Šach a mat

Šach a mat https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502984/bmid_sach-a-mat-65b2a7cc4c845.jpg 4 192 42

První young adult román od autorky oblíbených romantických komedií Hypotéza lásky a Hlava plná lásky. Mallory už šachy nehraje. Svého snu se vzdala, aby se mohla věnovat nemocné mámě a ségrám. V jiném vesmíru by se teď nejspíš chystala na vysokou, místo toho ale bere jednu směnu za druhou a snaží se vydělat dost na to, aby rodina nestrádala. Všechno se změní ve chvíli, kdy se Mallory rozhodne zúčastnit posledního turnaje v šachu a náhodou se jí podaří porazit šachového mistra Nolana Sawyera. Nolan nevěří, že mu to natřela taková nicka. Ještě víc ho ale překvapuje, že má chuť utkat se s ní znovu. Mnohem chytřejší by přece bylo vycouvat, tak co to s ním je? Pro Mallory je tohle vítězství cestou k dalším peněžním výhrám, které by jí vytrhly trn z paty. Brzy se však přesvědčí o tom, jak nelítostná (a přitažlivá) dokáže konkurence být... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dívčí romány

Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

Check & Mate , 2023


více info...

Přidat komentář

nofreeusernames
dnes 3 z 5

To, že miluju Ali Hazelwood, všichni víte. Pět z pěti pro prakticky každou její knihu O to víc jsem byla zvědavá, jak se popere s young adult, a dost mě překvapila. Jakože bylo to úplně jiné, než jsem čekala, což je na jednu stranu trochu zklamání, protože Ali mě baví taková, jaká je, a moc nepotřebuju, aby experimentovala, na druhou stranu, když se odpoutám od toho, co píše, a budu se na Check & Mate dívat bez kontextu jejích romancí pro dospělé (nebo kdybych od Ali nic nečetla), tak fakt dobrý!

Hlavní hrdinka Mallory přišla o kámošku, která odjíždí na vysokou, zatímco ona musí zůstat doma, aby se postarala o rodinu. Otec od nich odešel, máma je nemocná, taky hrozí, že přijde o práci a tím pádem o příjem pro všechny. Občas si najde známost na jednu noc na Tinderu, ale láska nemá v jejím životě místo. A taky už nikdy nebude hrát šachy! Všechno se změní ve chvíli, kdy neochotně souhlasí s účastí na jednom menším turnaji, kde se utká s prakticky neporazitelným mistrem světa a bad boyem šachového světa Nolanem… a on prohraje

Tohle je mnohem víc heavy, feel good komediálních momentů a absurdních situací se tu nedočkáte. I popkulturní narážky chybí. Zato je věnován mnohem větší prostor hlavní hrdince Mallory a všemu, co řeší a prožívá. Je to ale stejně geeky, jak jsme u Ali zvyklí, ty šachy se tu dost řeší (jakože halooo, to úplně žeru už od Dámského Gambitu na Netflixu) velkým tématem je samozřejmě postavení žen v tomhle muži dominovaném sportu. Děsně mě bavilo, jak s ní Nolan touží zase hrát a ona ho neustále odmítá. No a asi chápete, že se ta touha hrát s ní šachy přetaví v úplně jinou touhu (a rovnou dodám, že je to YA, takže sex je na tři tečky).

Honey0105
dnes 3 z 5

Už s Hypotézou lásky jsem věděla, že je paní Hazelwood rozhodně můj šálek kávy. Po Hlavě plné lásky už jsem si k ní rovnou připnula štítek "oblíbená autorka romantických komedií". Když přišla YA novinka Šach a Mat, tak jsem ale věděla, že ani tuhle novinku nevynechám.
Šlo o příjemné čtení, ale nic moc nepřekvapilo. Šachy sice moc nehraji, ale šachové prostředí bylo příjemné a bavilo mě pozorovat některé partie na stránkách knihy,
V rámci žánru určitě skvělé čtení. Osobně se ale víc těším na další romantickou komedii.


