Ready Player One - Hra začíná
kniha od: Ernest Cline
KoupitKoupit eknihu
Píše se rok 2045 a svět, utápějící se v energetické a ekonomické krizi, je velmi chmurným místem k životu. Není divu, že většina lidí utíká před realitou do uměle vytvořeného vesmíru videoherního systému OASIS, kde mohou zapomenout na běžné starosti, vytvořit si novou identitu a jejím prostřednictvím se pak pohybovat po tisícovkách virtuálních planet, pracovat, studovat, bavit se a prožívat své sny. Navíc se tam někde skrývá i dědictví po tvůrci této videohry, miliardáři Jamesi Hallidayovi, který před svou smrtí zanechal ve skrytých koutech OASIS několik klíčů, jež mají hráčům ukázat cestu k pokladu. Trvá však dlouhých pět let, než se středoškolákovi Wadu Wattsovi podaří objevit první z nich. A potom vypukne hotové peklo, protože zájemců o dědictví, které nálezci zajistí doživotní bohatství a obrovskou moc, je nespočet a v cestě za svým cílem se neštítí žádných prostředků. Když se pak soupeření přenese z virtuálního světa do toho skutečného, končí veškerá legrace - tady už jde o život....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/119273/big_ready-player-one-AXq-119273.jpg 4.52423Ready Player 1.
Žánr:
Literatura světová, Romány, Sci-fi
Vydáno: 2012, Jota
Ready Player One, 2011
Komentáře (626)
Kniha Ready Player One - Hra začíná

O počítačových hrách ani virtuální realitě nevím zhola nic, přesto mě kniha bavila. Nenudila, dobře se četla.
Ale ten konec... za ten hvězda dolů.

Ready player one je pro mě zhruba stejně výjimečný jako Harry Potter. Jedna z mála knížek, kde se mi líbí filmové a knižní zpracování zhruba stejně. Nejspíš proto, že kromě jmen postav toho spolu nemají zas tak moc společného. Knihu jsem četla už dvakrát, i poprvé to bylo až po zhlédnutí filmu. A byla jsem v šoku, jaký svět dokázal autor vystavět. Tak rozsáhlý a obsažný, že absolutně nebylo v ničích silách ho přivést k životu na stříbrném plátně.
Teď, když píšu recenzi, mám za sebou už i druhý díl. Což mi umožňuje vypíchnout několik věcí, kterých si na téhle knize velice vážím. Hrdina není kladný, ale zároveň ani záporný. Ve filmu je to typický klaďas, hrdina každým coulem, člověk, co dokáže snad až nemožné. V knize ne, v knize prakticky nezvládá ani existovat. Líbí se mi, jak nenásilně autor pracuje s tématem psychických nemocí, sexuálních diverzit, fyzických odlišností a handicapů a podobně.
První díl má navíc tu výhodu, že si autor dal spoustu práce s tím, aby reálie, se kterými se čtenář setká, přiblížil i neznalému člověku. Jistě, každý čtenář určitě zná aspoň něco, protože kdyby ne, vůbec by pro něj tahle kniha nebyla zajímavá. Ale autor mu zároveň poskytuje i dost materiálů a prostoru k tomu, aby se chytil i tam, kde by jinak bez Googlu tápal (což se o druhém dílu rozhodně říct nedá).
Poslední věc, za kterou jsem opravdu nesmírně ráda, je to, že se jedná o uzavřený příběh, který vůbec pokračování nepotřeboval. Protože hodlám předstírat, že žádné nemá.

Žádná sláva, skoro nuda.
Moc nechápu tu téměř všeobecnou adoraci.
Kdyby se scénky s coming-outem Aecha/y/e odehrály někde na začátku,
asi bych ani nedočetl.
Chudák Aech. Matka ji vyhodila z domu, protože přiznala, že chodí s holkou.
Obhajoba bílýho kluka ve slovním souboji
"tlustá černá pipka" vs "mladá Afroameričanka".

Tohle bylo rozhodně něco. Žádnou podobnou knihu jsem doposud nečetla, ať už budu mluvit o stylu vyprávění, zápletce či originálnímu nápadu.
Nejsem hráč, ani odborník na filmy, seriály či hudbu z osmdesátek. Přesto mi záhadným způsobem moje nedostatečná znalost těchto věcí nebránila v napínavém čtení od začátku do konce.
Hlavní postava mě naopak rozčilovala nepřeberným množstvím informací, kterým se chlubila prakticky na každé stránce. A romantická linka té otravnosti ještě přidávala na nesnesitelnosti několika kapitol.
Přesto mě celé dobrodružství skvěle vtáhlo do děje a jsem ráda, že tento geekovský hit můžu řadit do seznamu přečtených knih.

Bavilo. Neskutečně bavilo a i když ne všude jsem se chytal a všechny odkazy jsem zvládl, tak přeci jen jsem se občas zasnil na dny mládí a na poctivé a těžké PC hry...4*

Film mám moc ráda, viděla jsem ho několikrát. Když jsem se dozvěděla, že má knižní předlohu, hned jsem si ji musela přečíst. Jak už tady někteří psali, kniha se od filmu dost liší - zejména kvůli tomu, že sledovat film přesně podle této knihy by příliš zajímavé nebylo.
Každopádně knížka mě moc bavila, ale za mě film stále číslo 1 :)

Knihu jsem poprvé četl krátce po shlédnutí filmu, když jsem se dozvěděl, že se zápletka liší. A ono je to možná i dobře, protože původní knižní podoba je v podstatě nezfilmovatelná, protože bychom v dlouhých pasážích sledovali pouze, jak někdo hraje videohru nebo zastává roli filmové postavy. Takhle tu teď máme víceméně dvě samostatná díla, kdy si člověk může užít tutéž příběhovou kostru ve dvou odlišných zážitcích. Ready Player One můžeme určitě označit jako "Bibli" osmdesátkové popkultury, protože odkazů na hry, knihy, filmy a hudbu na vás skáčou z každé stránky a pokud nemáte potřebné znalosti, tolik si to neužijete. Chvíli jsem zvažoval, že bych knize dal vyšší hodnocení, ale poslední čtvrtina je o něco slabší než zbytek knihy a pouze směřuje k nevyhnutelnému závěru.
Štítky
virtuální realita hry budoucnost kyberpunk zfilmováno LitRPG (herní svět + fantasy/sci-fi) pro dospívající mládež (young adult)
Autor a jeho další knihy
2023 | ![]() |
2016 | ![]() |