Severka

Severka https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520778/bmid_severka-653a3517b7a10.png 4 659 154

Protagonistka prvního románu Niny Špitálníkové, autorky Svědectví o životě v KLDR, žije v Jižní Koreji, ačkoli se narodila v té Severní. Vyprávění líčí její strastiplnou cestu za svobodou, hříchy minulosti i pochyby, které ji po celou dobu provázejí. V kaleidoskopickém příběhu poznáváme perspektivu a osudy prominentů severokorejského režimu i těch na dně společenského žebříčku. Díky tomu klade román Severka závažné otázky, které dalece přesahují hranice Korejského poloostrova. Ta základní zní: Co může jedinec obětovat pro vlastní svobodu?... celý text

Přidat komentář

Čičolina
24.04.2024 4 z 5

Přečteno za dva dny. Kolik hrůzy je na tom světě. Jak ideologie vymývá mozky a ničí životy.
A za mlácení prázdné slámy může knihu považovat buď ignorant nebo zarytý komunista.

libuse6749
22.04.2024

Nikdo se dobrovolně nerozhodl,
že se narodí v Severní Koreji.

Tak začíná příběh Severky, se kterou se známe již z předchozí knihy autorky Niny Špitálníkové Svědectví o životě v KLDR. Prominentní dívenka ji zaujala natolik, že se rozhodla přiblížit její cesta za svobodou více v románovém zpracování.

Já jsem tušila již od prvních stránek, že opět nepůjde o lehké čtení. Stejně se mnou příběh Severky zacloumal. Ač může jít o smyšlený příběh, stojí bohužel na pravdivých základech. Kde končí pravda si můžete však jen domýšlet.

Thriller se mnou nic nedělá, ale tady se obávám otočit stránku, jaké zvěrsva jsou na tamních obyvatelích páchány. Čím se ti lidé provinili, že se narodili v Severní Koreji?! Hlad, strach, šikana, psychický i fyzický teror, život plánován na minuty, nesvoboda, nelidské hygienické podmínky...

Víš o tom, co se DNES děje v KLDR


PetraDD
21.04.2024

Boze.. dalsi skvely kousek do sbirky od pani Spitalnikove.
Nemohla sem prestat cist. Tech obeti co i rodina udela, a jak to pak dopadne..
Je mi smutno

EL.ZA
21.04.2024 5 z 5

"Nikdo se dobrovolně nerozhodl, že se narodí v Severní Koreji."
Kju-Min (utekl z KLDR v roce 1999)
Velmi silná kniha. Taky jsem si čtení musela dávkovat.
Děkuji autorce za její odvahu a práci.
Co jen je to za monstra ti Kimové!
Nepochopitelné!

harena
11.04.2024 5 z 5

Román je vlastně zpověď ženy, která do 17 let vyrůstala v KLDR a od malička ovlivňovaná a vychovávaná tamním režimem se také podle chovala, aniž by si uvědomila, že je něco špatně. Aniž by chtěla, díky svému otci se ocitne v Jižní Koreji, kde si až po delší době uvědomí, co neštěstí a hrůz asi v původní vlasti způsobila. Ale nic není černobílé. Je to hodně silné čtení, neuvěřitelně emotivní zpověď Severky mě vzala za srdce. Moc jsem ji litovala, ale soudit ji rozhodně nebudu.

zuzulique
08.04.2024 4 z 5

Mýliť sa je ľudské, ale nie severokórejské.
Bolo fascinujúce čítať príbeh osoby, ktorá neodišla z KĽDR dobrovoľne a sama, túžiac po slobode tam vonku. Fascinujúce a desivé zároveň, keďže každá minca má dve strany.
Severka má iba 17, keď sa ocitá v Južnej Kórei, lebo o jej osude rozhodol otec, ktorý nepochybne chcel iba jej dobro. Ako sa však dokáže jedinec, ktorý vyrastá s okovami ideológie vrastenými do duše, vyrovnať so svetom nadbytku bez pravidiel? Ako sa vyrovná s minulosťou, počas ktorej za cenu jedného kapučína nahlásila strane úplne hocikoho (vrátane najlepšej kamarátky a rodičov) v dobrej viere, že dostanú napomenutie alebo drobný trest v podobe navýšených hodín ideológie. Nevedela alebo nechcela vedieť o tom, čo sa dialo potom. Pracovné tábory a scény ako z Orwellovho románu 1984. Žiadny dystopický scenár iba holá skutočnosť v tej najhoršej zvrátenej podobe.
Po celý čas mnou zmietali protichodné pocity voči hlavnej postave tohto príbehu, no v závere sa to vo mne zlomilo a dostavila sa empatia a ľútosť.

