Nemesis

Nemesis https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69463/bmid_nemesis-saO-69463.jpg 4 4060 567

Harry Hole série

< 4. díl >

Začal podzim. V jedné bankovní pobočce v centru Osla dostává vedoucí pětadvacet vteřin na to, aby otevřel bankomat, vybral z něj peníze a naházel je do připravené kabely. Limit o šest vteřin překročí. Bankovní lupič ukáže do bezpečnostní kamery šest prstů, zastřelí jednu ze zaměstnankyň a beze stopy se vytratí. Případ dostává na starost Harry Hole, jeden z nejlepších kriminalistů osloské policie, ale zároveň velmi svérázný chlapík, osamělý vlk s neuspořádaným osobním životem a alkoholik, kterému dělá problémy podvolit se jakékoli autoritě. Při vyšetřování mu sekunduje velmi zdatná policejní posila Beáta Lonnová, dcera známého zastřeleného kriminalisty, která zaujala místo Harryho zavražděné kolegyně Ellen Gjeltenové. Krátce po zahájení vyšetřování je ve svém bytě nalezena Harryho dávná láska Anna Bethsenová. Vše nasvědčuje tomu, že spáchala sebevraždu v ten večer, kdy u ní byl Harry na večeři. Téměř vše. Jenže Harry má naprosté "okno" a z návštěvy si nic nepamatuje. Co se vlastně v Annině bytě odehrálo? Když vyšetřování uvízne na mrtvém bodě, rozhodne se Harry využít pomoci Raskola, původem rumunského Roma, Annina příbuzného a legendárního bankovního lupiče, který se sám přihlásil policii a nechal se uvěznit. I z vězení však dokáže tahat za potřebné nitky. Harry uzavře s Raskolem dohodu: Raskol mu pomůže najít bankovního lupiče a Harry oplátkou za to odhalí Annina vraha. Kolotoč událostí se rozbíhá. A to podzim teprve začal.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Sorgenfri , 2002


více info...

Mája777
Mája777
19.02.2024 5 z 5

Jo, jo, Harry Hole, ten nemá chybu. Tedy má, je to alkoholik. Ale i přesto si s padouchy poradí. Jenom ten jeden mu otravuje život.
Tak asi jdu do dalšího dílu.
(19. 2. 24 - 5 250 - 12)

ViolettaCh.
ViolettaCh.
17.02.2024 4 z 5

Pěkná a napínavá nesboovka tentokrát přináší čtvrtý Harryho případ. Harry má k jednomu z řešených zločinů osobní vazbu. Případ je zajímavý, přiměřeně zamotaný, ale vše - jako obvykle - dopadne dopadením toho správného zločince. No a prodejný policajt, který Harrymu už několik dílů otravuje život, stále ještě nebyl odhalen a potrestán. Ale všeho dočasu ...


princesse
princesse
30.01.2024 4 z 5

Ani další z díl nezklamal, měla bych určité výhrady, ale celkový dojem skvělý. Děj utíkal a Harry opět nezklamal svým neobvyklým způsobem vyšetřování zločinů. Rozhodně si dám i další díl. Doporučuji.

Filomena1961
Filomena1961
24.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Další setkání s Harrym Holem -sympatickým detektivem, ale také potížistou, který se pohybuje na hraně se svým největším nepřítelem alkoholem. Detektivka plná zvratů, kde není všechno tak, jak to na první pohled vypadá a postupně dochází k rozplétání klubíček, jelikož zápletka je vedená ve dvou liniích. Harrymu vydatně pomáhá Beata, která má neuvěřitelnou paměť na obličeje. Po mnoha peripetiích se všechno vyřeší, až na smrt parťačky Ellen, která se táhne z minulého dílu, ale Harry má tušení, takže nad zmetkem Wallerem se stahují mraky. Kniha se mi líbila, i když hodnotím Červenku zatím nejlíp. A když jsem dočetla, tak jsem si pustila oblíbenou skupinu HH - Kings of convenience. Doporučuji přečíst.

