To

Stephen King

Příběh o klaunovi Pennywiseovi, který je ztělesněním věčného zla a který zabíjí děti v mainském městečku Derry. Parta kamarádů kolem Billa Denbrougha, říkající si „Smolaři“, se mu rozhodne čelit nejen proto, že Billův mladší bratr byl jednou z klaunových obětí. Na podzim 1957 se dávají do boje – Smolaři versus Pennywise – s úmyslem zničit ho. Avšak v roce 1985 je TO znovu zpátky – a tentokrát je Billem a spol. už opravdu rozladěné!... celý text

Literatura světová Horory Romány
Vydáno: 1993 , Melantrich
Originální název: It, 1986

Komentáře knihy To

Ivajda
29.11.2025

(SPOILER) Poslechnuto jako audiokniha. A těch bezmála 52 hodin za to prostě stálo! Skvěle namluveno těmi nejlepšími z audioprostředí. I když mi poslech trval pár měsíců, ke konci už jsem se nedokázala odtrhnout. I když bych se bez nějakých pasáží asi obešla a možná jsem je úplně nepochopila, přesto hodnotím plným počtem. Tak rozsáhlé, promyšlené a propracované dílo do nejmenšího detailu se jen tak neposlouchá.

Murlock77
20.11.2025

Každá kniha má svůj příběh, nejen ten na svých stránkách, ale i ten, který má společně s jejím čtenářem. To mě jako kniha zaujalo v knihovně mých rodičů jen chvilku poté, co jsem se naučil číst, řekněme tedy před necelými pětadvaceti lety. Právě v té době jsem si v knize začal listovat, fascinovala mě obálka, fascinoval mě rozsah, fascinovalo mě, jak vlastně vydání od Melantrichu navenek nepůsobí jako tisícistránková bichle. Pak jsem začal mít jiné zájmy a koníčky, čtení se pomalu odsouvalo na druhou kolej, pak třetí, pak čtvrtou... Ale pořád jsem při každé návštěvě u rodičů vídával To v knihovně, pořád jsem věděl, že jednou přijde čas, kdy si ho konečně přečtu. A stalo se tak.

Kdybyste mi předtím řekli, že na té tisícovce stran nenajdu žádnou, která by mě nudila, nevěřil bych vám. A to i přes to, že jsem od Kinga už něco málo přečetl a že moc dobře vím, jak někdy dokáže být až skoro otravně popisný. Jenže v tomhle románu dávalo všechno smysl, King čtenáře vtáhne do dokonale propracoveného světa, ze kterého není cesty zpět.

To není jedním příběhem, To je knihou desítek příběhů, přičemž každý z nich je svým způsobem děsivý. Kdyby každý jeden z příběhů, které se točí kolem postav z Derry, vyšly jako jednotlivé povídky a novely, budeme mít před sebou opravdu všehochuť strachů a fobií. Tohle je celá myšlenka románu, každá postava má svůj strach a každá má svůj příběh. A tak se tu setkáme s děsivým klaunem, germofobií, domácím násilím, násilím na menšinách, rasismem a xenofobií nebo strachem z hmyzu či krys.

A právě proto je To tak geniální. Mohla být kniha kratší? Pochybuji, je to dokonale propracované multiversum a právě ta obrazná velikost tohoto díla je to, co z něj tvoří jeden dokonalý celek naplněný všemi myslitelnými strachy. Aby tohle všechno fungovalo, je takřka nezbytné, abyste postavy v knize znali dokonale, což King umí perfektně. Všechno tohle nakonec tvoří ucelený příběh, který v průběhu knihy postupně graduje, až se dočkáme závěrečného epického finále, které mnohé donutí uronit slzu, nebo jim alespoň naskáče husí kůže.

Nebudu vám říkat, abyste si knihu přečetli, ale jsem tak nějak vnitřně přesvědčen, že jako fanoušek hororu na stříbrném platně musí znát dílo Alfreda Hitchcocka, fanoušek hororu na stránkách knih musí znát To.

