Černá lilie

Černá lilie https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506399/bmid_cerna-lilie-lXj-506399.jpg 4 163 47

Jaké tajemství skrývá tapisérie, na níž je zobrazena zahrada s nádhernými květy, mezi nimiž vynikají lilie, ale jen jedna je černá? Oldřich z Chlumu se svými pomocníky panošem Otou a velitelem Divišem řeší případ smrti paní Sibyly, sestřenice urozeného a vlivného Oldřicha Zajíce na jeho hradě Valdeku. Na hradě se však právě koná rodinná slavnost a podezřelých je víc než dost. Navíc není úplně jisté, zda byla Sibylina smrt vraždou nebo jen nešťastnou nehodou. Jenže další vražda tuhle pochybnost rychle vyvrátí…... celý text

Přidat komentář

Vojslava
11.04.2024 3 z 5

Přiznávám, že nové autorovy detektivky už nečtu zdaleka moc pozorně, protože jsem zkrátka přesvědčená, že jsou to příběhy tak prapodivně posplétané, že je zbytečné je sledovat nějak detailně a podrobně. Moc postav, moc vztahů, moc vydávání se za někoho jiného... docela by mne zajímalo, jestli si k těm příběhům pan Vondruška kreslí mentální mapy - něco takového by se mi hodilo. Jako nápad na motiv ok, ale jak už někdo psal, materiál na několik pohodovějších a přehlednějších příběhů by to hodilo. Nicméně... na relax po práci pořád dobrý.

Kanimůra2
11.03.2024 4 z 5

Kdo má rád pana Vondrušku, nebude zklamán. V tomto dílu, jak již řečeno, mnoho postav a mnoho mrtvol. Trochu jsem se ztrácela. Konec za mě překombinovaný, ale nezanevřu na tyto příběhy. Stále mě to baví a budu se těšit na další


dalia1769
10.03.2024 3 z 5

Postavy mám ráda a ráda se k nim vracím, ale tenhle díl mi připadal příliš překombinovaný...

olívoil
13.02.2024 5 z 5

Pan spisovatel opět nezklamal..........konec byl vylíčen jako u Hercula Poirota a vše tam bylo shrnuto naprosto jasně a precizně.
Tak už se těším na dalšího Oldřicha z Chlumu, panoše Otu a věrného přítele Diviše.

wooloong
11.02.2024 4 z 5

Poněkud zapeklitý případ, v němž je figur jak na orloji, vyšetřování se rozpadá na tři vyšetřovací linie (Diviš, Ota s Markétou, Oldřich z Chlumu), které se prolínají, a nakonec se samozřejmě setkají, aby došlo k rozuzlení. Spíš než radost ze čtení jsem si připadala jak při luštění hádanky na způsob - Habart ze Žirotína má bílý plášť s červeným křížem, Ratmír ze Skviřína přijel na hnědém koni, Bohuslav ze Švamberka nalezl kožený vak svého otce, Sybila z Valdeka má v pokoji záhadnou tapisérii a dřevěného koníka ... urči, kdo zavraždil řeholníka Hermana a kdo je Budivoj z Valdeka? Jinak zavražděných je v příběhu taky požehnaně. Kdyby autor rozsekal svůj nápad na víc částí, mohly z toho být dvě tři pohodové detektivky. Ty čtyři hvězdičky dávám ani ne tak za čtenářský zážitek, jako spíš autorovi za to, že vůbec takový počet postav a příběh včetně všech zápletek udržel pohromadě. Tedy aspoň myslím, zas tak dobře jsem se v příběhu neorientovala.

brabofka
30.12.2023 3 z 5

Hrozně moc postav, které se úspěšně pletou. Tolik mrtvých na 1 příběh je jak po morové ráně. Tímhle tempem by za chvíli v království Českém nebyla živá duše. Konec sice vše vysvětlil ale řešení bylo trochu přitažené za vlasy. Ale budiž, ostatně jak taky jinak to elegantně ukončit? Určitě na Oldřicha a pana Vondrušku nezanevřu, jsou to oddychovky, a středověk mám ráda. Jen prosím příště méně postav!

MartaPear
28.12.2023 2 z 5

Tentokrát mě pan Vondruška neoslovil, spíš přímo zklamal. Překombinované a navíc děsná nezapamatovatelná jména. Autor už to "seká jako Baťa cvičky", několik posledních knih bylo podle jednoho "mustru", hlavně aby byl dostatečný počet stránek...

stastnyctenar
27.12.2023 5 z 5

Opět super detektivka, přesně taková, jakou od pana Vondrušky čtenář očekává.