"Osud lidí, kterí mi zkřížili cestu, míval cenu jednoho kafe. Jednoho blbýho kafe."

pazdy15
05.04.2024 3 z 5

Souhlasím s komentářem Kopretiny - nic, co bychom se nedozvěděli v předešlých knihách autorky, sáhodlouze zpytující se příběh jedné ženy v obecných informacích o KLDR.

Kopretina_aku
04.04.2024 3 z 5

Na mne tento pokus o román působil jako mlácení prázdné slámy. Nedozvěděla jsem se nic jiného, než co bylo v předchozích knihách autorky. A ty byly mnohem zajímavější a lépe napsané. Tato se četla špatně, jako celek působila divně, snad bych to do půlky knihy ani nenazývala románem.

lenjak
01.04.2024 5 z 5

Kam to Nina ještě dotáhne...ta kniha je opět neuvěřitelná...mrazí z ní

nikolabastl
30.03.2024 3 z 5

Knížka fajn, ale přála bych si, aby příběhy byly odvyprávěny víc do detailu. Svědectví mě bavilo víc.

Zuzvil
29.03.2024 3 z 5

3,5* Na první román od autorky jsem se moc těšila, na prvních 15 stranách jsem se ale jakoby ztrácena a měla jsem pocit, že sice samotným slovům rozumím, ale jako celku bohužel ne. Od zhruba 20 strany ale vše nabralo spád a už vše dávalo smysl a knížka se četla dobře. Každopádně musím bohužel konstatoval, že tak jak hltám ostatní knihy autorky, tady to kapánek drhlo, jde vidět, že tento styl, román, není pro autorku úplně standardní forma psaní a rozhodně mi u ní vice vyhovovala forma rozhovorů či deníků. Příběh je to rozhodně nesmírně zajímavý a opět přinesl mnoho nových informací a skutečnosti, ale to malé ALE tam prostě je. K přečtení určitě můžu doporučit, jen prosím nemějte tak obří očekávání jako já :-)

Kiikuus
26.03.2024 5 z 5

Od autorky jsem přečetla všechny knihy a tahle patří k těm nejlepším.

Čtenáři záporně hodnocené zpracování se mi líbilo, kniha mě bavila a dobře se četla.

Teď z obsahové stránky. Těžko si dokážu představit, že by někdo dokázal lépe napsat o podobných zvěrstvech, co se v KLDR dějí. Na druhou stranu kniha by určitě snesla větší rozsah v tom, co hlavní postava zažila na jihu. Hlavně co se týče kulturního šoku a uvědomění si reality, ve které žila na severu (lži, propaganda, totalita atd..).

Celkově knihu rozhodně doporučuji a těším se na další.

SilviiM
26.03.2024 3 z 5

Co se knížce nedá upřít je její čtivost. Každopádně je to furt dokola a ani forma románu mi moc nesedla. Svědectví bylo za mě daleko lepší..

baru_lienka
26.03.2024 3 z 5

Dlouho jsem otálela s hodnocením této knihy a stále si nejsem jistá, jaký si z ní odnáším celkový dojem. Rozhodně vás nechci odradit od čtení - tohle už je moje třetí knihy od autorky a rozhodně mám v plánu se pustit i do dalších věcí, které vytvoří. Nemůžu si ale pomoc, byly tam věci, které mi na čtení vadily.

