FirstDaw8ID FirstDaw8ID komentáře u knih

☰ menu

Asterix věštec Asterix věštec René Goscinny

De facto povedený díl. Zvlášť když pak sám věštec už vůbec netuší, zda má nějaké schopnosti nebo ne. :)

28.04.2024 4 z 5


Světová výstava Světová výstava E. L. Doctorow

(SPOILER) Jedna z mála knížek, kde jsem se ve výběru hodně sekl a šlo to mimo mě...přitom třicátá léta vnímaná dětskýma očima včetně velkých historických událostí - to znělo moc zajímavě. Ve finále jsem ale jen vyhlížel konec. Edgarovo ocenění a nadšení z výstavy na konci je určitě zapamatovatelným bodem, ale jinak jsem zřejmě nebyl cílovou čtenářskou skupinou.

31.03.2024 2 z 5


Zaklínač: Zrnko pravdy / Menší zlo (modrá obálka) Zaklínač: Zrnko pravdy / Menší zlo (modrá obálka) Andrzej Sapkowski

Zrnko pravdy je skvělá povídka a je i skvěle převedená do komiksové podoby. Geraltova podoba má blíž ke kresbám z knížek a celkově má kresba a barva skvělou atmosféru. Mimochodem kresba s uhranutím je téměř stejná jako v předchozí Baladě o dvou vlcích. Naopak kresba v povídce Menší zlo mi sedla o něco méně, ale na kvalitě příběhu to nic nemění. Povedená publikace s převedením do komiksové podoby.

03.03.2024 5 z 5


Svět, který stvořil Jones Svět, který stvořil Jones Philip K. Dick

(SPOILER) Představte si, že se narodíte jako geneticky upravený mutant, který je přizpůsoben pro jiný než pozemský život a vaším cílem je osídlit Venuši, jenže vám tento účel vaší existence nikdo nesdělí. Představte si, že znáte každý den dopředu vlastní budoucnost a vašeho bezprostředního okolí. Že budete prožívat okmažiky svého života dvakrát a to včetně vlastní smrti, kdy v předstihu okusíte chlad postupného rozkladu. A teď si představte...že si nemusíte nic z toho představovat, protože tohle vše (a víc) si za vás v tomto díle představil Philip K. Dick. Spousta zajímavých myšlenek, děj co běží dobře kupředu (místy i dozadu) a až na pár ušlápnutí v tempu je to podařené dílo, bavilo mě to víc než o rok mladší Oko na nebi. Za sebe dávám 4,5/5.

03.03.2024 5 z 5


Červený drak Červený drak Thomas Harris

(SPOILER) Příběh, který žije lehce ve stínu slavnějšího díla v sérii, Mlčení jehňátek, nebo je to alespoň můj pocit. Musím ale konstatovat, že na to, že jsem viděl (novější) filmovou adaptaci a stejně tak i tu seriálovou, pořád byl příběh neskutečně napínavý, čtenář se jen nese na střípcích, co vyšetřování odhaluje a přesto, že během postupu příběhu víte, kdo je vrahem a jak si oběti vybírá, neubírá to na napětí, jak se kolem něho smyčka utahuje a to hlavně díky Grahamovi. Oceňuji, že je tu Dolarhyde vykreslen do hloubky, včetně jeho minulosti a jeho proměna je vskutku děsivá.

10.02.2024


Cyberpunk 2077: Máš moje slovo Cyberpunk 2077: Máš moje slovo Bartosz Sztybor

Krvavá nálož, kde je společným tématem důvěra. Pocitově to bylo, jako by se příběh Criminal přesunul do kyberpunkové budoucnosti. A to je rozhodně pochvala! Nabušení gauneři, nevyřízené účty, město, co si vás zavolá zpátky...je to stará dobrá písnička, která vždy dobře vtáhne do děje a funguje skvěle. I když místy přehnaně. Servítky si nebere ani kresba, která je řádně barevně dotažená a krvavá, jak se na zasazení patří. Za mě 4,5/5.

30.01.2024 4 z 5


Balada o dvou vlcích Balada o dvou vlcích Bartosz Sztybor

Za mě dostatečně napínavé, příběh je už je takový klasický, Geralt plní zakázky, něco se podělá a snaží se to spravedlivě vyřešit, aby se neunáhlil. Do toho svérázný Marigold, který místy fušuje do řemesla mistru Trubadixovi...v této sérii kvalita kresby různě kolísá, tady je naštěstí velmi zdařilá, příběh dostatečně "šedý", naskytne se tu pár překvapení, za mě jenom spokojenost.