Ella_85
13.12.2023 2 z 5

Mne se to nelibilo. Napad pekny, ale tech postav a primych reci az jsem se ztracela. Docetla jsem jenom proto, abych vedela kdo byl vrah. Tech 270 stran jsem cetla skoro 2 mesice. Na to u sebe vubec nejsem zvykla, skoda no

Lena79
05.12.2023 5 z 5

Knihu považuji za odpočinkovou četbu, ačkoliv jsem se místama ztrácela v postavách. Pana Vondrušku mám ráda a jeho knihy jsou určitá jistota.

p.pavlina
03.12.2023 5 z 5

Po delší době se mi líbila kniha z této série. Přišlo mi to trochu jiné, než knihy doposud. Zajímavé od začátku do konce.

Standa24
03.12.2023 3 z 5

První půlka knihy mi přišla zdlouhavá a trochu jsem se ztrácel ve jménech všech rytířů a křižáků. Druhá půlka se mi líbila více, ale celkový dojem pak zase zhoršil konec knihy. Očekával bych ještě jednu kapitolu, která některé linky příběhu dotáhne do konce. Možná by prospělo, kdyby příběhy Oldřicha z Chlumu nevycházely tak často, ale byly více propracované, jako tomu bylo na začátku série.

twix6862
29.11.2023 4 z 5

Tohle bylo fajn! Nebylo v tom přehnaně moudí (vlastně asi jenom jedno psí), zápletka pěkně zapletená i rozpletená, nic moc přebytečných postav a linek a vraha jsem si netipla hned na začátku. Finále, bohužel, poněkud rozpačité

Maki229
28.11.2023 5 z 5

V tomto nevlídném počasí jsem se potěšila s příjemnou detektivkou zasazenou do mého oblíbeného středověku. Oldřicha z Chlumu a jeho "partu" mám ráda.
Zápletka byla dobrá. Vše bylo rozuzleno a viník potrestán. Mám ráda tyto pohádky pro dospělé s dobrým koncem, alespoň vím, že tady to vždy dobře dopadne.

Pavlnka
12.10.2023 3 z 5

Kniha mě bavila, ale ten konec mě zklamal. Škoda.

pujec
03.10.2023 4 z 5

Tentokrát byl případ poměrně složitý a zdánlivě v něm figurovalo mnoho postav. Příbuzenské vztahy byly též celkem hojné, proto jsem ocenila seznam postav na začátku. Ještě bych ocenila mapu, jako tomu bývalo u prvních dílů série.
Osobně mám ráda případy s kořeny v minulosti, kdy se vytahují staré rány a křivdy.
Takže jsem spokojená, ostatně jako téměř vždycky. Oldřich z Chlumu je oddechové čtení a vždycky se čte dobře.

čef
29.09.2023 5 z 5

Mnohem lepší úroveň než obdobné historické detektivky pana Bauera. Tato kniha je vynalézavější ve výstavbě zápletky a složitosti řešení, mluva postav je mnohem civilnější a jednotlivé scény uvěřitelnější. O době se sice také mnoho nedovíme, ale připomeneme si alespoň trochu křižácké výpravy a postavení a mentalitu tehdejších rytířů. V tomto dnes tak oblíbeném segmentu literatury je určitě tato kniha na špici peletonu.

Ramiel
22.09.2023 2 z 5

Začátek byl velice slibný, až jsem si říkal, že se snad panu Vondruškovi podařilo napsat knihu jako z počátků tvorby. Bohužel postupem času a stránek šel děj rapidně dolů. Až mi nakonec předestřené chování a motivy postav z větší míry nedávaly smysl. Ale abych jen nehanil, tak tyto knihy beru jako takový příjemný odpočinek, protože jsou psány laskavě. P.S. srnec s laňkou k sobě nepatří, pane Vondruško.

Eva398
18.09.2023 5 z 5

Za mě postavy příběh a napínavý až do konce.

TeaPeter
07.09.2023 3 z 5

Až téměř do konce byla kniha napínavá a výborně napsaná. Až jsem si říkal, že se pan autor znovu dostal do vrcholné formy počátečních dílů série. Bohužel ale konec všechny naděje pohřbil. A ten úplný konec nad tím ještě zlomil hůl. Obrovská škoda, protože původně jsem to viděl na plný počet hvězdiček...