Haloon
Haloon
10.01.2024 4 z 5

Nemesis, jako zosobnění pomsty a ať už je spravedlivá, či ne, tu prostupuje celým příběhem. Opakuje se v postavách, které jsou zraněny zlobou a žárlivostí, i v tom, jak se staví k vlastní představě o spravedlnosti. A zda na ní mají vůbec právo.
Největší problém, který jsem s Nemesis měl, bylo množství dějových linií, které se složitě větvily, a kvůli kterým se příběh zdál místy rozbředlý. Ale k mému údivu, všechny dějové linky na konci zapadly dohromady, jako kolečka u hodináře a já zase jednou kroutil hlavou nad tím, jak to ten autor dokázal vymyslet.

Araso
Araso
03.12.2023

Nebudu hodnotit hvězdičkami, protože by to nebylo objektivní. Knihu jsem přeposlouchala jako audioknihu, ovšem v inscenaci a musím říci, že mi to vůbec nesedlo... ale vůbec... zlaté předčítání knihy.

knidopel
knidopel
25.11.2023 4 z 5

Detektivky nejsou zrovna můj oblíbený žánr, ale pár dílů s Harrym Holem jsem četla již před lety. Rozhodla jsem se, že se po dlouhé pauze k této sérii vrátím a vyzkouším to formou audioknihy. Byla jsem velmi překvapená a opravdu mě to dost chytlo. Tento díl byl totiž upraven do dramatizace, ve které účinkuje několik známých českých herců. Bylo to opravdu nabité, napínavé a moc dobře se to poslouchalo. Rozhodně doporučuji.

Mr.Fox
Mr.Fox
25.11.2023 4 z 5

Další povedená severská detektivka vhodná právě do tohoto sychravého počasí. V pořadí má druhá kniha od Nesba, první byla celkem logicky Sněhulák. U této knihy mi děj přišel trochu více zamotaný, byť jsem se neztrácel, každopádně závěr mi sedl více a působil přirozeněji, než u druhé zmíněné knihy. Byť se jedná o sérii, oceňuji, že ji lze číst na přeskáčku s téměř nepatrnou absencí znalosti vzájemného provázaní postav. Nebyl jsem si jistý, zda v této sérii pokračovat, ale po tomto dílku si mě autor získal.

mila2411
mila2411
29.10.2023 5 z 5

Nejprve poslechnuto jako audiokniha, které audiokniha tak úplně není, protože se jedná o výpravnou rozhlasovou hru, kde každá postava má svého interpreta. A funguje to výborně. Oproti knížkám načteným jedním hercem neskutečný zážitek! Jinak klasický, výborný a podmanivý HH. Severská krimi na 1OO% HH i na počtvrté na plný počet hvězd!

rengers
rengers
25.10.2023 4 z 5

Harry Hole řeší neskutečně zamotaný, předem naplánovaný případ.
Je tak precizně naplánovaný, že se tomu nedá uvěřit. Nikdo by nebyl schopný takové dokonalosti, ale i přesto je to čtivé a poutavé, jako vždy.

Pazďa
Pazďa
14.09.2023 4 z 5

Nemesis byl o něco slabší než Červenka, stejně to bylo ovšem fajn počtení, zvlášť konec rozuzlení se opravdu povedlo, série s Harrym Holem stále míří správným směrem.

