konspi0856 konspi0856 komentáře u knih

☰ menu

Sudetenland Sudetenland Leoš Kyša

Je to docela dobré, čtení ubíhá, ale žádný wow efekt se nekoná. Jak píše Ospalý_Táta, dalo se z toho vytřískat víc, ta zápletka a finále jsou opravdu nepřekvapivé a čtenář detektivek tohle četl stokrát. Nápad na zasazení do Sudet každopádně zajímavý. Připomnělo mi to Promlčení od Březiny, to je detektivka ze stejné oblasti a doby a má to vlastně svým způsobem podobné téma.
Dávám 4 hvězdy protože je mi autor sympatický, ale jsou to spíš 3 a 1/2 :-)

25.10.2023 4 z 5


Kocovina šumavského léta Kocovina šumavského léta Martin Sichinger

Dobré, napsané sympaticky střídmým stylem, i když někdy až moc střídmým a rozvinutí pátrací zápletky by tomu určitě prospělo. I postavy mohly být víc rozepsané, jak mi to u některých knih vadí, taková ta rozvláčnost a rozpovídanost, u tohoto příběhu bych to klidně snesl.

28.09.2023 4 z 5


Pole a palisáda: Mýtus o kněžně a sedlákovi Pole a palisáda: Mýtus o kněžně a sedlákovi Miloš Urban

Četl jsem to před lety jako novinku, to se mi to dost líbilo. Teď jsem četl znovu, pořád je to dobré, ale strašně mě tam rušily ty faktické chyby v popisu prostředí dané doby. Je jich tam tolik, že autora skoro podezírám, že je tam nasekal schválně. Chytají se tam kapři, loví bažanti, roste tam akát... Hrozně to shazuje autentičnost příběhu (ano, uvědomuji si že autentičnost a mýtus nejdou dohromady, ale nemůžu si pomoct).

21.09.2023


Labyrint pohybu Labyrint pohybu Pavel Kolář

Autorka měla ukočírovat ego i slovník zpovídaného. A krátit a přepisovat do češtiny. Pak by to bylo mnohem lepší čtení. Bohužel to nezvládla. Je to takový oslavný text ve smyslu poslyšte a to mi řekněte, jak to děláte, že jste tak skvělý...

15.09.2023 3 z 5


Winterbergova poslední cesta Winterbergova poslední cesta Jaroslav Rudiš

Když vám na besedě sám autor řekne, že ty nudné pasáže můžete klidně přeskočit, že to ničemu nevadí, tak si řeknete, proč je tam tedy nechával. Aby se navýšil objem a tím i cenovka?
Rudiš psát umí, má to rytmus, ale trochu tomu chybí "maso".

30.08.2023 3 z 5


Děravé paměti - Šedesát báječných let pod psa Děravé paměti - Šedesát báječných let pod psa Michal Viewegh

Chtěl jsem si přečíst o psaní, většina krátkého textu je o penězích, dovolených u moře a připrcávání. Jo a o tom kdo na něj byl zlý. Plytký život a rozhled někoho, kdo se staví do pozice intouše a o ostatních píše jak jsou jednoduší a nevzdělaní. Mám z toho všeho takový nepříjemný pocit, skoro k němu po přečtení cítím odpor a zároveň je mi ho líto.

17.11.2022 2 z 5


Kronika zániku Evropy: 1984–2054 Kronika zániku Evropy: 1984–2054 Vlastimil Vondruška

Vondruška je takový Ortel literatury. Je to škvár, který se tváří jako odhalování nějaký jakože "pravdy" o tom, jak nás "oni" berou na hůl

20.09.2022 odpad!


Prokletý kraj Prokletý kraj Michaela Klevisová

Z Klevisové knih se mi tahle líbila asi nejmíň. Přišla mi nedotažená. Přitom mám tuto autorku co se týče detektivek moc rád, spolu s Jiřím Březinou jsou taková moje oblíbená dvojka autorů z jednoho nakladatelství. Většinou mám na Klevisové knihách rád ty ponory do mysli postav, tady mi to njak nesedlo.
Mimochodem, téma vysídlování a přesídlování pohraničí je v detektivkách teď docela v módě. V roce 2016 napsal Březina Promlčení, v r. 2020 vyšel Drak spí od Klevisové a v r. 2021 vyšel Prokletý kraj. A pak ještě Prameny Vltavy od Klabouchové.

