Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR

Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/352197/bmid_mezi-dvema-kimy-5VQ-352197.jpg 4 1048 216

Málokomu se podaří pobývat v Severní Koreji, aniž by vedle sebe měl všudypřítomného průvodce a byl pod neustálým dohledem. Koreanistce Nině Špitálníkové se to povedlo v životě hned dvakrát. Jako jedna z mála na světě se zúčastnila studijních pobytů na Kim Il-songově univerzitě za vlády obou posledních vůdců Kim Čong-ila a Kim Čong-una. Co obnášelo studium v jednom z nejtužších diktátorských režimů na světě? Jak vypadá bezprostřední severokorejská realita? Jak se režim změnil během pár měsíců po převzetí moci Kim Čong-unem? Autorka se v textu snaží nalézt odpovědi na tyto i mnohé další související otázky a na základě osobní zkušenosti přináší vhled do segmentu severokorejského života.... celý text

Přidat komentář

Miszda
16.04.2024 4 z 5

Kniha popisuje každodení realitu KLDR z pohledu jejích obyvatel, ať už vyšší nebo nižší třídy i z pohledu cizince a jak ho místní vnímají. Dle kapitol je rozdělena na život na koleji/univerzitě, ve městě, mimo město ... poslední kapitolou je úvod do historie Koreje (nadvláda Japonska, vznik KLDR a Korejská válka), kterou bych možná mnohem více ocenila, kdybych si přečetla na začátku, jelikož v průběhu knihy se tato období a události zmiňují velmi často.

Celkově se mi kniha líbila, jsou zde popsány zvyky nebo spíše uměle vytvořené tradice, i to jak k nim došlo, jak v průběhu let až do dnes (ne)fungovalo hospodářství, jak vypadá obchod nebo restaurace, jak to mají s vojenskou službou, tajnou policií a co všechno stát nařizuje nebo "doporučuje".
Zpočátku měla kniha velmi rychlý spád a u mě se střídal jeden šok za druhým, to cca v polovině polevilo, ale na druhou stranu když si uvědomíte, že je zde popsána realita a nikoliv fikce, jste rádi že ne každý prohřešek je trestán smrtí.
V knize se trochu přeskakuje a vrací se k událostem a místům, ale to závisí spíše na rozvržení kapitol, takže kniha nejde úplně chronologicky.

Nofar197
26.03.2024 5 z 5

Studijní pobyt české koreanistky v KLDR, stalinistickem skanzenu jihovýchodní Asie, kde ale nechybí ani humorný pohled na Orwelluv "1984" v praxi.

"Korejská lidově demokratická
republika lidem na Západě stále
připadá jako temné a mnohdy
děsivé " Půlnoční království ".Jako
země, která je po desetiletí
ovládána naprostymi psychopaty,
přičemž propaganda a kult dynastie
Kimů je natolik absurdní, že se nedá
brát vážně. "

"Je to tady. Konečně budu mít
možnost studovat na nejlepší
severokorejské univerzitě.
Univerzitě Kim Il-songa. Trocha té
propagandy v praxi.Pro někoho
noční můra, pro mě splněny sen"

Ovšem té propagandy bylo i na zdravého jedince přece jen trochu moc.

"Celý život jsem razila heslo Charlese Bukowského : Svět patří těm, co se neposerou. S tímto mottem jsem podala žádost o studium znovu. "

Paní Spitalnikova, všechna čest. Nejenže jste napsala skvělou knihu, ale podařilo se vám zachovat si duševní zdraví. Ja bych po týdnu v tomto Absurdistánu byla hlavou vzhůru : Buď bych se usmála, nebo, a to je pravdepodobnější, zesilela a předvedla volný pád z věže Cucche.


Kopretina_aku
22.02.2024 3 z 5

Zajímavá zkušenost z pohledu někoho, komu se podařilo dostat za hranice Severní Koreji, i když pohyb byl značně omezený režimem. Uvítala bych větší obrazovou dokumentaci. Jako celek mi to přišlo neuspořádané, konečnou pasáž jsem už ani nedočetla. Škoda, autorka je jedna z mála, kdo se do KLDR dostal, mohla to v knize využít lépe. Více mě zaujala kniha rozhovorů Svědectví o životě v KLDR.

andy_nejedla
12.02.2024 5 z 5

Určitě doporučuji, autorka má osobní zkušenost a dobře ji sepsala do knihy. Včera jsem četla Svědectví o životě v KLDR, kde se opakují některé věci z této knihy, ale vůbec to jako připomenutí nevadí.
Některé kapitoly jsou docela dlouhé, ale to také ve výsledku nijak nevadí.

