Operace Thümmel

František Kotleta (p)

Legie série

1. díl >

Vesmír je kruté místo. Právo na život má pouze ten, kdo si jej uhájí v boji. Taková jsou pravidla tam venku. Lidé to zjistili v den, kdy na jejich planetu zaútočila invazní flotila neznámé civilizace. Krátká, ale tvrdá válka srazila lidstvo na kolena a udělala z něj otroky mimozemských dobyvatelů. Otroky, kteří si zaslouží život, jenom pokud budou svým majitelům věrní a užiteční. Ale dokud stojí poslední voják odporu, je tady vždycky naděje. Minimálně na pořádnou pomstu. A možná i něco víc. Vítejte v sérii Legie – novém světě Františka Kotlety a Kristýny Sněgoňové, space opeře temné, akční i zábavné, jak jen to chladný vesmír dovolí.... celý text

Komentáře knihy Operace Thümmel

Crussida
05.12.2025

„Vítám vás doma, Apulunaši. V dobé své nepřítomnosti jste byl odsouzen k trestu smrti. Jsem rád, ze jste se spořádaně dostavil na popravu," odvětil po chvíli.
Vyděšeně jsme se na sebe podívali.
„V Rusku na to máme takové přísloví: Z ohně do plamene," ušklíbl se Gerasim.
„My v Česku na to taky máme přísloví," odvětil jsem. „A včil jsme v p*či.”

Tohle byla jízda! Miluju to, v sérii budu pokračovat. :D

Krabat13
04.11.2025

Poctivá porce sci-fi počínající vzpoury proti otrokářské mimozemské koalici, tentokrát bez pomoci upírů. Má to švih, má to sympatické hrdiny, má to trochu opakující se akci...

Rozhodně dobrý potenciál pro budoucí rozvíjení, těším se, až někdy potkáme například takovou Natašu.

haskeer
30.10.2025

No...Kotletu zvládám. Baví mě styl, ale ne už tak tvrdé pornovsuvky, opakující se co dvě strany, které za mě do fantasy/sci-fi jízdy nepatří. Tady ale nebyly...uvidíme co dál.
Mimo tohle plus je to slušný začátek (pro mě) nové série, kdy je lidstvo jen masovou konzervou pro emzáky a poslední přeživší letí vstříc neznámu za matičku Rus a další matičky asi taky.
(Sci-fi čtu sice jen velmi zřídka, ale tohle je stravitelné poměrně lehce. Nic pro náročné publikum, ale pro nás konzumenty super)

Jochen77
26.10.2025

Parádni audiokniha. Troufám si řict, že čtená forma by nebyla tak zábavná a autentická jako audiokniha. Stránský si s tím moc pěkně pohrál. Bavily mě hlášky, obzvlášť Rusa Gerasimova, a celková atmosféra mimozemských civilizací. Takže už se opět těším na další romantická dobrodružství Kapitána Bouchače a Lorda Mrdáka.

saez
08.10.2025

To se nám to krásně rozjelo. Tahle série bude mou příští společnicí na cestách a už se na ty jízdy vyloženě těším.

ArnarNiko
01.10.2025

Wow, tohle jsem upřímně nečekal, přinejmenším od českého autora. Fantasy a sci-fi od českých autorů mi většinou přišlo takové přehnané a přitažené za vlasy ale tady sedí fakt všechno! Už od první stránky mě příběh vtáhl do sebe a odmítl mě pustit. Ani v nejmenším jsem se nenudil, bylo to trochu přehnané tím "že se pokazilo vše co mohlo" ale ani to mi tady nevadilo. Naopak, příběh je díky tomu velmi dynamický, rychlý a čtenář je v neustálém napětí.
K tomu všemu hodně přispívá i "neformální" způsob psaní jako nespisovná mluva nebo sprostá slova. Díky tomu to opravdu zní, jako by to napsal či vyprávěl sám kapitán Moravec. A poručík Gerasim je také velmi autentická postava.
Doporučuji to přečíst všem, kteří milují akci a zároveň se u knihy rádi zasmějou.

Alvari
25.09.2025

Čtenářem Kotlety vyloženě nejsem, ale tahle série mě k sobě vábila dlouho. Ke knížce jsem proto přistupoval s absolutně nulovým očekáváním a příjemně mě překvapila. Sice jsem byl hned ze začátku zaplaven vyloženou tsunami informací o emzácích v nejrůznějších barvách a tvarech, jejichž většinu není nejspíš v silách mnoha si vyloženě zapamatovat, ale ty hlavní a důležitější v paměti utkvěli. Svět je promyšlený hezky, vcelku detailně i uvěřitelně a příběh není vyloženě nic přeplácaného, což je ale dobře. Postavy toho o sobě paradoxně zatím moc neprozradily, tak snad se toho alespoň o "hlavní" trojici (Moravec, Gerasim, Aga) této knížky v budoucnu dozvím trošku víc.

mrliš
26.07.2025

Asi posledních 50 stránek jsem ani nedočetl, protože jsem už věděl, že rozhodně v sérii pokračovat nebudu. Jednoduše mě Legie moc nebavila. Dle hodnocení jsem očekával nějaký pořádný nářez z kterého se čtenář posadí na zadek, ale za mě to tak rozhodně není. To že autor použil hodně sprostých slov ještě neznamená, že je to kdo ví jak super. Ne, není! Pak těch ras vymyšlených. Jak vypadají některé rasy je popsáno asi jen jednou na začátku a to si to jako má člověk zapamatovat nazpaměť nebo někam zapsat? Rozhodně od Kotlety již nic číst nebudu. Ztráta času.

iv.ča
25.06.2025

Tak jsem se k Legii konečně dostala taky a je to fakt scifi jízda, jak vyšitá. Těším se na další díl.

denikknihovnice
13.06.2025

Super začátek pro luxusní sérii, který mě na začátku chytil, jen aby mě, nutno dodat značně požvýkanou, vyplyvnul až na úplném konci, po kterém se nemohu dočkat pokračování.

Kotleta to typicky vzal po svém a vhodil mě přímo do akce. Ocitáme se v šíleně převráceném světě, kde nic z toho, co jsme znali, už nejspíš neplatí. Všude je spousta parchantů, věřit nemůžete nechutnejm emzákům, ale ani svojí vlastní rase a jenom čekáte na to, jestli vás budou ještě chvíli mučit a ládovat blivajzem, nebo bude bašta z vás.

Tahle knížka měla prostě všechno. Od skvěle vymyšleného světa plného příšer, extra nechutných záporáků a těch správných drsňáckých hlavních hrdinů. Přes tunu akce, bojů, zvratů, nechutných scén, super hlášek i humoru. Až po epické finále, které vás nejen donutí chtít víc, ale nenechá ani jedno oko suché. Jak jsem si během té šílené jízdy dokázala vytvořit tak rychlou závislost asi nikdy nepochopím, ale už teď je mi jasné, že v tom jedu s Kotletou a Sněgoňovou až do konce a bude to pořádná jízda. Jízda, která mě jistě neskutečně pobaví, ale zároveň mi na konci bude, jako bych strávila týden v kafemlejnku. Už se nemůžu dočkat.

Plný počet nedávám proto, že ačkoli je super být vtažen hned do víru dění a ani chvilku se nenudit, rozsáhlý svět a tuna emzáků by potřebovali trošku větší představení. Spolu s jedním matoucím flashbackem si člověk zpočátku dost těžko zvyká a příšerky se mu pletou, ale to chce jen čas. Rozhodně to nevzdávejte a dejte sérii šanci, bude to stát za to!