callahanh
callahanh
10.09.2023 4 z 5

Zpětně vzato je vidět, že v úvodu série s Harrym Holem se Nesbo teprve rozepisoval a nejlepší díly jsou až ty pozdější. Nemesis stojí někde na rozhraní, protože na jednu stranu už tu začínají být ony atraktivní prvky (nová kolegyně se zvláštní schopností, ""prohnilý" policejní šéf), na tu druhou je ale příběh zbytečně komplikovaný a zejména v závěru není těžké se v rozuzlení ztratit. To navíc není úplně důvěryhodné, protože vyžaduje takovou promyšlenost a přesnost, že lze pochybovat o tom, že "normální" člověk by vše takto vymyslel. Trochu slabší je i romská linie, která probíhá až moc hladce a těžko uvěřit, že zločinec takového formátu by Holeovi uvěřil víceméně na první dobrou. Nicméně Nesboho čtivost zůstává, děj má spád, severské prostředí je pořád dost atraktivní a Harry Hole je natolik zajímavá a svérázná postava, že čtenáře zkrátka baví. Jeho soukromý život tedy tentokrát ustupuje trochu do pozadí, což ale tolik nevadí, protože se zase odhalí něco z jeho minulosti. Nemesis určitě nepatří k tomu nejlepšímu, co v sérii s HH vzniklo, je ale dobré si ji přečíst i zpětně, protože dodá střípky do života hlavní postavy a jen dokazuje, že pozdější díly jsou mnohem lepší. 70 %

Hkk935
Hkk935
18.08.2023 5 z 5

Velmi povedené, a každým dalším dílem je série lepší a zajímavější. Je fajn, že ne vždy všechno dokáže Harry zachránit, proto je to asi opravdu uvěřitelné.

Radimka
Radimka
16.08.2023 3 z 5

(SPOILER) Můj první Nesbo, vzhledem k tomu, že toho ve mně moc nezůstalo, tak dávám 3 hvězdy. Pamatuju si vraždu v bance, mrtvou milenku, ožralýho detektiva a to, že se mi to moc dobře nečetlo. Vlastně ani nemám moc do dalších chuť. Snad to přejde, protože Nesbo je pořád fenomén.

Tolki
Tolki
15.08.2023 5 z 5

Asi zatím nejlepší autorova kniha.

Lely
Lely
10.08.2023 4 z 5

Občas jsem se v ději trochu ztrácela, ale závěr byl skvělý a nečekaný.

kareska94
kareska94
08.08.2023 5 z 5

Skvělá detektivka, za mě jedna z těch lepších od Nesba.

koki.veru
koki.veru
30.07.2023 5 z 5

Přiznám, že první tři díly mě nějak extra nenadchly, ale tento se mi líbil, a myslím, že se vrátím k této sérii a brzy se pustím do dalšího dílu. Líbilo se mi, že se navzájem prolínaly dva případy, které Harry řešil a byl do nich osobně zapletený.

85098211
85098211
23.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Další, v pořadí již čtvrtý, případ Harryho Hola je opravdu zamotaný a složitý od začátku až do úplného konce. Jde v něm o dvě vraždy, kdy je při přepadení banky zastřelena jedna ze zaměstnankyň a později dochází k dalšímu úmrtí, které se nejdříve jeví jako sebevražda. Zde byla hned po Harryho návštěvě zabita jeho dávná láska Anna Bethsenová. Problém je ale v tom, že ten si z večera u ní nepamatuje vůbec nic! Bohužel vyšetřování obou případů poměrně brzy uvázne na mrtvém bodě, proto se Harry spojí s Anniným příbuzným, rumunským Romem Raskolem, který se sám nechal zavřít do vězení...
Podezřelých je hned několik a v průběhu knihy dojde k několika zásadním zvratům, které všechno ještě víc zkomplikují. Po určité době je už víceméně jasné, kdo je pachatelem, jenomže nic není tak jasné, jak se by se mohlo zdát na první pohled ;-). Vedle vyšetřování obou případů Harry řeší svůj vlastní soukromý život s Ráchel a jejím synem Olegem. Víc už prozrazovat nebudu, kniha je opravdu výborná, proto si pět hvězdiček plným právem zaslouží. No a já se budu zase časem těšit na další setkání s Harrym a jeho kolegy ;-).

veverkaVv
veverkaVv
01.05.2023 1 z 5

Tato kniha mě moc nenadchla. příliš složité a né moc přehledné. Spisovatel umí lépe.