Komentáře knihy Počátek
Zatímco u pražské knihy jsem byl nevýslovně zklamaný, španělské dobrodružství mě bavilo podstatně více. Příběh sám o sobě není tak silný jako u Šifry nebo Inferna, ale zápletka má švih i napětí. Navíc samotná pointa a sdělení je mrazivě silné. Jo, tohle dobrodružství s Langdonem jsem si užil.
Dan Brown má jednu velkou výhodu a to, že umí vyprávět. Dokáže vytvořit zápletku a v ní napětí, to udrží, aby pak vše ve finále vygradovalo. Tím čtenáře vtáhne do příběhu a nepustí, dokud knihu nedočtou. Přidá k tomu sympatickou hlavní postavu. Tady opět působí harwardský profesor a symbolog Robert Langdon. Vyjedeme si s ním na takový malý a milý výlket do Španělska, kde dojde na střet neochvějného a dogmatického náboženství s moderními technologiemi a myšlenkami. Člověk je samozřejmě tvor zvídavý a šťouravý a rád by věděl a znal odpovědi na některé znepokojivé otázky, které lidstvo provázejí od jeho narození či zrození. Šlo o boží dílo nebo vše bylo výsledkem evoluce, kam se pak člověk bude vyvýjet dál a splyne s technologiemi. Takové pokusy už můžeme vidět i dnes. Každopádně toho technologie a věda umí dost a ještě toho samozřejmě dost dokáže, ale nikdy nedá člověku možnost víry a duchovní útěchy.
(SPOILER)
(9/10) Zase dočteno během dvou dní. Především kvůli tomu, že nás autor celou dobu napíná tím, s čím by asi tak Kirsch mohl přijít. Tentokrát má příběh zase tak trochu sci-fi ráz a je okořeněn umělou inteligencí, což dnes už vlastně takové sci-fi není. A zrovna třeba v tom, že by AI mohla dělat průvodce po muzeu vidím celkem potenciál. Celou dobu jsem se bál, zda mě odtajnění přednášky nezklame, ale naštěstí měla hlavu a patu. Sice si nemyslím, že by to nutně muselo zbořit všechny víry světa, ale celkové vyznění - vytvoření univerzální víry spojující lidstvo - se mi líbilo. Asi jediné, co mě příliš neohromilo, bylo zjištění, že ve všem tom zmatku má prsty i Winston, protože jsem to tak nějak tušil a dle recenzí jsem nebyl jediný. A ano, uznávám i argumenty, že Brown v podstatě neustále vykrádá sám sebe, protože konflikt mezi vědou a náboženstvím jsme měli hned v prvním díle této série.
Každopádně mě to ale alespoň nutí k zamyšlení nad vírou jako takovou a ptám se, čemu vlastně sám věřím. A přijde mi zajímavé, že mě takové myšlenky napadají u odpočinkové literatury více, než třeba u čtení Bible. Celkově mám dojem, že se věda a náboženství vůbec nevylučují - třeba nás a vesmír skutečně někdo stvořil a my pomocí vědy odhalujeme, jak vlastně funguje. A myslím, že ani Kirschovo vysvětlení existenci nějaké vyšší moci zcela popřít nemůže. Aneb jak napadlo Roberta: Jestliže jsou fyzikální zákony tak mocné, že můžou stvořit život... kdo stvořil ty zákony? Sám jsem někde na pomezí - připouštím, že jsme prostě možná vznikli prostě jen tak a smrt je prostě konec, ale přál bych si, aby v tom bylo něco víc, nějaký hlubší smysl. Proto si říkám, že třeba něco mezi nebem a zemí je, ale asi to je spíše přání než víra. Každopádně, jak už bylo řečeno v Šifře, Bible nám nepřišla faxem z nebe a celkově mi nepřijde smysluplné následovat nějakou církev nebo knihu - tohle prostě stvořili lidé. A co se týče morálky, ta snad nemusí vycházet z nějakých kázání, ale především z nás samotných - lidé by se k sobě měli chovat lépe, ať už nějaký Bůh je nebo ne.
Audiokniha. Čte Martin Sláma.
Knihu jsem „četl“ až po Tajemství a musím říci, že se mi to líbilo o moc víc.
