Severka přehled

Severka
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520778/bmid_severka-653a3517b7a10.png 4 943 943

Protagonistka prvního románu Niny Špitálníkové, autorky Svědectví o životě v KLDR, žije v Jižní Koreji, ačkoli se narodila v té Severní. Vyprávění líčí její strastiplnou cestu za svobodou, hříchy minulosti i pochyby, které ji po celou dobu provázejí. V kaleidoskopickém příběhu poznáváme perspektivu a osudy prominentů severokorejského režimu i těch na dně společenského žebříčku. Díky tomu klade román Severka závažné otázky, které dalece přesahují hranice Korejského poloostrova. Ta základní zní: Co může jedinec obětovat pro vlastní svobodu?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Severka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (220)

veronica 01
včera 4 z 5

Já tedy neustále váhám jaké hodnocení knize dát. Ninu Špitálníkovou mám moc ráda. Viděla jsem s ní spoustu rozhovorů a působí na mě jako opravdu silná osobnost. Na Severku jsem se moc těšila, ale...

Je to napsané strašně neucelým stylem. Je to sice opravdu čtivé, napsané s lehkostí a bez zbytečných popisů okolo, ale ten způsob jak se zde dohromady motá formát rozhovoru a pak klasicky vyprávěný příběh, to mě prostě místy štvalo.

Příběh sám o sobě je poutavý, knihu jsem nemohla odložit a přečetla ji doslova za pár hodin. Přiznám se, že představit si život v KLDR je pro mě opravdu těžké i po přečtení této knihy.

Kdyby celkový text vyzníval trochu celistvěji, bylo by to za mě na plný počet hvězd. Ale to je spíš jen nějaká moje posedlost, mít knihu hezky rozčleněnou do úhledných kapitol :)

Co ještě musím vyzdvihnout je grafické zpracování obálky! Ta je perfektní!

mazlak
předevčírem 4 z 5

Další kniha od této autorky. S počátku to bylo velice zajímavé, ale nyní mi to přijde jako vyprávění o osudu další rodiny o které autorka získala informace. A vzhledem k tomu, že je to již má třetí kniha od Niny Špitálníkové, dá se říci, že je to dosti podobné.
Spíše je však zarážející, že celý svět ví o útlaku a násilí v této zemi, ale jen se o tom šeptá.


betysek4
23.07.2024 4 z 5

I když se mi kniha celkově líbila (pokud se to vůbec o příběhu s tímto tématem dá říct), měla jsem od ní trochu jiná očekávání, jelikož mi forma knihy román moc nepřipomínala. Chápu, že autorka čerpala z reálného rozhovoru, takže byla limitována informacemi, které získala, ale i tak mi přišlo, že byla v knize nakousnuta velmi zajímavá témata, u kterých pak bohužel nebyl využit jejich potenciál.
Na druhou stranu se ale jedná o velmi zajímavý a tragický příběh, který je unikátní už právě díky tomu, že hlavní protagonistka žila v KLDR v privilegované rodině a měla se vlastně (minimálně jí to tak připadalo) dobře. Probouzela ve mně velmi zajímavé otázky ohledně zodpovědnosti a morálky, což bylo podle mě i záměrem knihy. I když se nejedná vyloženě o román, knihu rozhodně doporučuji.

všechny komentáře

Související novinky (13)

Žebříček nejprodávanějších knih (4. týden)

31.01.2024


Žebříček nejprodávanějších knih (52. týden)

03.01.2024


100 nejčtenějších knih roku 2023

27.12.2023

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (5)

V korejské lidově demokratické republice je padesát jedna druhů lidí, padesát jedna kast, které si člověk nevybírá, prostě je do jedné z nich zařazen. Mpžná, že tomu svobodnému světu nerozumím ještě dokonale, ale připadá mi, že i zde se lidé dělí, aniž by o to stáli. Podle pohlaví. Podle barvy pleti. Podle rasy. Podle sexuální orientace. Podle náboženství. Podle počtu dětí. Podle zdravotního stavu. Podle vzhledu. Podle váhy. Podle národnosti. A co je nejdůležitější, co má na životy zdějších lidí největší vliv: Zda jsou bohatí, nebo chudí.


Až teď mi začalo docházet, že je na světě statisíce, milióny lidí, kteří žijí v ústraní a nikdo si jich nevšímá. Svět ani jejich rodiny se ani v nejmenším nezajímají o to, zdali jsou tito lidé živí nebo mrtví. Bála jsem se, abych se nestala jednou z nich.


Myslím, že takto niterné prožitky se ani nedají slovy popsat, nikdo zatím nevymyslel vhodné pojmenování, ve kterém by byla cítit bolest toho, kdo zrovna přišel o všechno a o všechny. Nejzazší bolest, kterou lze pocítit, se často popisuje slovy "cítila se, jako kdyby jí někdo vyrval srdce z těla". Jenomže kdo z nás ví, jak něco takového bolí?


Více citátů z knihy najdete u autora.


Zfilmováno

Severka (2002)


Kniha Severka v seznamech

v Právě čtených53x
v Přečtených1 321x
ve Čtenářské výzvě337x
v Doporučených57x
v Knihotéce222x
v Chystám se číst524x
v Chci si koupit146x
v dalších seznamech9x