lenka5798 lenka5798 komentáře u knih

☰ menu

Sběratelka sirotků Sběratelka sirotků Ellen Marie Wiseman

(SPOILER) Možná je zvláštní u takto srdcervoucí knížky napsat, že byla krásná, ale byla. Samozřejmě období a téma je velice smutné, ale celá kniha, je skvěla napsána a samotný příběh, je plný emocí. To vše co zažila Pia, je neskutečné. Velice obdivuji její sílu a nekonečnou naději, které se držela a nikdy nepřestala pátrat po svých bratrech. Na druhou stranu i záporná postava setry Wallisové alias Bernice Grovesové splnila svou funkci. Strašně mi pila krev a měla jsem na ní místy fakt zlost. I když po tom co se jí stalo, je asi každý schopen pochopit, kde se v ní ta zlost a nenávist vzaly. Nicméně i když dojemné a místy hodně náročné čtení, nemůžu jinak něž knihu doporučit, stojí za to si ji přečíst. Já se k ní určitě za pár let ještě vrátím.

19.07.2024 5 z 5


Proklatý Proklatý Kevin Hearne

Já prostě toho druida miluju :-D Nee je to opravdu super oddychové čtení od témat, které vezmu do ruky normálně a strašně mě to baví. Mám moc ráda dialogy, které v knihách jsou. Fantasy postavy, mýtické bytosti, slavní i méně slavní bohové a mnoho dalších, zakomponováno do našeho moderního světa. Prostě není nic lepšího. Ale přiznávám se, že mojí nejoblíbenější postavou celého příběhu (samozřejmě až po Attikovi a jeho kámošce vdově) je vlkodav Oberon :-)Nu nic jdu na další díl :-)

15.07.2024 5 z 5


Vzkaz v láhvi Vzkaz v láhvi Nicholas Sparks

Nikdy jsem neviděla film a tak jsem se na knížku těšila. Nebyla jsem ničím ovlivněna a jsem spokojená. Knížka splnila mé očekávání. Je to typický Sparks. Je tam úmrtí, romantika, smutek, deprese, radost, užívání života a hlavně vzpomínky na minulost. Mám jeho knížky ráda, jsou krátké a čtivé, takže je zvládnete za jeden večer. Nyní tomu nebylo jinak. Musím, ale přiznat, že závěr mě malinko překvapil. Málo kdy sice knihy končí, šťastně až do smrti, ale toto mě malinko, možná i zklamalo. Ale asi to muselo být, pro další vývoj Theresy. Za mě moc hezký příběh ze života, určitě doporučuji.

12.07.2024 5 z 5


Duchové mezi námi Duchové mezi námi Olga Krumlovská

Bohužel nedočteno. Moc mě to nebavilo. Příběhy, mi přišli hodně podobné. Takové, které jste již slyšeli stokrát, ani mi nepřišli moc strašidelné. Mám ráda duchy, příběhy o nich, hororové příběhy, ráda se bojím, ale tohle mě velmi zklamalo.

09.07.2024 1 z 5


Šikmý kostel 3 Šikmý kostel 3 Karin Lednická

Jestli jsem o předchozích dvou dílech psala, že mě moc bavily a byly super, tak nemám slov o závěrečném třetím dílu :-) Skvělý závěr celé série. Nebudu lhát, některé kapitoly, hlavně ty kde figuroval Wojtek a celý popis doby komunismu mě bral dech. Měla jsem vztek, bylo mi zle ze všech praktik. Bylo mi líto, kolik lidí, díky režimu zemřelo, ať už vlastní rukou, nebo při výslechu. V této knize jsou popsány věci o kterých jsme se učili ve škole, ale taky mnoho věcí, které vám ve škole neřeknou. Celé je to umocněno tím, že je to příběh jedné rodiny. Příběh rodičů, dětí, vnoučat a pravnoučat. Generace, které zažili obě velké války i komunismus. Nebudu se tu rozepisovat o čem knížka je, opravdu všem doporučuji si tuto sérii přečíst. Stojí opravdu za to. Nemůžu ani opomenout pochválit samotnou spisovatelku. Píše velmi čtivě, děj ubíhá, jste okamžitě vtaženi do příběhu. Emoce s vámi cloumají. Žijete příběh někoho jiného, jako by byl váš, či vám blízký. Opravdu skládám velký kompliment a děkuji.

09.07.2024 5 z 5


Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Přiznávám se , že první díl jsem přečetla velmi rychle. Druhý mě malinko trval. Musela jsem si tam hodně dávat pauzu, rozdýchat a přemýšlet nad tím, co to bylo za svět, co to bylo za lidi. Nikdo nebyl v bezpečí, nikdo ať už se rozhodl jak chtěl a pro jakékoliv občanství, neudělal správně. Celou dobu jsem byla vtažena do děje a žila jsem s hlavními postavami jejich životy. Naplno jsem prožívala jejich radost, starosti, smutky, odchody a návraty. V ruce už držím poslední třetí díl a už teď se moc těším na to, co a kam se s rodinou Pospíšilových a Žebrokových dostaneme. Velmi oceňuji na konci druhého dílu obrázkovou část s popisky.

28.06.2024 5 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Knížku jsem měla doma už dlouho, dostala jsem jí jako dárek. Ale pořád jsem její čtení odkládala. Nejprve jsem nevěděla, jestli to vůbec číst, pak se ukázalo, že budou další díly, tak jsem si řekla, že počkám až vyjdou všechny, abych když už začnu, měla jsem možnost sáhnout po pokračovaní, protože otevřené konce, mě opravdu dokážou dostat do vrtule :-) Pak jsem začala slyšet chválu a tak přišel ten čas. Snad nikdy jsem knihu nepřečetla tak rychle. Tohle ale nešlo, musela jsem číst pořad. Příběh mě vtáhnul. Před očima mi prostě běžel film. Smekám, před autorkou, která dokázala příběh napsat napínavě. Vzhledem k nehezké době, tragédiím a úmrtím i čtivě. Miluji knihy, které mi připomínají vyprávění prababičky, nebo dědy. Knihy, ze života, příběhy, které se opravdu staly. Knihy plné emocí, nádhera. Opravdu, všem co zajímá naše historie a máte rádi knihy, jako Sudetský dům, tohle si musíte přečíst taky. Já jdu na druhý díl :-)

07.06.2024 5 z 5


Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

(SPOILER) Někdo kdo vyrůstal na Eragonovi a jeho sérii o dračích jezdcích, děkuje Bohu za to, že se tu objevilo něco podobně záživného, napínavého. Od úplného začátku jsem se do té knížky zamilovala. To že bude Violet s Xadenem se dalo od úplného začátku předpovídat. Byly jak dva magnety, kteří nemohou být spolu, ale ani bez sebe. Dva protiklady, světlo a stín, jemnost a drsnost, zlo a dobro. Avšak nic není tak jak se na první pohled může zdát. Celý příběh, je naprostá pecka. Violet je krásná, silná žena, nevzdává se ani, když jí celý kvadrant jezdců jde po krku. Najde v sobě sílu o které ani nevěděla, že jí má. Žije život, za který já bych vraždila :-D A její spojení se dvěma draky, wau. Už se nemůžu dočkat dalšího dílu, protože knížku jsem zhltla téměř na jeden zátah a ten závěr? Překvapení, celé knihy. Opravdu žhavé dračí fantasy, které doporučuji každému, kdo chce zmizet z reality dnešního dne.

02.06.2024 5 z 5


Život na míru Život na míru Nikki Erlick

Já teda musím říct, že to byla velmi psychicky náročná knížka. Je pravda, že člověk vím, že jsme všichni smrtelní a náš čas jednou přijde. Jednou ta naše svíčka dohoří. Ale číst to takhle černé na bílém. Přemýšlet o tom, jak by člověk zareagoval na to dostat krátký provázek a přesně vědět kdy jeho čas nastane. Je správné se podívat do podivné krabičky? Celou dobu jsem si říkala, že kdyby se nikdo nepodíval, svět by prostě fungoval a běžel dál, tak jako dnes a do dnes. Prostě žít, jako byl náš den poslední, děkovat za každé nové ráno. Žít, tak abychom ničeho nelitovali. Každý den si říkám, že takhle budu žít, ale ráno se probudím a stereotyp opět převládne. A tak si říkám, změnilo by se v našich životech něco, kdyby jsem věděli kolik času nám přesně zbývá, již od 22 let a dle toho si naplánovali život, zanechaly za sebou stopy...kdoví jak by každý z nás zareagoval a jak by nás tato informace změnila. Nemůžu ale opomenout, že jsem knihu četla po částech, protože tohle téma na mě někdy bylo až moc náročné. Jinak se četla velmi dobře. Líbilo se mi jak byly příběhy a jednotlivý hrdinové propojeni. A závěr života Bena a Amie, jeden věděl, druhý, ne...nečekané, šokující a velmi dojemné. Myslím, že si tu knihu ještě někdy moc ráda přečtu. A tím se dostávám k tomu, že tuto knihu všem doporučuji, stojí za to ji přečíst :-)