Kniha měla celkem hlavu, a dokonce, i patu. I když ten konec byl trochu přitažen za pačesy (vysvětlení co a jak), ale to už je zkrátka Brown.
On je skvělý vypravěč, a kdyby napsal knihu bez Langdona o něčem normálním, myslím, že by sklidil větší úspěch. Aspoň u mě :-)
A jak jsem někde dole četl, že Brown už nepíše tak jako dříve, já bych řekl, že píše. Dle mého trochu lépe než dřív. Nikdo už neskáče z vrtulníku, ale dělá jiné akrobatické kousky. Jen ty jeho konspirační teorie jsou už trochu ohrané. O čem asi bude psát příště? Myslím po Tajemství... No nechme se překvapit.
Zajímavý příběh, který opět začal svižně, a nenechal čtenáře chladným. "Postava" Winstona mi byla sympatická, i když vlastně ukazuje, jak by něco takového bylo skutečně "dvojsečnou zbraní".
Za mě hodně solidní pokračování dobrodružství profesora Langdona. Čte se to rychle, je to oddechové, svižné a nechybí tomu typická Brownova směs tajemství, symbolů a honby za odpověďmi.
Není to nic převratného, ale jako napínavá jízda na pár večerů to funguje skvěle.
Zatím asi nejslabší z Brownovych knížek, co jsem četla. Není to špatné, čte se to docela dobře, ale narozdíl od jiných jeho knížek jsem necítila potřebu to číst rychleji a zjistit jak to dopadne. Zhruba od poloviny jsem i měla správné tušení, kdo v tom měl asi prsty...
I když mám D. Browna opravdu rád, tato kniha mne nenadchla tak jako jeho ostatní. I přes to je velmi čtivá.
Je tu spoustu zvláštních komentářů o tom že Brown už nepíše jako Brown a kdesi cosi. S tím já nesouhlasím. Opět se mi na knize líbí jak je čtivá a jak je napsaná. Je pravda, že ostatní knihy s Langdonem jsou trochu rychlejší, údernější. Tady je spoustu dat a informací a to důležité přijde až na ,,konci" v posledních 100 stranách. To na co čtenář od začátku knihy čeká, protože ho události k knize nalákají, se dozvíme a mně se to opět líbí, rozhodně to jsou informace k zamyšlení, závěr knihy paráda. Tuto knihu stejně jako ostatní s Langdonem hodnotím plnými body. Bavila mě a rozhodně mě zaujala, což si od knihy čekám.
Trošku sa obávam toho, že ma Brown prestava baviť
Ano začiatok bol úžasný, perfektný večer, kedy mal byť objavený najväčší vynález - objav a skončí to vraždou samotného predstaviteľa.
Robert je tento raz po boku budúcej španielskej princeznej, ktorá sa obáva, že zrovna jej snúbenec spachal atentát na Edmunda a zároveň zničil možnosť predviesť základné otázky ľudskej existencii.
Samozrejme nebola by to Brownovka, keby Langdonovi pri pátraní nešlo o život a spolu so španielskou princeznou utekajú aby zachránili Edmondovu prácu.
Nie nehovorím, že tato kniha bola vyložene zlá, hádanky, ktoré museli vyriešiť aby sa dostali k odkazu boli perfektné a opäť sa potvrdila Brownova perfektná hra s mysľou ale safra strašne som sa nudila
Samotné zodpovedanie otázok bolo sice wau aj plánovaný atentátnika na Vatikán a iné cirkvi ale tak nejak už idu jeho knihy mimo môj žáner.
Ale nič to este zvládnem šiesty diel, lebo som zvedavá čo ešte vymyslí a odložím ho.
Jsem velký fanda knih Dana Browna a ano, uznám, že to byla jedna z těch slabších z jeho tvorby, ale i tak byla čtivá. Chybělo mi tam více řešení symbolů a hádanek. Je pravda, že se tam objevilo pár motivů a situací, které jsem už někde v jeho knihách v podobném duchu četl. Konec byl zajímavý na přemýšlení.
Upřímně jsem trochu zklamaná. A místama jsem se do čtení až nutila. Tohle téma mi až tak nesedlo.
Slabší kniha, která vás donutí přemýšlet, proč se vám líbily ty předchozí. Přišlo mi, že čtu klon starší tvorby. Postavy jsou funkční, výklady popisné a bez hloubky. Zápletka? "Šokující" konec je banální.
Nějak mi nejde napsat pozitivní komentář. Pokud kdy bývala kniha od Dana Browna náročnějším čtením, už dávno to není pravda. Pro mě bylo nejtěžší se k ní vracet, abych ji vůbec dočetla. 500 stran textu je naprostým plýtváním.
A teď tedy pozitivně: Asi osmdesát stran na začátku a na konci bylo aspoň trochu zajímavých. To mezitím byla jen vycpávka, jakou jsme všichni četli už mnohokrát.
Autor se chce překonat, ale spíš se každým dalším dílem zabíjí a vykrádá. Za mě velké zklamání. Jediné, co získalo plusové body je pěkný popis míst, která jsem navštívila, ale jinak slabota.
Jen další grafomanský titul průměrně schopného vypravěče, jenž vědomě hrabe bulvárním zvracením, nebo posedlým fanatismem dští síru: jakékoliv jeho pohnutky k parazitování na motivech církve a křesťanství jsou, jeho úspěch není založený na jeho předstírané genialitě, ale na hlouposti publika, jež se ochotně poddává exkrementům marxistické ideologie.
Bohužel, tohle už na více jak 3 hvězdy nepůjde. Přišlo mi, že to vůbec nezapadá do předešlých knih ze série. Ano, je tam Robert Langdon. Ano, zase zachraňuje svět po boku s kráskou. Ale ... Ale to je tak všechno. Asi jsem měl příliš velká očekávání po předešlých 4 knihách.
Zápletka taková, že jako chápete vše "na první dobrou". Už v půlce knihy bylo jasné, co se odehrálo a jaká "síla" za tím vším stojí. Možná nebýt to Brown a nebýt to Langdon, tak hodnotím lépe. Ale v kontextu zbytku série ... S lehkou obavou tak právě otevírám "Tajemství všech tajemství" stále ještě vonící novotou a přesunuji se ze slunného Španělska do zimní Prahy.
Ano, Počátek bych za autorovu nejlepší knihu neoznačila. Když ale uvážím čtivost díla, prostředí Španělska, Gaudího odkaz a problematiku AI, tak si myslím, že si román pátou hvězdičku zaslouží. Určitě si brzy přečtu i Inferno.
Právě jsem si doposlechla dalšího typického Roberta Langdona. Temné síly byly, boj proti AI a všem počítačům světa. Sekta se našla, královská rodina i budoucí královna, která tentokrát dělala Robertovi společnost a řešila s ním vraždu jeho oblíbeného žáka a přítele. Hlavně je to ale byl výlet po Španělsku a Gaudího stavbách. Trochu jsem nepochopila vraždy církevních vůdců, ale AI do hlavy nevidíte. Jedna taková nás prováděla celým dějem a usnadňovala hlavním hrdinům život. Možná než řešení hádanek, které mně někdy přišly jako uměle vymýšlené problémy, jen ať se děj hýbe, je právě AI téma k zamyšlení. Odkud přicházíme a Kam spějeme. A je to dobrá cesta?
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
| 2010 | Ztracený symbol |
| 2008 | Anatomie lži |
Externí recenze
- Počátek / blog.ijacek007.cz
- Věda, nebo náboženství? Langdon v Počátku hledá odpovědi na zásadní otázky lidstva / Jana Benešová, Martinus.cz
- Počátek: čím je Langdon starší, tím více slábne / https://www.vasnivactenarka.cz

73 %
81 %
30 %
Počátek
Zcela upřímně si myslím, že to bylo poněkud dlouhé napínání a celý příběh by se vešel možná na polovinu stránek. Ale taky musím přiznat, že to bylo čtivé, nenudilo to ani chvíli a nakonec to vyvrcholilo dlouho očekávaným odhalením, které bylo promyšlené a dostatečně uspokojující, vyvolávající další otázky k zamyšlení. Takže dobrá kniha, která stojí za přečtení.