Malarkey
15.05.2025

Po dlouhé době jsem se pustil do nějaké větší série a Legie mě lákala od momentu, kdy začala před pěti lety vycházet. No, a když nadešel její čas, tak musím říct, že jsem se do ní docela složitě prokousával. František Kotleta to pojal klasicky po svém, takže Vás tu vhodí do světa plného mimozemského hnusu, slizu a ras, které byste nechtěli potkat ani v největším deliriu tremens. No a hlavně, a to především tu frčí nekonečná akce, která čtenáře nejen, že nenechá nadechnout, ale navíc má chvíli pocit, že toho tu je víc, než by nutně muselo být. Nicméně odolával jsem a nakonec se přeci jen vyplatilo. V druhé polovině knihy jsem se do děje už konečně dostal a začal si to doslova užívat. Závěr pak byl fantastický a slibuju si od něj super pokračování.

SONP
11.05.2025

Že bych si stěžoval na akci v Kotletově knize? Tak to ne. Každý čtenář (v mém případě posluchač) musí k jeho knihám přistoupit s očekáváním všech těch stříleček a skákaček. A není li zrovna akční nadšenec, stejně musí tyto pasáže přežít. Svět, v němž se příběh odehrává, se mi líbil, i popis samotné invaze na zemi byl zábavný a správně ve vztahu k lidstvu parodický. Postavy byly fajn, nejvíc jsem si ale oblíbil Gerasima, jehož přisprostlé hlášky (navíc pronášené s ruským přízvukem pan Stránského) dávaly knize ten správný drive.

Stejně mě ale nakonec dohnal nepříznivý poměr mezi samotným příběhem a akcí, a tak výsledný zážitek nebyl tak dobrý, jako mohl u pěkně rozběhnuté knihy být. V každém případě chci ještě zkusit, co s tímhle světem vyvedla Kristýna Sněgoňová.

Slezadav
19.04.2025

Operace Thümmel nebyla vyloženě zklamání, ale laťku očekávání se také nepovedlo překonat. Kotletovy knížky mám rád, ale tuhle řadím mezi nimi spíš k podprůměru.
Jakoby se autor snažil psát trochu vážněji, než obvykle a ono to příliš nefungovalo. Byla tu strašná spousta různých mimozemšťanů, ve kterých jsem se ztrácel a všichni mi tak nějak splývali dohromady. Jako obvykle šílené množství akce bez přestávky, ale bylo by občas fajn trochu zvolnit a napsat něco o světě, kde se příběh odehrává. Na druhou stranu hrdinové příběhu jsou neznalí úplně stejně jako čtenář. Moravec je přesně ze šablony Kotletových hrdinů, nicméně k důstojníkovi tajné služby mi moc nesedí.
Ale rozhodně to nebyl propadák. Zábavné a čtivé to rozhodně je. Zejména Aga je opravdu skvělá postava, která ač se postupně mírnila, zůstala skvěle exotickým přídavkem. Celkový rámec příběhu mě dokázal zaujmout natolik, abych v sérii pokračoval, ale vyloženě unešený zatím nejsem. Mám pocit, že Kotleta píše pořád stejně a po přečtení určitého počtu jeho knih už nemá co překvapit. 3/5

Leena87
16.04.2025

Knihu jsem poslouchala a ze začátku jsem měla problém zorientovat se v hromadě postav a druhů mimozemšťanů. Ale postupně jsem si udělala přehled a do příběhu se zaposlouchala a je to parádní první díl. Nejvíc mě bavil Gerasim a jeho hlášky! A také suverénní Aga. Styl humoru mi sedl, ani vulgarismy mi nevadily. Bylo to akční, rychlé a přednes Martina Stránského třešničkou na dortu!

