Ginosaji Ginosaji komentáře u knih

☰ menu

Holčička, která měla ráda Toma Gordona Holčička, která měla ráda Toma Gordona Stephen King

Všechny knihy nemusí být trhákem. Někdy bohatě stačí lehký nepřeplácaný děj, což je v případě tohoto díla splněno na jedničku. Vzhledem k věku děvčátka zahrnuje spoustu fantazie, která je do příběhu vsunuta uhlazeně a vhodně. Chvílemi mi dílo svou koncepcí připomínalo Stín kapradiny od Karla Čapka.

20.10.2023 5 z 5


Vzestup Guvernéra Vzestup Guvernéra Robert Kirkman

Popravdě vůbec nechápu, jakým omylem má kniha tak vysoké hodnocení. Text obsahuje spoustu stylistických nedostatků, nesmyslnou kompozici vět a co hůř, gramatické chyby! Chvilky napětí jsou vyrušeny předvídatelností. Raději si pusťte seriál. Tento brak není hoden úplného dočtení.

02.10.2023 1 z 5


Pohádka Pohádka Stephen King

(SPOILER) Musím souhlasit s jedním z níže uvedených komentářů. Nevím, co si o příběhu myslet. King skvělým způsobem vykresluje prostředí a atmosféru (ne příliš detailně ve snaze o projev čtenářovy vlastní kreativity). Rozhodně jde o originální námět, který v sobě však mísí již vzniklé - zmínka o Cujovi, podobnost se Hrou o trůny (vyvražděný rod, roztroušení potomci), boj na stadionu jako gladiátoři (jen jeden vítěz - motiv Hunger Games), vlající záclony (scéna z Gatsbyho)... Jako by King spojil všechno, co kdy viděl a četl do jednoho sandwiche.
Příběh je dobrý a díky jednoduchému jazyku se i skvěle čte, to nepopírám, ale neoslovil mě natolik, že bych se nemohla dočkat až si knihu přečtu znovu. Jinými slovy, tahle pohádka se u nás moc vyprávět nebude.

25.07.2023 3 z 5


Audience Audience Václav Havel

(SPOILER) Hra skvěle vystihuje tehdejší dobu, ocenila bych však spíše alegorii. Nicméně, k opakování - děj se odehrává v pivovarském prostředí, sládek je opilý a opilí lidé se vyjadřují přesně oním užitým způsobem. Neshledávám nic nesrozumitelného, právě naopak. Čtenáři je tehdejší doba servírována na zlatém podnose.

20.03.2023


Strakonický dudák Strakonický dudák Josef Kajetán Tyl

Dílo představuje divadelní báchorku - jistě, že bude pohádkového charakteru. Představovala jsem si propracovanější děj a mnohdy měla pocit nedokončené myšlenky. Nicméně, hra obsahuje prvky intencionální tvorby, a tudíž je čtivého charakteru.

28.02.2023 3 z 5


Labyrint: Útěk Labyrint: Útěk James Dashner

Mrzí mě, že jsem začala pořádně číst až na střední škole. Tuto literaturu bych si na 2. stupni užila mnohem více. Jednoduchý jazyk, nápadité zápletky a akčnost - základní prvky skvělé YA knihy.
Upřímně jsem zvědavá, co přinese druhý díl.

19.02.2023 4 z 5


Sběratel motýlů Sběratel motýlů Dot Hutchison

To muselo dát hrozný práce, a přitom taková blbost. Vypadalo to, že až ke konci si autorka uvědomila, jak chce vlastně psát. Gramatické chyby v knize jsou pro mě neúnosné, tahle jich měla spoustu, to vůbec nemluvím o stavbě vět, ale za problém tohoto charakteru nese vinu překladatel/korektor.
Tímto se tedy rozumí ta slavná konzumní četba? Jak ploché...

09.01.2023 2 z 5


Golem Golem Gustav Meyrink (p)

Dílo je rozhodně promyšlené, až skoro geniální. V začátku a na konci se mi četlo dobře, ale ta duchovní část... Náboženství mi jednoduše nic neříká, a tak nejsem tak uchvácena, jak si struktura příběhu zaslouží. Škoda.

16.10.2022 3 z 5


Čarodějův učeň Čarodějův učeň Otfried Preussler

Krabat je velice zvláštní postava. Oceňuji cykličnost událostí, díky nimž se čtenář dozvídá odpovědi na původní otázky. Zajímavý je i psychologický vývoj hlavního hrdiny. Mrzí mě, že nebylo rozpracovanější zakončení, ale je to stále dětská literatura, takže ve své podstatě není co vytknout, ba naopak. Kdo váhá se čtením, jděte do toho!

28.09.2022 5 z 5


Konec hlídky Konec hlídky Stephen King

(SPOILER) Příjemné zakončení trilogie. Konec byl překvapivě rychlý, ale ve finále mi to vůbec nevadilo. Nebylo v tom nic přehnaného, žádná zbytečnost. Prokládání děje sebevražednými kapitolami bylo chytré. Takové nahlédnutí z jiné perspektivy. Musím však vyzdvihnout jednu záležitost - důstojný odchod det. v. v. a jeho konec hlídky.
Tato detektivní série je skutečně geniálním počinem.

19.04.2022 5 z 5


Právo nálezce Právo nálezce Stephen King

(SPOILER) Hodně kvalitní počin. Podporuji předešlá tvrzení, že kniha obsahuje řadu překvapení. Že nechá King paní Saubersovou naživu, to jsem nečekala. Vůbec. Propojení s Panem Mercedesem bylo naprosto dokonalé. Vlastně ta událost získala úplně jiný rozměr. A Brady? Nemohu se dočkat Konce Hlídky.

08.04.2022 5 z 5


Zkáza Ďáblova akru Zkáza Ďáblova akru Ransom Riggs

Příjemné zakončení série. Nicméně je nutno podotknout, že se zde vyskytuje pár informací, jež jsou v rozporu s předchozími knihami (např. spekulace o přivedení Noořiny kamarádky do smyčky - normální dle první knihy do smyčky proniknout nemohou). Dále také ustrašená informace o blízkých jako Caulových rukojmích - proč? Následně o nich nepadla ani zmínka, to snad autor potřeboval splnit konkrétní stránkový limit? Krom těchto prvků však oceňuji napětí, jehož se mi v předchozích dvou dílech nedostalo (ačkoliv opodstatněně).

Separuji následující poznámku, protože na hodnocení nemá vliv.
Kniha prošla zajisté po překladu korekturou, avšak ten, kdo ji vykonával, by měl dostat okamžitě vyhazov. V textu je přítomno odstrašující množství chyb či nedostatků. Pakliže někdo tíhne k jazyku podobným způsobem jako já, doporučuji knihu vynechat.

13.03.2022 4 z 5


Válka s Mloky Válka s Mloky Karel Čapek

Velice zajímavá alegorie. Ke knize se s odstupem času jistě vrátím. Uvidíme, jak se s přibývajícím rozhledem změní pohled na některá témata a myšlenky obsažené v díle.

06.09.2021 4 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Obhajoba nevrlého důchodce vykresleného v závěru jako úžasný muž. Velice povrchní dej retrospektivně odhalující osobní život hlavního hrdiny, jeho prožité strasti a jméno napsané 2-4x téměř v každém odstavci.

03.09.2021 1 z 5


Když teče krev Když teče krev Stephen King

Nemohu si pomoct, ale ty Kingovy úvody mě ubíjí. Vždycky mám chuť knihu na rok odložit. Stejný pocit jsem měla z Telefonu pana Harrigana. Nakonec ji ovšem subjektivně hodnotím jako nejlepší z těch čtyř povídek. Zbytek byl fajn, ale takové BUM! to zase nebylo.

09.08.2021 4 z 5


Cujo Cujo Stephen King

Dějová linka Ad Works mě osobně moc nezaujala, místy jsem i musela přeskakovat řádky. Kromě toho však nemám žádnou výtku. Nepřišlo mi to zbytečně natažené. Rozhodně jde o méně traumatizující knihu, než třeba Řbitov zviřátek.

19.07.2021 4 z 5


Duchové K2 Duchové K2 Mick Conefrey

Vrcholové dobývání bylo velice fascinující, ale osobně jednoduše nejsem příznivce žabomyších válek a co se mezi kým děje mě upřímně nezajímá, proto se některé části četly hůř, ale většina díla je naprosto úchvatná!

18.05.2021


Ptačí sněm Ptačí sněm Ransom Riggs

Jsem zmatená. Kniha se čte velmi dobře, na druhou stranu mi to nic moc neřeklo. Nemůžu říct, že by mě to nebavilo, ale pokud další kniha nebude neskutečný trhák, který mě plivne zpět do "akce", nevím, jestli od něj budu číst ještě něco dalšího..

22.02.2021 3 z 5


Mapa dní Mapa dní Ransom Riggs

Trilogie by asi stačila. Do první půlky knihy jsem se musela nutit, ale musím uznat, že zbytek stál za to.

17.02.2021 3 z 5


Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Moje druhá Kingovka. První hororovka. Ačkoliv byl děj předvídatelný, mělo to spád. Málokdy mě knížka chytne natolik, abych jí přelítla během dvou dní. Popravdě jsem si celou dobu připadala, jako by Wendigo občas dýchal na záda i mně. Čekala jsem v závěru teda něco víc od Gage, ale tak zase zápas dvouletého, byť posedlého dítěte, vs. třicátník... Myslím, že se ke knize ani nemusím vracet, protože si to budu dlouho pamatovat.

30.01.2021 5 z 5