Cujo
přehled
Příběh se odehrává v Castle Rocku v létě roku 1980. Jeho zdánlivý pokoj naruší bernardýn nakažený vzteklinou. Z milého a přítulného psa se stává hrozná bestie, která terorizuje Donnu a jejího syna Tada uvězněné v rozbitém autě, a kolem není nikdo, kdo by jim pomohl...
Co říkají o knize uživatelé?
Příběh se zaměřuje na proměnu milého bernardýna v nebezpečnou bestii. Autor mistrně vykresluje psychologii postav a atmosféru městečka Castle Rock. Napětí roste s každou stránkou, přičemž se čtenář ocitá v bezmocné situaci. Kniha se dotýká témat lásky, strachu a rodinných konfliktů, což z ní činí silný hororový zážitek. Více v komentářích.
Komu by se kniha Cujo mohla líbit?
- Fanoušci psychologických hororů
- Čtenáři hledající napínavé příběhy
- Milovníci psů a zvířat
- Ti, kteří ocení realistické zápletky
- Čtenáři Stephen Kinga
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cujo. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 355 komentářůSouvisející novinky - Cujo (3)
Prokleté královny, Život na míru a další knižní novinky (13. týden)
24.03.2024
Šachy pod sopkou, Ztraceny v Paříži a další knižní novinky (25. týden)
19.06.2022
Mistr hororu - Stephen King - slaví 70 let!
21.09.2017
Kniha Cujo v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 34x |
| v Přečtených | 3 626x |
| ve Čtenářské výzvě | 373x |
| v Doporučených | 144x |
| v Mé knihovně | 965x |
| v Chystám se číst | 301x |
| v Chci si koupit | 93x |
| v dalších seznamech | 18x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Stephen King také napsal(a)
| 1994 | Řbitov zviřátek |
| 1993 | Osvícení |
| 2001 | Zelená míle |
| 2010 | Pod kupolí |
| 2016 | To |

73 %
30 %
Léto je v plném proudu, teploty lezou ke třicítce a já se potím víc než hlavní postavy v kingovkách. A protože mi vedro evidentně nestačí, rozhodl jsem se přitopit si menším psychickým nátlakem – a sáhl po Cujovi. Hororu, ve kterém není nic nadpřirozeného. Jen pes, který měl fakt smůlu, jedno rozpálené auto – a hodně špatný den.
V ospalém městečku Castle Rock žije rodina Trentonových – Vik, Donna a jejich malý syn Tad. Vik se potýká s tlakem v práci v reklamní agentuře, Donna zase čelí nespokojenosti v manželství. Nedaleko na farmě žije Joe Camber s manželkou Charity, synem Brettem a obrovským bernardýnem jménem Cujo, kterého všichni znají jako klidného a přátelského psa. Jedno parné léto ale přinese sérii událostí, které naruší zdánlivý klid malého města. Cujo, obvykle mírumilovný pes, se kvůli nešťastné shodě okolností začne chovat podivně – a z běžných letních dní se stane boj o přežití.
Na to, že si Stephen King údajně ani nepamatuje, že napsal Cujo, je to silná kniha. Rozjezd je sice typicky kingovsky pozvolný a hodně prostoru se věnuje vedlejším linkám, jako jsou firemní starosti nebo rodinné vztahy, které mě osobně moc nebavily – ale jakmile se do popředí dostane Cujo, příběh pořádně ožije. Nejvíc mě bavily právě pasáže s ním a jeho postupná proměna, kdy sledujete, jak se z obyčejného psa stává neovladatelná hrozba. Dusivá atmosféra horka, izolace a bezmoci funguje skvěle a dává příběhu realistickou tíhu. Závěr byl opět takový, že jsem jen zíral, co si to King dokázal dovolit.
Pokud hledáte realistický horor – Cujo je skvělá volba. A pokud vám váš bernardýn právě zničil nejdražší boty, po téhle knize mu to možná snáz odpustíte.