Čaroprávnost

Terry Pratchett

Úžasná Zeměplocha série

Když se na Zeměploše narodí osmému synovi osmé dítě a je to také syn, dostává podle tradice do vínku kouzelnickou hůl a stane se z něho mág. Dcer se tento nepsaný zákon netýká, protože s ženami zeměplošská magie vůbec nepočítá. Stařičký kouzelník Podomní Kšaft si až příliš pozdě uvědomil, co způsobil, když svou hůl předal právě narozenému^ osmému potomku osmého syna, aniž se přesvědčil, zda je to kluk... Nejlegračnější a nejpodivuhodnější fantasy v této i jakékoli jiné galaxii... celý text

Komentáře knihy Čaroprávnost

gobers
27.09.2025

Emancipační feministický Bildungsroman o cestě do Bradavic ještě než to bylo cool. Trochu jiná poloha, než předchozí dva mrakoplašovské - mnohem menší gejzír bizarních nápadů a samonosných random epizod, místo toho spíš sevřenější děj a zaměření na jednu linku hlavních postav. Skoro jako normální knížka. Ale ono se to zase zvrhne, ne že ne.

Veroniki
22.08.2025

Myslím, že to byla první knížka od Pratchetta, kterou jsem četla. Pamatuju se, jak jsem nevěřícně zírala na jméno vesničky Kyselá Prdel. Nakonec jsem jeho knihy přečetla skoro všechny. Kuriózní je, že na to, kolik jich je, jsou všechny moc dobré.

Neriparra
19.08.2025 audiokniha

56/2025 - srpen - audiokniha
2003 - čteno poprvé

Samotná postava Esk mě úplně nebavila ani tehdy a ani teď. Ale čte/poslouchá se to dobře. Pamatuji si, že to byla má druhá kniha od Pratchetta. První byla Barva kouzel. A pak jsem tomu propadla a četla všechny díly, které v té době byly v knihovně dostupné.

Richard Skolek
06.08.2025

O poznání lepší než předchozí dva díly – ty ještě tu „klasickou“ Zeměplochu tolik nepřipomínají, zatímco tady už má autor zjevně jasno. Všechny složky jsou tu skvěle vybalancovány, humoru, filozofie i děje je tu tak akorát.
Zvlášť bych vyzdvihl úvahy nad různými druhy magie a nad mužským a ženským pojetím světa. Není to laciné ani prvoplánové, není tu žádné moralizování ani vnucování názorů a nikdo z toho nevychází coby poražený.

„While I'm still confused and uncertain, it's on a much higher plane, d'you see, and at least I know I'm bewildered about the really fundamental and important facts of the universe.“

„I hadn't looked at it like that, but you're absolutely right. He's really pushed back the boundaries of ignorance.“

They both savoured the strange warm glow of being much more ignorant than ordinary people, who were only ignorant of ordinary things.

Zlomyslena
26.07.2025

Narozdíl od prvních dvou knížek má Čaroprávnost již 'usedlý' děj, kterému chybí předešlá ztřeštěnost a chaotičnost. To mně osobně spíše vyhovuje, někomu to však může vadit. Knihu mám obzvlášť ráda, protože to byla první ze Zeměplochy, se kterou jsem se potkala. Bylo mi sedm a táta mi ji četl před spaním, právě díky tomu věku jsem tehdy hrozně zbožňovala Esk.

Tomk0
06.07.2025

Musím říct, že mě tahle kniha moc nebavila. Po předešlých dvou dílech mi připadalo, jako by autor vystřízlivěl. Čekal jsem prostě něco jiného. Víc šílených a nesmyslných střeštěností, na které jsem si u Pratchetta už zvykl. Můj zájem o Zeměplochu to trochu zabrzdilo. Nejvíc mě paradoxně bavily až poslední dva odstavce o mravencích.

Je jiná než první dva díly. Ty jsou mnohem zběsilejší a chaotičtější, zatímco Čaroprávnost už působí víc jako ucelený příběh s morálním podtextem a trochu vážnějším tónem.

Celkově to není špatná kniha, jen má trochu jiný rytmus než předchozí díly.

73%

Mrtvolka
19.06.2025

Vždy mohli kouzlit jen muži, to se ale změní, když čaroděj předá svou hůl miminku. Aniž by zkontroloval, jestli je to holka, nebo kluk.
Tahle malinká knížečka mě tak chytla, že jsem ji přečetla za jediný den.
Bábi Zlopočasná byla parádní! Čarodějky se mi vážně hodně líbí.
Knížka je vtipná, rychlá a skvělá.
Vždyť ženy mohou také kouzlit!

AdamB.
29.05.2025

Jo, tohle je prostě krásný úvodní díl do nové série Zeměplochy... :)

Ferda43
18.04.2025

Třetí díl je pro mě mnohem čtivější, dějově srozumitelný a krásně dobrodružný. Předchozí dva díly byly náročné na fantazii, tenhle byl nádherně pohádkový. Tak už asi zapadám do Zeměplochy a beznadějně propadám kouzlu Terryho Pratchetta:)))

kopeceli
12.04.2025

Jo tak takhle se mění dějiny! :-)
TP je jedinečný a jeho vtip a šarm mě nutí sáhnout hned po dalším dílu.

Mušketyrpepa
08.03.2025

Zde bylo humoru až až moc se ni líbila

Luigi1
21.01.2025

TP se pěkně rozepisuje je to moc dobře čtivé

Forsaken
18.01.2025

Ne, ještě stále to není Zeměplocha, kterou jsem si tak oblíbil četbou pozdějších svazků, protože Terry Pratchett stále ještě nedosáhl své budoucí poťouchlé rovnováhy, už jsem se tu ale mohl více bavit nad jeho propracovaným filosofováním a taky jsem se už mohl těšit na jeho dobrodružství s čarodějkami. Čaroprávnost mě bavila o poznání více než obě předchozí knihy, a už se chystám znovu začíst do Magického prazdroje.

aliencz
03.01.2025

super kniha

Nawim
02.01.2025

Milá knížka, která se čte celkem lehce, ale čekal jsem asi něco jiného včetně většího množství humoru (což je pravděpodobně tím, že se ke mě dostalo několik knih od Pratchetta dříve než mělo a tato je tedy asi 6. a byl jsem na ní po delší odmlce od Zeměplochy dost natěšený).
Nicméně rukopis autora je patrný již zde a čtení je to velmi dobré. Kniha je nejen humorná, ale i moudrá. Bábi Zlopočasná je geniální postava, ke které se budu milerád vracet.

"... zatímco používání magie dává lidem to, co chtějí, její nepoužívání jim dává to, co potřebují."

FirstDaw8ID
07.12.2024

Fajn knížka v sérii, ale aby člověk mohl dát knížce čtyři nebo pět hvězd, musí být asi zapálený fanoušek, já z toho takhle nadšený nebyl. Příběh se čte pěkně, jsou tam úsměvné momenty, narážky, ale přijde mi, že se tady teprve celá série hledá. Určitě dám ale šanci ostatním dílům.

Lucif
03.11.2024

Fajn čtení. Malá knížka. Čte se celkem dobře a vlastně se tam pořád něco děje. (Jen nesouhlasím s tím, co je psáno na obalu: "nejlegračnější fantasy". Chvílemi je to úsměvné.). Zajímavý příběh i postavy.

Alix
29.10.2024

I když Pratchetta pilně čtu, tahle kniha mne nějak minula. Dočetla jsem, ale mám dojem, že to není ještě úplně ono, ale je pravda, že v dalších dílech se leccos vyvrbí a doplní. Co se týká Esk, moje pocity jsou smíšené. Je to samozřejmě dítě, tak co můžeme čekat, ale dítě velice nezodpovědné, sobecké a trochu sebestředné. Takže mi občas docela lezla na nervy. Bábi to ovšem brala s přehledem a všechno dobře dopadlo.

uxor
14.10.2024

Dneska jsem myla okna v doprovodu Čaroprávnosti čtené panem Kantůrkem a sousedé asi začali pochybovat o mém zdravém rozumu, protože jsem se usmívala a chvílemi smála.
Úžasnou Zeměplochu miluji a některé díly opakovaně čtu ( Svobodnej národ a všechny knihy s Bábi Zlopočasnou a Stařenkou Oggovou).
Ale dneska bych chtěla vyseknout hlubokou poklonu panu Kantůrkovi.
Za úspěchem knih pana Pratchetta u nás je obrovský kus dřiny se superkvalitním překladem.
Děkuji.
R.I.P.

markyticka
01.09.2024

Znovu a znovu obdivuji humor a představivost autora i překladatele. 3. kniha ze Zeměplochy a tolik legrace okolo používání magie ženami a muži.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy: