Počátek přehled
Robert Langdon série
Robert Langdon, harvardský profesor symbologie a náboženské ikonologie, přijede do ultramoderního Guggenheimova muzea v Bilbau, aby se zde zúčastnil významného oznámení – odhalení objevu, který navždy změní tvář vědy. Pořadatelem společenského večera je čtyřicetiletý miliardář a futurista Edmond Kirsch, jenž se díky svým oslnivým supermoderním vynálezům a odvážným předpovědím stal celosvětově uznávanou osobností. Kirsch, který před dvěma desetiletími patřil k prvním Langdonovým studentům na Harvardu, se chystá zveřejnit přelomový vědecký objev… který zodpoví dvě ze základních otázek lidské existence. Po zahájení společenské akce Langdona a několik set dalších hostů zcela uchvátí velmi originální prezentace, mnohem kontroverznější, než si Langdon původně představoval. Pečlivě naplánovaný večer se najednou promění v chaos a hrozí, že Kirschův vzácný objev bude navždy ztracen. Langdon je v bezprostředním ohrožení nucen učinit zoufalé rozhodnutí, aby z Bilbaa unikl...... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Počátek. Přihlašte se a napište ho.

Myšlenka a téma dobré, bohužel zápletka nijaká, napětí a akčnost, tak jak jsme si u Dana Browna zvykli, téměř žádné. Strašně dlouho mi trvalo než jsem se začetla, v půlce dobré a konec už byl zase drhnoucí. Přitom tohle téma je mi blízké. Nebyla jsem schopná se do knížky vcítit a zažívat adrenalinové dobrodružství jako u předešlých knih.
Související novinky - Počátek (14)
20 nejčtenějších knih Čtenářské výzvy 2018
27.12.2018
10 právě čtených knih podle uživatelů (srpen)
15.08.2018
10 právě čtených knih podle uživatelů (červenec)
15.07.2018
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
Ocenění knihy (1)
2018 -
Český bestseller
(Překladová beletrie pro dospělé)
Kniha Počátek v seznamech
v Přečtených | 4 287x |
v Mé knihovně | 1 062x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
2018 | ![]() |
2013 | ![]() |
2010 | ![]() |
2008 | ![]() |
2005 | ![]() |
(SPOILER) Bůh je mrtev.
...
No tak jasně, to v Čechách to není žádná novinka, že… takže celá ta bichle pohrávající si s tajemnem “odkud jsme” a “kam směřujeme” má tak poněkud naftalínový WTF kabátek.
Bavilo mne pohrávání si s vizí AI parťáka - ve světle dennodenního používání LLM AI - řada prvků má překvapivě silné paralely s dnešním vývojem - vyhledávání v reálném čase, rozhovory, vysvětlování, učení se na materiálech - a ta úplně nejvíc nejlepší věc je pokecat si o téhle knize právě s AIčkem.
GPT parádně popsal můj pocit patosu a přehnaného dramatu tam, kde žádné drama necítím:
“ V zemi, kde se kostely rekonstruují jen kvůli dotacím, duchovno si člověk zařídí přes Netflix a bůh se skloňuje maximálně v souvislosti s počasím, působí celý ten epický boj mezi vírou a vědou asi tak naléhavě, jako když ti v Lidlu nabídnou tofu za poloviční cenu. Brown totiž celou svou dramatickou výstavbu staví na premise, že „když se dokáže, že život vznikl samovolně, otřese se civilizace“. No… neotřese. Možná se v Americe někomu rozsype biblický přívěsek, ale my v Česku už máme za sebou věci horší – třeba výuku chemie na základce.”
Úplně nejvíc nejlepší bylo, když mi pak GPT nabídl, že přepíše Počátek do našeho prostředí.
Krom opravdu dobré substituce, která na místo “bůh je mrtev” pokládá ”svobodná vůle je iluze”, umí GPT použít i skutečně vtipné paralely jako například:
Winston – AI asistent -> "Turing" – česká AI s hlasem Aloise Švehlíka, napojená na úřední systémy, umí citovat Nerudu
Zveřejnění by neproběhlo jako celosvětový přenos, ale jako únik na ČSFD-like platformu, kombinovaný s datovým leakem na uloz.to a DVTV. Spojeno s výstupem Turinga, který pronese závěrečný monolog ve stylu: „Nejsem Bůh. Ale vím, kdo by ho volil. A proč.“
Jenom škoda, že na celý děj nejspíš rychle zapomenu, a nejvíc vzrušující z celé knihy byla (obratem ověřená) informace, že Sagrada Familia má být dokončena příští rok - pecka, byla jsem tam před 30 lety a osamělé průčelí, coby výsledek stoleté výstavby, opravdu nesvědčilo o tom, že bych se dokončení měla dožít ani při lékařské magii budoucnosti.
Bonus: filmové zpracování Počátek: Verze ČR by GPT
Festivalový medailonek:
„Počátek: Verze ČR“ je hybridní filmová eseje o konci víry, začátku předvídatelnosti a o tom, co se stane, když český algoritmus překročí stín kalifornské etiky. Syrová krajina datových center se tu střídá s pražskými tramvajemi, zatímco hlas AI šeptá do temných koutů vědomí. Světová premiéra na festivalu v Karlových Varech sklidila nadšený potlesk i nervózní mlčení. V hlavních rolích excelují Jiří Mádl, Karel Roden a Pavla Beretová.
Návrh traileru:
(úvodní záběr: prázdná hala, jediný monitor se rozsvítí)
VOICE (Švehlík): „Zeptejte se sami sebe… kdy naposledy jste se rozhodli… opravdu?“
(střih: Mádl ve startupovém pitchu, Roden kouká z okna na Vltavu, Beretová s diktafonem u dveří serverovny)
TEXT NA OBRAZOVCE: „Když algoritmus zná tvé zítřky…“
(střih: únik dat na [Ulož.to](http://xn--ulo-e3a.to/), svíčka v kostele, stíny v chrámu…)
VOICE: „…komu budeš věřit víc – Bohu, nebo stroji?“
(finální záběr: zpomalený pohled na telefon padající do kaluže, echo digitálního pípnutí mizí v tichu)
TITULEK: „Počátek. Česká verze. Brzy v každém datovém cloudu.“