Smrt šumavského poustevníka

Smrt šumavského poustevníka https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528625/bmid_smrt-sumavskeho-poustevnika-65829fd47dd01.jpg 4 44 21

Na Oldřicha z Chlumu se obrátí o pomoc purkrabí pražského hradu Johánek z Poděhús. Před časem založil se svým zetěm Jarošem nedaleko Domažlic hrad Pušperk, který má přispět k ochraně zemské hranice. S Bavorskem jsou teď vztahy napjaté a nejspíše se chystá válka. Proto může být každá neobvyklá událost varováním. Jeho zeť našel poblíž hradu mrtvého poustevníka Baltazara, který žil v lesní chatrči u posvátné studánky. Kdo by však zabíjel muže se svatou pověstí, který nic nevlastnil a nikomu nevadil?... celý text

Přidat komentář

mcabr
dnes 5 z 5

Poustevníka jsem si přečetla, protože jsem že "Šumavy". Dobře se to četlo i zajímavý příběh, možná i trochu natažený.

Maraiser
včera 4 z 5

Stručně - už jsem si normálně začínal myslet, že se Ota usadí :-)


Pavlnka
23.04.2024 5 z 5

Opět pěkný odpočinkový díl. Trochu mě mate časová neposloupnost, ale na zajímavosti příběhu to nic neubírá.

hanzmb
21.04.2024 4 z 5

Doby, kdy jsem s nadšením hltal každou autorovu knihu, jsou bohužel nenávratně pryč. Skončily se Skláři. Je to sice stále na docela solidní úrovni, ale takových historických knih najdete mnoho. Autor se soustředí na krimi zápletku a z knihy se vytrácí příběh a historické souvislosti. Bylo by dobré, kdyby existovala časová posloupnost jednotlivých případů (jako např. u Dána). To by ale asi musel udělat sám autor. Spousta později vpisovaných dílů je vysloveně časově neurčitá.

Boby17
16.04.2024 5 z 5

Po mnoha slabých předešlých dílech se příběh Oldřicha z Chlumu opět dostal kvalitativně zpět na čtenáři očekávanou úroveň. Hrozí diplomatická roztržka, mrtvoly přibývají a času není nazbyt. Ota se má co otáčet, ale až Oldřich dokáže z jednotlivých dílků poskládat celkový obraz událostí. Hodnotím všemi hvězdami. Knížku jsem si pořídil v e-verzi a rozhodně by jí prospělo, kdyby obsahovala mapku dotčeného území, tak jako klasická tištěná kniha.

martin9929
15.04.2024 5 z 5

Po delší době mně kniha bavila.

k@rol
13.04.2024 4 z 5

Na mě trochu příliš postav a trochu příliš míst, chvílemi jsem se úplně ztrácela. Ale méně komplikované a spletité řešení než v několika předchozích dílech, takže celkově v zásadě spokojenost.

PREBURDA
12.04.2024 5 z 5

Napínavé, tajemné, zajímavě propletené a oživené novými postavami v pátrání, které velmi pomohly k rozuzlení příběhu.
Pěkné oddechové, napínavé počtení.

Pan Vondruška v této nové knize opět "zajiskřil", tak jak ho známe. :o)

Le Chat
10.04.2024 5 z 5

Historické detektivky s Oldřichem z Chlumu a panošem Otou mám opravdu ráda. Tato nejnovější mne rozhodně nezklamala, za mne jasných 5 hvězdiček. :-) Těším se na příští díl.

Madelisi
10.04.2024 3 z 5

Pěkná čtivá klasická detektivka. Moc se mi líbila velká skupina pátračů, když se každý z nich vydal prozkoumávat svou část.
Chybělo mi detailní vysvětlení všech otevřených otázek. Co dělal poustevník ty první dva roky, jak se šenkýři dostaly do rukou ony pergameny. Že se Oldřich spokojí s tím, že pravdu už se asi nedozvíme, je tak trochu zklamání.
Jinak všechny nové postavy se mi moc líbily. Matocha byl moc skvělý.

kolacky
04.04.2024 4 z 5

Zase trochu víc politiky. Ale jinak čtivé. Líbili se mi Matocha a Annalena. A pro změnu zmatek v pražských purkrabích a posloupnosti Oldřichových případů, ale na to už jsme si u p. Vondrušky tak nějak zvykli...

kuruteku
31.03.2024 5 z 5

Po delší době celkem nesablonovite, změna prostředí a velmi čtivé. Překlep jsem našel jen jeden. Morální poučení pro bohaté i chudé, zlo potrestáno. Spokojenost.

Ulala
28.03.2024 5 z 5

Jsem ráda za každý další díl této série. Je to takové nekomplikované čtení a mně docela mezi ostatními knihami vyhovuje. Tento díl jsem si vychutnala a doufám, že pan Vondruška bude pokračovat.

ivoiro
27.03.2024 5 z 5

Zase krásný příběh na oddych. Mám tyto příběhy rád.

MirrorIsis
26.03.2024 5 z 5

Tentokrát parádní a neotřelé. Moc se mi líbí vývoj postav.

Pavelpi
23.03.2024 5 z 5

Další díl Oldřicha z Chlumu je trochu vylepšený o nové vyšetřovatele a dokonce i Ota začíná přemýšlet o manželce a vlastních dětech. Jinak detektivka jak má být a průběh pátrání, jak jsme u autora už naučení je perfektní a závěr logický. Plný počet hvězdiček, nic jiného nemůžu dát.

Ignis
16.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Klasický Vondruška. Snahu ozvláštnit příběh novými pátrači cením (počítám I písaře) nakombinované to je snesitelně, jen motiv nevěrné manželky odstraňujici manžela mi přišel trochu ohraný. Ale zakomponovaný je tam pěkně, to zase jo.
Suma sumárum patří to mezi ty povedenější příběhy.

tittanie
16.03.2024

Posledních asi 6-7 dílů se mi nelíbilo a byla jsem docela naštvaná a už jsem si říkala, že končím s touhle sérií. Nakonec jsem ji ještě dala šanci a musím říct, že kniha byla výrazně lepší než předchozí knihy. Neřekla bych, že je tak dobrá jako byly první díly, ale čtení mě bavilo.

Hoblinka
15.03.2024 5 z 5

Zajímavé a pochopitelné rozuzlení. Ne vždy se totiž ve Vondruškových koncích orientuji na první dobrou.
Odpouštím slovní spojení "budou přenocovat", i když mi to nevýslovně rve uši.

Misabi
14.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Mne se to líbilo. Jen jsem se malinko neorientovala v postavách na začátku, potom si to sedlo. Zajímavý "vražedný" nástroj.