Maevie
06.02.2024 4 z 5

Po knížce bych doporučila sáhnout až po přečtení Svědectví o životě v KLDR. Zatímco v pořadí druhá vydaná kniha vás navnadí příběhy ze Severní Koreje, Mezi dvěma Kimy vám poskytne vhled do korejských reálií a příležitost seznámit se s autorkou a její neobvyklou zkušeností.

Doubravka1975
30.01.2024 5 z 5

Autorka Nina Špitálniková, studentka koreanistiky, zde v knize popisuje svoje zážitky ze svých rovnou dvou pobytů v Severní Koreji. Klobouk dolů.
Trošku zmateně napsané. Její vypravování je často přerušované fakty. Ale já od ní už četla knihu rozhovorů, Svědectví o životě v KLDR. Takže hodně informací o režimu a životě v KLDR znám z předchozí knihy.
Kniha tentokrát obsahuje černobílé i barevné fotografie, na konci je výklad pojmů a poznámky.
Doporučuji obě její knihy. Je to mazec. Nejdřív ale asi číst Svědectví a pak tuhle. Tahle je spíš takové doplnění informací. Aspoň z mého pohledu.

lištička123
13.01.2024 3 z 5

Určitě zajímavá kniha, ale mě se četla celkem špatně.

katpas76
08.01.2024 3 z 5

Téma bylo zajímavé, forma a zpracování ale pro mě pokulhávala. Dlouhé odstavce, v počátku časté přeskakování v čase, některé nesourodé informace v různých částech knihy (např co se týká délky vojenské služby pro muže a ženy). Také jsem z celé knihy nepochopila, jak dlouho autorka v zemi strávila a kdo byla její společnice?
Téma KLDR mě zajímá, proto jsem po atraktivním díle Ze života v KLDR sáhla i po této dříve vydané knize. Je vidět, že autorka ve stylu psaní hodně pokročila, protože novější dílo se mi formou a čtivostí líbilo mnohem více.

cérka
06.01.2024 5 z 5

Audiokniha

Načteno Barbarou Goldmannovou. Výborný přednes, který skvěle vystihl absurditu režimu v KLDR.

Naprosto se ztotožňuji s komentářem @Achillesaželva.
Obdivuji autorku, že se do KLDR vůbec vypravila a dokázala tak skvěle podat toto svědectví! Je to až nepochopitelné, že taková diktatura ještě stále existuje.

Těším se na další knihy, doufám, že budou aspoň trošku delší ;)

dzzarka
04.01.2024 2 z 5

Na knihu pod stromeček od této autorky jsem se těšila, protože jsem přečetla 2 knihy s tématikou KLDR a téma mne moc zaujalo.
Bohužel velké zklamání.
Nevyhovoval mi styl psaní, některé souvětí nedávaly smysl a celkově mi kniha přišla splácaná. Asi jsem měla příliš velká očekávání nebo kniha S každou padající hvězdou mi nasadila laťku vysoko.
Nicméně v knihovně mám ještě Severku a dám ji šanci.
Abych nepsala jen negativa, dozvěděla jsem se i nové informace o fungování a životě místních obyvatel, ale sle mého názoru, záživnějši vyprávění by pro mne bylo formou přednášky

Magdyla.8
31.12.2023 4 z 5

Na to, že je kniha velmi útlá se četla zase velmi pomalu a spíše těžce, co se týče příběhu. Není to lehké čtení a nemůžu uvěřit, že se tak někde opravdu žije. Stále u mě vedou rozhovory s uprchlíky, ale tato kniha byla taky zajímavá, co se týče o doplnění informací o této zemi. Musí to být zážitek dostat se do KLDR a ještě dvakrát.

nula87
28.12.2023 4 z 5

Velmi zajímavý vhled do prostředí nejizolovanější země světa. Pohled je vůči realitě určitě velmi zkreslený tím, co bylo autorce dovoleno vidět a prožít, ale i v tomto minimu je vidět, jak zvrácenou zemí KLDR je.

