Sudetenland

Sudetenland https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518323/bmid_sudetenland-0Xp-518323.jpg 4 538 159

Sametová revoluce ve světě, kde neproběhl odsun Němců. Na Bruntálsku je zavražděn bývalý inspektor Gestapa a jeho smrt otevírá staré křivdy a dávná tajemství. Podmanivý příběh z alternativní reality napsal Leoš Kyša, známý pod pseudonymem František Kotleta. Vydejte se do Československa na počátku devadesátých let, které je jiné, než si pamatujete. Blíží se první svobodné volby v Československu po pádu komunistického režimu a v pohraničí to vře. Více než milion Němců, kteří zůstali v česko-polském pohraničí po zastaveném odsunu, se hlásí o svá politická práva. V Praze se obávají návratu komunismu a v Bratislavě začínají snít o silné autonomii. A nezapomeňte, že dojde k vraždě... Jak by vypadal příběh Československa po Sametové revoluci, kdyby neproběhl kompletní odsun sudetských Němců? V této knize najdete jedinečný pohled na historii, která se sice nestala, ale přesto před vámi ožívá. Příběh je inspirován skutečnými místy a osudy.... celý text

Přidat komentář

teeyinka
dnes 4 z 5

Posloucháno jako audiokniha. Zajímavý námět, líbí se mi regionalismus i krimi, takže mi to sedlo, ačkoli jsem původně čekala úplně něco jiného. Ve jménech jsem se lehce ztrácela, ale neubralo to nic na zážitku. Díky za příjemné trávení nočních hodin při kojení ;)

rimmon
předevčírem 5 z 5

,,Je parnáct minut před půlnoci a já jsem tě právě dočetla. Vybrala jsem si tě dnes ráno. Začala číst v deset ráno, malém přejela zastávku kde jsem musela vystoupit.
To všechno kvůli Tobě, tak čtivá jsi

Pronesu do ticha svého pokoje kde oddychuje můj věrný čtyřnohý společník, znavený jen šustěním stránek.

Takhle kniha, tenhle příběh, tohle vyprávění, tenhle osud vetkaný do písmen vtáhne každého do neuvěřitelného světa z pera Mistra.

Čte se sama, od první věty se stanete otrokem každé další stránky a nenajdete klid dokud nedočtete. A pak budete možná stejně jako já ještě dlouho sedět a přemýšlet o světě ve kterém žijete, o světě do kterého jste se narodili a o světě ve kterém možná víte co znamená - cítit se jako doma.

Kniha o lásce, nenávisti a hledání ztraceného domova lemovaného vraždou, příběhy toho co jsme si jako lidé schopni udělat.
Co člověk ve jménu lásky a nebo nenávisti je schopen udělat druhému člověku a v tichosti žít tak jako by se nic nestalo.

Ano, ten surový humor, ta výstavba postav, ty články z novin a styl psaní vás vtáhnou a nepustí do poslední stránky. Někdy se budete smát, někdy kroutit hlavou a někdy možná stejně jako já, křičet do ticha kolem sebe jen tak ,,sakra

Při čtení téhle knihy vám bude jedno jak moc vás tlačí polštář nebo že se vám z hladu kroutí žaludek - všechno totiž může počkat až bude konec.
Slovo o pěti písmenkách, které vás posadí na prdel až vám dojde že takhle to vážně skončilo.


Dimas
předevčírem 4 z 5

Máme svobodu.
Bylo zvláštní, jak se svoboda stala pro někoho radostí, pro jiného omluvou pro to, být ještě větší hovado.

Maratka
20.04.2024 4 z 5

Moje první knížka od autora. Souhlasím s některými dalšími komentujícími v tom, že někdy se člověk začínal trochu ztrácet v té přehršli postav a jmen, které se postupně objevovaly (ještě, že ke konci vypravěč-hlavní hrdina učinil určitě shrnutí, které mnohé rozpletlo/objasnilo) a alternativní realitu jsem si asi taky představovala trochu jinak. Tohle byla spíše taková kombinace dramatu a detektivky, s možná chvílemi trošku za vlasy přitaženými zápletkami a vyústěními majícími své hrubé základy, motivy v historických reáliích. Zajímavě ji oživovaly novinové ústřižky v úvodech kapitol, prý z 99 % autentické. A mně osobně se Sudetenland až na určité menší výše zmíněné výhrady poměrně dobře četl, zajímalo mě to, nacházela jsem v něm některé obecné (smutné) pravdy a poselství, což se mi líbilo, byla jsem místy napjatá, jak to dopadne a přiznávám, že samotná "bomba" v závěru mě docela dostala (ačkoli o pár desítek stran předtím jsme k ní dostali určitě vodítko a mohli se tak na něco podobného duševně připravovat). Pokud bude autor vedle své sci-fi dráhy (což není úplně můj oblíbený žánr a tudíž mě ani Kotleta-Kyša na jeho čtení nenaláká) pokračovat v podobně laděných knížkách jako je Sudetenland, docela ráda si od něj zase někdy něco přečtu.