27.05.2024 4 z 5


Pravidla se mají porušovat Pravidla se mají porušovat Natalie Williamson

Musím uznat, že jsem na tento druh knih již v pokročilém věku :-) Ale jako puberťačku by mě to bavilo hodně. Nicméně ani teď mě knížka nějak nezklamala. Bylo to oddechové čtení a příjemná změna oproti žánrům co čtu normálně. Bylo tam vše, co se dalo od takové knížky a jejího názvu očekávat. Dokonce bych řekla, že děj byl hodně předvídatelný. I tak ale příběh byl fajn a knížka se četla sama.

16.05.2024 5 z 5


Větrní jezdci Větrní jezdci P. C. Cast (p)

(SPOILER) Už dlouho přemýšlím nad tím, co k této knize napsat. Musím říct, že se mi vlastně líbila. Byla napínavá, hodně se toho dělo a ani chvíli jsem se nenudila. Docela mě i bavilo, jak autorka skákala z vyprávění o smečce, k větrným jezdcům a zpět k Bohu Smrti. Bylo to jasné a úderné. Opáčko s koněm, který si při volbě nevybral a utekl, stejně tak jako Riger mě nevadilo, naopak mi bylo jasné, že vyvoleným pro Ducha bude někdo ze smečky, výběr mě docela překvapil (tedy hned při vizi River, mi bylo jasné koho ptáček symbolizuje) :-) Prostě od začátku do konce to byla super knížka, super jízda a já jsem se nenudila. Co mě, ale trošku na závěr překvapilo, je to: jak někdo může mít dva kumpány? Nu snad se v další díle přečteme víc.

13.05.2024 5 z 5


Bojovnice slunce Bojovnice slunce P. C. Cast (p)

První díl, byl dobrý, hodně dobrý, ale druhý díl byl naprostá pecka. Bylo to hodně zdlouhavé, popisné, vlastně od požáru v první knize jsem se nějak moc nedostali. Ale celá tato knihy, byla důležitá a hodně věcí nám objasnila. Moc se mi líbilo, jak se kumpáni, poutníci a Atreas dávají dohromady a tvoří nový život, nový svět, nový domov. Vše zvládají se Smrtí za zády. Vše tohle a ještě víc je v této knize. Moc se těším na další díl. Na další kmen, smečku, řetězec. Na další spojení s tak krásným zvířetem, jako je kůň :-) Tak hurá do toho a všem co tohle čtete, neváhejte a koukejte si tuhle sérii zařadit do knihovny, hezký večer :-)

02.05.2024 5 z 5


Z vůle Luny Z vůle Luny P. C. Cast (p)

(SPOILER) Musím přiznat, že ze začátku jsem si říkala, jakože cože to je toto. Ale hned po pár stránkách sem pochopila, že nudit se nebudu. Je pravda že děj byl v některých místech předvídatelný. Jako, kam zmizelo štěně? Uměl nebo neumřel Nik? Nebo i to zda se Mari s Nikem do sebe zamilují. I přesto musím říct, že mě tento příběh bavil víc než Škola noci, tam už to pak bývalo hodně velké scifi a bláznovství. Příběh kumpánu, jejich psů a slunce, příběh poutníku a síly luny, příběh zlodějů kůží a nakonec příběh kočičích kumpánů mě úplně vcucnul a moc se těším na pokračovaní :-)

24.04.2024 5 z 5


Šach a mat Šach a mat Ali Hazelwood

Nuže kniha Šach a mat...hmm...co tak k ní napsat? Už vím! Super, bomba, nejlepší :-) Ne, ale teď vážně. Je to moje třetí kniha od Ali a musím říct, že jsem se na ní moc těšila. Nezklamala. Je to sice první YA román, ale moc se mi líbilo, jak je otevřená k všem možným tématům. Láska, sex, nevěra, ženy prosazující se v ryze mužském světě, genderová nerovnost...atd. Prostě krásná romantická komedie. I tato kniha se od jiných knih této autorky neliší v tom, že je vtipná. Okamžitě vás vtáhne do děje, který krásně plyne, že musíte číst pořád dál a dál, dokud se nedozvíte, jak to celé dopadlo. Nebudu s rozepisovat dlouze o tom o čem knížka je. Kdo se to chce dozvědět, prosím přečtěte si ji, je opravdu skvělá! :-)

18.04.2024 5 z 5


Druhé království Druhé království Rebecca Gablé

Podle toho, co zde čtu, patřím, též k těm, kdo mají mladší vydání této knihy, takže 2v1. Přečetla jsem všech 700 stran s velkým nadšením. Neznám snad lepší autorku historických románů, než Rebeccu :-) Nebudu tu zdlouhavě psát o čem knížka je nebo není. Je to prostě historie, psaná čtivě, napínavě a tak vykresleně, že máte pocit, že jste v knize a celý ten příběh žijete spolu s hlavními hrdiny. Moc se těším na další knížku (Úsměvy štěstěny), která na mě doma čeká.