Achillesaželva
17.12.2023 5 z 5

Jasných pět hvězdiček! Nina Špitálníková předvedla svým dvojnásobným pobytem na studiích v KLDR husarský kousek a všimla si toho nejen Česká veřejnost, ale za své literární počiny vzbudila oprávněnou pozornost také v zahraničí. Magnesia Litera zcela po zásluze! Autorka nejen svým výzorem, ale především tím, co dokázala, vybočuje silně nad rámec všeho, co bychom označili za průměrné. Nejen vzdělání a perfektní orientace v oboru koreanistiky, ale též syrový a osobitý literární styl, který bych lehce přirovnala k Dagmar Šimkové. A to je tedy nějaká poklona! Kniha předčila má (už i tak vysoká) očekávání a nejvíce mne potěšila závěrečnou krátkou, ale velmi poučnou exkurzí do korejské historie. Takže: neopakovatelná reportáž, erudice, osobitý styl. Tleskám!!

baji42
10.12.2023 2 z 5

Kniha je psaná s úmyslem informovat o životě v jiném světě, ale jazyk, kterým je to celé podáváno, je hodně slabý a působí jako slohová práce žákyně střední školy. Je zde plno stylistických neobratností, překlepů i chyb. Škoda.

Sarapet
08.12.2023 5 z 5

Myslím, že by se měla tato kniha stát povinnou četbou na středních školách. Mně poskytla mnoho nových informací. Jsem ráda, že se mi dostala do rukou.

M.i.k.e
07.11.2023 4 z 5

útlá knížečka, která splnila očekávání. Náhled do života v KLDR je mnoha ohledech přesně takový jaký jsem čekal že bude (i když je to kolikrát dost velký bizár i pro někoho kdo zažil komouše u nás). Tu a tam se sice dá najít trochu kostrbaté souvětí, ale mě osobně to nijak nevadilo a knížka se mi četla velmi dobře. Menší výtka jde za obrovským množstvím poznámek, kdy mě poměrně rychle přestalo bavit neustále listovat sem a tam. Tím spíš, že u mnoha poznámek najdeme pouze odkaz na zdroj.

barbora5058
01.11.2023 5 z 5

Za mě velká odvaha vydat se do takové země, kdy je ještě vidět, že autorku místo velice baví a odráží se to v této knize. Knížku hodnotím na výbornou, dozvěděla jsem se v ní spoustu informací o běžném životě, režimu a historii této země. Moc mě bavila, líbí se mi obal a rozhodně doporučuji.

PabloFuentes
16.10.2023 4 z 5

Moc se mi to líbilo po slohové stránce. Rozdělení knihy na život na kolejích, oficiální památky, co je mimo oficiální cesty, propaganda a dějiny, vše bylo super. Ale z těch pěti hvězdiček to opravdu shodily ty překlepy, chybějící předložky, písmenka. Prostě chyby, které měl zkontrolovat a opravit ten, kdo knihu vydal. KLDR je určitě zajímavá a fascinující, místy i úsměvná (zastávka metra jménem Rekonstrukce mě prostě rozbila) z pohledu nás cizinců. Bohužel ale existují lidé, kteří v tomhle reálně žijí a to je to děsivé.

tomas1794
10.10.2023 5 z 5

Pokud pomineme autorčinu bakalářskou práci, je tohle její první kniha. V některých komentářích jsem četl výtky na překlepy či kostrbatá souvětí. Pro mě to nebyl problém, naopak jsem hltal každý řádek a každý popis události. Není tak časté, že se může čtenář přenést do KLDR skrze někoho, kdo tam opravdu byl, a vše zažil na vlastní oči.

pige
07.10.2023 2 z 5

Autorčina osvěta je neodiskutovatelná, leč tato kniha se nepovedla.

Částečně to chápu - ten svět je natolik odlišný, že by se při podrobnějším popisu a líčení zamotávala dál a dál, kam očividně nechtěla.

Štítky knihy

Severní Korea totalitní režimy Japonská okupace Koreje

Autorovy další knížky

2020  96%Svědectví o životě v KLDR
2017  82%Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR
2023  88%Severka
2014  87%Propaganda v KLDR: funkce, metody a vývoj
2022  87%Deníky ze Severní Koreje

Kniha Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR je v

Právě čtených36x
Přečtených1 490x
Čtenářské výzvě325x
Doporučených59x
Knihotéce229x
Chystám se číst523x
Chci si koupit147x
dalších seznamech6x