 5 z 5

Paaani, tak tohle se opravdu povedlo!
Me se pribeh neskutecne libil, trosku bych rekla, ze zde S.King trosku vymekl, ale aspon sem se nebala knihu docist az do konce
Urcite doporucuji

ondra295
30.05.2024 5 z 5

(SPOILER) Nejde o úplně klasickou Kingovku, ale je neméně skvělá. Na začátku stojí dojemné přátelství starého nevrlého pána a jeho psa s mladým teenagerem - po smrti Howarda se pak rozehrává skvělý příběh, který začne průchodem kouzelným portálem do krizí se zmítající země, kde potkáváme spoustu výjimečných postav a sledujeme vývoj hlavního hrdiny ve skvělý charakter. Konec je opět takový... frustrující, jak už jsme u Kinga zvyklí, ale vlastně nevyhnutelný, kdy se hrdina v zájmu obou světů rozhodně portál raději nenávratně zapečetit.

Maraiser
30.05.2024 5 z 5

Ani nevím, co bych k tomu napsal. Prostě naprostá spokojenost. A titul Pohádka tomu naprosto sedne.

1972Sixo
21.05.2024 4 z 5

Hneď od začiatku ma to riadne vtiahlo a pohltilo. Prvá tretina knihy sa odohráva na malom priestore s pár skvelými postavami v (dá sa povedať) reálnom svete, kde ešte len to kúzlo tušíte. Až príliš čiernobiele postavy navodzujú rozprávkovú atmosféru ešte skôr než sa to prejaví prostredím. Jasné, že ich King postupne rozvíja ukáže aj ich temnejší charakter, čo pridá na ich príťažlivosti. V prostrednej časti knihy nás pohltí kingovské snové fantastično, ktoré zľahka korešponduje s jeho Temnou vežou. Je inšpirované klasickými rozprávkami a troma velikánmi, ktorým King venuje prvú vetu knihy. Sú to tvorcovia Tarzana (v tomto prípade skôr "Princezny z Marsu"), Barbara Conana a Božstva Cthulhu. Skvelo Kingovsky to odsýpa, ale predsa to nie je dokonalé a pár výčitiek mám. Snaži sa obracať rozprávkové klišé vo svoj prospech a nie vždy sa mu to darí. Tiež neukončil niektoré zaujimavé dejové línie čo alibisticky priamo v knihe priznáva, ale jednoducho to tam chýba. Raz som niekde čítal ako King povedal, že postavy v románoch netreba viesť, ale sledovať ich. No tu by som ich rád popostrčil nejakým smerom, pre uspokokojenie mojej hladnej zvedavosti v tom atmosfericko - epickom svete "za dúhou".

Pentlička
17.05.2024 5 z 5

Četla jsem pomalinku, oddalovala jsem další čtení, šetřila jsem si ji. Bála jsem se, že to moc rychle uteče. Když jsem došla na str. 724 slzy mi tekly proudem, nechtěla jsem se loučit.
A není to fantasy jako takové, to by někdo mohl být zklamaný, je to prostě Pohádka. Trochu drsná, trochu krvavá, vtipná a krásná.

Drahuska12
07.05.2024 5 z 5

Dříve jsem zkoušela Kinga číst, ale vůbec mi to nešlo. Nelíbil se mi jeho styl psaní nebo jsem možná byla ještě moc mladá. ALE! Dala jsem mu znovu šanci a myslím si , že u správné knihy.
Byla to jízda ! Hrozně moc mi to bavilo . Až na to že kniha byla tedy dost tlusta a ke konci se to už trochu vleklo .
Moc doporučuji i těm , kteří jste na Kinga zanevřeli!
Skvělá kniha

faba
06.05.2024 3 z 5

King psát umí, o tom žádná. Jak se říká, hezky česky.
Část knihy, kdy se seznámíme s hlavním hrdinou a jeho ,,sousedem" a psem, je skvělá. Jak ale vleze do jiného světa už to začíná být nuda. Chvilkami to jde, čas ve vězení, souboje, ale jinak nic moc... Ostatní pohádkové bytosti a svět je trochu pohádka. Ani fantasy, ani horror. Myslel jsem, že to bude druhý Duma Key nebo něco podobného, ale bohužel nic...
Musím si asi přečíst něco z dřívější tvorby.
Kniha dobrá, možná i ***1/2, ale se zavřenýma očima, jak mi říkala souška učitelka na základce.
edit: Ale těším se na Holly! Doufám, že nebudu zklamán.

