Šach a mat

Šach a mat
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502984/bmid_sach-a-mat-65b2a7cc4c845.jpg 4 404 404

První young adult román od autorky oblíbených romantických komedií Hypotéza lásky a Hlava plná lásky. Mallory už šachy nehraje. Svého snu se vzdala, aby se mohla věnovat nemocné mámě a ségrám. V jiném vesmíru by se teď nejspíš chystala na vysokou, místo toho ale bere jednu směnu za druhou a snaží se vydělat dost na to, aby rodina nestrádala. Všechno se změní ve chvíli, kdy se Mallory rozhodne zúčastnit posledního turnaje v šachu a náhodou se jí podaří porazit šachového mistra Nolana Sawyera. Nolan nevěří, že mu to natřela taková nicka. Ještě víc ho ale překvapuje, že má chuť utkat se s ní znovu. Mnohem chytřejší by přece bylo vycouvat, tak co to s ním je? Pro Mallory je tohle vítězství cestou k dalším peněžním výhrám, které by jí vytrhly trn z paty. Brzy se však přesvědčí o tom, jak nelítostná (a přitažlivá) dokáže konkurence být... celý text

Literatura světová Dívčí romány
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

Check & Mate , 2023


více info...

Přidat komentář

Safrika
předevčírem 3 z 5

Cetlo se mi moc dobre, opravdu spise pro mladsi rocniky, ale i tak me bavilo.

hzd
23.07.2024 4 z 5

Milá oddychovka spíše pro mladší čtenáře. Krásná obálka ze všech stran.


Ivuska.09
23.07.2024 5 z 5

Ali Hazelwood je skvělá spisovatelka. Baví mě originální náměty, zápletky, postavy... I když tento příběh cílí na dospívající čtenáře, i já jsem si ho užila.

Alethea_k
13.07.2024 5 z 5

Tato kniha mě chytla od první stránky, tušila jsem, že to bude velký dobrý. Bavilo mě šachové prostředí, člověk si to užije mnohem víc, když ví jak to v reálu funguje a že cca někdy slyšel různé pojmy. Kdo nezná šachový svět vůbec, taky nevadí, vše je tam dostatečně vysvětlené pro potřeby příběhu. Pokud díky takovým knihám dívky začnou hrát šachy a povede to k tomu, že bude větší konkurence (a tím pádem stoupne i kvalita), jsem pro a fandím tomu.

Na samotném příběhu se mi líbilo nejvíc to, že hlavní hrdinka není jen chudinka s těžkým osudem, která musí vše zvládat, ale objeví se tam i postavy, které jí (nejen) naznačí, že upadla z jahody na znak a měla by se nad svým chováním zamyslet. Tato oddechovka se mi líbila natolik, že zvažuju, že si ji někdy přečtu znovu. A to se mi u tohohle žánru fakt nestává.

18LenkA12
13.07.2024 5 z 5

Skvělá oddechová kniha, která se čte jedním dechem. Příběh je plný akce, napětí a nečekaných zvratů.

Pružinka
07.07.2024 5 z 5

Naprosto dokonalá kniha!

snilek.holka
03.07.2024 3 z 5

U téhle knihy mi trochu trvalo než jsem se do příběhu dostala. Úvod do světa Mal byl pro mě trosku oříšek. A i když mám pochopení pro lidi s nízkým sebevědomím, ( totiž sama s tím bojují) tak me to její sebemrskačství trochu prudilo. Ale když se člověk zvládne tímhle prokousat, tak je to nakonec pěkný pribeh.

Anna195
30.06.2024 3 z 5

3,5/5


Odkedy som objavila autorku, tak hltám jej knihy jednu za druhou. No kniha Šach & Mat za ostatnými knihami od autorky takpovediac zaostáva. Viem, že sa jedná o knihu young adult, keďže je určená mladším čitateľom, ale aj tak to nebolo to, čo som čakala.

Priznám sa na začiatku ma kniha až tak nebavila a musela som sa prelúskať úvodom až následne potom to šlo tým správnym smerom. Autorka nás priviedla do prostredia šachu, mala som obavy či vôbec niečomu z toho budem rozumieť, ale nemusíte sa obávať, kniha je písaná, tak, aby to aj laik pochopil. Mne osobne sa prostredie šachu veľmi páčilo, opäť čosi nezvyčajné a pre mňa zaujímavé.


Dosť som mala problém s Mallory, chápem, že všetko, to,čo sa jej v živote stalo nemala vôbec jednoduché, len veľa vecí až prehnane analyzovala a hlavne utvrdzovala samú seba, že za všetko môže ona. Síce som ju obdivovala, ako sa starala o rodinu, len množstvo vecí sa dalo vyriešit aj rozhovorom s rodinou. Mala som z nej veľmi zmiešané pocity. Hlavne, keď sa Nolanovi otvorila, tak sa hneď po chvíli stiahla. Ale v poslednej tretine knihy som ju už, ako tak vedela pochopiť.

Naopak Nolan si ma získal hneď. Ďalší činný chlap. Veľmi sa mi páčilo, ako si postupne razil cestu k Mallory. Aj keď nie všetky jeho činy boli správne, no aj tak ma dostala tá jeho pomoc. Škoda, že sme nedostali kapitoly z jeho pohľadu.

Iskrenie medzi nimi bolo hmatateľné od prvého stretnutia. Takže tie ich postupné kroky som si užívala spolu s nimi. A najmä posledná tretina knihy ma dostala, akurát škoda toho rýchleho konca. Čakala som aspoň ešte jednu kapitolu na záver.

Mišma
23.06.2024 5 z 5

Kniha byla úžasná! Bylo to skvěle napsané a poslední stránky jsem se od toho nemohla odtrhnout! Přála bych si být Mallory a být v její rodině a mít svého Nolana.

Lavina
22.06.2024 5 z 5

(SPOILER) Kniha se mi moc líbila taková pěkná a milá romantika.Láska byla jasná,ale i tak bylo hodně napjaté jak dopadne šachový turnaj.ten závěr byl úžasný,perfektně napsaný a vše říkající..moc sem si knihu užila,přečetla na jeden zátah a mám s ním moc dobrý pocit...a to běžně tento typ knížek vůbec nečtu.
Všem doporučuji...

ClaireW
19.06.2024 4 z 5

Knížka s krásnou ořízkou. Milý příběh Mallory a Nolana z prostředí šachů. Šachy jsem hrála tak jednou v životě a vůbec tomu nerozumím ale i tak se to četlo hezky.

Ticholovec
12.06.2024 3 z 5

Autořiny hrdinky mě poněkud štvou svými komplexy méněcennosti a nerozhodností. Mallory není výjimka. Osobně nejsem příliš fanynkou nepodstatných dramat. A těch je tu přehršel. Kniha se odvíjí v podobném duchu, jako předchozí díla autorky. Nebylo to vyloženě špatné, ale vracet se k tomu nebudu.

Books_by_Dee
12.06.2024 5 z 5

Ali Hazelwood mě asi nikdy nezklame, přestože jsem se bála, jak se vypořádá s young adult. Tak za mě se s tím vypořádala úžasně. Vůbec mě nechyběly peprné scény a čtení čisté romantiky jsem si užila, tak taky jsem ji za jeden den přečetla. Plus tedy musím vychválit naprosto dokonalou barevnou ořízku. Tahle kniha bude vypadat v knihovně fakt dokonale!

Ali jsem i zvyklá čist v angličtině, ale na tuhle jsem si počkala na český překlad a vůbec mě to nevadilo.

V téhle knize se seznamujeme s Mallory, pro kterou byly šachy při dospívání všechno s rodinnou krizí však šachy přestala zcela hrát a začala se věnovat pouze své rodině – nemocné matce a mladším sestrám. Všechno se změní, když se Mallory rozhodne zúčastnit jednoho šachového turnaje – a náhodou porazí šachového mistra Nolana Sawyera.

A takhle začíná celý příběh, ve kterém se ji Nolan snaží přesvědčit, aby si s ním ještě jednou zahrála. Náhoda nebo osud…ale tenhle šachovém turnaji nebude jejím posledním.

Zamilovala jsem si snad všechny postavy, i ty její upištěné sestřičky. Příběh mě bavil. Trochu jsem si při čtení vybavovala Dámský gambit, seriál z roku 2020, který jsem naprosto milovala a mám díky knize chuť si ho pustit znovu.

Za mě Ali prostě umí a zatím mě všechny její knihy sedly a hodnotila jsem je 5 . Hypotéza lásky bude u mě ale vždy patřit mezi TOP knihy.

Ešína
12.06.2024 3 z 5

Po přečtení Hypotézy a Hlavy plné lásky jsem se na knihu těšila. Bohužel přišlo malé zklamání. Začátek mě vůbec nebavil, rozjelo se to až za půlkou.
I přesto to, že to bylo milé, mně to nějak nesedlo.

Wajny
11.06.2024 5 z 5

Kniha Šach a mat nevypráví pouze o kouzlu šachových partií, ale také přináší krásný příběh Mallory a Nolana.

Autorka detailně popisuje šachové partie a turnaje, což dodává příběhu autenticitu. Tento aspekt knihy určitě ocení milovníci šachů, ale i laik jako já. Tohle prostředí bylo velmi povedené. Líbilo se mi napětí před každou hrou, myšlenky Mallory při hře a to, že jsou hráči do hry opravdu tolik zapálení.

Hlavní postavy, Mallory a Nolan, jsou velmi dobře vykresleny. Mallory je silná hrdnika se složitou minulostí, která se stará o rodinu a upřednostňuje jejich potřeby před svým vlastním štěstím. Je obdařena obřím talentem a geniálním mozkem, přesto se vzdává svých snů kvůli pocitu viny. Mallory je občas sebelítostivá a řeší své problémy útěkem a odtažitostí, což ukazuje její obavu z citových vazeb. Je velmi komplikovaná, ale ke konci si hodně věcí uvědomí a změní se.

Nolan je sympatický, soutěživý a nesmírně talentovaný. Jde si tvrdě za svým, ale dělá to takovým hrozně milým způsobem. V minulosti měl problémy se svou vlastní rodinou, ale není tolik zatížený problémy jako Mallory, díky tomu je Nolan hodně otevřený všemu. Líbilo se mi, jak podporoval Mallory, i přestože byla jeho rivalem.

Mallory a Nolan jsou pro sebe stvořeni. Nolan je snad jediný, kdo skutečně Mallory rozumí. Jejich vztah a interakce jsou velmi dobře napsané. Mezi nimi je chemie, hodně jiskření, ale vše je postupné, takže romantická linka působí uvěřitelně

Kniha se zabývá i vážnými tématy – budoucnost, nemoc Malloryny matky, rodinné vztahy a tajemství, které dodávají příběhu hloubku a emotivní náboj. Není to tedy příběh jen o romantice, ale také o životních výzvách a překážkách, které musí postavy překonat.

Autorčin styl psaní je lehký, detailní, zábavný a udrží vaši pozornost během celého čtení. Já si tuhle knížku hrozně užila, stejně jako i další autorčiny knihy.

Jediným slabším bodem je rychlý konec. Já trochu doufala ve finální zápas, ale teď s odstupem času se mi možná i víc líbilo, jak to autorka zakončila.

Šach a mat je skvělou volbou pro všechny, kdo hledají kombinaci napětí, emocí a šachové strategie v jedné knize.

Jane2016
09.06.2024 5 z 5

Už je to nějaký ten pátek, co jsem od Ali Hazelwood přečetla knihu s názvem „Hypotéza lásky“. Svoje nadšení si pamatuju ještě do dnešních dní. Proto, když jsem se dozvěděla, že autorce vyšel nový román „Šach a mat“, nadchlo mě to!

A příběh byl skvělý. Autorka dokáže čtenáře úplně vtáhnout do děje. Chvílemi mi přišlo, jako bych byla v románu s Mallory a s Nolanem. Co se týče dějové linky, tu jsem si zamilovala okamžitě. Ačkoliv šachům vůbec nerozumím, tak mě toto prostředí uchvátilo.

Rovněž musím pochválit dějovou linku Mallory a Nolana. Úplně jsem se nad nimi rozplývala!

Sečteno podtrženo, miluju tenhle příběh! A doporučuji jej každému!

Magdyla.8
09.06.2024 3 z 5

Tohle bylo tak milé čtení. Nemusíte vědět nic o šachách a stejně vás kniha zaujme. Řešilo se zde i rodinné drama hlavní hrdinky a nejen romantická linka, což za mě má příběh plusové body. Těšila jsem na poslední šachový turnaj, který byl teda dost useknutý a musíte si konec domyslet.

Ivka14
08.06.2024 4 z 5

3,5 hvězdičky. Miluji knihy Ali Hazelwood a byla jsem tak nadšená, že si od ní přečtu první young adult knihu! Bylo tak zábavné ponořit se do světa šachů!

Líbilo se mi, že postavy byly komplexované postavy a kniha se točila okolo hodně věcí a ne jen kolem romantické zápletky. Mallory má těžký rodinný příběh a domácí život a dvě velmi zábavné malé sestry. Taky jsem milovala Nolana! Je to šachový bůh, neuvěřitelně hezký a tak sladký .

ALE mám jsem 2 velké stížnosti. Mal rozhodně měla nějaké sebedestruktivní tendence, ale spíš tak šlo o miss communicatation. A za druhé! Konec skončil tak TAK tak náhle. Byla jsem celkem zklamaná. Chtěla jsem od toho turnaje romantiky a šachu víc.

Dalgiona
05.06.2024 5 z 5

Fajn knížka, do které jsem se okamžitě začetla, takže jsem pár nocí usínala až ve dvě ráno. Nezaujali mě jen hlavní hrdinové, ale i prostředí ve kterém se odehrává, snad i proto, že jsem kdysi šachy hrávala a tak mě to přeneslo do té doby. Bezva kniha pro dobrou četbu.

alzbeta4340
05.06.2024 4 z 5

Nedokážu odhadnout, jestli bude pro mladé čtenářky, kterým je příběh určen, lákavé šachové prostředí. Přeci jen šachů si zde užijeme opravdu hodně. Jako jemná romantika to jinak funguje dobře.