Nelituji: Život Edith Piaf

Nelituji: Život Edith Piaf https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/100083/niceho-nelituji-zivo-100083.jpg 4 46 15

Carolyn Burkeová, zkušená autorka životopisů slavných, prostudovala celou řadu dosud nezveřejněných dokumentů a předkládá tak čtenári nejucelenější a nejdetailnější biografii slavné šansoniérky, jejíž nesmrtelná píseň Non, je ne regrette rien propůjčila název i této knize.

Přidat komentář

Jessica007
26.11.2023 5 z 5

Poslouchala jsem audio s písněmi Edith. Kniha je zajímavá, přináší hodně informací z krátkého a bouřlivého života skvělé šansoniérky.

lenka9250
21.11.2023 5 z 5

To bylo táááák... všechno... Krátký plný život popsaný skvělým způsobem. Poslouchala jsem jako audio, k dokonalosti chyběly jen autentické předěly z písní E.P.


uzivatel6305
26.07.2023 5 z 5

Teda lidičky, já jsem opět nadšená! Moje milovaná Edithka a její neskutečný život podaný zase trochu jinak. Poslechla jsem tentokrát perfektně načtenou audioknihu s jejími nejlepšími písněmi a připomněla si zase ty její eskapády, milence, honbu za láskou, tu její rozporuplnou povahu, neuvěřitelnou pracovitost, štěstí a smůlu, nemoci a příliš brzký konec a dozvěděla se i pár novinek. Překvapily mě nemilé informace o její přítelkyni Simone Berteautové, jejíž knížku o této geniální zpěvačce a obrovsky silné ženě jsem četla pětkrát. Moc doporučuji dalším fandům. Užijte si to jako já. A hurá opět na film.

Prim
25.07.2023 3 z 5

Jako poslech audio knihy ano, číst ji by mě asi nebavilo. Stáhla jsem si po přečtení i fil a ten se mi tedy nelíbil vůbec.

Kopta
24.07.2023 3 z 5

Audio ČRo: Je hezké vidět pod pokličku, ale je fakt, že nešlo o nic extra zajímavého. Život to byl houpačka, ale hlavně ve stylu, že se to neustále vracelo zpátky jako kyvadlo. Život paní P. byl v něčem stejná smyčka. Nejvíce rozdílná je část z války a z manželství. Nijak zvlášť přelomové.

Jirinamac
23.07.2023 4 z 5

Knížku jsem vyslechla jako četbu na pokračování, ale přednes se mi nelíbil, ten hodnotit nebudu. O Edith Piaf těch knížek je napsaných dost, pro mne je stále nejlepší ta od Simone Berteaut, která jí byla sestrou, přítelkyní a určitě jí znala nejlíp, ale tady je zmiňovaná jen jako falešná prospěchářka. E.P. byla nespoutaná osoba, kterou vychovala ulice a nerada se podřizovala, což jí mnohokrát uškodilo, ale často jednala víc srdcem, než hlavou. Provázelo jí spoustu životních tragedií, ale její hlas jí vždycky postavil na nohy. Odešla brzy, ale její šanson bude věčný.

bosorka
21.07.2023 4 z 5

Život Edith Piaf by vydal za několik životů, stihla toho za svůj krátký život opravdu mnoho, jak těch pěkných, tak i nehezkých věcí. Životopis je poměrně tradičně zpracovaný, ale pečlivě a citlivě, přinesl mi spoustu nových poznatků o této nevšední šansoniérce. Velké plus bylo poslouchat jako audio, které libozvučně načetla Petra Špalková.

ZuzanaK.
19.07.2023

Nelituji času stráveného poslechem této knihy v podání P. Špalkové. Ucelené, bez příkras a omluv i odsudků.

