Život na míru přehled

Život na míru
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527247/bmid_zivot-na-miru-6564d7a4dd193.jpg 4 118 118

Na jaře, které jinak není ničím výjimečné, se stane něco, co paralyzuje celý svět – v průběhu jedné noci se objeví před dveřmi každého člověka na Zemi staršího 22 let tmavá krabička. Do víka je vyryto jméno příjemce a nápis: Uvnitř se nachází míra vašeho života. Ti, kdo se odvážili podívat dovnitř, objevili provázek. A každý provázek má jinou, specifickou délku. V celém světě propukne chaos a panika, nikdo neví, co to znamená, lidé se zoufale snaží najít vysvětlení. Výzkum neotálí a brzy vznikne takzvaná domácí kalkulačka, do níž můžete zadat, kolik měří váš provázek, a na oplátku zjistíte, kolik let života vám ještě zbývá. Brzy se ovšem začnou provázky, a s nimi i jejich majitelé, dělit do dvou hlavních kategorií – na krátké a dlouhé. Zatímco ti, kdo obdrželi dlouhý, se radují, ti s krátkým žádný důvod k radosti nemají. A jako by nestačilo, že se musejí vypořádat s krutým osudem, po několika násilných incidentech, jež mají na svědomí „krátcí“, kteří celou věc neunesli, je začne společnost považovat za ohrožení. Tématu se chytí i kandidát na prezidenta a využije ho při své špinavé předvolební kampani.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Fobos
Originální název:

The Measure , 2022


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Život na míru. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (44)

Hall3006
24.07.2024 3 z 5

Knihu jsem si dal do čtenářské výzvy ještě dřív než bylo nějaké společné čtení s KD. A výzva to byla. Přiznám se, že mám z knihy smíšené pocity a před polovinou jsem jí chtěl odložit. Ale co by to bylo za výzvu, kdybych ji nedočetl. Hlavně první půlka, kdy jsem se popasoval s postavami, které musely být takové, aby splnily trend a kniha mohla být světovkou. Dále jsem musel přijmout to, jak nevysvětlené provázky byly a jak se s nimi různé části světa různě postavily. U dalšího čtení mě udržely linky osobní, kdy už jsem si ani neuvědomoval, že se jedná o svět vlastně dystopický. Pasáže, kde se hodně tlačí na emoce a společenské nešvary, jsem bral jako "typicky americké", ale závěr a jeho poselství, které je jinak náznaky prodchnuto celou knihou, přeci jen knihu zachraňují. Být tam méně patosu a více vědy, která se snaží provázky vysvětlit udělím ještě hvězdu navíc. Takto je to dobrý společenský román, který ukazuje na nešvary a lidské slabosti, ale i vůli po dobru a lásce. Dystopie je jen jeviště, aby nevysvětlené krabičky s "mírou vašeho života" mohly příběh rozehrát. Leckomu může kniha přinést útěchu či zamyšlením nad svým životem, který nemusí být velmi dlouhý, přesto však hluboký a plný. Pokud toto kniha splní, nevyšla zbytečně.

HH77
23.07.2024 5 z 5

Kniha byla pro mne zpočátku trochu nudná, ale pak se dej rozjel a já se od ní nemohla odtrhnout. Velmi zajímavá myšlenka o teorii života na miru, která vás nutí k mnoha zamyšlením.


dufkys
17.07.2024 3 z 5

Idea provázků byla zajímavá, sama jsem se nad tématem zamyslela. Každopádně je to ten typ knihy, u níž si za pár týdnů už nic jiného pamatovat nebudu. Za přečtení na letní dovolené ale stála.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Prokleté královny, Život na míru a další knižní novinky (13. týden)

24.03.2024


S ohněm v krvi, Spletité lži a další knižní novinky (31. týden)

30.07.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Kniha Život na míru v seznamech

v Právě čtených14x
v Přečtených133x
ve Čtenářské výzvě20x
v Doporučených7x
v Knihotéce122x
v Chystám se číst199x
v Chci si koupit53x
v dalších seznamech5x

Štítky knihy

antiutopie, dystopie, kakotopie smrt psychologické romány smrtelnost

Autorovy knížky

Nikki Erlick
americká
2024  80%Život na míru