Počátek

Počátek https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351159/mid_pocatek-EaL-351159.png 4 2627 724

Robert Langdon série

< 5. díl

Robert Langdon, harvardský profesor symbologie a náboženské ikonologie, přijede do ultramoderního Guggenheimova muzea v Bilbau, aby se zde zúčastnil významného oznámení – odhalení objevu, který navždy změní tvář vědy. Pořadatelem společenského večera je čtyřicetiletý miliardář a futurista Edmond Kirsch, jenž se díky svým oslnivým supermoderním vynálezům a odvážným předpovědím stal celosvětově uznávanou osobností. Kirsch, který před dvěma desetiletími patřil k prvním Langdonovým studentům na Harvardu, se chystá zveřejnit přelomový vědecký objev… který zodpoví dvě ze základních otázek lidské existence. Po zahájení společenské akce Langdona a několik set dalších hostů zcela uchvátí velmi originální prezentace, mnohem kontroverznější, než si Langdon původně představoval. Pečlivě naplánovaný večer se najednou promění v chaos a hrozí, že Kirschův vzácný objev bude navždy ztracen. Langdon je v bezprostředním ohrožení nucen učinit zoufalé rozhodnutí, aby z Bilbaa unikl...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , Argo
Originální název:

Origin , 2017


více info...

fruitbueno
fruitbueno
15.03.2024 4 z 5

Podnětný střet dvou diametrálně odlišných světů, z něhož si odnáším řadu myšlenek k přemýšlení. Oceňuji hutné a koncentrované vyprávění, byla to opravdu jízda.

Holly.W
Holly.W
05.03.2024 2 z 5

Nejslabší díl s Langdonem. Asi to, na co každý čtenář této knihy čeká, a co je zdaleka nejzajímavější, je konec, kdy se tedy konečně dozvíme odpověď na ty dvě klíčové otázky "Kde jsme se tu vzali" a "Kam směřujeme". I když z odpovědi na tyto otázky mi brada nespadla a odpověď na otázku "Kam směřujeme" by byla jednou z možností, kterou by asi spousta čtenářů napadla.
Ttéto knize zkrátka něco chybí. Chybí jí to co mělo Inferno i Šifra mistra Leonarda - veliké umělecké dílo a veliký umělec, jehož šiframi a hádankami by se hlavní hrdina zabýval a které by ho dovedli k ohromnému tajemství.
Langdon je sice sympaťák, ale už by se konečně mohl rozhodnout, kterou tu slečnu parťačku by teda rád.
A po Andělech a démonech mě už i unavovalo téma náboženství.
Takže Počátek mi nesedl. Ještě mě čeká Ztracený symbol, tak doufám, že po Andělecha démonech a Počátku si spravím chuť.


xxbarbarelaxx
xxbarbarelaxx
29.02.2024 5 z 5

Mě se i tento díl velmi líbil. Asi i nadále mě trošku děsí umělá inteligence a čeho všeho může být v budoucnosti schopná. Ale příběh byl velmi hezky zpracovaný, tak jako díly předchozí. Velmi pěkně zpracované střety technologií a náboženství. Za sebe jedině doporučuji.

Radiq
Radiq
21.02.2024 2 z 5

(SPOILER) Knihu samotnou jsem nečet, ale poslechl jsem si audioknihu, kterou čte Martin Sláma. Podle hlasu je to takovej pohodovej týpek a poslouchal se mi dobře.

A teď k ději: musím říct, že téma ateismus/věda versus náboženství/bůh se mi líbilo - hlavně to, jak se to do těch náboženskejch nesmyslů opíralo. A taky ta logika, kterou ve své prezentaci Edmond Kirsch použil, aby vysvětlil, na co přišel. Tímto mě Dan Brown dostal na svou stranu.

Ale má to samozřejmě i své "ale". A těch "ale" je více, ale nevím, jak to napsat v množném čísle. Tak předně je to ta představa umělé inteligence, kterou zde představuje superpočítač Winston. To je totiž přesně ten hloupý způsob, jak si ji představuje laik. Takže jsem často kroutil očima, že se mi málem vykroutily z lebky ven.