petrv
02.05.2024 2 z 5

O tom, že King je skvělý vypravěč není sporu a i tady to dokazuje, protože tuhle tlustou knížku jsem dočetl. Trvalo mně to asi dva měsíce a mezi tím jsem četl i jiné věci, ale dal jsem to. Ale třetinu knihy tvoří úvod, který by šlo zkrátit minimálně o sto stran a nemá na další dění podstatný vliv. Zbylé dvě třetiny je standardní fantastika. Celých 728 stran lze odvyprávět několika větami a to není úplně dobře. Talisman byl svého času tedy horší, ten jsem nedal. U Kinga platí, že jakmile zabrousí do fantasy/ pohádky, není to nic pro mě. Na tomhle poli je totiž spousta lepších autorů.

ZuzanaZ83
30.04.2024 5 z 5

King po sté jinak. Tentokrát ve fantasy příběhu plném šedých lidí, vojáků se smrtící aurou a příšerou nejen v podzemí.
Rozsah odpovídá autorově grafomanii, ale tady nebylo jediné hluché místo.

Kackac77
26.04.2024 5 z 5

Audiokniha
Moje první knížka od Kinga. Píše skvěle!!! Bylo to velmi dlouhé a prví třetinu se v podstatě nic neděje, přesto jsem se anj chvilku nenudila. Určitě si chci přečíst od něj něco dalšího, akorát na ty horory moc nejsem.

maja8148
21.04.2024 5 z 5

Rozhodla jsem se zkusit Kinga. It ani Zelená míle mě nikdy nelákalo. A tak jsem šáhla po něčem novějším. A jsem vlastně spokojená. A to i přes to, že se tam dlouho a dlouho nic neděje, ale kupodivu i to mě neskutečně bavilo. Jen mě trochu štvalo opakování nějakých informací - myšlenkových pochodů hlavního hrdiny - ale i tak jsem si to užila.

slord
19.04.2024 5 z 5

Zazvonil zvonec a Rozprávky je koniec. A bolo to teda skvelé čítanie, King to má proste stále v sebe a fantázia sa mu neunavuje. Čítalo sa to samo, strany mizli ani neviem ako, dokonale som sa do toho ponoril. Postavy sú ako už býva zvykom skvelé, majú svoje problémy a šrámy, nie sú dokonalé, o to sú však viac ľudské a sympatickejšie. Hlavným hrdinom je sedemnásťročný Charlie Reade, ktorý si preskákal už mnohým a ktorý sa mi hneď predal a na jeho ceste som mu držal celý čas palce (takisto aj jeho psej spoločníčke). King sa tentokrát, ako už názov napovedá, inšpiroval v rozprávkach (odkazov sa tu nájde hromada), no táto je proste jeho, jeho DNA tam je cítiť. Stvoril zaujímavý svet, ktorý má svoje krásy, no zároveň je v ňom temnejšie podhubie, zlo, ktoré ho otrávilo a ktoré treba vymýtiť. Bolo to napínavé, nechýbal tomu dobrodružný duch a emočne to vedelo zasiahnuť (na konci slzy nechýbali). Proste poctivá Kingovka, ktorá má tie jeho črty, no vie byť v mnohom iná, svieža, no čo je najhlavnejšie, je opäť veľmi kvalitná a stojí za venovaný čas.

HanWali
16.04.2024 4 z 5

Víc se mi líbila část, kde se Charlie sblížil se starým panem a s Radar…. před vstupem do jiné říše , to se četlo moc dobře

maruschka
14.04.2024 4 z 5

Čtvrtá za čtivost, ale asi jsem čekala víc. A překlad tomu taky moc nepomohl...