666Jitka
18.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Velmi poutavě napsaný životopis fenomenální francouzské šansoniérky Edith Piaf jsem měla tu čest poslouchat na českém rozhlasu ve výborném podání Petry Špalkové. Životní příběh děvčátka, které v doprovodu svého otce začalo zpívat nejnuznějším lidem ulice a postupně se stávalo vyhledávanou zpěvačkou, jejíž kariéra dosáhla přímo nebeských výšin uměleckého světa, mě zasáhl do srdce. Tato žena plná neskutečné vůle, odhodlání, umanutosti, dobroty a sebestřednosti zároveň získala už dávno mou pozornost a nyní také oprávněný obdiv. Nikdy nepodléhala konvencím, vždy zůstávala sama sebou a to i přes chatrné zdraví, které jí dovedlo k závislosti na opiátech. K jejímu obrovskému pracovnímu nasazení neodmyslitelně patřilo také neúměrné požívání alkoholu, nezřízená promiskuita a hora přátel, kteří ji často finančně zneužívali - na druhou stranu museli všichni její blízcí skákat tak, jak ona pískala. Velmi na mě zapůsobilo, jak byla Edith Piaf statečná za druhé světové války a kolika lidem - hlavně Židům, pomohla, aniž by přemýšlela nad tím, do jak nebezpečného podniku se pouští. Čest její památce !

martinaandulka
11.07.2023 4 z 5

Poslouchala jsem jako četbu na pokračování,která byla bravůrně namluvená Petrou Špalkovou a Editinými písněmi.Jako zpěvačka byla vynikající,ale její nespoutanou povahou se já nestotožnuji a proto jsem jí nelitovala.Po literární stránce je to obsáhlé,dobře řazené a napsané věrohodně.

mirka0586
10.07.2023 5 z 5

Moc se mi to líbilo, velmi jsem ten její příběh prožívala.

Evina.Cetba
10.07.2023 5 z 5

Moc se mi líbila. Je snadné se nechat ponořit do příběhu, zvlášť když jsem poslouchala audio s písničkami Edith.

Re@ding_9-wine
09.07.2023 4 z 5

Je neuvěřitelné, co všechno Edith přežila a kolikrát se jako "fénix z vlastního popela" zase znovu "zrodila". Celý její život je poznamenán bolestnou touhou po lásce, která vlastně nikdy nebyla tak úplně naplněna. Jak ale říká prof. Vojvodík - z absolutního štěstí se nejlepší umění nerodí, je to právě naopak...
Co se týče samotného životopisu, nejsem vůbec odborník na tento žánr, ale přišel mi celkem objektivní, množství dat, dobových ohlasů i různých názorů je seřazeno chronologicky do kapitol - ani příliš obsáhlých, ani příliš plytkých. Celkově to působí kompaktně a uvěřitelně.

Mi--LADA
30.08.2021 4 z 5

Neuvěřitelný životní příběh francouzské šansoniérky Édith Piaf v podání autorky Carolyn Burke, která čerpala a umožnila nahlédnout do četných, dosud nezveřejněných spisů. Nevšední osud, osobnost zpěvačky a až pohádková cesta ke slávě jsou fascinující.

mkarajda
19.01.2014 5 z 5

dlouho jsem přemýšlela, co do komentáře napsat. Chtěla jsem si ji přečíst hlavně proto, že film z roku 2007 Edith Piaf nevykresluje moc kladně, ale něco to ve mně nechalo. I když se jedná o biografii, trochu mi přijde, že je vidět, že autorka měla Edith velice ráda, což považuji za jediné, co lze knize vytknout. Celý životopis je velice propracovaný, doplněný spoustou citací z novin, osobních dopisů, písní i pamětí jiných lidí. Kniha je napsána čtivě a uceleně vykresluje Edithin celý život. Po přečtení této knihy nezbývá než před Edith smeknout.

Štítky knihy

Edith Piaf, 1915-1963

Autorovy knížky

Carolyn Burke
americká, 1940
2011  83%Nelituji: Život Edith Piaf

Kniha Nelituji: Život Edith Piaf je v

Právě čtených3x
Přečtených62x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce9x
Chystám se číst9x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x