Fuksinka Fuksinka komentáře u knih

☰ menu

Až na ten konec dobrý Až na ten konec dobrý Pavel Tomeš

Začátek nám vtipnym způsobem představí všechny 3 hlavní postavy. Mladou novinářku, dědka, který se stará o svoji vnučku. Příběh vyprávějí na střídačku všichni 3. Po začátku ale začne kniha stagnovat a musela jsem se trochu nutit číst dál. Pak se ale začne něco dít a já se už neodtrhla. Příběh je milý, dojemný a podaný s humorem. Za mě dobrý i s tím koncem.
"S ženskejma je kříž. Chvíli nedáváš pozor a máš nasraný v kompostu."

11.12.2022 4 z 5


Anjel v podsvetí Anjel v podsvetí Juraj Červenák

Nějak mě přišlo, že se tentokrát moc nedostalo na interakci mezi naší oblíbenou trojicí a to je škoda. Detektivka je to samozřejmě výborná. Akce je skvělá. Jako bonus další "skutečné" postavy, které by se za mě klidně mohly objevovat i nadále. Docela by se mi i libilo, kdyby příští případ nesahal do vyšších kruhů a byl tak trochu obyčejný.

08.10.2020 4 z 5


Klub divných dětí Klub divných dětí Petra Soukupová

To je tak hrozně milá knížka. Chtěla jsem nějakou knížku, která mi zvedne náladu a téhle se to povedlo dokonale. Chci pokračování!!!

26.01.2020 5 z 5


Kar Kar Miloš Urban

Rozhodně jedna z lepších Urbanových knih. Skvělá atmosféra, originální postavy, tajemno a určitá porce bizáru. To jsou důvody, proč mám jeho knihy ráda. Doporučuji.

18.09.2019 4 z 5


Hradba západu Hradba západu Juraj Červenák

Když jsem dočetla Železný půlměsíc, zařekla jsem se, že si nezjistím, jak bitva o Nové Zámky dopadla. Když jsme loni vyjeli na Slovensko, řekla jsem si, že se tam chci podivat a zjistila, že pevnost už nestojí. Aha, ale to nic neznamená! Mohla padnout přece jindy. Jenže jak bitva dopadla mi prozradil sám mistr JČ u piva, protože predpokládal, že se to prostě ví. Ale i tak jsem si knihu užila. Prvně mi přišlo to, že se odehrává skoro celá v pevnosti, jako mínus, ale teď je jasné, že jsem se mýlila. Atmosféra je totiž dokonalá. Strach, napetí a ponorka. A co naši oblibení hrdinové a nenávidění padouši? Cha! Si to přečtěte, neasi!!! Nitraaaaaa!

15.02.2019 5 z 5


Krajina snů Krajina snů Neil Gaiman

Lehké zklamání. Povídky nejsou špatné, ale já bych raději pokračování "normálního" děje. Kromě prvních dvou nic moc zajímavého.

10.09.2018 3 z 5


Legendy Zlatého mesta Legendy Zlatého mesta Juraj Červenák

Před pár dny jsem se vrátila ze Šťavnice, prozkoumali jsme tamní podzemí i nadzemí a dali jsme si pivo s Mistrem. Domácím jsme darovali ametist, který jsme našli ve staré bani. Na oplátku jsem dostala tuto knihu. Celou cestu do Čech jsem ji četla nahlas v autě. Příběhy nás dočista pohltily. Tento způsob výchovy dětí k úctě k přírodě je mi velice sympatický. Víc takových knih. Nejen nádherné okolí Banské Šťavnice je třeba chranit

27.08.2018 5 z 5


Watchmen: Strážci Watchmen: Strážci Alan Moore

Až bude zase někdo ohrnovat nos nad komiksy a jejich čtenáři, vezměte tuto bichli a omlaťte mu ji o hlavu. Vlastně ne, to byste ji mohli zničit.
Watchmen totiž maximálně využívají svého formátu. Ve filmu nemůžete mít dialog a zároveň voice-over z úplně jiného děje.
O propracovanosti příběhu a postav a Černé lodi toho bylo napsáno tuny. Nebudu plýtvat slovy a superlativy.
Takže snad jen doporučím: nestavte se k filmu jako Alan Moore ( "I'll never watch this fucking thing") a dejte mu šanci. Výbornej příklad skvělé práce s úctou k předloze.

03.01.2018 5 z 5


To To Stephen King

To jsem se pokoušela číst několikrát. Nikdy jsem se ale nedostala přes dlouhý úvod. Tentokrát jsem jsem se ale rozhodla, že zjistím, co na té knize všichni mají. S překvapením jsem zjistila, že ten úvod není vůbec dlouhý a čte se to tak nějak samo. Nebudu knihu rozebírat. O ní už toho bylo napsáno tolik, že to nemá smysl. Bezpochyby se jedná o špičku nejen v rámci žánru. Ovšem fanatickým fanouškem se nestanu. Pro mě stále zůstává nejlepší Kingovka Dolores Claiborn a nejstarašidelnější Pytel kostí.

21.12.2017 5 z 5


Rázová vlna Rázová vlna František Kotleta (p)

Jako co mám napsat? Že je to kurevsky boží? Že je to akční, vtipný, napínavý? To je dost zbytečný, ne? To je snad jasný. Ale co možná nevíte je to, že je to nejlepší díl trilogie, že je to dokonce i dojemný a vlastenecký. Pocta českým vojákům? Super! Hobluj Franto!

