Luciga Luciga komentáře u knih

☰ menu

Říkají mi Lars Říkají mi Lars Daniel Gris

Nenáročná, oddychová detektivka… thriller to skutečně není. Neurazí, nenadchne. Ale i tak si myslím, že dám šanci další knížce v sérii… tedy časem. A za mě překvapivě pěkně užitá ich forma, ta se autorovi fakt povedla.

04.09.2022 3 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Záměrně nehodnotím pomocí hvězd... kniha je to skvělá, styl psaní autorky je obecně na velmi dobré úrovni. Dokonale rozvíjí příběhy hlavních i vedlejších postav. Ponechává prostor fantazii. Nicméně téma se mi do chuti netrefilo.

Na novou knihu autorky jsem se velmi těšila, ale po přečtení první anotace jsem ji odložila. Tušila jsem, že budu zklamaná. Časem zvědavost zvítězila, knihu jsem přečetla celou, co kdyby mě nějak překvapila, že.. no nestalo se.

Ale nezabrání mi to v těšení se na novou, další knihu Aleny Mornštajnové :)

18.11.2021


Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Nejsem příznivec tohoto žánru (ani jemu podobných) , takže je s podivem, že jsem knihu nejenže začala číst, ale nakonec i dočetla... prostě jsem byla zvědavá.

Příběh svým způsobem zajímavý. Styl psaní takový obyčejný, nijaký, nezáživný... v první půli děj velmi rozvláčný, de facto pouze popisný a nijak neprobouzející moji představivost. Zvláštní způsob prolínání vzpomínek z minulosti se současností. Konec vlastně nedokončený...

Asi kdybych knihu četla jako -náctiletá, mohla by pro mne mít větší kouzlo. Takto mám pocit, že mi nic nedala.

22.10.2021 2 z 5


Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Byla to ryzí fikce? Mohlo se to stát? Stalo se to? Cokoliv si budete přát... Kamkoliv sahá vaše fantazie... je to jen na Vás neb všechny varianty mohou být správné.
Psychothriller nutící k zamyšlení, napsaný čtivou formou.

27.03.2020 4 z 5


Teď, nebo nikdy Teď, nebo nikdy Harlan Coben

Napínavé. Až do konce. Po delší době kniha, kde - když už jsem si myslela, že vím - jsem stejně stále nevěděla, jak to dopadne :).
Čtivé. Styl psaní, kdy příběh mne pohltí a nechce pustit, mi opravdu vyhovuje. Autorův nadhled, ironie, přesnost, žádné zbytečné emoce... Hvězdami nešetřím, protože jsem si celou knihu užila od začátku až po poslední stranu.

19.03.2020 5 z 5


Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Četla jsem ji jako poslední ze všech autorčiných knih a za mne jednoznačně ta nejlepší...
Velmi citlivě vystavěný a podaný příběh. Opět několik generací a hlavních hrdinů a přesto se v nich čtenář vyzná a neztrácí se ve velkém množství informací. Měla jsem pocit, jako bych knihu ani nečetla, vyprávění mne obklopovalo, stala jsem se téměř jeho součástí...
Já se tak těším, až časem někdy nevím kdy vyjde nová další kniha :).

23.02.2020 5 z 5


Sedmilhářky Sedmilhářky Liane Moriarty

Chystala jsem se shlédnout seriál, tak jsem nejprve sáhla o knize.
A jsem spokojená :). Čtivé, bavila mne ta směsice postav a prolínání jejich životů. Vzájemná provázanost a vlastně i \"objasnění a vyřešení\" zápletky. Uvěřitelné.
Určitě to nebyla poslední kniha této autorky, ráda sáhnu i po dalších.

01.02.2020 4 z 5


Kaštánek Kaštánek Søren Sveistrup

Průměrná detektivka. Těšila jsem se na jiného, pro mne dosud neznámého autora, na jiný styl psaní, skládání děje, fabulaci, zápletku, ale není to ono.
Nedokázal mne ani autor ani kniha strhnout natolik, abych četla bez dechu a v hlavě přemítala, kdo to asi může být... tak jak to od každého napínavého čtení očekávám.

01.02.2020 3 z 5


Smrtící bílá Smrtící bílá Robert Galbraith (p)

Dokonalé. Strhující, milé, šokující (ano, opět byl závěr zcela jiný než jsem se domnívala, že bude...), něžné, i přes počet stran nenudící, obohacující čtení.

Jen ta Strikova chybějící noha, kdyby nebyla na každé stránce.... ale to mám, myslím, v komentářích i ke každé z předchozích knih :).

01.02.2020 5 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Není lehké tuto knihu hodnotit... je úchvatná; krásně napsaná; nutící přemýšlet; nechat myšlenky plynout a dumat nad běžnými situacemi v životě, které s knihou vlastně nesouvisí; přemýšlet, proč vlastně zrovna tento divný příběh chci číst, co od něj očekávám a přesto dychtivě otáčet stránky...
lidé čtoucí hodně si k ní dle mého cestu najdou (a asi to bude i o věku, kdy se do ní začtete), nicméně tuším, že je i hodně čtenářů, kterým knížka nesedne

18.01.2020 4 z 5


Loutka Loutka Taylor Stevens

Moje první seznámení s autorkou a určitě ne poslední :).
Knížka napínavá, psaná velmi čtivou formou - láká vás číst dál, nepřestávat, dokáže vtáhnout do děje. Téma o němž jste přesvědčení, že ho znáte a přesto dokáže překvapit.

