Mělké sibiřské hroby

Mělké sibiřské hroby https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14061/bmid_melke-sibirske-hroby-qXA-14061.jpg 4 238 63

Na útěku z tábora smrti Unikátní příběh z druhé světové války. Syrové vyprávění muže z chudé polské rodiny, který prožije válku v nelidském systému stalinského Ruska, plného brutality. Rusové ho zatkli, obvinili ze špionáže a odsoudili k několika desetiletím galejí jako německého špiona. Přežil otřesný transport přes celé Rusko a posledních 200 km do lágru Pečora musel ujít s pouty na rukou i na nohou připoután ke svým spoluvězňům. Kdo nemohl dál, byl ponechán napospas vlkům, v lepším případě zastřelen. Naprostá většina vězňů umírala do několika měsíců, mučená hladem a bitím. Je neuvěřitelné, že se mu vůbec podařilo přežít a projít na útěku z lágru přes celé Rusko až do Afghánistánu. Celou knihou se jako hlavní motiv táhne autorova obrovská a nezdolná touha po svobodě, protože sám až na dně ponížení a nelidskosti poznal, jak chutná její pravý opak.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Jota
Originální název:

Shallow graves in Siberia , 1995


více info...

Přidat komentář

koolstof
18.12.2023 5 z 5

Přímočaré vyprávění o hrůzách stalinského Ruska. Je až neuvěřitelné, jak strašný život tam tehdy byl. Kniha mě pohltila. Svoboda nade vše.

m2056
01.09.2023 5 z 5

Moc dobrá kniha čte se dobře bohužel taková byla doba a je potřeba lidem to připomínat ať nezapomene co se kolikrát dělo normálním lidem.


WildEv
14.06.2023 5 z 5

Ačkoliv prvních pár stránek a vyprávění o životě v klášteře mě příliš nezaujaly, příběh velmi rychle vtáhl a od knihy jsem se nemohla odlepit. Jazyk je takový hodně syrový a při popisu některých krutých zážitků se až obracel žaludek. Obdivuji autorovu pozitivní mysl, že dokázal po takových útrapách tyto vzpomínky takto vstřebat a předal dál. Zároveň žasnu nad tím, s jakou odvahou se na útěku vydával i mezi lidi. Já bych se asi zbaběle někde schovávala v hloubi lesů. Ačkoli znám jazykově lépe zpracované knihy s tímto tématem, dávám plný počet bodů a doporučuji přečíst.

Ivetaa
02.10.2022 5 z 5

Obzvláště v dnešní době je třeba si připomínat, co se dělo. Bez cenzury a příkras.

Han-nah
18.02.2022 5 z 5

Stalinismus - krutý masakr, terorismus, čistky. Jsou to nejvěší zločiny v historii lidstva. Jakákoliv záminka nebo falešné obvinění a nevinní lidé byli příslušníky NVKD odesílání do vězení a následně do gulagů. O život přišly miliony lidí. Jak v mrazu, o hladu, vykonávali těžkou fyzickou práci a ještě přežili nebo dokonce uprchli? Tím vším si prošel i Michal Krupa, který nám svůj krutý příběh vypráví. V úvodu je mapa útěku a již po přečtení úvodu knihy mě mrazí a pociťuji úctu a obdiv. Mrtvým, všem, kteří přežili a i těm, kteří měli odvahu pomoci.
Při čtení jsem si vybavila drastický film "Útěk ze Sibiře". Můžu knihu doporučit, měla by to být povinná četba. Ale vždy se najdou ti, kteří nevěří, kteří chtějí změnit historii.
Já jsem ji s obdivem a úctou přečetla. Věřím a děkuji za tyto autentické příběhy.
Já bych určitě nepřežila ani tu cestu do gulagu.

Česneksmedem
10.02.2022 5 z 5

(SPOILER) Podtitul knihy zní: „Na útěku z tábora smrti“. Příběh z druhé světové války vypráví o muži z chudé polské rodiny, který prožije válku v nelidském systému stalinského Ruska. Rusové ho zatkli, obvinili ze špionáže a odsoudili k deseti rokům galejí jako německého špiona. Přežil transport přes celé Rusko a posledních 200 km do lágru Pečora musel ujít s pouty na rukou i na nohou připoután ke svým spoluvězňům. Kdo nemohl dál, byl vysvlečen do naha a ponechán napospas vlkům, v lepším případě zastřelen. Dozorci si jeho oděv brali sebou jako důkaz o množství přepravovaných vězňů. Je to fakt síla a tuto knihu bych dal jako povinnou četbu. Vřele doporučuji a nemohu jinak, než dát 5 hvězdiček.

pupopony
10.12.2021 5 z 5

Ohromující kniha, navíc když si uvědomíme, že je to podle pravdy !!

DomYell
02.12.2021 5 z 5

Kniha ma jedno minus.. A to, ze je moc kratka.
Pro nas asi nepredstavitelny zpusob prezivani a "cestovani".

Arev122
08.08.2021 4 z 5

Příběh dle skutečnosti je napínavý a čtivý, vtáhne do děje. Dnes si takovou strastiplnou cestu a ani život neumíme představit.

helena842
05.05.2021 5 z 5

Četla jsem prakticky jedním dechem, velmi dobrodružné vyprávění toho, co všechno musel autor podstoupit, aby získal vytouženou svobodu. Určitě stojí za přečtení, mám tento žánr ráda a věřím, že se dočkáme dotisku této skvělé knihy.

vodovodnice
02.05.2021 4 z 5

Podařilo se mi sehnat knížku tady na databázi knih a jsem za to ráda.
Musím říct, že jsem byla mile překvapená, že je to čtivé, bez zášti.
Příběh pana Michala je napsán velmi jemně, což je fajn, protože když jsem viděla film: "Pohřben na Sibiři" ... tak kdykoliv se řekne gulag, Kolima nebo pracovní tábor, jímá mne obrovská hrůza z tohoto filmu. A i když mne toho téma zajímá, tak třeba na zmíněný film se už nejsem schopná podruhé podívat (jakou hrůzu ve mne vyvolává).
Proto jsem opravdu moc ráda, že tato kniha, je napsaná tak příjemně a zároveň nezmírňuje brutalitu tehdejšího režimu, kterým Michal prošel a jej přežil.
Je neuvěřitelné co všechno pan Michal přežil.

heczek
13.04.2021 4 z 5

Silný příběh člověka, který zažil hrůzy a s obrovskou vůlí k životu se toužebně dral po ztracené svobodě. Kniha se čte sama, člověk doslova hltá stránky. Co mě jen trochu mrzí, je rychlý konec. Ráda bych si přečetla pár stran navíc. Rozhodně stojí za přečtení.

Kanylka
08.04.2021 4 z 5

Kniha psaná jednoduchou formou, velmi dobře se četla, chvílemi jsem měla pocit, že "utíkám s ním". Něčemu v knize nerozumíte a hned v další větě autor podává vysvětlení.

Ctv
03.03.2021 5 z 5

I přes děsivý obsah tak krásně a čtivě psaná kniha, že mě to opravdu překvapilo. Přišlo mi, že i ty nejkrutější příběhy byly popisovány věcně a s určitým odstupem. To považuji za výjimečné vzhledem k tomu, že je autor sám prožil.
K obsahu toho není moc co psát. Člověk musí přemýšlet nad tím, jak neuvěřitelné štěstí Michael měl. Zřejmě nad ním stáli všichni andělé strážní osiřelí po smrti tisíců umučených lidí v jeho blízkosti. Flákali se kolem, neměli co dělat a pomohli tedy jemu. Jinak si jeho příběh nedokážu vysvětlit. Opravdu moc by mě zajímal další osud Dimitrijeva, Ireny a jejich syna.
Pokud vás toto téma zajímá a pokud si chcete potvrdit, že lidé opravdu dokážou být neuvěřitelně krutí a že Hitler byl proti Stalinovi jen břídil, tak byste toto dílo neměli minout.

prochajda
07.12.2020 5 z 5

Otřesná zpověď, ohromné štěstí v neštěstí, veliká odvaha a statečnost v nelidském komunistickém režimu vedeném sadistickým Stalinem. Kniha je velmi čtivě napsaná, mohu jen doporučit.

mauglie
26.11.2020 5 z 5

Knihy jako je tahle jsou povinná četba pro každého, kdo s nostalgií vzpomíná na rudé časy... Samotný příběh je tak silný, že nepotřebuje nějaké složité literární styly. Moc se mi líbil takový ten chlapský jednoduchý jazyk. Je až k neuvěření, kolik životů bylo zničeno. Zaujaly mě zmínky o Kazaších, prostých, ale hrdych lidech ze stredoasijskych republik. Žijící tradičním způsobem života, pečující o svoje stáda, které režim donutil pracovat na družstevních farmách.

SSTknihy
11.10.2020 5 z 5

Uvěřitelné věci se dají vymyslet. Neuvěřitelné se staly. Kdyby byl příběh Michaela Krupy vymyšlenou beletrií, většina čtenářů by asi kroutila hlavou nad autorovou bujnou fantazií. Když ale čtete řádky, které jsou krok za krokem otiskem skutečných prožitků a děsivých zážitků, nedá se než žasnout nad lidskou krutostí a zároveň neuvěřitelnou odvahou a touhou jedince po svobodě. Tohle je příběh, u kterého nevydechnete, dokud Michaelova noha nepřekročí afgánské hranice a on nevdechne svobodný, téměř symbolicky bouří pročištěný vzduch. Kniha, která by měla být povinnou četbou pro všechny, kteří pochybují, nevěří, nebo příliš rychle zapomínají.

RomanDušek
25.09.2020 5 z 5

Velmi silný příběh!! Je až neuvěřitelné, čím vším si musel Michael projít. Co všechno viděl a zažil. Jak krutá byla tehdejší doba pod vládou Stalina...
Obdivuji i jeho nezměrnou touhu a odhodlání utéct z pracovního tábora, ačkoli věděl, co vše je v sázce... Zvládl to ovšem dobře a jsem rád, že potkal dobré lidi, kteří mu pomohli. Samozřejmě měl kolikrát opravdu veliké štěstí, ale hlavní je, že to zvládl. Jen škoda, že už se nepotkal se svou rodinou...
Bylo mi nesmírně líto, v jakých podmínkách tehdy lidé žili. Pod jakým tlakem a strachem. V ohromné chudobě.
Samostatnou kapitolou pak jsou příběhy lidí, jenž byli nemilosrdně odvedeni do těchto táborů a čím si prošli.
Je to kruté a snad se to už nikdy nebude opakovat!!

Čičolina
05.08.2020 4 z 5

Příběh svobodomyslného Michala je napsán prostě, příběh je tak silný, že si vystačí sám o sobě.Člověku se dělá zle, kolik zla a krutosti je homo sapiens schopen. A žasnu, kolik jeden vydrží. Dříve ovšem nebyli lidé tak zhýčkaní, Michalovi navíc velmi pomohl kasárenský dril kláštera, a hlavně víra. Zrůdnost komunismu je neuvěřitelná, jak ho ještě dnes může někdo adorovat, to nechápu. Je útěchou a nadějí, že žijí i lidé soucitní, milující a stateční, kteří riskují svůj život, aby druhým pomohli, nehledě na rasu, národnost a náboženství.

MarkétaI.
11.07.2020 5 z 5

Neuvěřitelný příběh o člověku, který zažíval hrůzy, ale jeho touha svobodně žít byla obrovská.. I když jsem četla emotivnější příběhy, kniha rozhodně za přečtení stojí.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) gulagy stalinismus komunismus Sibiř podle skutečných událostí

Autorovy knížky

Michael Krupa
polská, 1915 - 2013
2006  88%Mělké sibiřské hroby

Kniha Mělké sibiřské hroby je v

Právě čtených2x
Přečtených322x
Čtenářské výzvě27x
Doporučených30x
Knihotéce119x
Chystám se číst227x
Chci si koupit64x
dalších seznamech7x