Pak je to samozřejmě Brownovo nekonečné klišé, kdy je Langdonovou partnerkou opět žena, tentokrát dokonce budoucí španělská královna. Nebo to jiné klišé, že Langdon vždy většinu míst navštívil (několikrát) a cokoliv se mu přimotá pod čumák, tak nad tím vždy žasne nebo je ohromený. A pak samozřejmě ten spisovatelův styl, který se v jeho knihách absolutně nemění - něco nakousne, ale neprozradí, co to je. K tomu většinou vede dlouhá cesta přes několik kapitol a nakonec se z toho vyklube nějaká blbost nebo něco, co se dalo čekat. Prostě napíná něco, co není napínavé. A samozřejmě, jak jsme zvyklí, se dočkáme i těch zvratů, které už ani nepřekvapí... leda byste od něj nikdy nic nečetli.

Líbí se mi, jak protinábožensky se tady vystupuje a plně se s tím ztotožňuji. Jako kniha ale... nic moc.

rosalee3974
rosalee3974
15.01.2024 2 z 5

(SPOILER) Láme mi to srdce, protože jsem ještě po Infernu, které se mi moc nelíbilo, Browna hájila, jako dobrého spisovatele. Ano, je to tak trochu sci-fi, ale vždyť číst se to dá. Nu dobře, kromě Inferna jsem četla jen Šifru mistra Leonarda, a už v té době jsem byla pod těžkým vlivem poměrně dobré filmové adaptace, takže zas takový odborník na Brownovu tvorbu nejsem. Ale Počátek? Snad je to jen mou vinou, možná jsem četla nepozorně a spoustu věcí, které se mi nelíbily, nebo mi v knize chyběly, jsem možná jen zapomněla. Ale stejně mám po přečtení takový nespokojený pocit, jako když vám po nějakém pití nebo jídle zůstane pachuť v ústech.

V prvé řádě zápletka. Nevím, jestli je to tím, že už žiju v době, kdy jsme si na určitou formu umělé inteligence tak trochu zvykli, ať už přímou zkušeností, nebo díky četným sci-fi seriálům a filmům na toto téma. Nu každopádně Kirschova teorie, alespoň její druhá část pro mě zkrátka nebyla tak šokující (tu první jsem sice asi pochopila, ale wow efekt se taky nedostavil). A byla jsem vlastně tak trochu zklamaná, protože autor si vybral dobrý cíl, ale trefil se na jeho samý okraj, který podle mě nestačí k tomu, aby z něj všem církvím světa spadla čelist. V tom námětu byl obrovský potenciál na téma "lidé hrající si na bohy a tvořící novou formu bytostí", který ale nebyl vytěžen na maximum.

Také mi přišlo, že byl Brown při psaní děje tak trochu lenoch. U některých klíčových postav mi už zkrátka nestačí, že jejich charakterové vlastnosti jsou pouze konstatovány bez jakékoli backstory, která by jim dala pevný základ a postavu učinila skutečnější. Chápu, že například Valdespino byl konzervativní katolík, Brown nás na to upozorňuje hned ve dvou (ne-li více) kapitolách, ale já bych ráda věděla, proč je tenhle popis to první, co se ostatním postavám vybaví, když nad Valdespinem přemýšlejí. Měl Valdespino nějaký ultrakonzervativní projev? Zakázal rozvody, antikoncepci, něco takového?

Rozumím záměru autora udělat knížku napínavou. Ale je poměrně otravné a vyčerpávající, když se na konci téměř každé kapitoly dočtete, že postava A na něco přijde, je šokovaná, ukáže to postavě B, ta je taky šokovaná, obě pochopí, že to zcela mění situaci, ale čtenáři se tato pointa vyjeví až v následující kapitole, nebo po dvou dalších kapitolách, které se zabývají zase jinými postavami. Asi to tam nebylo zas tak často, ale kdyby tam toho bylo méně, nezlobila bych se. Ono to totiž po chvíli přestane bavit, protože se čtenář začne cítit tak nějak odcizeně. Děj ho do sebe tolik nevtahuje, když na pointy musí čekat. Mám takové tušení, že se to dá dělat i obráceně. Vyjevit, na co postavy přišly, šok z toho nechat rezonovat ve čtenáři, ale touto dějovou linkou pokračovat zase až po pár následujících kapitolách. Díky tomu už čtenář ví, co se stalo a uvědomuje si, že to je zásadní, ale zatím neví, jaké následky by to mohlo mít, a proto má motivaci číst dál.

