Komentáře knihy Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Odana
09.05.2026

Vlastně zajímavá kniha. Pohled na život čtyř kamarádů, kteří mají regulérní krizi svého života.
Je to, co žijí, opravdu to, co chtějí žít?
Kam se poděly jejich sny a představy o sobě, o životě, o jejich cestě?
To, co vypadá jako ukrutná legrace a blázniviny, mění se v přemýšlení a nakonec v slzy.
Rozhodně zajímavý a překvapivě hlubší Hartl.
A také film je povedený. Skvělé herecké obsazení.

palka452
09.03.2026

Nakonec asi nejlepší Hartl

katma
09.03.2026

Kniha se mi moc líbila. Patrik má příjemný styl psaní, že kniha nenudí a po celou dobu je poutavá. Oceňuji délku kapitol, která je ideální, žádné extrémně dlouhé nebo zbytečně krátké, prostě tak akorát. Knihu jsem četla až po shlédnutí filmu, ale nelituji, oboje se mi líbilo.

Hancza
10.02.2026

Zábavná kniha, moje první od Patrika Hartla, kterou jsem přečetla. Třeba Malý pražský erotikon mě sice bavil více, ale určitě stojí za přečtení obě ;-)
Film je také fajn.

olívoil
31.01.2026

Moje druhá knížka od autora. Kdysi jsem viděla film a kniha opravdu nezklamala.
Mohu vřele doporučit.
Taky se těším na další Hartlovy knihy.

jarkaska
17.01.2026

Tuto knihu jsem začala číst před několika lety, vždy tak jednu kapitolku a dost. Prostě mě nechytla. Teď jsem ji našla zapadlou v poličce, začala znovu číst a už se od ní neodtrhla, docela jsem se bavila. Tak nevím proč jsem se dříve nemohla začíst. Film jsem neviděla, ale určitě se podívám a také po dalších knihách.

plzenacka
04.01.2026

Trochu ulítlý příběh, ale rozhodně mě pobavil.

mila2411
07.12.2025 audiokniha

Druhá knížka od PH a stejně jako u "Pražského erotikonu" velká spokojenost. Je zde tak nějak vše co v "nové" české literatuře býti má: propracované a reálné postavy, zajímavé zápletky a troška humoru. Ty vážnější momenty jsou každopádně silnější a uvěřitelnější a na rozdíl od nepovedeného filmu se autor o srandu za každou cenu ani nesnaží. Knížka krásně ubíhá, pořád se něco děje, každá postava má své klady i zápory, každý tak nějak sám sobě i okolí škodí i pomáhá. Martin Hofmann je jako vypravěč výborný!

Vera Silent
27.11.2025

(SPOILER) Musím říct, že i mně kniha bavila a to autora jinak vůbec neznám. Líbilo se mi, že všichni hlavní hrdinové byli chlapi a k tomu takoví realističtí, nebylo to černobílé. Téměř okamžitě jsem cítila zájem na jejich osudech a fandila jim, ať se jim to, co si sami posrali, zase povede dát dokupy. Pokud mi trochu něco vadilo, tak to bylo typické klišé, že konflikt vzniká z neschopnosti lidi komunikovat. Z tohoto důvodu mi byl nejsympatičtější asi Tečka, protože z nich nejmíň kecal-sám sobě i ostatním. Také jsem čekala více humoru, ale ono to bylo spíš drama lidských osudů s pár úsměvnými a hodně smutnými momenty. Konec se mi líbil. Většina chlapů se posunula v životě dál, překonala svou krizi a byla v důsledku šťastnější. Až na jednoho, který se nikam posunout nedokázal a tak dopadl, jak dopadl. To celé dává smysl. Určitě si od autora přečtu i další knihy.

RecenzeMiska
13.11.2025

Perfektní klasika - autor nezklamal.

LenkaM.945
08.11.2025

Na tuto knížku už jsem se chystala velmi dlouho...Přečíst jsem si ji chtěla před lety, ale pak vyšel film, který se mi líbil moc a knihu jsem odsouvala. Až do teď! Jsem moc ráda, že jsem si nechala po tom filmu dlouhou pauzu a nečetla jí hned. Tak jsem už spoustu situací zapomněla a naprosto jsem si knihu užila! Je vtipná, smutná a životní příběhy jednotlivých postav jsou do detailu promyšlené....doporučuju.

Maki229
06.11.2025

Moje první knížka od Hartla a jsem navýsost spokojená. Příběh čtyř kamarádů z gymplu po 20 letech má v sobě humor, uvěřitelné dobře prokreslené postavy, taky vážnější rovinu u každého z party, zkrátka vše co život přináší a ještě je to čtivě napsáno. Doporučuji

Jája:-)
27.10.2025

Zkusila jsem další knihu od pana Hartla, předtím jsem četla Nejlepší víkend a dala jsem mu průměrné hodnocení.
I zde se setkáváme již dle názvu s vícero postavami a chvíli mi trvalo, než jsem si zvykla, kdo ke komu patří a podobně.
Popis třídního srazu mě pobavil a víceméně mi potvrdil, proč na žádné nechodím. :-D Věřím, že se tomu tak skutečně děje.
Postupně se rozehrává dějová linka plná nečekaných zvratů, vtipných momentů i obyčejných starostí.
Jednalo se o odpočinkové čtení, jen ten konec mě naprosto naštval a přišel mi zbytečný a nehodící se do konceptu knihy.

Forsaken
15.09.2025

Kniha Prvok, Šampón, Tečka a Karel pro mě není nějakou výraznější literaturou, ale lhal bych, kdybych tvrdil, že jsem se u čtení nebavil, nebo nudil. Příhody čtyř kamarádů byly často přitažené za vlasy, vážnější momenty mě tak úplně nepřesvědčily, ale na první setkání s autorem to nebylo vůbec špatné.

MartaPear
06.09.2025

Poprvé jsem četla před pár lety a letos z nedostatku jiného čtení jsem si to zopakovala. Je zajímavé číst knihy s odstupem, tenkrát jsem byla nadšená, teď už méně. Ale i tak je to pěkné prázdninové čtení.

haniny.knihy
29.08.2025

Román Prvok, Šampón, Tečka a Karel od Patrika Hartla je přesně ten typ knihy, který si s chutí vezmete na dovolenou nebo do rukou po náročném dni. Je to zkrátka vtipná oddechovka, která přináší příběh, který se dotkne každého, kdo někdy přemýšlel nad smyslem svého života.
Čtyři přátelé, kteří si po dvaceti letech od maturity uvědomí, že jejich životy možná nejdou tak, jak si vysnili. Jejich pokusy o změnu jsou často absurdní, ale právě v tom spočívá jejich kouzlo a uvěřitelnost.
Kniha je velmi dobře čtivá, s příběhem, který plyne jako voda. Hartl se nevyhýbá ani citlivým tématům, ale podává je s takovou lehkostí a humorem, že to nevnáší do příběhu žádnou ponurost. Postavy jsou skvěle vykreslené a s každou z nich se dá do jisté míry ztotožnit. Ať už je to Prvok, který se snaží najít směr nebo Šampón, který bojuje se svou rolí v rodině, jejich osudy jsou nám blízké.
Je to kniha, která vám připomene, že život nemusí být vždycky tak vážný, jak se zdá. Autorovi se podařilo vytvořit dílo, které pobaví, rozesměje a možná i trochu inspiruje k zamyšlení, aniž by k tomu potřebovalo složité zápletky. Pokud hledáte příjemné čtení, které vám zlepší náladu a nabídne chvíle nekontrolovatelného smíchu, Prvok, Šampón, Tečka a Karel je skvělá volba.

král013
26.08.2025

František Kotleta jednou řekl, že ho na moderní literatuře irituje: "všechno je to o tom, jak ten čtyřicátník už nemá erekci a snaží se s tim bojovat." Já bych to upravil - všechny tyhle knížky jsou o tom, jak chlap, kterýmu je 40+ se hrozně diví, že ten život už není takovej, jako když mu bylo 20. Překvapivě. To je opravdu šokující zjištění, že ve 40 je život jinej než ve 20.
Možná to zní hodně příkře takže jen pro jistotu - je to můj ryze subjektivní názor. Nikomu ho necpu, pokud se někomu kniha líbí, v pořádku, každého věc.

klara3364
06.08.2025

(SPOILER) Také moje první kniha od Patrika Hartla. Děj mě bavil, jelikož se jednalo o 4 hlavní postavy, které mají každá své trápení a své příběhy, do toho jejich hra tak to hodně odsípalo.

Co mě ale štvalo bylo to, že vše co udělali, tak se jakkoliv pokazilo, až mi to přišlo negativní. Asi realita života... A když už bylo světlo na konci tunelu a všichni se měli dobře a vše bylo sluncem zalité, tak poslední odstavec to zase celé zboří.

Další knížky si ale určitě ještě od autora přečtu. A teď si jdu pustit film :)

Danielle22
02.08.2025

Moje první kniha od Patrika Hartla a docela milé překvapení. Knihu jsem si chtěla přečíst před filmem a překvapila příběhy ze života. Jakmile jsem se začetla, tak nešlo knihu odložit (i když závěry se daly předem odvodit). I tak hodnotím 3,5*.

misssicccka
21.07.2025

Prekvapeni je, ze to neni tak hrozne jako film.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi