Esterčini otcové
kniha od: Hana Radulić
KoupitKoupit eknihu
Dva otcové. Jedna dcera. Tajemství, které převrátí život všech naruby. Charlotte vyrůstá v rodině nacistického soudce Wilhelma Lange. Život jí připadá naprosto idylický – až do chvíle, kdy po válce zjistí, že jejím skutečným otcem je muž jménem Josef Goldenberg. Opravdu ji jako malou s falešnými doklady ukryl u cizí rodiny v Lidicích? Jak je ale možné, že ji vychovali němečtí rodiče? Jak Charlotte zjišťuje fakta o svém původu, její svět se otřásá v základech. A dívku zasáhne morální dilema, které si nikdy nedokázala představit....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479182/big_estercini-otcove-Swd-479182.png 4.7304Literatura světová, Válečné, Historické romány
Vydáno: 2021, XYZ (ČR)
Esterini očevi
Komentáře (86)
Kniha Esterčini otcové

Zajimavy pribeh, ktery vtahne a nepusti. A na konci i nejakou slzicku zpusobi.
Poslouchala jsem jako audioknihu a volba Vondrackove mi neprisla zrovna vhodna, jeji vykon je slaby. A navic si ani nezjistila, jak se spravne vyslovuji nemecka jmena ci vyrazy a cetla je spatne, ze to rvalo usi.
Pribeh mohu doporucit, audioverzi vsak nikoliv.

Mnoho pochvalných komentářů, asi netřeba více doporučovat ;-) Přesto se chci podělit o své úvahy. Zajímalo by mě, zda Ester neměla někdy nějaké depresivní stavy, vždyť to, co se jí v útlém dětství stalo, muselo zůstat někde v podvědomí. I když si nic nepamatovala. Náhody zde hrály obrovskou roli: nejdříve umístění dítěte s falešnými doklady právě do Lidic a pak úmysl osvojit si nějakou "vhodnou" holčičku a vybrat mezi těmi, jejichž osud byl už zpečetěn. Naštěstí je na světě láska, kterou nezajímá původ a barva kůže...

... velmi čtivý příběh, který se nestal, ale mohl stát. Zaujal mě o to víc, že byl zasazený i do nedalekých Lidic. Zvláštní, jak Němci nahlíželi na Židy a na všechno, co se během války dělo. Na konci mi tekly slzy

(+ SPOILER) Opravdu silný příběh, kde jsou hrůzy války vykresleny ze všech stran. Čekala jsem, že Ester bude více v kontaktu pak i s německým otcem a ten zase i s druhým pravým otcem. Protože i přes jeho neslavnou minulost, vychoval Ester dobře a dal ji všechnu lásku a zázemí, což jsem čekala, že Josef více ocení. Navíc nebýt toho, že si ji vzal k sobě, tak by válku pravděpodobně ani nepřežila.

Vztah dcery a otce bývá v knihách často opomíjen a trochu jsem se bála, jak bude vykreslen, ale kniha byla velmi působivá Autorka ukazuje také, že i nebiologický otec může své dítě velmi milovat a mohou mít krásný vztah. Trochu mě mrzela dlouhá odluka dcery a německého otce a velmi mě zarážel německý pohled na židovství a také to, že nevěděli, co se dělo

Už na začátku vás zahltí spousta jmen a rodinných vztahů, ke kterým se opět vrátíte až na konci knihy. Celkově bych řekla, že kniha měla hodně takových hluchých a zbytečných míst, což narušovalo běh příběhu. Jinak zase nový pohled na válečné období, osvojování dětí a lásku rodičů, tentokrát otců, která jim dávala sílu přežít. Rozhodně jsem četla z tohoto období lepší a propracovanější knihy.

Nádherná kniha, která mě donutila se smát i plakat. Obdivuji autorku, že sepsala tak nádherný příběh jedné dívky. Dlouho si budu knihu pamatovat.

Zase taková krásná a dojemná kniha, ovšem ne z pěkného období. Silný příběh o lásce otců k dceři, kteří jí oba, svým způsobem, zachránili život. Takových rodin co přišlo za války o život a nebo o své blízké, jak může někdo nevěřit... Doporučuji přečíst, aby se nezapomínalo.
Štítky
nacismus Židé druhá světová válka (1939–1945) chorvatská literatura děti a válka otcové a dcery Lidice pátrání v minulosti
Autor a jeho další knihy
2021 | ![]() |
2012 | ![]() |