EleanorreX
08.11.2025

Vím, že je to jedno z mistrovských děl. Ale nemůžu si pomoct, prvních cca 700 stran bylo pro mě dost nezáživných. Tak dlouho trvalo se dostat do děje a nacítit se do postav. Čteno s přestávkami snad půl roku... 3.5hvězdy za posledních 400 stran, které to trochu zachránily. Ale konec rezonoval ještě pár dní. Strach, hrůza a pocity zmaru se též nedostavily, napětí možná. Asi mi už prdla pojistka u 'Pod kupolí', která mě těžce dostala a nějak teď všechny kingoviny srovnávám s ní...

katrinske
14.10.2025

Ku Kingovi sa vrátiť je ako vrátiť sa domov, kde ste vyrastali, ale kde ste zažili viac temných momentov ako tých svetlých.Túto knihu som čítala asi pred desiatimi rokmi.Od Kinga som už mala prečítané toho dosť, ale práve túto ešte nie.Pamätám si, že som sa pri nej bála — nie samotného klauna, ale zla, ktoré klaun predstavoval.Pred mesiacom som si povedala, že je čas sa k nej vrátiť a znovu si prečítať knihy, ktoré som mala len v pamäti.Tentoraz ju vnímam úplne inak než pred desiatimi rokmi.V príbehu sledujeme skupinu detí, ktorých spojí dokopy TO — a vznikne z toho priateľstvo, ktoré aj po tridsiatich rokoch zostáva rovnako silné ako túžba zabiť TO.Kniha je aj o dospievaní, strate nevinnosti a o zle, ktoré sa skrýva v každom z nás.Za mňa plné hodnotenie.Ak ste TO ešte nečítali, dajte tomu šancu.Nie je to len o strachu — je to o priateľstve, detstve a o tom, čo v nás zostane aj po rokoch.

m_martina
23.09.2025

Dlouho jsem odolávala, než jsem si přečetla tento kultovní horor od pana Kinga. Tomuto žánru se totiž většinou vyhýbám hodně velkým obloukem. Ale když mi TO doporučil už i můj syn, který jinak čte málo, musela jsem se podvolit a knihu si vypůjčit ;-). A nakonec to nebylo vůbec špatné, i když proslulou scénu s dětmi téměř na konci jsem úplně nepobrala. Uznávám ovšem, že čtivé TO je a také dobře napsané. Ubírám tedy jen jednu hvězdu a nevylučuji, že si od pana Kinga ještě někdy něco přečtu.

faba
21.09.2025 audiokniha

Audiokniha.
Knihu jsem četl před třiceti lety, a tak jsem se rozhodl, že si to poslechnu, jestli si to stále pamatuji.
Kdyby King nenapsal nic jiného, tak tato kniha úplně stačí. Je to asi jeho top. Jasně, plno z vás se mnou nebude souhlasit... Neberu vám názor.
Tady se ale mohl vyřádit ve svých úzkostech, strachu, popisu města, chování lidí, jak opět děti zachraňují „svět“... Mě se ale nejvíc líbily popisy chování lidí v období kdy To řádilo a oni toho v jeho zájmu využívali. Masakry v různých hospodách, na tancovačkách, lynče a pod. A také chování a popis Patricka Hockstettera a jeho lednička, a jeho bratr.
Tyto části pro mě byly víc horrorové než všichni vlkodlaci, bezdomovci, obří ptáci a dezert dohromady.
A potom, dle mého smutný konec, kdy už se zapomíná. Toto bylo jako ze života, kdy všichni zapomínáme, a na některé věci ne a ne si vzpomenout...
Ani písmeno v knize není navíc.

Citát:
...a jestli tohle byl nějaký příběh, tak už ho zbývá jen pár stránek; pak se ta kniha zasune do regálu a zapomene se na ni...

Já nezapomenu. Kdykoli začnu zapomínat, sáhnu do knihovny a knihu vyndám...

sakro
16.09.2025

Tuhle knihu zná každý, ať už Kinga bezmezně miluje, nebo se jen trošku otřel o jeho tvorbu. Takže pokusit se na ni napsat recenzi je něco mezi ignorantstvím a sebevraždou. Je to prostě skvělá kniha, i když musím souhlasit s tím, že kdyby prošla jakýmsi zhutněním třeba na polovinu, tak by se v podstatě nic nestalo. Je logické, že po knize sáhli i filmaři, a to hned dvakrát. Musím přiznat, že se mi celkem líbily obě verze, jak ta televizní z roku 1990 (i když ta přece jen trochu víc), tak ta filmová z roku 2017 (přestože se od knihy hodně liší). Kniha pro mě ale pořád zůstává TOPem. Na papírových (ale i elektronických) stránkách zůstává to pravé zlo zahalené tajemstvím a každý čtenář má možnost představit si jej podle sebe. Filmaři byli pochopitelně nuceni jej divákovi odhalit na plátně a mi to trochu vadilo. Za mě tedy skvělá kniha, která se čte výborně, jen se blbě drží v ruce.

