Komentáře knihy Šach a mat
(SPOILER)
Ke knížce jsem si musela dělat poznámky, protože jsem ji četla relativně dlouho. Důvod je jednoduchý, nedokázala jsem se začíst až do cca strany 100. Do té strany, kde Mallory ztratila svou masku drsné holky, kterou nás autorka nakrmila hned na začátku knihy a já si říkala: "Bezva, to vypadá slibně...!" A ups, ani do půlky knížky to nevydrželo.
Čeho si žena na téhle knížce zaručeně všimne? Zakomponování našich největších problémů. Kromě toho, že jsou jimi muži... Nolane, jsi ten nejkrásnější problém, který Mallory mohla mít, a to zevnitř i zvenčí.
Dál jsou to klasické narážky společnosti, že jsou ženy neschopné, kdy my děkujeme, protože pak si to opravdu myslíme a co hůř, věříme tomu. Boj proti tomu v knize byl takový zvláštní, ale každá cesta je fajn. Třešničkou na dortu jsou otázky jako zda se nedostala žena někam přes postel nebo díky konexím tatínka, místo aby všichni natáhli pravici a osobně gratulovali k výkonu. Co beru jako skvělou narážku, je, že nás ovlivňují pocity. Za sebe říkám jak kterou ženu, ale je to tak, jsme na tom založené, proč kecat.
Další problém je naše tendence všechny zachránit a starat se o ně. Nádherně byl vidět ten dojezd frustrace z nevděčnosti, protože dokonalé starání se bylo - věnuj mi i čas, když jsi vyřešila finance. Takže chápu Mallory, kdy jí naprosto bouchly saze.
Tedy, dámy, pozor na to, dost nás to vychovává a docela dobrým směrem. Máme na všechno a jsme svou prioritou.
Tím se dostávám k tomu, že poselství "nemějte strach v životě něco změnit, nikdo jiný to za vás neudělá" + "jste ve svém životě tím nejdůležitějším", naprosto žeru a souhlasně pokyvuji hlavou.
A teď k příběhu - krásná romantika i vše okolo, ale můj problém začíst se, to bylo doslova peklo. Netuším proč - proto to hodnocení - něco mi na knížce nesedělo, a to hodně. Zasazení do autoservisu, super, ale chci s tím celou knížku prosím! Zase ale svět šachů, těch šachů, které mi nikdy nešly? Nešly, ale tohle mě na knížce dost bavilo. Jasně, je to hodně vybásněné, nikdy by to tak nefungovalo v reálu, ani kdyby si šachisti chtěli udělat fajnový marketing, ale proč ne.
Když si čtu zpětně, co jsem vyplodila za komentář, chápu své hodnocení. Ale určitě se jím neřiďte, za mě by byla škoda, kdybyste knížku obešli obloukem
Moje úplně první setkání s autorkou a hned takové milé překvapení! Knížku jsem sice otevírala bez velkých očekávání, ale nakonec jsem ji zhltla za pouhé dva dny. Celou dobu jsem se jen usmívala, jak moc to bylo roztomilé sladké.
Děj nás zavádí do originálního prostředí šachových turnajů. Já sama rozhodně nejsem žádný šachový maestro, ale styl psaní tak svižný, že mě popisy zápasů bavily i bez hlubších znalostí a myslím, že ani znalci šachů být nemusíte, abyste si knížku mohli přečíst.
Hlavní hrdinka Mallory na svých bedrech nese tíhu celé rodiny. Občas sice reagovala trochu přehnaně a její nálady mi nesedly, ale Nolan to bohatě vynahradil. Ten kluk byl prostě láska geniální šachista, neskutečně milý, všímavý a pozorný = hotovej medvídek. Skvělá byla i Malloryina mladší sestra Darcy, k druhé sestře Sabrině jsem si cestu hledala déle.
Těšila jsem se na poslední partii, z které jsme v epilogu dostali jen výsledek, což mi přišla škoda. Ale ocenila jsem, že v příběhu není žádný spice a romantika sází spíš na chemii, která byla výborná. Teď na léto ideální čtení a určitě to není poslední knížka, kterou od autorky čtu.
IG: kouzlo.cetby
Další pohodové a vtipné čtení od Ali Hazelwood. Dobře se četlo, i když šachům vůbec nerozumím :)
Knížka se mi do ruky dostala náhodou a hodila se mi i do výzvy.)
