Kronika zániku Evropy: 1984–2054

Kronika zániku Evropy: 1984–2054 https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410510/bmid_kronika-zaniku-evropy-9fC-410510.jpg 3 309 128

Román vypráví o osudech rodiny Wagnerů, která prožívá postupný úpadek evropské civilizace. Kniha je rozdělena na dvě části. První díl nazvaný „Jak to celé začalo“ popisuje léta 1984–2019 a vychází z reálného vývoje Čech a Evropy. Druhý díl „Jak by to celé mohlo skončit“ modeluje formou utopie jeden z možných vývojů společnosti po roce 2020, který by mohl vést až k zániku evropské civilizace. Zakladatel rodu Adam Wagner, sociolog a odborník na Orwellovo dílo, předvídá budoucí rozpad západoevropské demokracie, a proto s členy rodiny a přáteli budují malé chráněné sídlo, za jehož hradbami se hodlají bránit, až dojde k sociálnímu rozvratu, hospodářské krizi a bojům o přežití.... celý text

Přidat komentář

Pall11
předevčírem 3 z 5

Pana Vondrušku čtu rád. A díky tomu,že se mi styl jeho psaní líbí jsem toto dílo dočetl. I když mě to v závěru už vůbec nebavilo. Už několikrát jsem tu v mých hodnoceních obsáhlých knih psal,že někdy méně znamená více a za tím si stojím i ted'. Docela jsem se těšil na to jak pan Vondruška dystopii pojme a zpočátku se mi jeho pojetí líbilo. Líbilo se mi i to,že se nebál mluvit o muslimech a romech a jejich ne-přínosu společnostem do kterých se snaží dostat a na kterých chtějí jen a pouze parazitovat. Jenže ten příběh byl zbytečně dlouhý a ke konci už mě nebavil. Dočetl jsem ho jen s velkým vypětím svých duševních sil. V každém případě se těším na další historickou detektivku z pera pana Vondrušky.

murdoch
05.03.2024 4 z 5

Pan Vondruška ukazuje, že studium historie skutečně může vést k porozumění lidským dějinám. A mohlo by vést i tomu, aby se lidé poučili a neopakovali minulé chyby... Ovšem pochybuji, že by to četl třeba někdo z politiků, kteří mají možnost v tomto směru jednat. Ty zajímají jen jejich koryta... Čte se to dobře i jako akční příběh - jen doufejme, že popisující opravdu jen fiktivní buducnost.


Rose-Mary
13.02.2024 4 z 5

Mistrně zpracované dějiny našeho státu a Evropy od roku 1984. Jde o fiktivní příběh sociologa Adama Wagnera a průběžně dalších členů jeho rodiny, i dvou přátel, se kterými později založil společnost České lesy. Děj se odehrává v rozmezí let od roku 1984 do roku 2054.
V první části jsou popisovány skutečné události z doby totalitního režimu v letech 1984 až 1989, následně pak doba po sametové revoluci a veškeré politické dění až do roku 2019, kde spisovatel skončil s obdobím skutečných událostí. Následuje pak druhá část knihy s názvem „Jak by to mohlo skončit“.
Když se mi dostala do rukou tato objemná a příliš těžká kniha o 776 stránkách, nevěřila jsem, že se do ní začtu, a dokonce budu ve čtení pokračovat. Velkým přínosem pro mne byly události od roku 1984, popis doby totalitního režimu, příchod roku 1989 a události, které byly důkladně popsány na zážitcích hlavních hrdinů, jak se všechno seběhlo, což jsem já dříve nikdy dobře nechápala. Další politické události, rozvíjející se problém ilegální migrace do Evropy, až po dobu její eskalace od roku 2015. To všechno byly události, které jsem zažila, ale jelikož jsem politice příliš neholdovala, moc věcí mi zůstávalo nesrozumitelných.
Sledovala jsem osudy hlavního hrdiny, sociologa Adama Wagnera a jeho rodiny. K nim přibyli dva další, František Hrouda, bývalý komunista a estébák, který po revoluci otočil, stal se podílníkem nově vybudované Společnosti České lesy, a třetí partner advokát Vojtěch Zýka. Vzájemnou důvěru mezi sebou upevnili rodinnými vazbami. František Hrouda dohodil Adamovi za ženu svoji příbuznou Miladu, a Adamova dcera Barborka se provdala za syna Vojtěcha Zýky, Kamila. Vytknout bych mohla jedině příliš ideální vztahy hlavních osob a jejich rodin, kdy každý se oženil s tou skutečně pravou, všichni byli neskutečně bohatí, měli se moc dobře a byli šťastní.
Už méně užitečné bylo čtení druhé části, kdy se jen spekulovalo, kam by se mohla Evropa po roce 2019 ubírat. Do dnešní doby to známe, jsme svědky, co se za poslední čtyři léta stalo. Co bude dál, je jen hypotéza. Věřila bych ale, že spisovatel s jeho popisem, jak do Evropy zasahovala „Německá islámská republika“, nebude zřejmě daleko od pravdy.

Las_T
06.02.2024 2 z 5

(SPOILER) První polovina je ne moc zajímavý pohled do elitářské rodiny, kde se každému daří, všichni jsou vystudovaní, bohatí a mocní. Galská předehra je pak asi nejlepší část knihy, pohled na liberální Francii, kterou ovládnou muslimové a začnou požírat všechno a všechny. Bohužel kniha v dalších částech neuvěřitelně ztratí dech a z celoevropské katastrofy se přesuneme do Čech kde pan Vondruška předkládá svou vysněnou vizi lokálního feudalismu 21. století - těžká nuda.
Knihu jsem začal číst s otevřenou myslí a na rovinu; právo šaría, zahalování, zákaz vepřového a teroristické útoky, to všechno ve fikci beru, ale když je v knize řečeno že papež ve Vatikánu uznal korán jako svou svatou knihu tak už jsem to fakt lostnul :DD to už je pravděpodobnější, že vyhlásí další křížovou výpravu, než že přijme Alláha ne?

sporran
11.09.2023 3 z 5

Zajímavý náhled na historické události nedávných českých dějin. Predikce budoucnosti k zamyšlení v kontextu k aktuálnímu dění. Poslední čtvrtina knihy už poměrně jednotvárně zaměřená. Děj zasazený do našeho okresu, známá místa, což dává knize větší zajímavost. Ale to jen subjektivně.

Stromm
12.08.2023 3 z 5

Z věcné stránky se mi to líbilo, tedy minimálně do chvíle, kdy se to překlopí do módu budoucnost by mohla vypadat takhle. S přibývajícími léty to pak začne být už dost diskutabilní, ale je to holt tenký led, kam se autor pustil. Takže na rozdíl od většiny místních s tím nemám problém v rovině ideologické, spíš úplně nekvituju tu velmi velmi jednoduchou formu vyprávění a především pak to, jak je to přehnaně přímočaré, naivní a zejména v oblasti vztahů mezi hlavními postavami to hraničí s červenou knihovnou. Je to moje první knížka od Vondrušky, takže nevím, jestli takhle píše běžně, ale podle hodnocení ostatních jeho děl bych se vsadil, že ne. Takže za mě trochu zabitý potenciál, nebo jsem holt jen už moc rozmlsanej mistry vypravěči tuypu Stephena Kinga a Arthura Haileyho.

broskev28
30.07.2023

Překvapivé, pro mě určitě.
Snad každý soudný člověk si sám pro sebe nějak vykládá vývoj společnosti, porovnává ho s názory lidí povolaných a případně posléze koriguje podle reality a také podle svého rozumu. Jenže kdo z nás dokáže (a chce) své názory, postřehy a případné prognózy zpracovat ve formě čtivého příběhu prostého neznalosti, naivity, případně stupidity?
V. Vondruška je zkušený autor mnoha knih, a proto se nezalekl a napsal neuvěřitelně rozsáhlou knihu o dvou částech: jak to celé začalo a jak by to mohlo skončit. Měla jsem obavu, zdali utáhnu první část; čím dál častěji totiž pociťuju nechuť číst o časech, které jsem sama prožívala. Paradoxně jsem ale největší problémy měla s částí druhou, tedy s nástinem budoucnosti. Možná to bylo i únavou z různorodých osudů mnoha hrdinů rodinné ságy, možná jsem postrádala normální lidi, nevím. Každopádně se přiznávám, že jsem tuhle knihu o téměř osmi stech stranách vzdala zhruba ve dvou třetinách.
Proto nehodnotím, ale ani nedoporučím. Anebo jinak: doporučuju, aby si každý přečetl a udělal svůj názor. Nemyslím si, že bychom v dnešním globalizovaném světě měli šanci na zásadní změnu. Ale vždycky bylo, je a snad i bude užitečné a přínosné používat vlastní rozum a nevěřit všemu, co nám - často účelově - předkládá/předžvýká jakékoli médium.
P.S. Zaujal mě komentář Titus, přidává k mým postřehům (typu Libye těžila naftu) další omyly, které by se v knihách tohoto typu objevovat určitě neměly.