lenka5798
včera 5 z 5

Nuže kniha Šach a mat...hmm...co tak k ní napsat? Už vím! Super, bomba, nejlepší :-) Ne, ale teď vážně. Je to moje třetí kniha od Ali a musím říct, že jsem se na ní moc těšila. Nezklamala. Je to sice první YA román, ale moc se mi líbilo, jak je otevřená k všem možným tématům. Láska, sex, nevěra, ženy prosazující se v ryze mužském světě, genderová nerovnost...atd. Prostě krásná romantická komedie. I tato kniha se od jiných knih této autorky neliší v tom, že je vtipná. Okamžitě vás vtáhne do děje, který krásně plyne, že musíte číst pořád dál a dál, dokud se nedozvíte, jak to celé dopadlo. Nebudu s rozepisovat dlouze o tom o čem knížka je. Kdo se to chce dozvědět, prosím přečtěte si ji, je opravdu skvělá! :-)

Vampucha
15.04.2024 4 z 5

Pokud už jste od autorky něco četli a líbilo se vám to, určitě sáhněte i po této knize, nebudete litovat. Má to spád a čte se to samo.
Je to romantická komedie pro YA čtenáře, kde opravdu až na pár polibků nenajdete žádné explicitní popisy, nicméně o sexu se zde mluví velmi otevřeně.

Mallory žije se svou nemocnou matkou a dvěma mladšími sestrami a místo toho, aby šla na vysokou, snaží se vydělat dost peněz, aby celou svou rodinu uživila.
Už před nějakou dobou si řekla, že s šachy skončila. Proč, to se v příběhu postupně dozvíte. Nicméně jednou kývne kamarádce na to, že s ní půjde na nějaký obyčejný turnaj a pak už s šachy definitivně skončí. Jenže ona vyhraje a nejen to, porazí šachového mistra světa, který je příhodně mladý a pohledný.
Když Mallory zjistí, že by si hraním šach mohla vydělat velmi slušné peníze, rozhodne se to na omezený čas zkusit. Bude to jen práce, v žádném případě šachům znovu nepropadne.

Jak asi tušíte, šachy jsou pro Mallory velká vášeň, navíc je ve hře opravdu dobrá. Čím více se noří do šachového světa a poznává různé hráče, tak zjišťuje několik věcí. Tento svět je nelítostný a jako žena to má ještě těžší, konkurence je obrovská a někteří hráči jsou velmi podlí. Ať chce nebo nechce, tak se znovu potkává s Nolanem, šachovým mistrem světa. Začne mezi nimi vznikat jakési pouto, za mě byla jejich chemie skvělá.
Ne všichni hráči jsou hajzlové a Mallory mezi nimi nalézá i normální lidi, ze kterých by se mohli stát její přátelé.

Je to opravdu YA a Mallory se podle toho jako mladá nezkušená dívka občas i chová. Nicméně jsou tam postavy, které ji “vychovávají a pomáhají jí s životem mezi šachisty. Zároveň si musí uvědomit, že není na svou rodinu sama, jak si pořád myslí.
Do toho je tu Nolan a všelijaké nástrahy života ať už osobního nebo na šachových turnajích.
Já se u čtení nenudila a užila jsem si každou stránku. Nolana naprosto miluju!

Magdalenkačte
13.04.2024 4 z 5

Šach a Mat je novou knihou od oblíbené autorky Ali Hazelwoodové.

Mallory je dívka, která pracuje v autoservisu, aby zabezpečila svoji rodinu. Nemocnou mámu a dvě mladší sestry. Dříve byla velkou milovnicí šachů, ale nyní je situace jiná.
Kamarádka Easton ji přemluví k charitativnímu zápasu v šachu a tam Mallory zcela nečekaně porazí světovou jedničku v této hře, atraktivního Nolana Sawyera.
Následně se u Mallory doma objeví akční Defne, a přemlouvá ji, zda by nechtěla jít na stipedijni program ve této hře. Mallory mezitím dostane v servisu výpověď a je bez peněz takže na nabídku na stipendium nakonec kývne. Opět tak propadá lásce ke hře, kterou si zamilovala díky otci.