31.12.2019 4 z 5


Ostré předměty Ostré předměty Gillian Flynn

Čtivé... ale čekala jsem od příběhu víc. Mnohem víc.

Pro mne těžko uvěřitelný příběh, několik detailů dost přitažených za vlasy. Nicméně mne to neodradilo a na chvíle nezbytného odpočinku vlastně i příjemné odreagování. Jen tedy k další knížce autorky se budu zase nějakou dobu odhodlávat.

31.12.2019 3 z 5


Vraní dívka Vraní dívka Erik Axl Sund

Asi trochu zklamání, nebo prostě jen na počátku přehnaná očekávání...
Chvíli mi trvalo přivyknutí stylu psaní, prolínání současnosti s minulostí a vůbec samotné začtení se do příběhu, ale i tak mě příběh dokázal udržet v určité zvědavosti, co bude dál. Než však budu pokračovat s dalším dílem (jestli vůbec?), potřebuji oddech.

24.07.2018 3 z 5


Hadrový panák Hadrový panák Daniel Cole

Příběh mne pohltil, vtáhl do děje, celé to bylo velmi čtivé... ALE, nenutil mne nad ním přemýšlet, bohužel, prostě jen plynul. A závěr pro mne osobně velmi neuspokujující. Což naopak jiným může vyhovovat :)
Pokračování si určitě přečtu (neb jsem děsně zvědavá), jen hodnocení prostě není tak vysoké. Od knížek očekávám trochu víc než jen to, že je přečtu jedním dechem.

24.07.2018 3 z 5


Počátek Počátek Dan Brown

Pan spisovatel, skvělý vypravěč. Aktuální téma. Působivé čtení, jako vždy v Brownovo knihách spojující fakta, fikci, historii, milostnou zápletku.. ještě, že existuje internet, každou chvíli jsem dovyhledávala nějaké související informace :).
P.S. oblíbila jsem si Winstona, bude mi chybět... ale kdoví?

24.07.2018 5 z 5


Ta přede mnou Ta přede mnou J. P. Delaney (p)

Neměla jsem žádná přehnaná očekávání, takže kniha je pro mne vlastně velmi příjemné překvapení :). Příjemné čtení, které mne pohltilo. Chvilku mi trvalo zvyknout si na střídání přítomnosti a minulosti (neb kapitoly byly krátké a když jsem se začetla, tak už jsem zas musela dějově přeskočit jinam), ale zápletka byla vlastně velmi zajímavá. A oproti cca polovině zde psaných komentářů se mi líbil konec... vraha jsem tipla brzy, ale celkové vyústění příběhu bylo fajn a nekonvenční.

17.03.2018 4 z 5


Ta druhá Ta druhá Michelle Adams

Mám ke knize spoustu výhrad, přesto bych ji ke čtení snad i doporučila :).
Zvláštní způsob prolínání současnosti s minulostí. Poměrně čtivě napsané, druhá polovina gradující (což nic nemění na tom, že v prvé půli jsem měla pocit, že snad ani nemá smysl číst dál...). V každé kapitole minimálně dvakrát popsané, co má hrdinka za zdravotní problém (ach jo). Pro mne příběh neuvěřitelný (v 80tých letech 20tého století by se toto neututlalo ani při nejlepší vůli). A nevyhovoval mi zde nechaný prostor pro čtenářovu fantazii, jasně daná fakta mám raději.
Kdyby hvězdy šly dávat na půlky - hodnotila bych 2,5.

04.03.2018 3 z 5


Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Oddychovka, velmi nenáročné čtení. Hartlův svébytný humor :). Uvěřitelný příběh, u nějž si umíte představit, že tak žijí lidé okolo Vás.
Po přečtení mám vlastně shodné pocity jako prve po Hartlově Erotikonu... ale už jsem na to byla připravená, takže se nedostavilo takové rozčarování a užila jsem si knihu neb jsem neočekávala žádnou "hloubku".

04.02.2018 3 z 5


Hot Boys Hot Boys M. T. Majar (p)

Přečetla jsem, brala jsem příběh jako oddychovku, když jsem si nemohla vybrat, co budu číst.
Nicméně vcelku čtivé, příběh alá červená knihovna s detektivní zápletkou navrch... své nadšené čtenářky (že by to mohl číst chlap si nemyslím) si jistě najde :).
Vlastně ani nevím, jak jsem se ke knize dostala. Určitě vím, že se k ní nevrátím a po jiné knížce dané autorky nesáhnu (v nejbližších letech určitě, ale nikdy neříkej nikdy). Dvě hvězdy za to, že autorka samu sebe nenazývá spisovatelkou, nýbrž pisálkem a v tom případě si je jistě zaslouží.

03.02.2018 2 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Fakta vložená do příběhu, popsaná smutnými slovy. Strhující příběh, který i přese všechno, co Vás odrazuje, nutí číst dál. Kniha o utrpení, krásně napsaná, protkaná emocemi, přesto prostá jakéhokoliv patosu.
Přečteno jedním dechem. S lítostí, že příběh končí, i když je jasné, že tak to má být. Nádherná kniha.

--------------
Nedokážu hodnotit knihy s tématikou holokaustu a WWII počtem hvězd.... každá taková, ať je napsaná jak chce, by měla být ohodnocena na maximum neboť vnímám jako důležité si danou dobu připomínat...

03.02.2018