Když si zpětně čtu, co jsem napsala, připadám si až moc kritická. Někdo může mé výhrady označit za drobnosti a asi by měl pravdu. Jsou to ale právě tady ty malé detaily, které mají za úkol z Brownových jinak vcelku slušných bedekrů udělat romány.

Dédečko75
Dédečko75
27.12.2023 5 z 5

Na počátku člověk stvořil boha. Tak to mě oslovilo. Velmi doporučuji věřícím i ateistům

E_Lan
E_Lan
05.12.2023 4 z 5

Pořádně napínavá a dobře vymyšlená kniha plná střetu technologií a náboženství. Příjemné odpočinkové čtení, které člověka přinutí se i zamyslet.

Dasime
Dasime
12.11.2023 3 z 5

Není to špatné, pokud člověk nemá vysoká očekávání. Snadno se čte, ale tak úplně mi to neodsejpalo, kniha, kterou jsem si brala na dovolenou se protáhla až do skoro zimy. Ze začátku velmi napínavé. Závěr mi přišel trochu zjednodušený, ale nevadí. Celkem jsem čekala nějaké následky lidstva po minulém díle, ale můžu si představovat, že tento příběh se stal ještě před Infernem a hned je mi líp.

mila2411
mila2411
31.10.2023 1 z 5

Chce se mi zanotovat: "Raději jsem neměla ten román, raději jsem neměla ho číst snad ani list!". Je to takové... zoufalé. Nudí to. Nebaví to. Proč tohle autor napsal ví asi jen on.

m2056
m2056
01.09.2023 2 z 5

Po přečtení téhle knihy si myslím že autor už nemá co psát a tak se snaží nějak příběh naplnit různé teorie ale nějak se mu to nepovedlo.

evismaior
evismaior
09.08.2023 2 z 5

(SPOILER) 40% - po dočtení posledního dílu ze série o Robertu Langdonovi mám nutkavou potřebu přečíst si znovu Šifru mistra Leonarda, protože teď naprosto netuším, jestli se za ta léta natolik proměnil můj literární vkus anebo je prostě Počátek o tolik horší.
Ne, nečekala jsem, že by nastalo nějaké jiné schéma - že bychom tam neměli nějakého génia s touhou vymyslet pro Langdona šifrovanou honbu za pokladem. Že by tam chyběla půvabná Langdon girl. Že bychom tentokrát nezávodili s časem před šíleným vrahem a policií. A že bychom se nedejbože dozvěděli něco víc o osobnosti samotného Langdona kromě toho, že má místo mozku encyklopedii všech muzeí a uměleckých děl, že nemá rád stísněné prostory a že nosí hodinky s Mikymauzem. A že by ta kniha jakýmkoli způsobem navazovala na předchozí díly, to už vůbec nečekám - v Infernu sice došlo k tomu, že má být třetina populace sterilní, což bych myslela, že to bude společností docela rezonovat a navíc by se to dalo krásně využít, když Brown píše o hlavní hrdince. Ale ne, jako kdyby se to nikdy nestalo. Ale fajn, na to jsem si už zvykla.
Ovšem vážně nemohu uvěřit tomu, že jsem několik hodin četla o tom, jak Langdon a vyvolená španělského prince (!) prchají španělskými městy před církví a španělskou královskou rodinou, aby našli kód, jímž by mohli spustit údajně velice zásadní prezentaci, která způsobí pád všech náboženství. Načež se po 400 stránkách nudného až únavného čtení zjistí, že tím úžasným vědeckým objevem je fakt, že (pokud nejste člověk s alespoň minimálním zájmem o vědu, tak SPOILER ALERT!!!) vesmír se řídí fyzikálními zákony (včetně vzniku života) a že směřujeme k propojení s technologiemi. Jako vážně? To je teda objev jak hrom. OK, těžko čekat, že by Brown mohl přijít s něčím vážně objevným. Ale to druhé je celkem zjevné. A o tom prvním už čtu v různých teoriích řadu let (až se zdráhám označit to za spoiler) a div se světe, žádné náboženství si z toho asi na zadek nesedne, protože se prostě zeptá "a kdo takhle nastavil ty fyzikální zákony"? A zatímco vědci se budou přít, zda prostě jiné nastavení není možné nebo zda existuje nekonečný počet vesmírů s různě nastavenými fyzikálními zákony, které všude fungují jinak (anebo prostě nefungují a pak takové vesmíry nemají dlouhého trvání), tak věřící prostě řeknou, že ty zákony jsou ve skutečnosti boží vůle a mají vystaráno. Autorovy rešerše pro Kirschovu prezentaci mi navíc přišly tentokrát dost odfláknuté - takový vztah entropie, termodynamiky a běhu času je například dost zajímavý a k tomu se autor přitom nedostal vůbec.
No a to, že ten zavražděný génius stvoří takhle komplikovanou cestu k heslu, jež spouští jeho prezentaci, namísto toho, aby to prostě pro případ svojí indispozice nechal spustit toho svého geniálního AI asistenta, to už mi tedy hlava nebere vůbec. Navíc celá ta zápletka kolem Winstona byla směšně odhadnutelná dopředu. Asi jsem ovlivněná tím současným překotným vývojem, ale mně bylo jasné, kdo je ten Langdonův průvodce Guggenheimovým muzeem, asi tak po třech větách.
Brown by možná měl přesedlat na turistické průvodce, protože jeho popisy chrámu La Sagrada Familia Antoniho Gaudího a Casa Mila stejného architekta mě k návštěvě docela vážně navnadily.

Belanna
Belanna
02.08.2023 3 z 5

Příběh je o dost pomalejší než předchozí díly. Opět se tu dozvíme mnoho zajímavého. Ale tentokrát na mě těch informací a zdlouhavých podrobností bylo až moc.
Závěr se mi líbil.
3,5*

Bakana
Bakana
20.04.2023 3 z 5

Celkem nic moc. Langdonovo putování po světě už ztratilo půvab, to co v Da Vinciho kódu bylo napínavé už je tady jaksi únavné. Taky mě dost zklamalo to velké odhalení, nedokážu si představit, že by takový objev vyvolat mezi představiteli hlavních monoteistických náboženství takové zděšení. Mezi námi - myslím, že tenhle objev by určitě zaznamenala odborná veřejnost, ale o laické si nejsem moc jistá. Možná ta část, která se zajímá o vědu...?

Vera Silent
Vera Silent
19.04.2023 3 z 5

Je to teprve moje třetí Brownova kniha, ale už teď mě omilani toho samého receptu nebavilo. Langdon je z nevysvetlitelnych důvodu starý, přitažlivý a samotář zároveň, vždycky dostane jako společníci nějakou úchvatnou mladou kost a vrazdici zaporak je vždycky náboženský fanatik s pohnutym osudem. Rešerši má sice dobrou, ale kapitoly jsou velmi krátké a vždycky to roztříští celý příběh. Třeba je tu samostatná kapitola o tom, jak postava prochází chodbou o 3 stránkách a pak v další kapitole je zas jiná postava a její úhel pohledu. Symbolika je v tomto díle slabší a Winstonuv vývoj byl předvídatelný. Co se tajemství týká, tak jeho společenský dopad byl trochu přehnaný.

Celkové hodnocení tedy je, že kniha mě neurazila, ale ani nenadchla.

martinek
martinek
27.03.2023

no , kdyby pan spisovatel nepopisoval všechno tak moc podrobně , byla by to brožovaná knížko o 95 stránkách , je únavné poslouchat všechny tyto podrobnosti

Majto
Majto
19.03.2023 2 z 5

Vyzerá to tak, že s langdonovkami som skončil. Možno si ešte opäť niekedy prečítam prvé dve, no ďalšie ma ničím nelákajú. Túto knihu som dočítal zo slušnosti. Okrem reálií Barcelony ma tam nič extra nezaujalo. Aj ten zloduch bol odhalený už v prvej tretine knihy, nehovoriac o "šokujúcom" odhalení, ktoré také nebolo.

georginaa
georginaa
11.02.2023 3 z 5

Konečně pátý díl mám za sebou a i když jsem už této série přehlcená, docela se mi to vše líbilo a zanechá to ve mě určitě dobrý dojem. Vím, že se ke knihám už nevrátím ani k filmům, ale určité emoce to vyvolalo a to je asi dobře u každé knihy. Takže uzavírám Browna a vrhnu se na něco ne tak složitého.

Azizi
Azizi
22.01.2023 5 z 5

Odkiaľ pochádzame? Kam smerujeme? Existuje Boh? Ďalší skvelý Brownov román, kde napätie strieda zvedavosť a údiv. Kniha vyzdvihuje ateizmus. Pre mňa je však aj ateizmus iba viera. Lepšie povedané, nevieme dokázať existenciu Boha, ale ani jeho neexistenciu. Vložím sem jednu moju krátku prózu, ktorá sa k tejto knihe podľa mňa veľmi hodí.

Logika a chaos

Na hladine sa kolíše gumená kačička a morský prúd unáša chiméry v ústrety (ne)návratného zániku. Budúcnosť sa vracia v čase. A minulosť predbehla svoju dobu. Vesmír je priveľmi geniálny na to, aby umožnil existenciu náhody a osud je len zidealizovanou predstavou ľudstva. Logika a matematika s absolútnou presnosťou maľuje dokonalý obraz existencie. No len dovtedy, kým maľba sa nezmení v gumenú kačičku. A kačička sa točí vo víre chaosu. Miera neusporiadanosti stúpa...

A čo ak kačičky hrajú domino?

Na úplnom začiatku bol len jediný domino kameň uprostred prázdnej mnohorozmernej križovatky. Kameň mal spadnúť smerom k jednej z ciest. Na výber mal z nekonečného množstva možností a kombinácií. Keď kameň dopadol, spôsobil tým v zápätí domino efekt, ktorý trvá večne a za žiadnych okolností sa nezastaví. A všetko, čo sa vo svete deje, či už na úrovni kozmu alebo kvanta, sa deje ako dôsledok neustále padajúcich kameňov, ktoré majú svoju cestu už dávno dopredu danú. Nie vďaka osudu, nie vďaka náhode...ale vďaka reťazovej reakcii, ktorá funguje výhradne na základe prírodných zákonov.

Ako sa však prvý kameň zjavil a vedel, ktorú cestu si má zvoliť? Mohol spadnúť...len tak?

petulik330
petulik330
18.01.2023 2 z 5

Po dlouhé době opět kniha od pana Browna. Těšila jsem se na pěkně čtení, knihu která mě vtáhne do děje jak jsem u tohoto autora zvyklá.
Opak je však pravdou. Kniha se mi táhla a k dočtení jsem se musela nutit.
Děj knihy byl podle mně nic moc. Celou dobu se jen řešila prezentace a následná vražda. Tak nic moc.
Jediné co bylo dle mně zajímavé byla umělá inteligence jménem Winston.

Ahmose
Ahmose
16.01.2023 2 z 5

Do tejto knihy som šiel po dlhšej prestávke od tohto autora a dúfal som, že dostanem opäť raz kvalitný mysteriózny triler, ako som od neho zvyknutý. Žiaľ, v tomto prípade sa tak nestalo.
Do knihy som sa začítal pomerne rýchlo, veľmi som sa tešil, akú záhadu si pre nás autor pripravil. Moje počiatočné nadšenie však upadalo s každou uplynulou kapitolou. Autor čím ďalej, tým viac naťahoval dej a napätie sa vytrácalo. Zaujímavé veľké tajomstvo, ktoré ma malo udržať pri čítaní ma začalo vytáčať, lebo autor jeho odhalenie naťahoval ako gumu na trenkách. Ako býva zvykom aj v tejto knihe robila spoločnosť nejaká atraktívna ženská postava. Žiaľ, ani tá sa autorovi v tejto knihe nevydarila. Bola skôr nevýrazná a dosť nudná.
Spomínané veľké tajomstvo, vlastne ani nebolo až také veľké a povedal by som, že to ani nebolo až také tajomstvo. Pozornejší čitateľ ho odhalí dosť rýchlo. Aby som to nejak zhrnul, Pôvod je najslabšia kniha série, má pár svetlých miest, číta sa dobre, ale jeho predchodcom nesiaha ani po kolená. Možno keby som touto knihou začal, tak by som z nej nebol taký sklamaný. Mrzí ma, že táto séria, ktorá sa tak dobre začala má takúto klesajúcu tendenciu. Až mám obavu, čo bude v šiestom diely, ak niekedy vyjde.

Štítky knihy

náboženství Španělsko tajemství umělá inteligence věda

Autorovy další knížky

Dan Brown
americká, 1964
2018  77%Počátek
2013  84%Inferno
2010  81%Ztracený symbol
2008  83%Anatomie lži
2005  77%Digitální pevnost

Kniha Počátek je v

Právě čtených95x
Přečtených3 996x
Čtenářské výzvě841x
Doporučených141x
Knihotéce960x
Chystám se číst737x
Chci si koupit201x
dalších seznamech12x