Duchové K2

Duchové K2 https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/301425/bmid_duchove-k2-PIZ-301425.jpg 5 68 15

Epická sága prvovýstupu na nejnebezpečnější horu planety. Podmanivý příběh nejvražednější světové hory. K2 je s 8611 metry téměř o dvě stě padesát metrů nižší než Mount Everest, ale co se obtížnosti výstupu týče, s přehledem svého slavnějšího soka předčí. Zabít se na ní můžete snadno jak při výstupu, tak při cestě dolů. Mike Conefrey přináší v této poutavé knize barvitý popis prvních pokusů o dosažení vrcholu i fascinující vhled do složitého dědictví jejího prvovýstupu. Začíná neúspěšnou snahou na drogách závislého okultisty Aleistera Crowleyho a mapuje historii, ve které hned několik velkých a úspěšných mužů propadlo kouzlu K2: od zámožného italského vévody Abruzzského přes revolučního průkopníka lezení ve Spojených státech Fritze Wiessnera, skvělého, ale osudem stíhaného expedičního vůdce Charlieho Houstona až po Achilla Compagnoniho a Lina Lacedelliho, dva Italy, kteří nakonec jako první stanuli na vrcholu. Pro všechny se K2 stala posedlostí, ale ani jednomu nepřinesla štěstí. Pomocí exkluzivních rozhovorů s přeživšími členy jednotlivých výprav i jejich rodinami a díky volnému přístupu k jejich deníkům a osobní korespondenci nám Conefrey servíruje skutečnou atmosféry „kruté hory“ a odhaluje, proč až do dnešních dnů zůstala „horou opravdových horolezců“, a to i přes mnohé kontroverze a tragická úmrtí. Duchové K2 je mistrovské dílo horolezecké literatury, vystavěné na napětí a obsazené samými tragickými hrdiny a výstředními snílky.... celý text

Literatura faktu Cestopisy a místopisy Sport
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Ghosts of K2: The Epic Saga of the First Ascent , 2015


více info...

Přidat komentář

Arev122
06.09.2023 4 z 5

Napínavé a čtivé první zdolávání K2. To byli opravdu nadšení horolezci- bez kyslíku a jen s vybavením, se kterým by současný horolezec ani Tater nevyrazil.
Později mediální kampaň o peníze a soudní tahanice.

nula87
19.04.2023 4 z 5

Doslova epická sága dobývání nejtěžší hory světa. Mnoho pokusů, každý něčím speciální, a jejich komplexní, čtivý Conefreyho popis.


karel bradac
22.11.2022 4 z 5

Tohle byla hodně podrobně zpracovaná historie jedné neobyčejné hory. První dvě třetiny byly opravdu záživné, poslední zase vážně divná: nevím, zda to autor jen přehnal, nebo to tak skutečně bylo ... ale příběh tolik ovládla italská mentalita, horolezecká ega a testosterony, že si z knihy odnáším jen silný pocit trapnosti nad celou italskou expedicí, po jejich letech hádání, soudních sporů a obviňování. Tohle bylo fakt trapné a modlil jsem se, aby už byl konec. Ale to kritizuji samotný příběh a události, nikoli autorovu práci, napsané to bylo pěkně.

Simstr
15.06.2021 5 z 5

Dobývání K2. O Everestu jsem toho už načetla, o K2 skoro nic. Everest je sice nejvyšší hora světa, ale K2 je proti ní opravdový zabiják. Příběhy vylíčeny velice věrohodně a čtivě. Ze začátku knížky jsem se nějak nemohla začíst ale pak nezklamala. Doporučuji.

Ginosaji
18.05.2021 4 z 5

Vrcholové dobývání bylo velice fascinující, ale osobně jednoduše nejsem příznivce žabomyších válek a co se mezi kým děje mě upřímně nezajímá, proto se některé části četly hůř, ale většina díla je naprosto úchvatná!

helena842
08.04.2021 5 z 5

Kniha, která popisuje historii dobývání K2, ale vše je popsáno velmi dobrodružně, tak že vás čtení bude opravdu bavit.

helena842
03.04.2021 5 z 5

Výborná kniha, která dobrodružným způsobem popisuje dobývání K2.

jituliste
29.06.2020 5 z 5

Ke knize jsem se dostala úplnou náhodou a jsem za to šťastná :o) Přečteno jedním dechem, doslova, nešlo se odtrhnout. Pro mě úžasná a strhující kniha. Každá expedice mě úplně pohltila, když skončila jedna, bylo mi to líto, ale byla další, neméně zajímavá, zkrátka s horolezci z každé další expedice jsem se hned zase sžila a vše s nimi opět prožívala. Bylo to napínavé, vše krásně popsané. Neskutečné, jakých výšek dokázali dosáhnout horolezci s tehdejším vybavením a s minimální znalostí působení vysoké nadmořské výšky. Přiznávám, moc bych ten vrchol přála někomu jinému, ale historie je dána. Epilog byl takovou hezkou tečkou.

mgeisselreiter
04.09.2019 4 z 5

Výborně napsaná kniha, srozumitelně, čtivě, zajímavě, poutavě. A obsah velmi zajímavý. Pro čtenáře zajímající se o tento druh literatury rozhodně jedna z nejlepších knih. 5* sice nedávám, ale to jen proto, že četba nebyla neustále dramatická a poutavá, to ale taky nešlo. Navíc 5* si nechávám pro opravdu výjimečné knihy. takže 85% je velmi dobré, skoro výborné. 4. 9. 2019.