Nolan a Mallory jsou spolu velmi často a společné tréninky pomáhají jim oběma. Láska k této hře je spoji dohromady asi víc jak jeden nebo druhy čekali. Dovede se Mallory postarat o rodinu a přitom odolat dokonalému Nolanovi???

Můj názor:
Ali psát umíto se musí nechat.líbilo se mi šachové prostředí (protože miluju seriál Dámský gambit). Ale asi bych za sebe knihu zařadila do jiného žánru než je YA.

Ála1968
11.04.2024 4 z 5

Moc jsem se bavila,byla jsem natěšená z Hypotézy lásky a třebaže mě Hlava plná lásky neoslovila,tohle se povedlo.Sice začátkem jsem se musela trochu prokousat,ale potom už to bylo super

petulkapeta
08.04.2024 5 z 5

„Protože když jsem s tebou, Mallory, všechno je jiný. Chci víc hrát než vyhrát."

Četla jsem od autorky jeji doposud vydane knihy v čr a můžu řict,že za mě je tahle pro mě nej. Nolana jsem si zamilovala,ale k Mal jsem si chvilemi cestu hledala...neskutečně mě příběh pohltil a nadchnul. Jsem zvědavá na další.

Knihomolka_176
07.04.2024 5 z 5

Young Adult romantika od bestsellerové autorky Ali Hazelwood. Tohle je třetí kniha, která zatím v češtině vyšla, a já četla všechny tři. Z Hypotézy lásky jsem byla nadšená, z Hlavy plné lásky už tolik ne, a tak jsem si říkala, do jaké skupiny se zařadí tenhle příběh.
Jako první bych vyzdvihla to šachové prostředí. Jako člověk, co šachy v životě nehrál a nemá ani ponětí, jak se hrají, jsem se toho bála, ale naprosto zbytečně! Opravdu nemusíte vynikat v šachovém umění, abyste tuhle knihu ocenili.
Už od prvních stránek jsem se totálně zamilovala do Nolana. Jako mužský hlavní hrdina se tolik vymykal všem zajetým stereotypům, nebyl to žádný drsňák, kterému postelí prošla už stovka dívek, ale přesto jsem se s každou stránkou, na které se objevil, křenila jako puberťačka.
No a teď k tomu, co mi nesedlo. Celou knížku jsem si říkala, že je to parádně čtivé, zábavné a sladké, ale něco mi tam prostě vadilo. A tím byla Mallory. Sebelítostivá chudinka, co se z naprosto nepochopitelného pocitu viny musí starat o nemocnou matku a dvě mladší rozmazlené sestry. Místy se chovala opravdu jako totální mrcha a když jí to její kolega Oz, který mě mimochodem taky šíleně bavil, konečně řekl, řekla jsem si JO, KONEČNĚ!
A co mi taky vadilo, byla ta naprostá absence milostných scén. V tomhle příběhu se opravdu nedočkáte ničeho než jednoho, či dvou sladkých polibků. Ale věřím, že to mladším čtenářkám, které jsou cílovkou téhle knížky, vadit nebude. Takže za mě určitě velké doporučení!

PS: Knížka má krásnou ořízku!

Sarah11
06.04.2024 5 z 5

Šach a mat je perfektní romantická komedie, která za mě splňuje všechny kolonky. Je to chytré, je to vtipné, máme tu skvělé hlavní hrdiny, mezi kterými to jiskří od první chvíle (a přitom k tomu vůbec nejsou potřeba rozpačité a přemrštěné sexuální scény jako například v Hypotéze lásky), ale zároveň se autorka lehce dotýká i důležitých témat jako je převážně postoj k ženám v (nejen) šachovém světě.
Šachu sice vůbec nerozumím, ale i přesto jsem si příběh nesmírně užila, takže pokud váháte, jestli si knihu přečíst, právě z tohoto důvodu, neváhejte a běžte do toho! Věřím, že nebudete litovat.

