Knihám Knihám komentáře u knih

☰ menu

Žena v kleci Žena v kleci Jussi Adler-Olsen

Výborná kniha, chytlavá hned o začátku. Obsahuje jenom dvě dějové linky a málo postav, takže se tom neztrácíte. Humor se v severské krimi často nevidí, tak tohle byla příjemná změna. Pachatel je magor jak se patří, fakt jsem si to náramně užila a určitě doporučuju.

10.08.2021


Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Děsivý a zároveň nadčasový příběh. Vůbec nemáte pocit, že by se děj odehrával v roce 1985, kdy byla kniha napsána. Nutí to přemýšlet nad tím, zda by se něco podobného mohlo stát i dnes a já nepochybuji o tom, že mohlo. Udělat z lidí ovce je tak snadné. Více v recenzi na knizniblog.cz

21.07.2020 4 z 5


Čarodějova nevěsta 2 Čarodějova nevěsta 2 Kore Yamazaki

Dobré je to. Anime jsem neviděla, ale myslím, že ten příběh má velký potenciál. Prakticky nic nevíme o Eliasovi, ani jestli kope za dobro nebo za zlo. Z pozvolných začátku často bývají nejlepší děje. Těším se na další díly.

04.05.2018


Ready Player One - Hra začíná Ready Player One - Hra začíná Ernest Cline

Bylo to mnohem lepší, než jsem čekala. I když se děj odehrává v budoucnosti, pro mě to bylo jako návrat v čase - staré PC hry, hudba 70. let, prostě paráda, hlavně když spoustu z toho znáte. Děj skvělý, inteligentní, nepředvídatelný, padouch kvalitní a mocný. Romantická zápletka tam je, ale není přeslazená. Užila jsem si to, dala bych si další díl, 500 stran pro takový příběh je málo. Je trochu děsivé, jak reálné to všechno je.

12.02.2018 5 z 5


Počátek Počátek Dan Brown

Z pera Dana Browna asi nemůže vyjít vyloženě špatná kniha. Jeho styl je čtivý, děj má spád i když se autor dost opakuje. I tady se Robert Langdon ve společnosti mladé krásné ženy (jak jinak, starý dědek by nikoho asi nezaujal) snaží bojovat proti bezpráví. Klacky pod nohama, zabedněnost úřadů, nějaká ta pif paf potyčka s padouchem, zkrátka všechno, na co jsme u Browna zvyklí. Počátku ovšem chybí šťáva. Začátek je skvělý, chytne vás, ale pak se to zvrhne do jakési splašené honičky, kde pravá neví, co dělá levá. Trvá to docela dlouho a kdyby nebylo Brownových skvělých popisů lokací, historie a umění, tak by se ta kniha stala kvalitním uspávačem. Holt tady Brown přepálil start a neudržel napětí. Čekáte naprostou bombu a místo toho si hrajete na babu s policií. Čekala jsem víc. Z loajality k Brownovi (i nadále jsem přesvědčená, že je to skvělý spisovatel) mu klidně odpouštím ten stále se opakující vzorec chování Roberta Langdona, ale ztrátu šťávy odpustit nelze. Konec je taky slabší, aspoň, že není předvídatelný. Linka s králem a biskupem naprosto zbytečná. Naopak skvěle zpracovaná je umělá inteligence Winston, aneb Siri na steroidech a myslím, že se Počátkem nechám inspirovat k přečtení něčeho od W. Churchilla. Počátek není špatná kniha, rozhodně je však Brownova nejslabší. Příjemná, ale průměrná oddychovka. Tak třeba příště.

12.02.2018 3 z 5


Lovec a motýl Lovec a motýl Jan Šumbera

Tato kniha vás donutí podívat se pravdě do tváře. Nebude se vám to líbit, protože ta tvář je pěkně šeredná karikatura vaší vlastní duše. Chvíli mi trvalo, než jsem přiznala, že autor touhle knihou vyťal dnešní konzumní společnosti pořádný a zasloužený políček. Bylo skvělé pozorovat někoho jiného na cestě za poznáním, poskytlo mi to užitečné poznatky, které využiju na své vlastní cestě. Až se někdy odhodlám se na ní vydat. Knihu doporučuji každému, kdo má rád hluboké příběhy a nečte knihy pouze za účelem odpočinku, nýbrž i proto, aby se z nich něco užitečného dozvěděl. Třeba i sám o sobě.

29.06.2017 5 z 5


Geniální přítelkyně Geniální přítelkyně Elena Ferrante

Příjemné a inteligentní čtení. I když to není klasická "žravka", je to jedna z těch knih, které si zapamatujete. Na můj vkus má trochu pomalejší rozjezd, ale od půlky knihy děj chytne skvělé tempo, které si udrží až do konce. Líbily se mi především dvě věci: inspirativní myšlenky a naprosto úžasně zachycená atmosféra jak doby, tak místa. Určitě si od Eleny Ferrante ráda přečtu další knihy. RECENZE V ZÁLOŽKÁCH

05.05.2017 4 z 5


Džehenem Džehenem Dušan Čater

Čater píše skvěle, povídky Džehenem doporučuju!

20.02.2017 5 z 5


Vyhoďme ho z kola ven Vyhoďme ho z kola ven Ken Kesey

Mně se kniha moc líbila! Mnohem víc než film, který je v podstatě jen jakousi její kostrou. Je to smutný příběh, zoufalost je v něm úplně až hmatatelná. Všechno je podřízeno nesmyslnému systému přes který nejede vlak. Smekám před odhodláním a vůlí Randla McMurphyho! Ukázka toho, že i když je člověku ouvej, měl by se překonat a snažit se to brát s humorem i když ho potkala tragédie. Humor odlehčí všechno trápení. RECENZE nahoře v záložkách.