Čekala jsem hlavně na část knihy, kdy Ri vstoupí do pro nás normálního světa a začne zjišťovat, jak to chodí mimo KLDR. A tím nemyslím, že bych chtěla, aby nám polichotila naše ego, ale spíš by mě zajímal její upřímný názor na to, co je jí (ne)líbí na tomto uspořádání života.
Toho jsem se ale moc nedočkala, především asi z toho důvodu, že nemám pocit, že by Ri v KLDR i mimo něj něco chybělo - po materiálové stránce samozřejmě. Ri si docela dobře žila v KLDR, pak ji někdo jiný zajistil pohodlný převoz přes hranice, kde se o ni hezky postarali, ošatili ji, krmili ji, dostávala finanční pomoc od vlády
Stejně tak jsem chtěla slyšet, jak Ri postupně přicházela na to, jak to v KLDR opravdu fungovalo mimo bublinu, ve které žila. Jak člověk, naprosto oddaný straně, reaguje na zjištění pravdy o celém systému.
V tomto směru za mě mohl být příběh v druhé části více rozvinutý do hloubky, ale nedočkali jsme se.

Celkově je to za mě slabší čtení, stále si myslím, že Svědectví o životě v KLDR je čtivější a dozvíte se v něm nejvíce informací.

Jiparis
25.03.2024 5 z 5

Jak daleko může jít vymývání mozků? Udat své kamarády a rodiče za poukázku do kavárny. Strašné týrání v převýchovných táborech, organizace každé minuty života. A to vše není fantazie autorky, ale realita v KLDR. Hrůza!!!

MadameKeroufac
23.03.2024

Takhle - určitě to bylo zajímavé. Na stránkách se tu potkáváme s někým, kdo byl opravdu prominentní a kdo svými činy reálně ovlivnil životy jiných lidí. Nicméně škoda literárního zpracování v podobě románu, prolínání různých stylů mě také dost rušilo. Na jednu stranu chápu, že autorka chce co nejvíc vytřískat z hlubší znalosti poměrů KLDR, ale ono se to asi jaksi ochodí, ono je to totiž pořád stejné.. Nepoznala bych jestli čtu další kapitolu KLDR nebo další knihu. Ale cenim jak se autorka zvládla hezky v knize pochválit a napsala o sobě že vypadá mladší atd., LOL.

orinka3
22.03.2024 2 z 5

O životě v Severní Korei jsem už přečetla jiné knihy, romány. Tato knížka mě moc nenadchla. Oceňuji snahu co nejblíže čtenáři ukázat to vymývání mozků prostřednictvím malé dívenky, ale co naplat, literární úroveň románu valná není. Pokládám to za autorčin pokus zkusit něco jiného. Myslím, že literatura faktu v jejím podání je daleko přínosnější.

Streva
21.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Má první kniha od autorky. Příběh a kulisy pro Severku - nedobrovolnou emigrantku, která v Severní Koreji nijak netrpěla, jsou natolik atraktivní, že není třeba velkého spisovatelství a pokusy o ně jsou spíše na škodu. Vytkla bych nakonec asi hlavně krátký rozsah a jednoduchou příběhovou linii (výpověď z pracovního tábora působí příliš nuceně, "pro ilustraci" spíše než organicky), téma by sneslo bohatší zpracování.

minirock
19.03.2024 5 z 5

Chvilkama docela šílené čtení, hlavně co se týče té situace v pracovním táboře. Nepředstavitelné poměry. Ale on ten život normálních lidí tam nebyl v podstatě o nic lepší. Těžko uvěřit že je něco takového vůbec možné. Chtělo to opravdu neskutečnou odvahu otce té dívky se k takovému činu odhodlat. Dívce jsem přál že si bude užívat svobody, no dopadlo to jinak, překvapený jsem ale nebyl, skoro jsem něco podobného čekal. Dobrá kniha ale už bych podobnou snad ani nemusel. Stačilo.

gladya
17.03.2024 5 z 5

Velmi zajímavé čtení. Nejen proto, že ukazuje život v KLDR a zrůdnost režimu. Je zajímavé, že hlavní hrdinka je z privilegované vrstvy, takže jí vlastně nic moc nechybí a nestrádá, tedy alespoň na poměry KLDR . Tím působivější je popis toho, co s člověkem režim udělá, jak mu zdeformuje myšlení a hodnoty.
Skvěle popsané je i to, jak těžké je pro někoho jako Severka žít v normálním světě .

Nesoudím hlavní hrdinku, ale režim, který tohle s lidmi a z lidí dělá.

Za zamyšlení stojí i to, jak se rodiče (zde otec) snaží udělat pro dítě to nejlepší. A jak zoufalý asi otec byl.