Zomy
06.04.2024 4 z 5

Já Ali miluju a ačkoliv mě obvykle young adult neláká, tady jsem neváhala (ta boží ořízka je bonus navíc).
Překvapilo mě - a zklamalo - že zrovna tahle knížka pro 15+ je vlastně nejmíň romantická. Jasně, Ali je stále skvělá a umí psát poutavě a chytře, ale postoj 18leté Mallory k sexu (jedno s kým) mi celý dojem z příběhu kazil.
A tak budu čekat na další, snad dospěláckou knížku, kde bude hlavní hrdinka trošku společensky natvrdlá a naivní intelektuálka.

Daura
06.04.2024 4 z 5

V první řadě chci říct, že jsem se v životě věnovala profesionálně šachům i roller derby, takže informace ohledně sexismu, nerovnosti pohlaví nebo LGBTI+ komunitě jsou mi známé.

Kniha byla perfektní. Příběh se logicky vyvíjel, jednotlivé kapitoly krásně navazovaly, byla cítit příjemná dynamičnost a progres. Postavy v knihe si prostě zamilujete, v hlavě se vám vytvoří věrný obraz a vy prožíváte s nimi jejich milostnou romanci. Nemám výhrad vůči ději, i když pár šachových nesrovnalostí tady bylo. Nevermind.

Co mi však vadilo bylo to, že tato 18ti letá hrdinka v této YA knize měla za sebou v sexu tolik, co nestihne jedna úspěšná pornoherečka. Nevím, zda bych chtěla dávat své pubertální dceře takový příklad. Chápu, že to v kontextu vyznívalo tak, že Mall nevěří na lásku a proto si užívá nevázaného sexu, ale sakra.... Bylo jí jen 18 aby skákala do nezávazného sexu s random lidmi z Tindru. Sakra, sakra, sakra, v jaké době to žijeme?

Druhá věc, která mi vadila, byla prezentace LGBTI+ komunity. Postavy měly sex s klukami i s holkami, jakoby to byla volba. Když se Mall jrn tak zeptala Nolana, tehdy pro ni cizího člověka, zda spí se svým kamarádem... To bylo fakt hodně nevhodný. Opět se ptám, v jaké době to žijeme? Být "bi" nebo "homosexual", to sakra není volba, to je něco, k čemu má člověk dospět na základě svého nitra. Jestli má někdo pocit, že takovýma příkladama někdo LGBTI+ komunitu skutečně podporuje, tak je to stejně kontraproduktivní jako "musíme do každého filmu obsadit černocha, protože by to jinak lidi řešili". A pak to až lidi začnou skutečně řešit.

Být homosexuál nebo "bi" není volba (jak mě to připomínalo dobu glam rocku). K tomu člověk dospěje a tak to prostě je. Není správne to dělat proto, že je to teraz "in". Je správné to dělat, pokud to tak člověk skutečně cítí.

lena.o.knihach
06.04.2024 5 z 5

Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s @knihkupectvi_luxor za účelem recenze. #spoluprace

Na Šach a mat jsem byla hodně zvědavá, protože a) miluju autorčiny rom-com, které u nás vyšly a b) šachové prostředí mě před třemi lety totálně dostalo v Dámském gambitu. A nebudu vás dlouho napínat, dostalo mě i teď.

Mallory se vzdala svého snu a místo hraní šachů vydělává na hypotéku, jídlo a stará se o dvě mladší ségry a nemocnou matku. Jenže pak kývne ještě na poslední turnaj a porazí Nolana Sawyera. Mallory se dostává do hledáčku novinářům, ale také samotnému mistrovi světa, který na tu prohru (a nejen na hru) nemůže přestat myslet.

Asi mám novou nejoblíbenější knihu od Ali Hazelwood. Ačkoli šachy hraji pouze na amatérské úrovni, tady jsem každý turnaj, každou hru šíleně žrala a díky autorčině talentu jsem si připadala jako největší profík pod sluncem.

Šach a mat ale není jen o šachách, no vážně. Je tu skvělá romantická linka a postavy, mezi kterými to krásně jiskří. Hodně se mi líbilo i rodinné zázemí hlavní hrdinky. Smála jsem se nahlas, uculovala se, byla napnutá u každé hry a měla chuť se po dočtení okamžitě vrátit na začátek a přečíst si knihu znovu.