ibapisem
13.07.2023 5 z 5

Uplne ze neco cesky dystiopickeho.....klobouk dolu

PavelSáblík
04.07.2023 5 z 5

Geniální dílo,stršlivá předpověď-bohužel vše ukazuje,že reálná...

michalsch
12.05.2023 5 z 5

Nepíšu to často, ale tohle je téměř dokonalá kniha. Autor píše čtivě příběh o sebedestrukci Evropy, což vlastně v přímém přenosu sledujeme i my. V některých věcech se moc nespletl (psal to před 4 lety). Samozřejmě je třeba to brát jako román zasazen do reálné doby, a budoucnost se může, nebo nemusí vyplnit. Za mě výborné čtení.

Marivetka2101
16.04.2023 5 z 5

Historie je učitelkou života, pan Vondruška má historii v malíčku a množství čtivých a krásných knih, které napsal poučen historií, nasvědčuje, že je dobrým žákem. Kronika zániku Evropy začíná v poměrně nedávné minulosti, věrná interpretace událostí a fakt stylem padni komu padni postupně přechází do málo veselé budoucnosti. Pan Vondruška je jeden z mála, kdo je schopen, či lépe řečeno, kdo má odvahu pojmenovat problém bez ohledu na to "co se právě nosí". (Taky to pěkně schytal, jak je vidět v některých komentářích...) Přečteno jedním dechem. Výborná kniha.

Ravic63
02.04.2023 odpad!

Pan Vondruška ovládá středověk, jeho Přemyslovce i husity jsem hltala, ale tohle je odpad. Až se člověku nechce věřit, že to napsal tento autor. Oslava estébáků, podvodníků, rodina Wagnerů je parta zbohatlíků, kterým se majetkem může rovnat max. několik desítek Čechů, ale rozhodně to není běžná česká rodina. Rusofilství z toho přímo tryská. Nedočteno, v půlce odloženo a pokus o dočtení vylučuji.

Hobo
19.03.2023 5 z 5

Obávám se, že v předpovědích se autor výrazně zmýlil. Nepřítel v podobě islamismu ustupuje do pozadí a mnohem více se zjevuje obludná příšera, doposud skrytá za programy, jako je gender, green deal a Eu, jak správně upozorňuje xvalenta.

Aoibhe
19.03.2023 5 z 5

Skvěle napsaná kniha a doporučuji všem k přečtení, rozhodně za to stojí.
Nic by mi neudělalo větší radost, než aby se autor ve svých předpovědích osudu Evropy mýlil, ale obávám se, že přesně k takové budoucnosti směřujeme. Dokud se místo zásadních a životně důležitých problémů bude řešit gender, milion pohlaví, zcela nesmyslně vymyšlený green deal a dokud maličká rádobydemokratická Evropa (myšleno hlavně Evropská unie) pořád bude mít pocit, že je pro celý svět nepostradatelná a nikdo se bez ní neobejde (místo aby se starala především o svoje vlastní přežití), spějeme opravdu ke svému zániku.

weisbach
07.03.2023 5 z 5

Tato kniha evidentně rozbije mnoho báboviček a trochu zamíchá životy v bublinách.
Ale to je v pořádku. Drtivá většina lidí nechápe realitu, nechápe ani svět, v kterém žije a ostatně ani nechápe smysl svého života. Proto bude reagovat negativně, protože iluze, v níž žije, je pevná součást jejich každodenního života. Jsou plně začleněni do orwellovské reality, do níž Vondruška svou knihou i svými názory hodil vidle. Budiž mu za to dík.