30.01.2024 5 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Nic není takové, jak se zdá. A tak ani kniha s hodnocením přes 85 % nemusí být tak výborná, jak se tváří. Vůbec nerozporuji téma, které je silné a zpracované citlivě, metaforicky a žádné explicitní popisy nehrozí. Bohužel pocitově čtěte sto stránek pořád to samé. Myslím, že by příběhu prospělo značné zkrácení, nehledě na to, že i celé zakončení je rozporuplné z hlediska vývoje hlavní postavy. Příběh je neveselý, bohužel jsem kolikrát našel paralely se svým životem, což mě vlastně během čtení utvrdilo, že budu s knížkou na jedné vlně. Bohužel se tak nestalo, příliš mě od vnoření do příběhů rušily nelogické kroky postav a určitých událostí, jakoby se autorka zaměřila pouze na emoční zásah a zbytek vařila z vody. Za mě zklamání, zvlášť po Haně, už se budu zdráhat od autorky číst něco dalšího.

15.01.2024 2 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Vyprávění které vtáhne a i přes silné téma se dá kniha přečíst na posezení. Líbilo se mi vyprávění z několika úhlů, čímž člověk získá nový pohled na předchozí události a reflektuje to myšlenku, že pokud se nezajíme o historii vlastní rodiny, nemůžeme pochopit věci do hloubky. I přes to, že je první a třetí část knihy výtečná (a obě mi dokázaly nahrnout slzy do očí), druhá sice dává do souvislosti další skutečnosti a nabízí jinou část historie, ale po nějaké chvíli jsem si uvědomil, že mě nevtáhla jako část předchozí, zpětně bych řekl, že byla moc rozvláčná a ztrácela tempo. Nebýt toho, dal bych plný počet hvězd i přesto, že je to knížka nenáročná na přemýšlení. Určitě chci ale vidět divadelní adaptaci!

27.12.2023 4 z 5


Láska v temné ulici Láska v temné ulici Irwin Shaw

Do téhle knížky jsem šel hodně naslepo, od autora jsem předtím nic nečetl, zlákala mě výprodejová cena a zdejší vysoké hodnocení. Než ale zhodnotím dílo musím vyzdvihnout vydání od Prostoru, knížka není s pevným přebalem, ale přesto působí moc hezky, napomáhá tomu grafické zpracování a kvalitní papír s vyšší gramáží, než jsem u takových vydání zvyklý. Jednotlivé povídky jsem ohodnotil v částech díla, takže zde shrnu jen své dojmy. Moc se mi líbí použitý jazyk a barvité vyprávění, které neskutečně vtáhne do děje a člověku je líto, když se s postavami musí rozloučit a přejít na jinou povídku. A to i přesto, že některé povídky jsou "o ničem", myšleno nemají gradující děj s velkým finále, ale příjemně plynou, nahlížejí účinkujícím do duše a sledují jejich strasti, obavy a vzpomínky. Kvalita povídek je kolísavá, ale škála je následující: od dobrých po naprosto výborné. Sbírka mě asi donutí zapátrat po dalších dílech autora, protože tuhle četbu jsem si opravdu užil.

27.12.2023 4 z 5


Asterix a sídliště bohů Asterix a sídliště bohů René Goscinny

Celkem vtipný díl, rychlo obnova lesa a vzteklý Obelix stojí za to.

25.11.2023 4 z 5


Sekáč Sekáč Terry Pratchett

(SPOILER) Příjemný humor, u kterého si sice nepotrháte bránici při hlasitém chechtání, ale rozhodně to není nuda! Dějové linky rozhodně lepší a zajímavější než od Morta alias "předchozí knihy v sérii." Smrť se sice znovu vydává na jakýsi odpočinek a zkoumání lidských zákonitostí, mezitím se tvoří dějová linka toho, co nastává, když nekoná svou práci a do toho nám tu pobíhají zárodky nových měst. A potrhlí mágové tomu dávají korunu. Přišlo mi zajímavé, že příběh má určité podobné prvky příběhu s knihou Pohyblivé obrázky ve smyslu, že obyvatele ohrožuje nenápadná hrozba (zde nejprve zábavná těžítka), která postupně nabývá do ohrožujících rozměrů.