medlovice
15.04.2024 5 z 5

- Bruntál.
Drsný kraj, drsní lidé. A žáby se zubama.
Ale o tom tento příběh není.
V roce 1989 mi bylo sedmnáct let. Tenkrát jsme tomu velmi věřili. Hrdě jsme nosili trikolory, byli jsme pyšní, na to že jsme Češi a s kamarádem jsme v naší ulici na sloup nastříkali ulice Václava Havla, protože Fučíkova už byla špatně. Vystřízlivění přišlo brzo.Ale naivní jsem pořád. Prostě jsem to sežrala a věřím všemu , čtivé, vtáhlo mě to do děje . Obálka opravdu odpovídá charakteru knihy . Vtipný komentář od Chesterton.

Chesterton
14.04.2024 audiokniha 3 z 5

"Je jednodušší bojovat ve starých válkách než něco budovat!"

Němka, pravdoláskařka Klára, ostravsky novinař připnutý ke krabičce cigaretlí značky Start je dvojka proplouvající totalitním fórem v němž se sejde Cigán, Čech a Němec - jak trefně píše Lískaran...

Nečetla jsem to jako detektivku, spíš mě oslovila atmosféra, kterou Kyša umí velice dobře.
První polovinu jsem vnímala spíš jako takovou poudačku z bruntálska - syrového regionu s komplikovanými kořeny. Potom to bylo chvilku hodně dobré a závěr zase spíš zklamání.
Vzhledem k obrovské propagaci jsem čekala daleko víc. A hledala jsem špetku poselství...
V tom mě "přirozeně sarkastický hovádko, co se rádo odváže" (jak Kyšu označil zdejší znalec) trochu zklamalo :o)
Ovšem Ťulda Brousek všemu vtiskl velice vybroušenou hlasovou duši! Klidně si vše někdy poslechnu na usínání ještě jednou ...
Top komentář kortez a witchman.
3/3

Aleen
10.04.2024 4 z 5

Čím delší doba ulynula od přečtení, tím mám silnější pocit, že jsem to s těmi hvězdami přehnala... Nějak si z četby nic moc neodnáším. Byla místa, která mě chytla, ale bylo jich málo... Co se dá dělat? Vyloženě špatné mi tohle téměř poskomunistické vyprávění nepřijde, ale... Vždyť jsem si za celou dobu nenapsala ani jedinou poznámečku, ani jedinou... prostě NIC. Nemám žádné pocity a zážitky, které bych si nesla dál životem. Škoda. Snad příště u nějaké Kotletky...

alabra
08.04.2024 4 z 5

Souhlasím s Knihomolkou, příběh byl uvěřitelný, dobře se poslouchal, zajímavá alternativa dnešní doby, jen pomalu vystupoval hlavní děj na povrch, trochu tohohle a trochu tamtoho, ostatně tak se dnes píše, v každé knize musí být dnes všechno. Vcelku dobrá práce.

Gandalff007
08.04.2024 4 z 5

Pro mě další skvělý Kotleta, četlo se to samo.

Kaja1
08.04.2024 3 z 5

Nečetlo se mi to lehce, námět byl rozhodně zajímavý. Ke konci jsem se musela do čtení nutit, nějak bylo těch Němců na mě moc. Články z dobového tisku opravdu nemohly být menším písmem. Co bylo pro mne přínosem byly názvy měst a vesnic, mnohá místa znám, takže hezky mapu do ruky a hledat, kam je příběh zasazen. Dobrý tip na výlet Budišov nad Budišovkou a okolí stojí za návštěvu.

Knihomolka544
03.04.2024 4 z 5

Knihy o alternativni historii mam rada, bavi me zamyslet se nad tim, co by bylo kdyby... Tato je psana velice uveritelne, dovedu si predstavit, ze pokud by byl odsun Nemcu skutecne zastaven, ze by vyvoj mohl probihat nejak takhle.
Samotny pribeh je napinavy, jasne, neni to zadne veledilo, ale cte se dobre a jako krimi velice slusne. Ani konec nezklamal. Za me tedy spokojenost.

Gore159
01.04.2024 2 z 5

...dal sem to, ale sem tak nějak zklamanej. Očekávání bylo mnohem větší Za mě bych řekl, že skoro zbytečná knížka.

Kortez
29.03.2024 3 z 5

Audiokniha.
Očekával jsem víc napětí, víc děje nebo alespoň víc emocí. Všeho bylo pomálu na tak zajímavou tému. Něco se ale našlo, co mě nutilo dojít až do konce.
Každopádně si s hrůzou uvědomuji že je to tak jako v knize. Jenom tady nemáme stoleté báby které by hajlovali, protože byli Němci odsunuti. Co se ale odsunout nepodařilo je zášť v srdcích a nenávist a tu mají dnešní důchodci na rozdávání. Sice je ideologie komunistická a ne fašistická, v reálu se to jeví stejně odporně. A bude hůř...