Jara.v
14.04.2025

Chvíli mi trvalo se začíst a zorientovat v jednotlivých druzích mimozemšťanů. I tak v tom ještě trochu plavu, ale musím říct, že se mi tento vytvořený svět začal líbit. Trochu bych omezila vulgarity, ale ke konci už jsem si na ně docela zvykla a byly i zábavné. Myslím, že se postupně pustím do zbytku série.

mrs.jungova
06.04.2025

Autoři vytvořili svět, kde lidstvo nehraje dominantní roli, ale musí se přizpůsobit nadřazené mimozemské civilizaci. To dodává příběhu určitou svěžest oproti klasickým sci-fi příběhům, kde jsou lidé obvykle tou hlavní "silou" ve vesmíru.

Hlavní hrdinaje sice klasický drsňák, ale kolem něj se pohybují postavy, které jsou rozmanité a mohou působit zábavně.

Humor v knize je drsný, někdy až vulgární, a (dle mého názoru) cílený spíše na mužské publikum. Často se jedná o vojenské vtípky, sexuální narážky nebo ironické poznámky, které mohou být pro někoho osvěžující, ale pro jiného už za hranou. Pokud vám nesedí tento styl humoru, může vám čtení občas kazit celkový dojem.

Celkově vzato, pokud hledáte rychlou, akční a nekompromisní sci-fi jízdu s drsným humorem, Legie může být tím pravým ořechovým.

Legie mi bohužel úplně nesedla. Humor mi přišel hodně “chlapský”, někdy až přehnaně drsný, a celkově mě příběh tolik nevtáhl, jak jsem doufala. :(
I tak ale uznávám, že má kniha své kvality a pro fanoušky akční sci-fi může být skvělou volbou.

Nelíísek
03.04.2025

Tak tohle je jízda od začátku dokonce navíc audiokniha která je namluvena Martinem Stránským je jen třešinkou na dortu.

Mušketyrpepa
03.04.2025

Začátek suprový

dobroslav9182
21.03.2025

Hned na začátek musím říct, že tohle pro mě bylo velice milé překvapení. Předešlé tituly od Kotlety/Kyšky, které se mi dostaly do spárů mě zrovna moc neoslovily (První Bratrstvo, dva díly sex-detektiva, Lovci), takže mě Legie na první dobrou moc nelákala. Naštěstí byla přílohou Pevnosti a navíc je spoluautorkou moje oblíbená Kristýna Sněgoňová, takže jsem nakonec podlehl a vůbec toho nelituju. Operace Thümmel je čtivá akční jízda plná zajímavých charakterů, ruznorodých mimozemských ras a hlavně jde o napínavý příběh. Nenapadá mě obdobná série obzvláště na českém trhu a rozhodopádně si musím pořídit další díly. Vesmír Františka Kotlety a Kristýny Sněgoňové je plný života, ale i krutosti. A kapitán Bouchač a lord Mrdák přišli, aby "vyžvýkali žvýkačku a nakopali prdele. A jsou totálně bez žvýkaček."
P.S.: Díky za Jima Čerta :-)

hanka_reading
21.03.2025

V knize vyrážíme do vesmíru, kde existuje společenství plné mimozemšťanů a různých existencí. Ti víceméně ovládají svět a z jeho spárů se chce dostat skupinka obyčejných lidí z planety Země. Pro ostatní jsou jen bezcenné maso a podle toho je s nimi zacházeno - tedy především s těmi, kteří se neubrání. V rámci operace Thümmel se chce těchto pár lidí dostat z jejich moci, ale úkol to není vůbec jednoduchý.

Děj je plný akce, kdy jde především o boj o život. Cíl je ale jasný a tak jde naše skupinka doslova přes mrtvoly. Bavily mě jejich chování, reakce a v neposlední řadě odvaha. Musím přiznat, že mi šla chvílemi hlava kolem ze všech těch chanů, rutašů, enlilů, sukrovů, a dalších existencí a nějak jsem se s nimi musela ze začátku popasovat. Ač je to kniha mimo můj žánr, nemůžu ji upřít čtivost, právě naopak. Určitě zkusím druhý díl od Kristýny Sněgoňové.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi