lenka9250 lenka9250 komentáře u knih

☰ menu

Podbrdské ženy Podbrdské ženy Jana Poncarová

Posloucháno jako audiokniha.
Příběh je psaný hezky, má spád, nic rozvláčného, přitom postavy i situace pěkně zpracované.
A neměla jsem pocit, že by ženy kopírovaly nějaký vzorec zděděný po své matce. Spíš mi přišlo, že je semlelo necitelné a sobecké chování jejich mužů. V davých dobách jejich životů se z něčeho takového špatně odcházelo.

21.02.2024 5 z 5


Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny Alice Horáčková

Kniha se četla hodně dobře, příběh měl spád, někdy až moc, některé postavy nebo situace by si zasloužily víc pozornosti a prostoru do hloubky. Každopádně jako pohled na část našich dějin dobré.

19.01.2024 4 z 5


Až na ten konec dobrý Až na ten konec dobrý Pavel Tomeš

Poslouchala jsem jako audio a bylo to skvělé ... až na ten konec :D
Ale jinak zábavné, vtipné, takový ten černější sarkastičtější humor podle mého vkusu.

06.12.2023 4 z 5


Emil Běžec 00:10 Emil Běžec 00:10 Pavel Kosatík

Skvěle napsaná a jako audio zpracovaná (a velmi ku prospěchu celkové atmosféry) knížka o osobnosti, o které už tak na 100% přesvědčená nejsem. Každopádně z pohledu sportovce - hoby běžce skvelá mitivace a úvahy o běhu.

21.11.2023 5 z 5


Nelituji: Život Edith Piaf Nelituji: Život Edith Piaf Carolyn Burke

To bylo táááák... všechno... Krátký plný život popsaný skvělým způsobem. Poslouchala jsem jako audio, k dokonalosti chyběly jen autentické předěly z písní E.P.

21.11.2023 5 z 5


U severní zdi U severní zdi Petra Klabouchová

Přečteno jedním dechem se slzami v očích. Tolik bolesti, bezradnosti a bezmocnosti, tolik krutosti a zla. A přeci se to všechno dělo. Je důležité si připomínat a připomínat i jiným. Jak se píše v závěru... aby si lidé uvedomili, kolik hrdinů má tento národ, kteří neohnuli hřbet a nesklonili hlavu... Děkuji autorce.

29.08.2023 5 z 5


Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Poslouchala jsem jako autioknihu. Hodně silné příběhy s rozuzlením v jedné velké a bohužel zapomenuté a opomíjené námořní katastrofě. Napínavé, dojemné, iritující, nepochopitelné, strhující...tolik emocí se tam vešlo.

29.08.2023 5 z 5


Varhaník z mrtvé vesnice Varhaník z mrtvé vesnice Danuta Chlupová

Kniha se četla snadno, až možná moc snadno. Příběh měl potenciál, ale připadal mi plochý, některé postavy si zasloužily víc rozvinout, vykreslit charaktery, zapojit do příběhu. Místům by také dalo zajímavosti větší péče při popisu jich samotných a při popisu jejich osudů. Asi jsem moc zmlsaná např. od Lednické.

08.08.2023 2 z 5


Knihkupec v Kábulu Knihkupec v Kábulu Åsne Seierstad

Celkový pocit z knihy...beznaděj, žádné východisko, země ovládaná muži a jejich hierarchií, žádný respekt k lidem jako takovým, o ženách vůbec nemluvě. Svět, kde vzdělání nemá žádnou cenu, svět, kde vládnou peníze. Zajímavé, ale těžké až depresivní čtení...

25.07.2023 5 z 5


Dům číslo 6 Dům číslo 6 Nela Rywiková

Taková detektivka oddychovka, žádný horor s potoky krve. Sympatická, z českého prostředí, hezky vykreslené postavy, popsané prostředí.

19.06.2023 4 z 5


Andělin popel Andělin popel Frank McCourt

Posloucháno jako audiokniha. O bídě, beznaději, snaze nějak žít a přežít. Dnešním ufňukaným lidem ukazující, co je to těžký život.

29.05.2023 4 z 5


Stalker Stalker Arkadij Strugackij

Sci-fi není absolutně mým žánrem, knížku jsem poslouchala coby audio do výzvy. Ale zajímavé to bylo. Člověk by, nebýt pár detailů, neřekl, kdy to bylo napsané. A ten skvostný překlad... "ježibabí rosol", "dudlíky", "komáří mýtina" ... to říkám pořád, že jsou to pohádky pro dospělé :) Jinak původní název "Piknik u cesty" coby námět celé knížky mi přišel geniální.

29.05.2023 4 z 5


Všichni mají pravdu Všichni mají pravdu Paolo Sorrentino

Posloucháno jako audioknžka ve skvělém podání p. Vyorálka. Mísila se ve mě spousta pocitů, od rozčílení, naštvání přes pohoršení, zhnusení až po lítost, to vše ve vztahu k hlavní postavě. A pak také hlasitý smích - zase...neposlouchat v MHD a při běhu! :D

24.05.2023 4 z 5


Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

A mě se líbilo. Poslouchala jsem jako audioknížku. Zajímavá zápletka s překvapivým vyvrcholením.

24.05.2023 4 z 5


Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel) Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel) Jonas Jonasson

A zase vtipné. Sice se autor malinko opakuje, při oddechovce a delším odstupu od předchozí knihy to ale zas tak nevadí.

24.05.2023 4 z 5


Kdo šije u Podolské? Kdo šije u Podolské? Lucie Hlavinková

Vykreslení dané doby, doby Klementa a Marty, svinstva komunismu, ničení lidských osudů v celých generací... Smutný příběh.
Poslouchala jsem jako audioknížku, velmi pěkně napsáno, děj vtáhne do atmosféry doby...

24.05.2023 5 z 5


Malé pikantní vraždy Malé pikantní vraždy Jussi Adler-Olsen

To bylo tak vtipné... Poslouchala jsem jako audioknihu v podání Petra Črvrtníčka. Mělo by u toho být varování "neposlouchat v MHD a při běhu!" :D

24.05.2023 5 z 5


Esterčini otcové Esterčini otcové Hana Radulić

Příběh vlastně o obrovském štěstí v neštěstí. Čtivé, svým způsobem napínavé, i když člověk ví...

22.05.2023 4 z 5


Neklidná krev Neklidná krev Robert Galbraith (p)

Dočteno, ale tedy silou vůle. Nemohu říct, že by se knížka četla nějak špatně, naopak, Rowlingová prostě umí, o tom žádná. Také nemůžu říct, že by nebyl děj, postavy, ve finále i zápletka zajímavé. Jen ta tloušťka! Jako na vození vlakem do práce a čtení v MHD to není úplně ideální. A do 850. strany přišlo, že se vlastně nestalo nic, co by se nevešlo do třetiny rozsahu. Jestli paní grafomanka vyplodí další díl, dám přednost audioverzi, nebo kouknu na seriál.

02.05.2023 4 z 5


Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Tedy velké UFFFF. Je to opět velmi silný příběh, hodně opomíjený pohled na válečné a hlavně poválečné osudy lidí "druhé strany". Historie se neustále opakuje, bohužel se všemi hrůzami. Zároveň ukazuje, jak snadno si generace neporozumí. Člověk si uvědomí, jak moc by se ti mladší měli snažit vcítit se do historie těch starších, jak svět není černobýlý a vše má své, někdy hodně bolestné, příčiny. A že někdy ti, které z nepochopení odsuzujeme a zavrhujeme, jsou vlastně hrdiny své doby.
Knížka mě hodně obohatila, začala jsem přemýšlet o věcech v jiných souvislostech.
ALE... našla jsem ji v povinné četbě svého 17 letého syna... a nemyslím si, že má na ni věk. Jistou povědomost o historii by jistě získal, na pochopení celé hloubky však musí mít člověk "odžito".

24.04.2023 5 z 5