22.12.2016 5 z 5


Zimní ryby Zimní ryby Gregor Sander

Když jsem přečetla první povídku, řekla jsem si: "Do háje co to je??? Vždyť to nemá hlavu ani patu." Nicméně anotace slibovala skvělou knížku, takže jsem vydržela a četla dál - zase tak tlustý to není. Jenže čím dál jsem četla, tím víc jsem si zvykala na autorův minimalistický styl a ke konci se mi to tak líbilo, že mě mrzelo, že je těch povídek jenom devět. Fakt jsem tomu přišla na chuť, chtělo to jen nenechat se odradit stylem, na který nejsem zvyklá. RECENZE NAHOŘE V ZÁLOŽKÁCH.

18.10.2016 4 z 5


Mort Mort Terry Pratchett

Morta řadím ke svým oblíbeným knihám Zeměplochy. Hlavní postavy jsou sympatické, děj plynule ubíhá, stále se něco děje, zkrátka čte se to moc dobře. Vlastně bych řekla, že Mort je teprve tím pravým rozjezdem Zeměplošské série. Díky Smrťovým kecům se nasmějete víc než u předchozích dílů. RECENZE NAHOŘE V ZÁLOŽKÁCH

18.10.2016 5 z 5


Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Humorné okamžiky se mi líbily moc, ale jinak mi děj přišel osekaný, neúplný. Možná je to tím, že autor od začátku věděl, že píše sérii a v dalších dílech se všechno rozjede. Víc se mi líbil film a pokračování si hodně rozmyslím. RECENZE NAHOŘE V ZÁLOŽKÁCH.

18.10.2016 3 z 5


Skoro směšná story Skoro směšná story Ned Vizzini

Skoro směšná story kniha, která se mi velmi dobře četla, ale od člověka, který to všechno sám zažil, bych čekala mnohem hlubší a podrobnější rozbor celé věci. Sice někdo může namítat, že to do knih pro teenagery nepatří, ale já bych se toho vůbec nebála. RECENZE V ZÁLOŽKÁCH

05.09.2016 4 z 5


Čaroprávnost Čaroprávnost Terry Pratchett

Třetí kniha Zeměplochy řeší rovnoprávnost mužů a žen. Bábi Zlopočasná je perfektní, hned jsem si jí zamilovala, akorát Esk mi na svůj věk (8 let) připadá předčasně vyspělá. Líbí se mi Pratchettovy satiry současného světa a našla jsem tam spoustu nadčasových myšlenek. CELÁ RECENZE NAHOŘE V ZÁLOŽKÁCH.

30.07.2016 4 z 5


Amazonie Amazonie James Rollins (p)

Knihy Jamese Rollinse musíte brát trochu s nadhledem, ale i tak to bylo moc příjemné čtení a užila jsem si to. Autor umí tak skvěle vtáhnout do děje, že mu ty občasné nereálnosti klidně odpustíte. Knihu doporučuju každému, kdo chce na chvílí uniknout z reality a hledá dobrodružnou knihu, která bude mít hlavu a patu. RECENZE NAHOŘE V ZÁLOŽKÁCH.

28.07.2016 4 z 5


Ve službách zla Ve službách zla Robert Galbraith (p)

Za mě teda jedno velké zklamání. Detektivní zápletka je skvělá, ale soustavně se do ní cpe vztah Strika a Robin, což mě neskutečně otravovalo. Kdybych chtěla číst romantiku, nebudu sahat po detektivce. Fakt se mi to nelíbilo, hlavní postavy, které jsem měla docela ráda z předchozích dvou dílů, se vybarvují tak, že mi začínají lézt na nervy. I konec byl takový nijaký ....Recenze nahoře v záložkách.

07.07.2016 2 z 5


Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Jméno růže je pro mě taková nadkniha. Jedna z nejnáročnějších a zároveň nekrásnějších, jaké jsem četla. Nejvíc mě zaujala detektivní zápletka a vadilo mi, že od ní Eco stále odbíhá k jiným i když zajímavým věcem. Radši bych si o nich přečetla samostatně, ale i tak mě naprosto uchvátil rozsah jeho historických znalostí. Úvahy o životních filozofiích a křesťanství jsou tak úžasně napsané, že jsem se u nich opakovaně zasekla a četla si to pořád dokola, protože to byla prostě nádhera. Eco je mistr slova, který umí popsat složité věci jednoduše. Trochu jsem kvetla z těch jeho mnohočetných popisů, kdy popisuje jednu věc stovkou slov, ale zjistila jsem, že to je asi část jeho rukopisu, protože jsem na to narazila i v jiných jeho knihách. Jméno růže určitě doporučuju. CELÁ RECENZE NAHOŘE V ZÁLOŽKÁCH.

20.06.2016 5 z 5


Barva kouzel Barva kouzel Terry Pratchett

Myslím, že Pratchett nemohl začít Zeměplochu lépe, než tímto skvělým bláznivým dobrodružstvím čaroděje Mrakoplaše a turisty Dvoukvítka. To, že Zeměplocha začala vycházet v roce 1983 a stále je tak populární patrně svědčí o kvalitě díla tohoto skvělého anglického autora. RECENZE NAHOŘE V ZÁLOŽKÁCH

26.05.2016 5 z 5


Vražda v Orient-expresu Vražda v Orient-expresu Agatha Christie

Skvělá detektivka! Užijete si nejistotu a napětí od začátku do konce. Objevuje se mnoho zvratů a po celou dobu čtení budete mít několik adeptů na vraha. Konec je totálně nepředvídatelný. Asi nejskvělejší knížka, co jsem od A.Christie zatím četla. RECENZE V ZÁLOŽCE NAHOŘE.

17.05.2016 5 z 5