12.01.2022 3 z 5


Hřbitov nevěst Hřbitov nevěst Tomáš Boukal

Marketingová nálepka "sibiřské detektivky" tomu dělá trochu medvědí službu. Čtenáře detektivek totiž může děj zklamat. Přitom je to bezútěšné čtení o mizení přírodního národa, o temnotě, která tam číhá. Nemohl jsem se odtrhnout.

12.01.2022 4 z 5


Prameny Vltavy Prameny Vltavy Petra Klabouchová

V nakladatelství Host většinou vycházejí kvalitní věci, takže jsem byl zvědavý na tuhle novinku. Klabouchová píše skvěle, suverénně (trochu mě tam rušila ta patetická přirovnání, ale to je spíš otázka osobního vkusu). Každopádně k Michaele Klevisové nebo Jiřímu Březinovi přibyla další autorka, která umí psát, což není u českých detektivek úplně běžné.
Oproti výše uvedeným autorům mi ale přijde překombinovaný samotný obsah. Jako by se Klabouchová snažila do knihy dát všechny ingredience severské krimi, ale nevěděla, kdy přestat: ponurá atmosféra a prostředí (Šumava jako by ležela v nějaké zapomenuté oblasti Sibiře), lidé zlí a hloupí, temné historické údálosti a bohužel nerealistické rozuzlení zápletky a neuvěřitelná motivace postav k činům.
Jako svým způsobem detektivní debut (jinak Klabouchová několik knih napsala) je to ale dobré a četby rozhodně nelituji, naopak se těším na další.

12.01.2022 3 z 5


Děti tetrisu Děti tetrisu Miroslav Boček

Melancholie, lehce poetická i vtipná knížka (knížečka) o dospívání citlivýho kluka. Pokud jste dospívali v devadesátkách a byli jste spíš takoví ti nesmělí puberťáci, co se stydili oslovit holku/kluka, tak si to přečtěte.

30.04.2019 4 z 5


Za každou cenu Za každou cenu Jan Flaška

Dost vtipná knížka, řekl bych že proti opěvovaným humoristům má Jan Flaška navrch tím, že umí v jednom fejetonu udělat vtípky vysoce inteligentní i naprosto buranské, čímž pokrývá celé spektrum humoru. Velká paráda.

31.07.2018 5 z 5


STROMY velká kniha – Duch stromů STROMY velká kniha – Duch stromů Fred Hageneder

Ezoterické mletí pátého přes deváté. Jsou použita snad všechna klíčová slova, včetně oblíbeného "kvantového" čehokoli. Plno výmyslů a lží. Píše se tu třeba o "Keltech doby kamenné" apod. Ztráta času, peněz a hlavně stromů, které padly na výrobu tohoto svazku.

05.12.2016 odpad!


O čem mluvím, když mluvím o běhání O čem mluvím, když mluvím o běhání Haruki Murakami

Četli jste někdy zápisky z cest V. Klause? Tohle mi to dost připomíná.

02.11.2016 2 z 5


Ještě není konec Ještě není konec Michal Sýkora

Moc často se mi to nestává, ale tady jsem od začátku u jedné postavy tipoval, že to bude vrah. A zároveň jsem si říkal, že to tak určitě nebude, protože by to bylo fakt špatný. No, trefil jsem se. To bylo velké zklamání, jinak knížka je to vcelku dobrá, čte se lehce, atmosféra tam je také, rozhodně je tahle detektivka lepší než ty předchozí.
Pokud tedy máte rádi Sýkoru, tak si ji nenechte ujít.

14.10.2016 3 z 5


Nemesis Nemesis Jo Nesbø

Překombinované, příliš brakózní. Spíš americký thriller ála J. Deaver než temná detektivka.

01.07.2014 2 z 5


Na kopci Na kopci Jiří Březina

Románová detektivka nebo detektivní román? Ze začátku člověk neví, co si má myslet, ale poslední třetina to napravuje zajímavým a netuctovým rozuzlením.

01.07.2014 5 z 5


Zmizet Zmizet Petra Soukupová

Obsah knihy se mi nelíbil, nechtělo se mi to číst. Ale ten styl je tak našlapaný, že prostě musíte. Nevím, co víc napsat...

01.07.2014 4 z 5


Koho vypijou lišky Koho vypijou lišky Lidmila Kábrtová

Krása. Tak málo slov a tolik významů, emocí, příběhů. Stojí za přečtení.

01.07.2014 5 z 5


Konec dětství Konec dětství Arthur Charles Clarke

Perfektní příběh, za kterým stojí zajímavá a propracovaná autorova filosofie. Mistrovské dílo.

01.07.2014 5 z 5