Sběratelka sirotků

kniha od:

KoupitKoupit eknihu

Zatímco svět oslavuje konec Velké války, blíží se další hrozba – španělská chřipka. Nová hrůza dolehne i na Filadelfii, kde žije třináctiletá německá imigrantka Pia, jejíž otec narukoval do americké armády, ale stále se ještě nevrátil domů. Město se ocitá v karanténě, objevují se znamení nákazy a lidé nosí masku, za níž skrývají nejen strach z nákazy, ale temnější úmysly… Jak Pia zjistí, když musí zanechat brášku samotného a shánět potraviny. Bernice Grovesová zešílela z žalu, když ztratila kvůli chřipce vlastní dítě. A rozhodne se pro něco strašlivého: rozervat rodiny v jejich nejzranitelnější chvíli a vytvořit nové, dokonalé Američany…...celý text

https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/436442/big_sberatelka-sirotku-tzw-436442.jpg 4.5365
Žánr:

Komentáře (108)

Kniha Sběratelka sirotků

Šárka_D
10. května

Já se omlouvám, ale tohle byl kýč jak bič. Čtivý, dobře napsaný, ale pořád kýč, který hraje na city, ždímá slzy a bohužel je i předvídatelný. Na základě nadšených ohlasů jsem si nedávno od autorky pořídila Tmavé stěny Willardu, ale už se mi do nich ani nechce.

Mandlevest
19. dubna

Tohle zase byla emoční nálož, zvláště poté, co jsme si před nedávnem prožili v souvislosti s covidem, daleko více jsem se dokázala do atmosféry smrtelným virem ohroženého města vcítit. Jelikož tato kniha nebyla první, co jsem od autorky četla, trochu jsem tušila, co mě čeká. Nevyhledává jednoduchá témata a nemá tendenci je přikrášlovat. V této knize, jak píší i někteří v komentářích níže, sice přijde, po opravdu drsné více jak polovině příběhu, zlom k relativně lepšímu, ale i tak příběh dívky jménem Pia, statečné a nezdolné, Vám nedá vydechnout. Krutokrásná kniha, výborně napsaná. A opravdu překrásná obálka k tomu.

PetaZ
13. března

Další autorčina emoční nálož.. Pie i Finnovi jsem hrozně fandila celou dobu, je mazec, čím si oba prošli pro "obyčejné" přežití a hledání sebe sama a rodiny.. Doporučuji a těším se na novou knihu autorky..

Mišák240
07. března

Silný a místy až děsivý příběh z konce 1. sv. války. Musím přiznat, že jsem se do knihy začetla natolik, že jsem Pie držela palce a bylo mi líto, co všechno v životě musela prožít.

vikyna9
15. února

Četla jsem v druhé vlně covidu. Možná proto, mě kniha docela zasáhla a nutila přemýšlet a dohledávat o období španělské chřipky informace. Poutavý děj, příjemně vyprávěný, někdy i docela zdlouhavě, ale pořád nutilo číst dál. Je to moje první kniha autorky, a snad ne poslední.

jejda.majda
06. února

Kniha se čte moc dobře, ale některé pasáže jsou dost rozvleklé a neuškodilo by jim zkrácení. Navíc celkově je příběh poměrně odhadnutelný, nestane se tam žádný velký a neočekávaný zvrat. A ke konci se už téměř mění v červenou knihovnu.

Jsem ráda, že jsem si knihu přečetla, ale podruhé už bych se k ní nevrátila. Získala jsem vhled do historických událostí na počátku minulého století, velmi živě jsem si připomněla počátky epidemie covidu u nás před několika lety a zároveň jsem si mohla užít příběh ze života mladé ale zodpovědné dívky, která si musela umět se vším sama poradit, protože jí nezbyl nikdo z rodiny, kdo by jí pomohl.

Kniha mi ale nepřinesla nic vyloženě nového ať už mluvíme o stránce příběhové či literární.

mag097
05. února

Autorka na stránkách této knihy představuje část našich dějin, o které se moc nemluví. První třetina příběhu je opravdu dost surová a téma španělské chřipky je jimi hodně nasáklé. Autorka se toho opravdu nebála a já při některých scénách musela odvracet oči od stránek.

Celé tempo vyprávění je mírně rozvleklé, díky tomu ale se čtením strávíte víc času a téma stihnete dostatečně vstřebat.

Jedinou výtku mám ke konci, kvůli kterému musím i ubrat hvězdičku z hodnocení. Bylo to uspěchané a vůbec se to nehodilo ke zbytku knihy. Čtenář cítí, k čemu příběh směřuje a bylo by lepší, kdyby autorka víc vysvětlila, jak to přesně celé bylo.

Knížka vám ale určitě doporučuju, pokud chcete něco vědět o španělské chřipce nebo máte rádi historické romány, s Ellen Marie Wiseman neuděláte chybu

TaJeMa
25. ledna

Kniha není špatná, a kdyby se netýkala tak závažného problému, jako byla epidemie, o které víme, kolik stála životů, pak bych tuto knihu zařadila spíše pro náctileté, ale ti zase dnes nečtou.
Děj se dal velice snadno odhadnout, některé pasáže byly psané stylem, jako by autorka mluvila k malým dětem, naivně popisuje některé momenty, přitom čtenář už dávno zná pravdu a lze snadno odhadnout pokračování.
Trochu mi vadil i šestý smysl hlavní hrdinky, pokud někdo takovým darem disponuje, zde to ale bylo opět popsané značně naivně.
Knihu jsem dočetla a neříkám, že bych považovala četbu za ztrátu času, to ne, ale asi jsem ji četla v období, kdy jsem na "jednoduché čtení" měla rozpoložení.