17.12.2017 5 z 5


Bubny podzimu Bubny podzimu Diana Gabaldon

Tohle je vážně fajn oddychovka. Bree a Roger tomu dodali šťávu. Zejména trampoty pana Rogera mě fakt pobavily. Možná bych dala i vyšší hodnocení, nebýt toho množství chyb v textu. Bree má na sobě kalhoty a o dvě věty dál už sukni... Některé věty mají tak divný slovosled, že se musím vracet, abych pochopila, o co vůbec jde. Nemluvě o chybném překladu, který jsem zmiňovala už u minulého dílu. Jako dobrodružná červená knihovna je to fajn. Mohlo být i víc sexu, ovšem nějak mě moc nezajímá, co bude dál. Třeba bude pokračovat seriál i na základě dalších dílů knihy. Pak se raději podívám na něj

12.10.2017 3 z 5


Mořeplavec Mořeplavec Diana Gabaldon

Právě jsem dokoukala seriál. Neznala jsem ho a neznala jsem ani knihy. Knihu jsem tedy otevřela od části, kde končí zatím poslední díl seriálu.

Není to špatné. Ale proboha, co je ten překladatel za vemeno? Skotové mluví galsky? Jako vážně? Jako Galie bylo označováno území dnešní Francie, Belgie a části několika okolních států. To snad ví každý, kdo má za sebou základku. Jako tipla bych si, že Skotové mluví spíš gaelsky.
Další, co mě dostalo, je Sassenachová! Pokud má potřebu nějak se popasovat se slovem Sassenach, nebylo by lepší nechat ho v původní podobě? Vždyť v knize jsou i gaelská a slova bez překladu. A nebo vymyslet úplně jiné slovo? Třeba ta "cizinka" v titulcích u seriálu mi vůbec nevadila. Sassenachová, to je jak oslovení kámošky ze základky. Doporučuji příště při překladu používat mozek, nebo aspoň google.

Doplnění: V rámci žánru není kniha vůbec špatná. Dobře se čte a dej je napínavý. Trochu škoda, že to sklouzlo už jenom k té "dobrodružné limonádě". Ovšem ta spousta chyb, která v knize je (např. Němci), mi vážně hodně vadí.

09.10.2017 3 z 5


Domeček pro panenky Domeček pro panenky Clive Barker

O Sandmanovi toho bylo napsáno mraky, takže nemá cenu plýtvat slovy. Počkala jsem si na barevné vydání. Oproti prvnímu dílu je Domeček pro panenky min akční, ale zato víc promyšlený a rozhodně po jeho přečtení doporučuji vrátit se k dílu prvnímu. Postavy, které se v jedničce jen mihly, tu mají vlastní příběh. Co dodat: no snad jen bezva zážitek a sjezd masových vrahů. Teď ještě přežít, než vyjde třetí díl v barvě...

30.09.2017 5 z 5


Pastýřská koruna Pastýřská koruna Terry Pratchett

Můj komentář byl přesunut do diskuse. Najdete ho tedy tam. Přestože jsem velmi výrazně upozorňovala na spoilery v něm obsažené, raději ho přesunuli. Zřejmě se běžní uživatelé Databáze nedokáží sami rozhodnout, zda číst dál. Rozhodnutí správců, čili respektuji, ikdyz nechápu.

28.08.2017 4 z 5


Poločas rozpadu Poločas rozpadu František Kotleta (p)

Jednoduchá oddychovka. Ale i na Kotletu je jednoduchá až moc. Konec je otevřený.

28.08.2017 3 z 5


Boží bojovníci Boží bojovníci Andrzej Sapkowski

Druhý má stejné malé zápory, jako první. Ovšem i jeden velký klad navíc. A sice to, že zobrazuje naplno hnus války. Čtení rozhodně není pro slabší povahy. Ale my ostatní to oceníme. Boží bojovníci bez příkras.

03.05.2017 4 z 5


Spad Spad František Kotleta (p)

Velmi slušná béčková jednohubka. Poslední knihy od Kotlety mě nijak zvlášť nebavily, ale Spad je fajn. Je napínavý, vtipný a je vidět, že se autor aspoň trochu zamýšlel. Postapo svět se povedl. Postavy taky a já proto musím pochválit další brakovou Kotletovku a doufám, že laťka u další knihy zase nespadne.

09.04.2017 4 z 5


Narrenturm Narrenturm Andrzej Sapkowski

Narrenturm je o dost těžší čtení, než Zaklínač, protože postav tam je opravdu hodně a je tam i velmi mnoho politiky a náboženských rozprav. To není ale vůbec žádná vada. Kdo chce něco přímočařejšího, může sáhnout po něčem jiném. Mě Rainmaruv příběh baví i po letech a právě ta "omáčka" okolo mě hodně zajímá. Hodnocení tedy neubírám kvůli tomu, ale kvůli horšímu vykreslení hlavních postav a té obrovské záplavě latiny, která mi při čtení velmi vadí. Neškodilo by mít překlady krátkých vět hned dole na stránce. Jedná se ale stále o velmi chytrou, vtipnou a napínavou četbu.

03.04.2017 4 z 5


Zakuti v oceli Zakuti v oceli Miroslav Žamboch

První půlka se trochu opakovala a mohla být o trochu kratší. Zápletka i rozuzlení fajn. Bavilo mě to. Škoda pomotání ženských jmen a množství překlepů v knize za tolik peněz také nelze tolerovat.

12.03.2017 4 z 5


Smrt v Benátkách Smrt v Benátkách Thomas Mann

Skvěle napsané. Velmi intimní a dojemné. Važně by mě nenapadlo, že mě budou bavit gayfanazie nějakeho "dědy".

20.01.2017 4 z 5