Lískaran
27.03.2024 4 z 5

Potká se Čech, Němec a Cikán... Kyšovo obsazení postav vypadá právě jak z vtipů, které se vyprávěly v 90. letech. A podařilo se mu dát dohromady devadesátky, které jsou momentálně v módě, a nácky, kteří jsou v módě pořád. A zatímco alternativních historií, kdy Německo vyhrálo druhou světovou, je celá řada, tak lokální zacílení na to, co kdyby Němci nebyli po válce odsunuti z Československa, je zajímavý nápad.

Autor ho sice nedokázal nějak mistrovsky podat a postavy nejsou bůhvíjak vykreslené (a sarkastické dovětky vypravěče jsou na ose vtipnost/křečovitost tak půl na půl), ale kladné body těží právě už z toho úvodního nápadu a celkem zručného nakládání s očekávanými věcmi, jako jsou zakořeněné křivdy nedovolující smíření, odkrývání svinstev v minulosti postav, tajemství starých fotografií a zapomenutých míst, ve kterých tiká minulost. *** a půl.

Witchann
26.03.2024 2 z 5

Prostředí, ve kterém se tahle „dobrodružná novinařina“ odehrává, je vykreslené perfektně. Jednotlivé scény mi doslova vyskakovaly před očima. Ovšem se samotným dějem už to bylo horší. Když mi v půlce knížky došlo, že se s pomláceným hrdinou jenom potácím od jedné cigarety k druhé a vlastně mě ani moc nezajímá, o co tu vlastně jde, chtěla jsem to co nejdřív dočíst, abych mohla jít jinam. Závěr byl předvídatelný, zbytečně krutý vůči některým postavám a nedotažený. Celkový dojem – příběh příliš překombinovaný jak vzhledem k délce textu, tak na krátký časový úsek, ve kterém se odehrává.

Tída
25.03.2024 2 z 5

Vzhledem k propagaci knihy jsem čekala hodně zajímavou knihu, ale dostalo se mi dost zmatečného děje, který mě vlastně nebavil. Výchozí myšlenka, že k odsunu Němců nedošlo, byla dobrá, ale celé se to nějak rozpadlo a nedrželo pohromadě. Od autora to byla moje první kniha, a asi také poslední.

Danago
23.03.2024 3 z 5

Bohužel jsem čekala trochu originálnější příběh. Anotace ve mě vyvolala úplně jinou představu knihy než jakou jsem dostala. Jak je na konci knihy napsáno skoro všechno je pravda . Knihy jsem poslouchala jako audio a v tomto případě jsem nad míru spokojená, skvělé načteno perfektní hudba na dokreslení, ta se k mým představám hodila asi nejvíce. Ale příběh jako takový mě moc originální nepřipadal
což je škoda. Co by kdyby se vlastně nekonalo.

Natty
21.03.2024 3 z 5

Příběh ze sudet odehrávající se v době po sametové revoluci v alternativní realitě, ve které neproběhl odsun Němců po válce? Ano, nutno říci, že velmi uvěřitelné a vcelku mě to bavilo. Musím však podotknout, že jsem se občas ztratila v německých jménech a vracela o pár stran zpět. Co mě tedy značně iritovalo, bylo pozbytí faktu, že si novinář nelámal hlavu s několikadenní sérií bez výměny spodního prádla a neustále opakující se zmínky o vytažení nové cigarety. O nenadálém vyznání se snad ani nebudu rozepisovat. Trochu mě také zamrzelo vyzrazení děje jedné z hlavních postav několik kapitol před koncem a hlavně to, že jsem se vlastně vůbec nedozvěděla, jestli a co bylo teda zakopáno! Každopádně i přes to všechno hodnotím kladně, je to originální nápad a dobře se to četlo.

Každopádně musím někdy vyzkoušet od Kotlety i jinou knihu, toto byla má prvotina a věřím, že to umí i jinak.

Kerberos
21.03.2024 3 z 5

Ma první kniha od autora,poslouchal jsem audio verzi ,příjemný poslech pana Brouska.Co se tyče obsahu není to můj šalek kávy..

zbuy
20.03.2024 4 z 5

Zaprvé, tahle knížka není určena pro fanoušky Kotletovych krváků. Leoš Kýša v Sudetenlandu dokázal v lehce alternativní historii vyprávět detektivní příběh se silnou, uvěřitelnou dobovou atmosférou. Zápletka je zajímavá, přesto mi zpočátku trvalo, než jsem naskočil do děje a zorientoval se v kupě německých jmen. Neposadil jsem se z toho na zadek, ale líbilo se mi to a myslím, že podle počtu hodnocení a komentářů se podařilo Kýšovi to, co chtěl, rozvířit trochu vody, zkusit trochu jiný žánr a možná oslovit i nové čtenáře.