TGM
12.06.2019 5 z 5

Zajímavá četba o nesnadném dobývání hory K2. Zaujalo mě, jak byla na celý život poznamenaná první úspěšná výprava, člověk by si myslel, že to ani není možné.

Inferion7
08.10.2018 5 z 5

Knihu bych rozdělil na 2 části. Ta první čítá asi 90 %
celého obsahu a je o průzkumných cestách a dobývání vrcholu od šílených a
bláhových pokusů až po téměř úspěšný výstup v roce 1939, poté další výpravy
až po rok 1954, kdy bylo vrcholu dosaženo. Druhá část pak zmiňuje výstupy a
tragédie po roce 1954 do současnosti, zejména tragédie roku 1986 a 2008. Všichni,
kteří se na K2 vydali, tak zcela propadli jejímu kouzlu, byli zcela posedlí. K2
jim dost dala, ale i sebrala, nikomu skutečné štěstí ale nepřinesla – aspoň ne
nikomu do roku 1954, včetně italské výpravy.

Trochu mě zaskočilo, že autor zmiňoval jména jako Messner,
Diemberger, ale jméno Rakoncaj se v knize neobjevilo ani jednou – vždyť jí
vylezl jako první a na velmi dlouhou dobu jako jediný člověk dvakrát – minimálně
za zmínku to stojí.

valda
02.08.2017 4 z 5

Název knihy evokuje trochu bulvární téma, že by se mělo jednat o příběhy zahynulých horolezců, při pokusu o druhý nejvyšší vrchol planety. Naštěstí je ale tématem knihy historie "dobývání" této hory. Od prvopočátků, kdy se kolem hory pohybovali Italové a Američané. Různé expedice s primitivním vybavením, a často nepochopením, jak drsné podmínky na osmitisícových horách panují. S představou, že si nejprve vylezou na K2, potom pár okolních sedmitisícovek a nakonec při cestě zpátky ještě stihnou i Everest, apod... Zároveň ale překvapí, jak vysoko se např. ve třicátých letech horolezcům bez kyslíku, vysílaček, a spoustou dalšího profesionálního vybavení podařilo dostat.
Pokud máte rádi horolezectví a historické výpravy do neznámých končin, tak doporučuju. Klidně bych uvítal, kdyby autor napsal něco i o výpravách konaných po úspěšném prvovýstupu, nebo o dalších horách.

Silmarien
06.04.2017 5 z 5

Prakticky jednohubka, nemohla som sa od toho odtrhnúť, kým som to nedočítala.

Dejiny dobývania K2. Od prvých pokusov začiatkom 20. storočia, cez neúspešné výpravy, ktoré snáď úspešnými mohli byť, až po tú s veľkým "V", ktorá mala zožať všetku slávu a namiesto toho sa stala začiatkom dlhých bojov, súdov a celoživotnej zatrpknutosti viacerých ľudí. Nechýbajú ani tragédie modernej doby a zamyslenie sa nad zdolávaním K2.

Autor vychádza z dobových článkov, kníh, z rôznych rozborov aj denníkov samotných horolezcov a ostatných účastníkov expedícií či ich potomkov.

Na nejakú hlbšiu recenziu by som si to asi musela nechať uležať.
Je to naozaj dobré. Neviem nakoľko k tomu prispel štýl autora a nakoľko stačil samotný príbeh, ale Conefrey si dal neskutočnú prácu so zbieraním materiálu a dohromady to všetko (príbeh, mravenčia práca a aj literárne nadanie) dalo výborné dielo.

messner
01.11.2016 5 z 5

Fantastická kniha! Doslova mi bolo do plaču, že som ju už prečítal...Naozaj K2 bola aj je osudová hora!

Blaufik
10.10.2016 4 z 5

Úžasný příběh dobývání druhé nejvyšší hory planety, který mě doopravdy pohltil. Člověk nemusí být zrovna zapáleným horolezcem, aby se ho dotkly osudy lidí, kteří si mysleli, že výstup na tuto horu bude hračka.

Štítky knihy

horolezectví K2 (osmitisícovka) osmitisícovky (hory)

Autorovy další knížky

Mick Conefrey
anglická, 1963
2016  91%Duchové K2
2022  82%Everest 1922

Kniha Duchové K2 je v

Právě čtených1x
Přečtených92x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených10x
Knihotéce75x
Chystám se číst62x
Chci si koupit18x
dalších seznamech2x