KnihomoLucy196
05.04.2024 5 z 5

Týjo! Díky této knížce jsem začala hrát šachy!

Tohle je moje první knížka od Ali Hazelwood, ale teda, mám chuť si přečíst hned všechny ostatní! Má tak osobitý styl psaní, tak vtipné narážky, přirovnání i slovní zásobu.. miluju to! Ale jako fakt

Postavy byly tak krásně osobité a originální, že jsem se do všech zamilovala
Počínaje Mallory, která sice byla pěkně tvrdohlavá, ale byl tam vidět vývoj jejího myšlení a dávalo to smysl
Pak Nolan - ach bože, ten byl ale skutečně boží :)) nebyl to žádnej nereálnej mračoun, ani bad boy, ale normální zadumaný člověk, který je mistr světa v šachu (jo, zcela normální)
Moc se mi líbilo že se dokáže smát a projevovat před svými přáteli emoce, protože někdy jsou ti kluci tak ,,dokonale mračounský" že ani před svými lidmi se nechovají přirozeně - tohle mi připadalo asi nejvíc reálné, že i mistr světa je prostě jen člověk, který se umí radovat s přáteli.
Sestry Darcy a Sabrina byly taky moc fajn :)) teda i když se často nesnášely, tak tam byla skutečná sourozenecká láska (i když to možná neviděly); i mamka byla moc fajn, všechny držela pohromadě a všechny podporovala i přes svou nemoc.
Easton taky byla nakonec dobrá - ze začátku jsem si sice myslela, že se od Mallory skutečně odloučí, ale naštěstí se tak nestalo

A samotný příběh? V některých případech jsem se nemohla vůbec odtrhnout - třeba ten konec, kdy jsem si kecla v koupelně na židličku a četla si až do noci - ale jinak se mi líbila obecně ta dynamika, že se na nás všechno nevysypalo hned ale postupně, nebo ta plynulost - nikde jsem neměla pocit, že by někam něco nesedělo nebo chybělo

Za mě prostě dokonalost, skvělá romantická linka, skvělý příběh, skvělý námět

A taky se mi líbilo, že leckde se člověk druhé šance nedočká, ale tady v této knížce ano. Takže pokud by se vám náhodou nelíbila (nemožné), zkuste jí dát druhou šanci.

Kira283
05.04.2024 5 z 5

Young adult? Je mi 34 a nestydím se za to říct nahlas, že tahle knížka je prostě další Aliina pecka!! :)

nada3314
04.04.2024 5 z 5

Konečně jsem se dočkala. Na tenhle příběh jsem se moc těšila. A jsem fakt moooc nadšená! Za mě rozhodně plný počet, nemám co řešit.
Ikdyž se jedná o první autorčin young adult román "Šach a mat" přináší čtenářům příběh plný napětí, lásky a naděje. Hlavní hrdinka, Mallory – toho času automechanička :-) se vzdala svého snu hrát šachy, aby mohla pečovat o svou nemocnou matku a sestry. Její život se ale obrátí naruby, když se rozhodne zúčastnit posledního turnaje v šachu a náhodou porazí šachového mistra Nolana Sawyera. Tato událost nejenže změní Malloryin život, ale také otevře nové možnosti a výzvy. Hazelwoodová mistrně kombinuje romantiku a šachovou strategii, přičemž hlavní postavy jsou přitažlivé a plné života. Vzájemná chemie mezi Mallory a Nolanem přitahuje čtenáře a drží je v napětí až do poslední stránky.
To, že to Ali umí mi už dokázala v Hypotéze lásky. Příběh plný emocí a situací činí příběh autentickým a poutavým. Tato růžová kniha s překrásnou ořízkou není jen příběhem o hledání lásky a sebe sama, ale také o odvaze bojovat za své sny a překonávat překážky. Je to kniha, která osloví nejen milovníky romantických příběhů, ale i ty, kteří ocení originální a dojemný příběh o osobním růstu a odvaze.

6Nikki6
02.04.2024 5 z 5

Taková krásná milá jednohubka. Přečetla jsem ji během jednoho dne a užila jsem si to moc. Asi budu muset oprášit šachovnici.

katasokolov
01.04.2024 4 z 5

4/5*

Inteligentní romantická komedie, která vás chytí za srdce .

Teď už chápu tu posedlost Hazelwood!

Protivný, pohledný, šachový velmistr s přezdívkou, kterou přiřknuli i slavnému Jaimemu Lannisterovi a nová hráčka, pro niž byly šachy vším na světě, než tenhle svět na nějakou dobu opustila.

Autorka bravurně propojuje šachovou terminologii a běžný život našich hrdinů, přičemž spousta pasáží srší vtipem (u některých jsem i vyprskla nahlas :) ).

Nemyslím, že by se jednalo vyloženě o YA literaturu, nejsem cílovka a jsem nadšená. Pravděpodobně se v budoucnu podívám i na ostatní tvorbu autorky. Její knihy jsou opravdu originální, jako ona sama. Spojení vědeckého světa s romantickým příběhem se jen tak nevidí. A když je to ještě podané srozumitelným způsobem pro nás smrtelníky, tím lépe.

Nikdy mě šachy nezajímaly a předpokládala jsem, že je to doména spíše postarších introvertních mužů, ale už seriál Dámský gambit mi tuhle představu trochu rozbil a z nudného sportu (který jsem ani za sport nepovažovala) udělal velmi zajímavou podívanou a tahle kniha se nese na podobné vlně.

Velmi doporučuji.

Adris
31.03.2024 4 z 5

Kniha je popisována jako YA, nicméně hl. hrdinům je 18 a 20. Je pravda, že erotické scény tam, oproti jiný autorčiným knihám, nejsou, tak asi proto YA.
Příběh je úžasně originální, tak jako všechny od Ali, která čerpá převážně z oblasti vědy (a celkově z intelektuálních) a stejně, jako v ostatních knihách, se i zde dotkla tématu genderových nerovností, která je v šachu údajně dost citelná. Jsem ráda, že tak smysluplně "populizuje" tato témata.

Přečetla jsem ji na jeden zátah, Ali (autorku) jsem si hodně oblíbila, ač nejsem fanoušek Hypotézy. Takhle se píšou romantické komedie - má to originální nápad, čtivost, prvky komedie... A ty obálky.

Dávám 4 , protože mi úplně nesedli hl. hrdinové (ač byli sympatičtí, nebyla to "moje krevní skupina":)) a taky za ten konec... Čekala jsem na závěr napnutá, jak kšandy, a autorka to ustřihla a dopsala pomocí Epilogu. Všechno bylo dovysvětleno, ale byla jsem nažhavená na konečný zápas a najednou nic.

Doomiiniikaa
28.03.2024 3 z 5

Bohužel autorka nasadila vysokou laťku předešlými knihami a i když je to příjemná oddechovka, tak jsem zklamaná. Ale vliv může mít, že u této knihy zrovna nejsem cílovka.
Každopádně hezky propracované téma.

Tenebris_Draco
28.03.2024 5 z 5

Jak jsem předpokládala i další kniha od mé oblíbené autorky Ali Hazelwood se vydařila!
V této mile, roztomilé jednohubce sledujeme dvě duše, které k sobě mají velmi blízko, přestože si to jedna strana nechce dlouho přiznat a milují stejný sport. Šachy.
Vždycky jsem obdivovala lidi, kteří je hrají a vypadají přitom tak cool. Osobně nemám na takové věci kapacitu, takže jsem strašně ráda, že Ali napsala tentokrát knihu o tomto tématu.
Strašně jsem si tuto nádheru užila. Nolan byl zlatíčko a stejně jako v minulých knihách závidím hlavní postavě, že může takového muže mít.
Každopádně, i přesto všechno mi tam něco chybělo. Nějaká jiskra, která byla v předchozích dílech. Avšak to nemění nic na tom, že miluji všechno od této autorky a nemohu se dočkat, až si přečtu další její díla.