TragaryenGirl
01.02.2023 2 z 5

Co napsat k téhle knize? Každopádně mne hodně donutila o ní přemýšlet. Vondrušku jako autora historických románů mám ráda, jeho čtyřdílný Křišťálový klíč mne nadchl. Ale tohle... Prostě to musím rozdělit na několik úrovní
1. Obsahová - tak ta je pro mne totálně nejkontroverznější. Nemůžu, absolutně nemůžu souznít s pohledem na naši historii od roku 1984. Jsem přívržencem EU, prezident Havel je pro mne jako prezident (jako člověka ho neznám) člověk na morální výši, Stbáky fakt nesnáším. Takže to, že Stbáci klidně fungují (samozřejmě, že vím, že to tak bylo) mne vytáčí a z téhle knížky to na mne působí tak, že je to vnímáno jako kladná záležitost. Ale možná jsme to nepochopila... Co se týče budoucnosti, tak to je pro mne ještě horší. Samozřejmě že je jasné, že s migranty to tady nebude jednoduché. Ale popis budoucnosti podle Vondrušky je tady jak z pera od Okamury z SPD a navíc jsou tu ruské přístupy k Evropě (vojenské, politické, lidské) skoro až adorovány. A to teda není nic pro mne
2. Sociologická - tady už je právě to, co mne nutí k zamyšlení. Pár věcí z toho, co bylo popsáno jako budoucnost se už stalo (kniha vyšla v roce 2019). Což mne lehce děsí. Zároveň myšlenky ohledně kam spěje západní svět mi nejsou cizí, prostě to, že se chováme jak Římané s Germány před branami je pravda a díváme se na konec civilizace v přímém přenosu. A sociologické výzkumy ukazují, že prostě některé věci jsou opravdu tak, jak jsou zde popsány. Třeba to, že lidé se vždycky budou chovat tak, že je jim bližší košile než kabát... Z děje a z pár rozhovorů Vlastimila Vondrušky na Radiu Universum na mne čiší přesvědčení, že se máme starat jen o rodinu a její vlastní prospěch. Kde jsou ale nějaké hodnoty, nějaká soudržnost v rámci společnosti a pochopení těch ostatních?
3. Spisovatelská - první část je napsaná skvěle. První polovina druhé části také, ale potom už je to hrozně stejné, stale se opakující a připadalo mi, že si jen pročítám výčet bitev. Takže kvalita rozhodně sestupující. A co mi vadilo hodně je to, že nemám pocit, že je to všechno jen spisovatelská licence, která pracuje s modely které vycházejí ze znalosti historie a sociologie. Bezpochyby je to ovlivněno i nějakým politickým názorem a s tím já opravdu nesouzním. Nicméně každý má právo na ten svůj, na to nesmíme zapomínat. A to se spousta čtenářům zde nepodařilo, když psali svoje recenze, moc respektující nebyli :-).
Konec dlouhého popisu, ze kterého je asi jasné, jak moc mne tahle kniha donutila k zamyšlení. Já jí dávám 3 hvězdy. Za spisovatelskou úroveň 4, za sociologie 3 a za děj 1. A od teď už od Vondrušky čtu jen historii....

Vacátko
04.01.2023

Lituji každé koruny co stála tahle kniha. Nejdřív jsem si myslel, že to bude zajímavé téma, ale pak jsem pochopil, že to autor myslel vážně. Bláboly tohoto rusofila a stesk po starých pořádcích jsou opravdu ostudné. Přemýšlel jsem, že knihou zatopím, ale bylo by to neekologické a tak si jí nechám v knihovně, kde na ní bude padat prach. Budu ji mít v záloze až autorovi přátelé/soudruzi z Ruska nás zase přijdou osvobodit a nebude opět k dostání toaletní papír. Na nic jiného se nehodí.

danielavachova
29.12.2022 5 z 5

Kniha mne naprosto nadchla, jenom konec, kde se už dost bojovalo ,byl pro mne nezáživný. Vím,že pohled do budoucnosti je jenom vize,ale s ohledem, co se v Evropě v současné době děje, né tak moc nereálná. Nejvíce mě děsí rozpínavost muslimů a islámu, myslím,že po celé Evropě je už docela dost stoupenců tohoto vyznání. Nejsem rasista jen mám strach o naší Evropu!

5holek
13.11.2022 3 z 5

Víc mě zajímala první polovina, nedávná minulost a současnost. Ta fikce mě už tolik neoslovuje, zvlášť ve srovnání s nynější situací. Jenom doufám, že autorova vize je daleko od pravdy - s pomyšlením na život našich dětí.

lištička1998
13.11.2022 odpad!

Neskutečná blbost, autor by se měl držet historických detektivek.