Život na míru

Život na míru
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527247/bmid_zivot-na-miru-6564d7a4dd193.jpg 4 118 118

Na jaře, které jinak není ničím výjimečné, se stane něco, co paralyzuje celý svět – v průběhu jedné noci se objeví před dveřmi každého člověka na Zemi staršího 22 let tmavá krabička. Do víka je vyryto jméno příjemce a nápis: Uvnitř se nachází míra vašeho života. Ti, kdo se odvážili podívat dovnitř, objevili provázek. A každý provázek má jinou, specifickou délku. V celém světě propukne chaos a panika, nikdo neví, co to znamená, lidé se zoufale snaží najít vysvětlení. Výzkum neotálí a brzy vznikne takzvaná domácí kalkulačka, do níž můžete zadat, kolik měří váš provázek, a na oplátku zjistíte, kolik let života vám ještě zbývá. Brzy se ovšem začnou provázky, a s nimi i jejich majitelé, dělit do dvou hlavních kategorií – na krátké a dlouhé. Zatímco ti, kdo obdrželi dlouhý, se radují, ti s krátkým žádný důvod k radosti nemají. A jako by nestačilo, že se musejí vypořádat s krutým osudem, po několika násilných incidentech, jež mají na svědomí „krátcí“, kteří celou věc neunesli, je začne společnost považovat za ohrožení. Tématu se chytí i kandidát na prezidenta a využije ho při své špinavé předvolební kampani.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Fobos
Originální název:

The Measure , 2022


více info...

Přidat komentář

Hall3006
24.07.2024 3 z 5

Knihu jsem si dal do čtenářské výzvy ještě dřív než bylo nějaké společné čtení s KD. A výzva to byla. Přiznám se, že mám z knihy smíšené pocity a před polovinou jsem jí chtěl odložit. Ale co by to bylo za výzvu, kdybych ji nedočetl. Hlavně první půlka, kdy jsem se popasoval s postavami, které musely být takové, aby splnily trend a kniha mohla být světovkou. Dále jsem musel přijmout to, jak nevysvětlené provázky byly a jak se s nimi různé části světa různě postavily. U dalšího čtení mě udržely linky osobní, kdy už jsem si ani neuvědomoval, že se jedná o svět vlastně dystopický. Pasáže, kde se hodně tlačí na emoce a společenské nešvary, jsem bral jako "typicky americké", ale závěr a jeho poselství, které je jinak náznaky prodchnuto celou knihou, přeci jen knihu zachraňují. Být tam méně patosu a více vědy, která se snaží provázky vysvětlit udělím ještě hvězdu navíc. Takto je to dobrý společenský román, který ukazuje na nešvary a lidské slabosti, ale i vůli po dobru a lásce. Dystopie je jen jeviště, aby nevysvětlené krabičky s "mírou vašeho života" mohly příběh rozehrát. Leckomu může kniha přinést útěchu či zamyšlením nad svým životem, který nemusí být velmi dlouhý, přesto však hluboký a plný. Pokud toto kniha splní, nevyšla zbytečně.

HH77
23.07.2024 5 z 5

Kniha byla pro mne zpočátku trochu nudná, ale pak se dej rozjel a já se od ní nemohla odtrhnout. Velmi zajímavá myšlenka o teorii života na miru, která vás nutí k mnoha zamyšlením.


dufkys
17.07.2024 3 z 5

Idea provázků byla zajímavá, sama jsem se nad tématem zamyslela. Každopádně je to ten typ knihy, u níž si za pár týdnů už nic jiného pamatovat nebudu. Za přečtení na letní dovolené ale stála.

Kačkalka
16.07.2024 3 z 5

Tak do poloviny jsem byla z knihy nadšená. Myšlenka dobrá, zajímavá.. Kdo ví, jak by to ovlivnilo můj život, kdybych věděla, kdy zemřu?
Nicméně to není kniha, kterou bych měla potřebou si přečíst znovu.