ondrejgaborcak
31.07.2025

Pan King mě nikdy nepřestane překvapovat. Samozřejmě že rozsah je přehnaný a dal by se o polovinu zkrátit, aniž by nějak utrpěl děj, celkově mi to ale ani tolik nevadilo. Myslím, že hlavním klíčem úspěchu jsou zde postavy, které jsou velmi dobře i uvěřitelně vykresleny (možná až na Henryho, opravdu by se někdo plazil za malými dětmi až do stoky jen aby je zmlátil?). Jediné věci, které v mém pohledu děj zpomalovaly, byly mezihry, ty mě opravdu nebavily.

Klajnik
27.07.2025

Stephen King naskrz skvých knih a obzvlášť hororrů rozvíjí, zda zlo tkví v lidech anebo na ně působí z vnějšku. Většinou to bývá kombinace obou a vnější zlo v žánru hororového fantasy ztělesňuje vězšinou nějaká stvůra nebo entita. Zde je to podobu měnící bytost živící se strachem, která se usadila v maloměstě Derry ve státě Maine, a která mimo to, že stojí za množstvím pohřešovaných dětí, tak se rovněž propisuje do obecné apatičnosti a zlovolnosti města i jeho obyvatel.

TO je rovněž jedinej King, kterej se mi opravdu líbil a současně jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četl. Ačkoliv to má přes tisíc stran, tak jsem nenacházel nudné části. Bavilo mě to konceptuálně, "obrazově", bavily mě postavy i jejich konflikty. Je to velmi čtivé a současně i napínavé, jelikož je to taaaak dobře narativně vystavěné.
Příběh se totiž odehrává ve dvou časových linií, které je každá sou vyprávěny lineárně, ale na střídačku, takže když vrcholí dětská linie tak současně vrcholí i linie dospělácká. Ve dvou linií se zároveň uzavírá kompletní příběh a je to výborně napsané.
Muschiettiho filmová adaptace toto rozbíjí, neboť v prvním filmu odvyprávěl děětskou linku a ve druhém tu dospělou. Současně v ní chybí mnoho momentů, které mě v knize dojaly, rozesmály či překvapily. Specificky jeho adaptace dospělácké linky je naprosto nuzná. Postavy, které mě zajímaly v knize, mě ve filmové adaptaci vůbec nezaujaly.

magdalenarJda
27.07.2025

Aj keď horory a fantasy veľmi nečítam, toto sa mi celkom páčilo, až na posledných asi 100 strán, ktoré mi pokazili celkový dojem

Syara
27.07.2025

Aura kolem této knihy je silnější než příběh v ní. Chvílemi je to trochu až nuda. King má stoprocentně výrazně lepší díla, ale i tak To stojí za přečtení, Jen je třeba krotit očekávání.

Agatha84
25.07.2025

Nejspíše v množství dalších komentářů nemůžu napsat nic světoborně nového....
TO zatím řadím mezi mé TOpovky. Snad vlivem léta, během něhož mívám vlivem postupujícího stáří vždycky více nostalgickou náladu, se mi podařilo naladit se spíše než hororově a bojácně tak nějak rozjímavě, dojímavě a smutně. Jakože jo, bylo to děsivé (za nejhnusnějšího volím klauna, zbytek kolem mě jenom tak procházel), nicméně úplně nejvíc pro mě bylo to ostatní - přátelství, sounáležitost, nevinnost, naivita (zcela právoplatně korespondující s dětstvím), svoboda.
Takže se mi na konci kromě pohledu na zcela rozpadlou vazbu vlivem nočního čtení a hledání vhodné úlevové pozice chtělo brečet i nad tím, že už je konec - příběhu, přátelství, dětství. Asi fakt stárnu.

PS: půlka hvězdičky musela dolů za divnosti v závěru - něco jsem fakt nepochopila a něco jsem ani pochopit nechtěla.