Rozhodně nejsme cílová skupina a o hraní šachů je pro mě pole neorané.
Knížka se ale četla dobře a fajn relax.
Velice čtivá kniha, ale...
Je fakt že nejsem cílová skupina (už hodně dlouho), o hře v šachy nevím vůbec nic a neznám názory dnešní mládeže na partnerské vztahy, ale v osmnácti považovat sex jen za nějaký relax a "sexovat" bez ohledu na pohlaví a ještě k tomu se o tom bavit s matkou a náctiletými sestrami, mi přijde poněkud zcestné. Naštěstí to Mallory nezůstalo a po seznámení s Nolanem se chovala normálně.
Zajímavé prostředí, které ale nepůsobí moc reálně - kdyby bylo opravdu tak snadné prorazit, proč by to nedělal každý? Hlavní hrdinka je taky případ: sebeobětující až spasitelská, s pocitem, že jen ona může zachránit svou rodinu. Za zmínku stojí i vedlejší zápletka o problémech žen v převážně mužském prostředí, zato hlavní zápletka - nebudu hrát šachy, protože můj táta... - je přinejmenším slabá.
Pěkné, milé, dobře čte (byť šachům nerozumím), občas nutí k zamyšlení, romantika, ale ne přeslazená. Ráda se k ní někdy vrátím- měla jsem ji z knihovny, budu přemýšlet o tom, zda si ji nepořídit vlastní. :-)
Další kniha od mojí oblíbené autorky. Nikdy nezklame. Rozumím šachům? Ne. Vadilo to? Absolutně vůbec. Opakuju se, ale bylo to skvělé, vtipné, romantické, k zamyšlení, miluju to. Erotiku tady nečekejte, ale dá se to dost dobře domyslet :D
Wow, wow, wow
Jakoby šachy mě nikdy nebavily, ale tak jakoby i tak jsem si to přečetla (díky jistým ehem doporučením..)
A nelituju toho!!!
Tahle knížka byla zajímavá zábavná atd..!!
Jakoby možná si i ty šachy někdy zahraju..
:D
Přečteno za dva dny. Miluju to! Možná nejlepší knížka od Hazelwood. Skvělí protagonisté, neotřelé prostředí. Oproti jiným knihám autorky neobsahuje erotické scény, což mi sedí víc. Nic proti erotice, ale např. u Hypotézy lásky (jakkoliv ji zbožňuju) mi přišlo, že tam ty postelové scény jsou najednou našroubované z jiné knihy, jiného žánru, jiného autora.
Knizky od Ali mam rada, i kdyz tady me uprimne uplne nebavilo to sachove prostredi. I pres to, se kniha dobre cetla, nic mene me jine knihy od autorky bavily vic.
Co v pribehu ocenuju je poukazani na sexismus a gendrove stereotypy, ktere se urcite netykaji pouze sachoveho prostredi.
Kniha byla velmi dobře napsaná, měla spád, napětí, dobrou zápletku. Hltala jsem ji od začátku až do konce. Půjčeno do čtenářské výzvy 2026 a rozhodně nelituji.
Myslím, že tenhle příběh nebyl úplně pro mě. Tentokrát mě YA kategorie až tak nebavila, chvílemi se to táhlo. Ačkoliv jsem šachovým prostředím nepolíbená, bavilo mě to uvažování a říkám si, že snad někdy se zkusím naučit základy :)
Příjemná, milá odechovka ,sice od začátku víte jak to dopadne, ale to mě vůbec nevadilo.
Túto knižku by som kúpila svojej dcére, sestre a maminke.
A rozhodne by som ju kúpila vám!
Pretože sú knihy a potom sú TIE KNIHY. A Ali zase raz dokázala, že ona TIE KNIHY písať vie.
Rozumiem, že jej humor nesadne každému. Ale môjmu vnútornému šprtovi sadol dokonale.
Narážky na Veronicu Mars? Haló! Logan bol môj úplne prvý "zlý" chlapec, do ktorého som sa zamilovala. (A ak si miléniál ako ja, tak ty tiež :D).
Čo sa mi asi vo všeobecnosti páči na knihách od Ali, je to, že ona píše reálne hrdinky. A presne napíše, prečo sa v tomto prípade Malory chová, ako sa chová.
Má 18 rokov. V 16 zažila čo zažila. Samozrejme, že sa obviňuje. Samozrejme, že si myslí, že celý svet stojí na jej bedrách. Má tramu s ktorou nič neurobila. A buďme úprimní, jej rodina tam zlyhala na plnej čiare. Sestry boli mladé, tam sa to dá chápať. Ale matka? Pardon, ale proste nie.
A potom tu máme Nolana. S ešte väčšou traumou.
A viete čo? Ja som im to žrala aj s navijákom. Lebo toto nie je len obyčajná YA kniha.
Táto kniha je krásna ukážka o tvrdohlavosti, húževnatosti. O podpore. O učení sa požiadať o pomoc.
O tom, že zlyhanie nie je trvalé. Pokiaľ uvoľníte vás, zvierač, natoľko, aby ste si mohli tú hlavu dostať z vašej prdele. (Díky, OZ, použila som tvoje slová.)
O tom, že keď spravíte chybu, môžete ju napraviť.
Ich vzťah bol tak krásny. Ako sa pomaly rozvíjal. Ako si dával načas. Ako sa skončil, aby Malory mohla rásť (a uvoľniť ten zvierač).
Ali v knihách krásne nastavuje zrkadlo spoločnosti. Spoločnosti, kde to v niektorých odvetviach majú ženy ťažké. Či už kvôli posmeškom, urážkam, znehodnocovaniu.
Koľké z vás sa v tom našli?
Posledných 100 strán som nečakala. Ja viem, zvláštne, že?
Ale na konci som sa spokojne usmievala a moje romantické srdiečko bolo zocelené.
Ja si idem pustiť Veronicu Marsovú a zase trochu slintať nad Loganom.
Tak zase u ďalšej knihy :)
IG: storytimewithpetra
Abych si knihu užila, musela bych mít IQ nižší tak o 50 bodů. Nebo prostě nejsem cílovka? Do poloviny jsem se docela bavila. Chtěla jsem nějakou "růžovou beletrii" nad kterou vypnu hlavu. A ze začátku byl autorčin "teen" způsob psaní osvěžující. Od poloviny už jsem ale musela vyloženě nutit to dočíst. Klišé kam se podíváš. Není tam jediný moment, který by byl nepředvídatelný nebo překvapivý . Autorka dělá ze čtenářů hlupáky, kterým nic nedojde samo a musí se jim vše vysvětlit polopatě. Nesympatická osobnost mary-sue hlavní hrdinky. A navrch naprosto nesmyslný a splácaný prostředí profi šachů (tak určitě! a já si zítra půjdu zapinkat se Serenou Williams, třeba taky vyhraju, ne?)
Velmi příjemná a čtivá kniha. A zase důkaz toho, že si člověk umí sám sobě nalhat lži a že opravdu není nutné stát sám proti světu.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Ali Hazelwood také napsal(a)
| 2023 | Hypotéza lásky |
| 2023 | Hlava plná lásky |
| 2024 | Nevěsta |
| 2024 | Šach a mat |
| 2024 | Teorie lásky |
Externí recenze
- Dokonalá partie / Ivana, KLUBknihomolů.cz
- Šach a mat - Ali Hazelwood opět nezklamala a naservírovala jednu z nejlepších romantických komedií! | RECENZE / Anastasja Vištalová, Dobrý blog
- Štěstí ve hře, neštěstí v lásce? / blog Luxor.cz

83 %
71 %

Šachy že jsou nudný sport? Ale kdepak! Tato kniha nás vyvede z omylu, protože právě šachy hrají prim v této romantické komedii. Ali Hazelwood je pro mě génius. Dokázat popsat obyčejný šachový turnaj tak, jako by se jednalo o strhující epickou bitvu, to se jen tak někomu nepovede. Obdobným způsobem je popsána i rivalita mezi šachisty, a to vše vidíme očima hlavní hrdinky Mallory, která skvěle glosuje nejen dění v šachovém světě, ale i strasti ve svém osobním životě. Malá škoda, že romantická linka mezi ní a Nolanem byla trochu upozaděná, ale i tak byla celkem cute. Trošku se mi nepozdávalo, že Mallory byla na svůj věk poměrně dost sexuálně zkušená. Ale to vše byly jen malé pihy na kráse, které celková zábavnost děje hravě předčila. Těším se na další knihy od Ali.