16.04.2024 5 z 5


Ať zešílí láskou Ať zešílí láskou Halina Pawlowská

Normálně bych si tu knížku nekoupila, ale potřebovala jsem do školy nastudovat fejetony a sloupky. Nebyla to tak špatná knížka, ale je to druhá knížka od této autorky a všechny povídky mě přijdou stejné. Další si asi nekoupím :-)

07.04.2024 2 z 5


Čarodějky ze Sanctuary Čarodějky ze Sanctuary V. V. James (p)

Pravda je, že zadní strana přesně vystihuje celou knihu je to kombinace Sedmilhářek, Zoufalých manželek a Čarodějek ze Salemu. Kniha byla fajn, čtivá a napínavá, jen mě trošku zklamalo, že na začátku bylo jasně dáno, co má Maggi vyšetřovat. Nesouhlasila, šťourala se v tom, rozbouřila vody, aby nakonec uzavřela případ tak jak se po ní chtělo na začátku. Jakože, cože? A vývoj s Harper? No a o kamarádství, celého covenu ani nemluvím. Jak rychle se všechno zbortilo... Přes všechno, co Sarah, pro všechny udělala. Ale na každý pád, to byla hezká knížka, která mě moc bavila.

29.03.2024 4 z 5


Zůstat s Lucy Zůstat s Lucy Tammy Greenwood

(SPOILER) Název knihy a anotace, tak nějak vystihují všechno co následovně najdete v knížce. Byla to pěkná a dojemná knížka. Místy až strašidelná, při popisu ústavu a při pochybení péče o děti s diagnózou Downova syndromu. Celé knížka je více méně o cestě maminky k dceři, kterou ji bez jejího vědomí sebrali, hned po porodu a jejich útěk. A pak přichází posledních sto stránek, kde je rozuzlení. Tatínek si k dcerce najde cestu během dvou kapitol. Myslím si, že pokud by Ginny neměla za manžela Aba a za tchána Abotta, který je vysoce postaveným právníkem, tak by autorce na závěr a rozuzlení, určitě posledních pár stran nestačilo. Nebyla to špatná knížka, ale čekala jsem malinko víc. :-)

24.03.2024 3 z 5


Po proudu času Po proudu času Audrey Burges

(SPOILER) Musím říct, že mi malinko trvalo než jsem se začetla. Nejprve mi to přišlo jako velmi podivný příběh "bláznivé" slečny co nikdy nevychází z domu a upravuje malý dům, píše blok a to je její celý život. Dokonce jsem myslela, že jí i odložím, ale... Pak přišel příběh Willy a začalo se rozvíjet tajemství Minivilky a Vily. Začaly se objevovat záhady a dům i mini dům jakoby žily svým životem. No a pak přišel Alex a začala romantika, změna života hlavní hrdinky Myry, spousta překvapení v ději, spousta rozuzlení a strhující závěr :-) Opravdu nakonec moc dobrá kniha, ke které se ráda vrátím, až budu chtít, zase zapomenout za špatnosti všedních dní.

20.03.2024 5 z 5


Chirurgova dcera Chirurgova dcera Audrey Blake

(SPOILER) Právě jsem tuto knihu dočetla. Prostě bomba. Druhý díl o životě slečny Beadyové jsem zhltla jedním dechem a kdyby záleželo na mě, klidně bych četla dál a dál a moc ráda bych se chtěla dozvědět víc a víc. Dál bych četla o dalších chirurgických pokrocích, o dalších výzkumech, operacích o dalším osudu doktorky Nory a její kliniky v této době. Když přeskočím zřejmé a to, že děj je skvělý a propracovaný. Musím vyzdvihnout i popis historické Itálie a prostě miluji Anglii a to i tu viktoriánskou. Pokud cca za dva roky vyjde další díl, budu velice ráda :-)

13.03.2024 5 z 5