Mrtvolka
19.06.2025

Wow, to mě napadne jako první. Ježíši Kriste, to jako druhé. Úžasná kniha, úžasný příběh, bála jsem se, smála jsem se, brečela jsem, ale ke konci to bylo hrozně zdlouhavé. Konec mě zklamal a proto 4*.

Veverkacz
18.05.2025

Řekla bych, že v knize To je míň hororu, než je očekávatelné, a z celé knížky tak mi přišel nejvíc děsivej ten začátek. Namísto toho se kniha hodně soustřeďuje na hlavní partu dětí, což mi vůbec nevadilo. Postavy jsou hezky napsané a ačkoli je to tak dlouhý, tak si nevybavuju žádnou vyloženě nudnou pasáž. Taky mi přišlo, že kniha je dosti všestraná a dotýká se spousty témat a člověk si může udělat představu o americe v 50 letech. TO bych tedy doporučila, ne ale jako horor, spíš jako zajmavej příběh o partě kamarádů, kterej nepřečtete hned druhej den(nutno podotknout, že je to můj první horor příběh v knižní podobě, ale nevím, to strašidelné mi prostě utkvělo v hlavě až jako druhořadá záležitost.)

Brainlaw
16.03.2025

Tak tuto knihu jsem četl snad přes měsíc. Některé části mě bavili, jiné ba naopak ne, ale to bývá snad u každého příběhu, co se nám dostane pod ruku. Taky bych odstranil některé zbytečné zdlouhavé popisy postav města Derry, kterých tam bylo požehnaně a pro děj nebyli vůbec důležití, ale na jednu stranu by to nebyl pan King. Škoda, že nevymyslel jinačí původ Toho. Přišlo mi to takové klišé. I s tou Želvou.

Merlin_CZ
10.03.2025

přečteno kdysi v mládí a ted jsem se k tomu zase vrátil.
za mě asi nejlepší kniha od Kinga :)

fi.re
09.03.2025

Já vám nevím...
Knížku jsem četla asi čtvrt roku,vždycky jsem se k ní po částech vracela,protože takového cvalíka si nikde sebou neberu. A jsem ráda,že je to za mnou.
Ty zdlouhavé popisy všeho a všech mě tady unavovaly. Zmínky o dětech v rámci dospívání mi přišly krapet úchylný...
Viděla jsem párkrát film a to stačilo.
Tohle je úplně jiná káva než to,co už mám od SK za sebou.

DominaCZ
07.03.2025

Krásně shrnuto od tetes.
Stejně jako vždy vzal všechno od jiných autorů a děl odjinud, zapojil to do svýho děje a o ostatních nesmyslech-grupáč děcek -nemluvím žejo.
Demence na děti prostě.
Chce na něco údajně upozornit, proto tomu dá korunu nepravděpodobnosti.
Prostě on není žádnej král knih a hororů, ale sprostej vykradač na fetu a podle toho ta díla vypadají čili shrnuto: děs, total dno.

camilaba
14.02.2025

Po zhliadnutí filmu som musela siahnuť aj po knihe. A vôbec toho neľutujem. Stephen King je hotový majster napätia.

@kniho.zrout
19.01.2025

Je začátek roku a mně se dostává do ruky TO 1.446 kilové monstrum o 1092 stranách. Stephen King vás dostane do města Derry a jeho obyvatelům. K partičce kamarádů, kteří právě začínají prázdniny. Mělo to být vybarvené bezstarostné léto Klubu smolařů, kde si každý nese to své. Šikana, úmrtí v rodině, tyranie, přehnaná péče, rasismus a přeci jen se najde něco pozitivního. Něco co drží tuhle partu pohromadě. Přátelství, ale to by vám ten příběh nesměl psát pan King. A kdo zná Kinga ví, že jeho popisy v knize jsou opravdu důkladné, dostanete se ke každému obyvateli města,kde a jak bydlí, přes jeho oči, postavu, to co má na sobě, až po jeho minulost. Střídání časových linií je na výtečnou. Což teprve když King pomalu upouští tu hrůzu a že ji umí pouštet parádně. Budete se tu vznášet se svými kamarády, všichni se tu vznáší.
Mysterióznost příběhu a to jak se čtenáři dokáže dostat pod kůži a do hlavy je báječná. Čerpá z vašeho strachu, z toho čeho se nejvíc bojíte. Pokud v této knize narazíte na tajemství, vězte že existují ještě horší.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi