Vraní dívka

Vraní dívka https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182401/bmid_slabost-victorie-bergmanove-vrani-d-EXF-182401.jpg 4 1482 402

Vraždy a psychoterapie. Jak velkému utrpení dokáže člověk čelit nebo vystavit jiné, než sám přestane být lidskou bytostí a změní se v netvora? Jak může zklamání ovlivnit duši, osud, život? Psychoterapeutka Sofia Zetterlundová léčí dva klienty s příznaky mnohočetné poruchy osobnosti, dětského vojáka ze Sierry Leone a ženu s hlubokými traumaty z minulosti. Nikdo jim nenaslouchá. Kromě Sofie… Komisařka Jeanette Kihlbergová vyšetřuje případ mrtvého chlapce, jehož tělo nese známky mučení. Nikdo ho nepostrádá. Kromě Jeanette… Temný severský psychothriller jen pro silné povahy. První díl trilogie, která oblétla a zasáhla doslova celý svět (vychází ve 35 zemích).... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Book 1: Krakflickan , 2010


více info...

Přidat komentář
Breberuše
Breberuše
02.01.2024 3 z 5

S nadšením z upozornění "jen pro silné povahy" jsem si knihu dááávno koupila a přečetla. Bylo to ovšem velké zklamání. Nic pro silné povahy se tu nevyskytovalo. Bohužel nejde mít jen 1. díl série, tak jsem musela přečíst a koupit i zbylé dvě, které byly snad ještě méně děsivé než první díl. Opravdu slabý čajíček.

Sudin
Sudin
25.12.2023 5 z 5

Ze začátku jsem měl problém se vyznat ve změti švédských jmen a místních názvů, konec byl ale parádní psycho. Nelze než přejít hned na druhý díl.


postrach
postrach
03.12.2023 4 z 5

Snad se v následujících dílech bude dít víc.

Marquis
Marquis
20.11.2023 5 z 5

Spočiatku sa mi do toho nedarilo preniknúť; prvých niekoľko strán je napísaných dosť kostrbato a hromada švédskych mien a názvov mi s koncentráciou taktiež moc nepomohla.

Potom prišiel zvláštny kontrast skutočne pútavých (hoci značne obscénnych) scén a kontroverzných tém s akousi vatou na doplnenie stránok k plnohodnotnému románu.

(Čosi ako keď prvýkrát čítate Hru o tróny a tešíte sa na ďalšie kapitoly s Daenerys.)

A v tej chvíli, práve keď si hovoríte, že je to celkom solídne krimi, ostatne nie zas tak iné od iných severských súrodencov, príde TO.

Takmer ku koncu knihy Vás toto poznanie rozseká a všetka tá zdanlivo nadbytočná výplň odrazu začne dávať zmysel a byť nepostrádateľná.

Následne už ani neviete ako a beriete do rúk druhý diel. Ako ja.

Aya81
Aya81
13.11.2023 4 z 5

Hodnocení si asi nechám spíš až po dočtení série, zatím je vše zajímavě rozběhlé. Je to drsné, ale to jsem podle recenzí čekala.

technik1965
technik1965
05.10.2023 4 z 5

čakám na druhú časť, zatiaľ super.

JaniMa
JaniMa
02.07.2023 4 z 5

Na knížku z druhé ruky dobré.
Při čtení opravdu mrazí. Kdo nemá rád flashbacky bude tuto knihu proklínat. Skákání sem a tam v čase je tu tolik, až to místy působí zmatečně. Děj je ale strhující, a protože text není zbytečně natahovaný zdlouhavými popisy, není těžké se nechat unést strohým, ale poutavým líčením dění skrytého pod rouškou severské dokonalosti Jen je škoda, že mi ani vyšetřovatelka nebyla sympatická, a že si napříč prvotním očekávám budu muset opatřit ještě další knihy, abych zjistila, o čem jsem to vlastně celou dobu sbírala informace....

absa2611
absa2611
31.05.2023 3 z 5

(SPOILER) Víte, kdo to dělá? Nevíte. Počkejte si na druhý a hlavně třetí díl.
A pokud je toto čtení označeno "jen pro silné povahy", hodnotitel toho asi moc načteno nemá, případně je on sám velice "měkký".
Spíš si ale myslím, že je ke knize slogan vložen pouze proto, aby nalákal více čtenářů.
Po přečtení oslavných komentářů u tohoto i dalších dílů trilogie jsem měla asi velmi přehnaná očekávání, která se však nenaplnila.
Není to vyloženě špatné, ale četla jsem už mnohem lepší díla.
50%

koubin007
koubin007
30.12.2022 3 z 5

Na knize mě spíše než motiv záhadných sadistických vražd mladých chlapců a hledání pravdy bavil psychologický profil a osobní život tří žen příběhu (psycholožky, oběti a policistky). Jinak hlavní nosná linka příběhu i zpracování mi připadala jako 100x ohrané téma v detektivních seriálech ze "Severu", např. Most...
Nevím proč ti spisovatelé "nahoře" se pořád točí kolem toho stejného. Larsson, Nesbo atd. Taky jsem si velmi silně uvědomil, jak Švédsko zasáhla a poškodila migrační vlna. Je mi líto, že tak krásná země se stala obětí africké migrace, se kterou nemá pranic společného.

luckykniznisvet
luckykniznisvet
07.11.2022 5 z 5

Wow! Wow! Wow! Tohle byla jízda! Jsem ráda, že jsem se konečně ke čtení téhle série dostala. A jsem nadšená! Jedná se o napínavý a temný psychologický thriller, který pojednává o tématu zneužívání dětí. Čtení bylo pro mě trochu náročnější a musela jsem knížce věnovat více času, ale vhledem k tématu je to pochopitelné. Zároveň jsem se ale nemohla od knížky odtrhnout. Dalším plusem je i to, že kapitoly jsou docela krátké. Zkrátka a dobře můžu knížku všemi deseti doporučit!

megamysl1901
megamysl1901
19.08.2022 5 z 5

Na tuto sérii jsem se velmi těšila, koupila jsem hned všechny tři díly. První díl byl fantastický a už se vrhám na druhý. Nálepka "jen pro silné povahy" nelže. Navíc jsem zatím u žádné knihy neviděla, že by obálka nesloužila jen pro zaujmutí čtenářů. Neprozradím více, jelikož by to byl spoiler. Za mě 5*.

iv.ča
iv.ča
14.08.2022 5 z 5

Napínavé, čtivé. Jsem zvědavá na další díly. Co člověk dokáže udělat druhému člověku je ohavné. Ať je to jeho vlastní krev či úplně cizí osoba.

pakoshka
pakoshka
25.07.2022 2 z 5

Vraní dívku jsem si chtěla přečíst už před lety, ale nějak k tomu nedošlo... Až teď. No, průměrnej psychothriller, plot twist odhalenej celkem rychle, ne moc sympatický postavy. Další díly nepotřebuju.

Margerite
Margerite
21.02.2022 4 z 5

Výborná, skvěle napsaná kniha. Jediné, co mě mrzelo, bylo, že jsem hlavní twist odhalila hned ze začátku. Ale jinak super, těším se na další díl. 80 %.

Kulda1981
Kulda1981
23.01.2022 5 z 5

První díl trilogie. Celou jsem zhltla jedním dechem. Výborné, dokonalé, super. Dala bych 10 hvězdiček, kdybych mohla.

Nula.nula.nic
Nula.nula.nic
25.11.2021 5 z 5

Tuto trilogii jsem sháněla opravdu dlouho, ale moc jsem ji chtěla a tak se nevzdávala.
Nakonec jsem sehnala na jednom bazaru a brzy potom byla doma.
Do knih jsem se hned pustila a dokud jsem se nedostala na konec této poslední, nemohla jsem myslet na nic jiného.. GENIÁLNÍ, ÚŽASNÝ, naprosto dle očekávání - možná i něco navíc. Jedna z největších srdcovek!

Iren80
Iren80
26.10.2021 5 z 5

Tato kniha byla pro teda silným zážitkem. Náročnější čtení, proto jsem ji četla delší dobu a plně se soustředila. Za mě je správné označení „jen pro silné povahy“, týraní, zneužívání a jiné zvrácenosti, bylo tam toho teda dost. Za mě výborně napsané a těším se na další díly.

apq
apq
01.08.2021 2 z 5

Kniha se četla dobře a postupně nabývala na napětí, ovšem ten konec to definitivně zkazil, neboť žádný ani nebyl.

monushka
monushka
22.07.2021 3 z 5

Čtení této knihy jsem odkládala dlouhou dobu a čekala, až seberu odvahu "pro silnější povahy". Kdybych věděla, že se jedná pouze o reklamní tah, měla bych Vraní dívku přečtenou již před několila lety. Nebylo to špatné, ale četla jsem mnohem lepší knihy. Doma mám i další dva díly, tak doufám, že budou leší než tento.

Bee240
Bee240
15.07.2021 2 z 5

Kniha označována titulem
- JEN PRO SILNÉ POVAHY -
Byla pro mne zklamáním. Považuji se za velmi silného člověka a málo věcí mě rozhodí ale říkala jsem si třeba je to ta kniha která mě zasáhne...ale ono nic...
Podle mého je kniha napsaná pro čtenáře kteří nejsou zvyklí číst psychothrillery. Já jako čtenář co přečetl velké množství detektivek a thrillerů nejsem ničím překvapena ani nijak zaskočena.
.
Ale knihu bych nehodnotila jen špatně - psychologické profily pacientů byli zajímavé a také počet osobností každého z nich. A také kniha je napsané dost jednoduše a kapitoly byli krátké...a myslím že postavit příběh na psychologičnu víc než na brutálních detailech taky nebyl úplně špatný nápad. Potenciál kniha rozhodně má.
ALE...
Mizerná práce policie a postavy které jsou jedna horší než druhá mi brala radost ze čtení. A jako ten konec tak to jako ne.....chápu že se jedná o trilogii, ale podle anotace druhého dílu se snad budou pachtit stále s tím samým.
.
Prostě je to kniha která Vás naláká obálkou a slibnou anotací...ale bohužel podle mého je to jen marketingový tah jak přimět čtenáře kupovat a kupovat....vevnitř už to taková hitparáda není.