01.11.2023 4 z 5


Nesvár Nesvár René Goscinny

Lidské bytosti jsou blázni! Aby taky ne, nechat mezi sebe zaset zelený plevel nesváru...velice hravý a vtipný díl, psychologická válka se velmi podařila (i když každý si pod ní představuje poněkud něco jiného), korunu tomu nasazují náčelníkovi "štítonosiči" a podrobná mapka bitvy, která je s každým očíslovaným bodem vtipnější. Tento díl jsem si opravdu užil

28.10.2023 5 z 5


Mrtvá zóna Mrtvá zóna Stephen King

(SPOILER) Tak tohle mě úplně pohltilo, od Kinga jsem do této doby nic nečetl, ale po četných narážkách na knihu v komentářích u epizody Demon 79 seriálu Black Mirror jsem si ji hodně chtěl přečíst. Zřejmě šťastný výběr, postavy jsou opravdu výborně napsané, jejich chování logické a i když se mi zdálo, že kapitola na pouti je možná až moc obsáhlá, opak byl pravdou, byl to jen stavební kámen pro to všechno. Dobré vystihnutí myšlenkových v těžkých situacích (až si to přiznáváme, nebo ne), kruci dojemné scény už na začátku, i když víme, že John musí přeci přežít nemluvě o dalších dojácích v průběhu. Potěšilo příjemné opakování postav a událostí (nenásilně, ne jako u jiných autorů) a předjímání, které mi často vadí, tu bylo také zpracováno dobře a navíc dávalo smysl v rámci příběhu. Ke konci jsem se bál téměř otáček stránky dál v obavě, jak to dopadne! Rozloučení na konci se také povedlo, ale stále jsem si říkal, jaké by bylo asi vyznění, kdyby byl John dřív zastaven a jeho děsivé vize by se vyplnily. Ale to vůbec není stížnost, jen přemítání. Teď už jen najít podobně skvělou knihu.

17.10.2023


Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Přišlo mi, že ze začátku byly knižní formulace trochu krkolomné, ale pak si to krásně sedlo, prožíval jsem útrapy spolu s postavami, některé scény byly vážně dojemné. Zajímavé je, že kniha není dějem vázaná na konkrétní období (jen zhruba od širšího využití automobilů veřejností), člověk si může představovat současnost i časy dále v minulosti a stále to funguje, autor to napsal velice chytře. Spoustu "tropů" pak člověk zná už dávno z sci-fi a postapo filmů, tohle je ale takový dávný předchůdce, který to dělá velmi povedeně.

17.10.2023 4 z 5


Mort Mort Terry Pratchett

(SPOILER) Smrť vezme do učení mládence, je to ale záminka proto, aby mohl chodit mezi lidi a poznávat na vlastní "kůži" jejich neřesti, které ze své pozice nechápe a chlapec, teda pardon - Mort, je na převádění duší ponechán sám a svůj úkol samozřejmě úplně královsky zvoře. Tenhle příběh musí být přeci zaručeně legrace! Bohužel dějově to je dost prázdné a roztáhlé, humoru je tu pomálu, zachraňuje to Dobrořez, který tomu dodává šťávu. O co méně se v knize vyskytuje, o to víc jsou jeho hlášky údernější. Kdyby byla knížka o rozsahu jako je třeba Faust/Erik, brbal bych míň, ale roztáhnout nepříliš záživný děj na dvojnásobek zmíněného...a v případě audioknihy k tomu nenadšenému zážitku přidává hudební podkres, který je často rušivý a příliš hlasitý, kolikrát nevhodně použitý a některé nepříjemné tóny bych ani hudbou nechtěl nazývat...

14.09.2023 2 z 5


Erik / Pohyblivé obrázky Erik / Pohyblivé obrázky Terry Pratchett

(SPOILER) ERIK:
Jako čtenář neznalý Pratchetta jsem očekával knihu nabitou neskutečným, neustálým a hlavně chytrým humorem. Ve finále jsem se u nějakých úseků pousmál, nebylo to tak třeskuté, jak jsem očekával od spisovatele s tak legendárním statusem. Trochu nechápu tu podstatu toho vymyslet si fantasy svět, ve kterém se zrcadlí naše historie, jen je to jinak pojmenované. Čekal jsem mnohem kreativnější svět. Ve finále bych byl nejraději, kdyby se celá knížka točila kolem té pekelné říše, tam jsem se bavil nejvíc a mělo to největší potenciál.

POHYBLIVÉ OBRÁZKY:
Parádní kniha, u které jsem se smál nahlas. Parodická tvorba snímků, kde místo důmyslného technického zařízení maluje výjevy před sebou parta skřítků v krabičce za neustálého popohánění malým bičem (a navíc se jim musí pravidelně kydat)? To je vážně krásně a vtipně vymyšleno a je to jen jeden z mála střípků, který mě chytil a nepustil. Dělat si legraci ze vzniku celého filmového průmyslu, slavných snímků, mýtusu Cthulhu atd...do toho postavy jako knihovník nebo Gaspoda, které nepřestanou bavit ani na chvíli, všechno si to vážně krásně sedlo a já si to užil. Navíc se dozvíte, jak upravit váš plnovous tak, aby to vypadalo, že nosíte falešný. To se přeci může báječně hodit!

29.08.2023 4 z 5


Pohyblivé obrázky Pohyblivé obrázky Terry Pratchett

(SPOILER) Parádní kniha, u které jsem se smál nahlas. Parodická tvorba snímků, kde místo důmyslného technického zařízení maluje výjevy před sebou parta skřítků v krabičce za neustálého popohánění malým bičem (a navíc se jim musí pravidelně kydat)? To je vážně krásně a vtipně vymyšleno a je to jen jeden z mála střípků, který mě chytil a nepustil. Dělat si legraci ze vzniku celého filmového průmyslu, slavných snímků, mýtusu Cthulhu atd...do toho postavy jako knihovník nebo Gaspoda, které nepřestanou bavit ani na chvíli, všechno si to vážně krásně sedlo a já si to užil. Navíc se dozvíte, jak upravit váš plnovous tak, aby to vypadalo, že nosíte falešný. To se přeci může báječně hodit!

29.08.2023 5 z 5


Faust/Erik Faust/Erik Terry Pratchett

(SPOILER) Jako čtenář neznalý Pratchetta jsem očekával knihu nabitou neskutečným, neustálým a hlavně chytrým humorem. Ve finále jsem se u nějakých úseků pousmál, nebylo to tak třeskuté, jak jsem očekával od spisovatele s tak legendárním statusem. Trochu nechápu tu podstatu toho vymyslet si fantasy svět, ve kterém se zrcadlí naše historie, jen je to jinak pojmenované. Čekal jsem mnohem kreativnější svět. Ve finále bych byl nejraději, kdyby se celá knížka točila kolem té pekelné říše, tam jsem se bavil nejvíc a mělo to největší potenciál. Ale na Zeměplochu jsem nezanevřel, zkusím jinou "tematickou sérii."

22.08.2023 3 z 5


Čína, má láska Čína, má láska Vladislav Kučík

(SPOILER) Fiktivní pojednání o (nejednom) nefiktivním válečném konfliktu. Retrospektivní, napínavé vyprávění má své kouzlo, přesto mě však neoslovilo neustálé předjímání událostí, zvlášť na konci kapitol. Chápu, že to má působit jako jakýsi cliffhanger, ale mně to kazilo čtenářský zážitek. Když už je řeč o kapitolách, jsou nesmyslně kraťoučké a kdyby se z knížky odstranily všechny ty prázdné stránky, které kvůli tomu vznikají, publikace by byla hned tenčí. Nečekal jsem, že se z toho víceméně stane milostný příběh v kulisách války a od tohoto bodu zápletky mě celé vyprávění začalo méně a méně bavit, můj zájem o postavy a napojení na jejich osudy se zmenšovalo, přesto však mohu říct, že v jedné části jsem měl se slzami na krajíčku. Musím vypíchnout ještě příjemný doslov, který na vznik knihy a události v ní popsané, vrhá nové světlo. Autor má určitě můj obdiv za to, za jak krátkou dobu dokázal přijít s tímto příběhem včetně potřebné rešerše. Celkově vzato je to pěkně čtivý příběh podložený skutečnými postavami a historickými událostmi, první polovina knihy člověka strhne, protože se jen těžko odhaduje, co se stane na dalších stránkách (kromě daných historických událostí a faktu, že v příběhu se hrdina prostě musí dostat do Číny a léčit), druhá polovina trochu upadá i přes nelehké osudy všech a trochu mě mrzí ten lehký patos, který se tváří jako promyšlený příběhový oblouk, ale je příliš předvídatelný. Ano, Petr a jeho cesta letadlem...

18.08.2023 3 z 5