2001: Vesmírná odysea přehled
Vesmírná odysea série
Na Měsíci je objeven záhadný objekt. Důsledky nálezu jsou natolik významné, že je kvůli němu vůbec poprvé vyslána lidská posádka hluboko do Sluneční soustavy. Ale než výprava dosáhne cíle, vyskytnou se potíže, narůstající do děsivých rozměrů… Slavný román napsaný v době, kdy přistání na Měsíci bylo ještě pouhým snem, přetvořený do jednoho z nejvýznamnějších filmů všech dob, strhující, prorocký. 2001: Vesmírná odysea je příběhem o přetrvávající otázce místa člověka ve vesmíru. Román vychází u příležitosti čtyřicátého výročí svého vzniku a na památku Arthura C. Clarka, nedávno zesnulého velmistra žánru.... celý text
Originální název: 2001: A Space Odyssey, 1968
Co říkají o knize uživatelé?
Vesmírná odysea je fascinující a nadčasový příběh, který oslovuje čtenáře napříč generacemi. Mnozí z nich byli uchváceni jeho hloubkou a promyšleností. Kniha se vyznačuje realistickým ztvárněním vesmíru a technických aspektů, což ji činí výjimečnou v rámci sci-fi žánru. I když někteří čtenáři považují tempo vyprávění za pomalejší, síla příběhu spočívá v jeho filozofických otázkách a vize budoucnosti lidstva. Autor Arthur C. Clarke dokázal vytvořit dílo, které zůstává aktuální i po desítkách let od svého vydání. Více v komentářích.
Komu by se kniha 2001: Vesmírná odysea mohla líbit?
- Milovníci klasické sci-fi literatury
- Čtenáři hledající hluboké filozofické myšlenky
- Fanoušci vesmírných odysejí a objevování nových světů
- Ti, kteří ocení technickou preciznost a realismus
- Čtenáři, kteří se zajímají o vliv technologií na lidstvo
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize 2001: Vesmírná odysea. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 190 komentářůSouvisející novinky - 2001: Vesmírná odysea (0)
„Se ztrátou tíže odhodil - alespoň na chvilku - i většinu toho, co ho tísnilo. Kdosi pravil, že ve vesmíru se lze bát, nikoli se však trápit. Bylo tomu přesně tak.“
Kniha 2001: Vesmírná odysea v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 13x |
| v Přečtených | 2 106x |
| ve Čtenářské výzvě | 140x |
| v Doporučených | 175x |
| v Mé knihovně | 580x |
| v Chystám se číst | 453x |
| v Chci si koupit | 121x |
| v dalších seznamech | 23x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Arthur Charles Clarke také napsal(a)
| 2008 | 2001: Vesmírná odysea |
| 1984 | Setkání s Rámou |
| 2005 | Konec dětství |
| 1994 | Návrat Rámy |
| 1982 | Zpráva o třetí planetě |

92 %
77 %
2001: Vesmírná odysea
Zásadní dílo žánru, které jsem tuhle vytáhl z hromádky dávno odložených a čertvíproč už dávno nepřečtených scifíček... a vlastně i vím proč. Bylo to kvůli filmu Stanleyho Kubricka. Zhlédnout film a pak číst knihu není můj oblíbený postup, obzvlášť když, jako v tomto případě, obojí oplývá podobnou mírou kultovosti. Prostě pak potřebuji dostatečný časový rozestup a ten se dostavil až právě teď.
Rád jsem si tedy připomněl nadčasové vize, kterými tahle klasika vyniká a které stárnou kupodivu jen velmi pozvolna. Největším tahákem, na který jsem se těšil, byl samozřejmě HAL 9000, který i v knižní podobě nezklamal, a jenž, ač je nehmotné podstaty, patří podle mě mezi nejlépe vykreslené postavy celého žánru. Mile mě překvapila i celková atmosféra a vtahující styl psaní Arthura C. Clarka. Samozřejmě se čtenář může pozastavit nad některými zastaralými sociálními aspekty díla a slabší propracovaností psychologie většiny postav, ale to už ke čtení klasické sci-fi tak nějak patří