Tess_BooksNerd
09.07.2024

Na tuto knihu jsem se chystala už dlouho. Řada na ní přišla nyní, díky společnému čtení s knihy Dobrovský. A ačkoliv je toto přesně kniha, kterou bych si normálně asi nepřečetla, příběh mě nesmírně bavil. Svět krátkých a dlouhých provázků je příjemná změna.
Sledujeme zde příběh 8 lidí, kteří jsou kamarádi, milenci či příbuzní. Někdo z nich získal dlouhý provázek dokazující dlouhý život, jiní ovšem to štěstí neměli a dostali krátký. Což sice tak trochu prozrazuje osudy postav, přesto vás spisovatelka drží v napětí po celou dobu čtení. Jedinou záhadou zůstává sestra Niny, která se rozhodla svou krabičku neotevřít.
Po celou dobu čtení mě pravezely otázky jako "Proč krabičky nejdou zničit? Odkud se sakra vzaly? Je to snad důkaz boha, osudu nebo snad vzkaz od nějakého alternativního vesmíru?" A i když jsem odpovědi nedostala, knihu si ráda přečtu znovu. Spisovatelka prostě umí. Výtečně popsala pocity každého jednoho hrdiny, místa i situace, ve kterých půjde i o život. Zejména osud Bena mě zabolel, neboť mi přirostl k srdci ze všech nejvíc.
Vřele doporučuji!

Peace
07.07.2024 3 z 5

"Žij, jako bys měl krátky provázek."

Kniha, která má rozhodně přesah a obsahuje spoustu myšlenek vedoucích k zamyšlení. Do cca 2/3 knihy jsem byla z děje vyloženě nadšená. Pak se bohužel začal kupit jeden patos na druhý, velká škoda..

sidonka
07.07.2024 5 z 5

Úžasná kniha o "krátkých a dlouhých provázcích", jak změní život lidé, kteří vědí, že už jim tolik času nezbývá a má vůbec cenu jít za svými sny? Hodně mě to nutilo přemýšlet nad vlastním životem a vlastně jak je super nevědět, který den je v životě ten poslední

Laf
07.07.2024 5 z 5

Úplně jsem si neuměla představit, co od této knihy čekat a ze začátku jsem k tomu přistupovala tak, že mne to ani nebude bavit a horko těžko ji budu schopná dočíst do konce. Ale stal se opak. Už od začátku mne kniha vtáhla a nebylo pro mne jednoduché ji na chvíli odložit, protože jsem potřebovala vědět, jak to bude celé pokračovat. Ani mi v celém příběhu nevadilo, že se to vyprávělo z pohledu různých postav, protože všechny postavy byly spolu nějak propojené, takže nebylo možné se v ději ztrácet, kdo je kdo.
Celý příběh je skvěle zpracovaný a hodně k zamyšlení. Navíc je to celé originální a nepřipadala jsem si, že čtu další knihu s námětem jako přes kopírák. Za mne mohu vřele doporučit.

Bookworm_z_Brna
02.07.2024 4 z 5

Představte si svět, ve kterém se vám všechno může zhroutit jen na základě provázku v krabiččce, který vám řekne jak dlouho budete žít. … a přesně tenhle svět tu dostanete. Celá kniha je složená z různých úhlů pohledu, 8 různých lidí, kteří se s provázky oznamující délku života vypořádávají po svém. Jsou tu všechny situace, do kterých se člověk může dostat. Čte se to dobře, jen jsem potřebovala víc prostoru na přemýšlení … různé scény totiž otevírají hodně témat, které jdou více do hloubky … ať už jde o blízkou smrt, naplněnost života, co určuje jeho kvalitu a i jestli mají mít všichni lidé opravdu stejná práva a vždy možnost volby.

Monika456
30.06.2024 5 z 5

Za mě velmi povedené... kniha, která mi zůstane v hlavě a neustále mě nutila přemýšlet a přemýšlet... Opravdu velmi trefně zvolené téma a i když si myslím, že ve skutečnosti by situace vedla k mnohem horším věcem, tak mě to fakt bavilo a donutilo se zamyslet nad spoustou věcí. Doporučuji.

Vallera
27.06.2024 5 z 5

Tato kniha splnila má očekávání. Už když jsem na ni v letáčku jednoho knihkupectví viděla upoutávku, říkala jsem si, že tuhle si musím pořídit a nelituji. Dobře se mi četla, má zajímavý a originální námět a i když obsahuje prvky sci-fi, říkám si, že kdyby se něco takového opravdu stalo, zřejmě by svět reagoval přesně tak, jak autorka popsala. Takže jediným řešením by bylo krabičku neotvírat a žít život každý den naplno, jako by byl poslední...

LilyGorch
16.06.2024 4 z 5

“Nejde o to, jak je život dlouhý, nýbrž jakou má hloubku."

Jednoho jarního rána čeká každého člověka staršího dvaceti dvou let přede dveřmi záhadná krabička. Ti, kteří se ji odváží otevřít, zjišťují, že v ní je provázek. Provázek každého člověka je však různě dlouhý. Lidé postupně přichází na to, že délka provázku značí délku života dotyčného. Podle prvních úmrtí vznikají kalkulačky, které dovedou podle zadané délky provázku vypočítat zbývající délku života. Tyto kalkulačky se postupně zdokonalují tak, že lze odhadnout čas vaší smrti s přesností vyšší než jeden měsíc. Na celém světě vypukne chaos. Mnozí přemýšlí, jak provázky oklamat. Najdou se i tací, co zarputile odmítají svoje krabičky otevřít. Najednou vyvstává spousta etických a morálních otázek, jako například zda má smysl léčit ty s krátkým provázkem, když už jim stejně nezbývá moc času. Jak lze tuto informaci zneužít v oblasti politiky (nemá smysl volit “krátkého" prezidenta), nebo jak ji využít ve vojenství (když do armády pustíme pouze “dlouhé", máme větší šance na úspěch), apod. Důležitý je však také poznatek, že délka provázku automaticky nezaručuje stále stejnou kvalitu života.

Setkala jsem se s názorem, že některým čtenářům vadí, že se v knize nevysvětlí, proč a odkud se krabičky s provázky vlastně vzaly. Já si však myslím, že to není podstatné. Autorka podle mě spíše chtěla čtenářům přednést otázky, zda bychom otevřeli svoje krabičky, zda bychom chtěli vědět, kdy umřeme, a jak bychom s tím naložili. Změnili bychom nějak svůj dosavadní život? Semlela by nás vlna beznaděje? Smrt je totiž ještě stále jednou z mála věcí, kterou tak docela neumíme ovládat. I přes místy pomalejší tempo mě čtení bavilo. Pokud zrovna nepotřebujete knihu nabitou dramatem, ale jste ochotní zvolnit a trochu si zapřemýšlet, tak vám Život na míru mohu doporučit.

Za knížku děkuji @knihydobrovsky a všem spolučtenářům děkuji za účast v našem květnovém společném čtení!

4/5 *

Petra00
12.06.2024 4 z 5

Opravdu skvělý námět, originální, dovede člověka k zamyšlení nad svým životem...každopádně jsem čekala maličko více, některé pasáže byly nudnejsi, druhá polovina super a konec mě dojal.

Veronika2692
09.06.2024 4 z 5

(SPOILER) Na knížku jsem se těšila a byla opravdu dobrá, moc se mi líbila. Představa něčeho takového je vlastně nepředstavitelná, alespoň pro mě. Ale vše bylo v knize krásně popsáno, jednotlivé příběhy všech osob, celkově propletené všichni dohromady, až občas dojemné. Krásná prvotina:)

bárbra13
05.06.2024 5 z 5

Tak tahle knížka mi dala docela zabrat a párkrát jsem si poplakala. Nejprve jsem očekávala, že půjde o nějaký sci-fi příběh, ale téma toho, kde se provázky vzaly, šla úplně bokem. Naopak se otevřela spousta témat ohledně smrti a vyrovnání se s ním, rasismu a naopak lidskosti.
To, jak byly příběhy jednotlivých aktérů propletené bylo třešničkou na dortu.

Ciarra
01.06.2024 5 z 5

Skvělá kniha psaná pohledem 8 lidí, jejichž příběhy se protnou. Kapitoly jsou krátké, kniha se četla sama, ale často nutí k zamyšlení.

Que sera, sera,
je marné se na to ptát,
kdo může své příští znát,
que sera, sera.

Co má být, má být.

DreamerX9
29.05.2024 1 z 5

Jednu hvězdičku dávám za nápad ale to je tak vše. Mnoho omáčky kolem mnoho postav. Kniha mě nenadchla ale nápadem by mohla být pokračováním černého zrcadla.

lenka5798
27.05.2024 4 z 5

Já teda musím říct, že to byla velmi psychicky náročná knížka. Je pravda, že člověk vím, že jsme všichni smrtelní a náš čas jednou přijde. Jednou ta naše svíčka dohoří. Ale číst to takhle černé na bílém. Přemýšlet o tom, jak by člověk zareagoval na to dostat krátký provázek a přesně vědět kdy jeho čas nastane. Je správné se podívat do podivné krabičky? Celou dobu jsem si říkala, že kdyby se nikdo nepodíval, svět by prostě fungoval a běžel dál, tak jako dnes a do dnes. Prostě žít, jako byl náš den poslední, děkovat za každé nové ráno. Žít, tak abychom ničeho nelitovali. Každý den si říkám, že takhle budu žít, ale ráno se probudím a stereotyp opět převládne. A tak si říkám, změnilo by se v našich životech něco, kdyby jsem věděli kolik času nám přesně zbývá, již od 22 let a dle toho si naplánovali život, zanechaly za sebou stopy...kdoví jak by každý z nás zareagoval a jak by nás tato informace změnila. Nemůžu ale opomenout, že jsem knihu četla po částech, protože tohle téma na mě někdy bylo až moc náročné. Jinak se četla velmi dobře. Líbilo se mi jak byly příběhy a jednotlivý hrdinové propojeni. A závěr života Bena a Amie, jeden věděl, druhý, ne...nečekané, šokující a velmi dojemné. Myslím, že si tu knihu ještě někdy moc ráda přečtu. A tím se dostávám k tomu, že tuto knihu všem doporučuji, stojí za to ji přečíst :-)

kalinkacz
21.05.2024 4 z 5

Život na míru jsem zaregistrovala v zahraničí... Nebudu lhát, okouzlila mě obálka!
Co je ale nejvíc originální, je samotný námět!
V jeden moment dorazí každému na světě tajemná krabička, ve které se ukrývá jeden provázek. Tento provázek svou délkou značí délku vašeho života. Je jen na vás, zda se rozhodnete krabičku otevřít... Nebo ji nechat navždy zavřenou.
Jak se společnost, vztahy a politika promění poté, co se postupně začne odhalovat pravda o provázcích?
Prostřednictvím několika hlavních postav jste pak svědky proměny celého světa...
Některé recenze zmiňovaly absenci dostatečného vysvětlení původu provázků. Já osobně od knihy očekávala zajímavou a originální sondu do společnosti a jejího fungování... A to jsem dostala!
Ocenila jsem krátké kapitoly, čtivost a svižnost děje i rozmanitost charakterů postav.
Ani mi nevadilo více vypravěčů, protože jinak bych vlastně nepoznala a nepochopila vše...
Život na míru jsem si opravdu užila a můžu ho rozhodně doporučit!

kikina28
21.05.2024 5 z 5

Mně se tahle kniha moc líbila, přečetla jsem ji za 3 dny. Představa, že každý z nás jednoho rána najde provázek ukazující délku zbytku života, je pro mně naprosto nepředstavitelná. Vím, že každý z nás má svou vlastní knihu zvanou "OSUD", ale nikdo si ji nemůže otevřít a přečíst. Tihle lidé tu možnost měli ve formě krabičky a provázku. A jen na nich bylo, jestli ji otevřou, nebo ne.

Bylo velmi zajímavé sledovat příběhy lidí, kteří krabičku otevřeli a jak potom naložili se zbytkem života, který jim vyměřil obyčejný provázek. Ať už byl dlouhý, nebo krátký, taková věc vždycky ukáže pravé charaktery lidí.

Po přečtení knihy jsem si kladla otázku: jak bych se zachovala já? Co bych udělala, ať už bych měla provázek krátký nebo dlouhý? V případě krátkého - hysterčila bych? Nespala bych kvůli tomu? Záviděla ostatním jejich délku? V případě dlouhého - chlubila bych se? V duchu litovala ostatní "krátké"? Nebo bych si oddechla, že já mám dlouhý? Nevím. A asi bych to ani zjistit nechtěla. Charaktery lidí se mění a ne že ne.

Kdo máte tu možnost, přečtěte si tuto knihu a také si položte otázku: Co bych dělal/a já???

Štítky knihy

antiutopie, dystopie, kakotopie smrt psychologické romány smrtelnost

Autorovy knížky

Nikki Erlick
americká
2024  80%Život na míru