Geraldova hra

Geraldova hra https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29689/geraldova-hra.png 4 1464 226

Manželský pár Gerald a Jessie si vyjel za sexuálními hrátkami na osamělou chatu u liduprázdného jezera Kashwakamak Lake ve státě Maine. Jessie je při jednom milování právě uvězněná v poutech, ale nějak se jí to nelíbí - tím spíš ne po tom, co její manžel umírá na srdeční záchvat a daleko široko není, kdo by jí pomohl. Je donucená zápasit se svými vlastními vnitřními démony a potlačit vzpomínky, aby dokázala uniknout ze své nezáviděníhodné situace. Démoni ji však nepřestanou pronásledovat ani tehdy, když je volná...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory

Vydáno: , Melantrich
Originální název:

Gerald's Game , 1992


více info...

gemi
gemi
05.03.2024 1 z 5

King je mistr v disciplíně, kterou bych nazval "z prdu kuličku". Z látky, která by vydala na útlou povídku, dokázal vytřískat román. Ovšem za cenu četných dějových výletů do míst, která pro hlavní dej často nejsou relevantní, ale hlavně mě absolutně nezajímají. Úplně stejný problém jako v románu Thinner. To byla taky povídka, nastavená nepoživatelnou vatou do stopáže románu.

K dobru musím přičíst, že zatímco ve většině Kingových románů je postav jak na Orloji a člověk, který se v tom nechce ztratit, aby si během čtení kreslil vztahovou pavučinu, tak tady je problém vyřešen. Postava je ve většině stopáže jedna. V tomto směru se tedy čtenář neztratí. Ztratí se ale v těch hromadách vaty, kterou King vycpává v zásadě strohou hlavní dějovou linku.

Dalším úskalím jsou nelogičnosti. Je jich tady fakt spousta a nemá smysl je vyjmenovávat. Každý, kdo má aspoň základní logické uvažování, prostě bude během těch (často úplně zbytečných) peripetií, kterými hlavní postava prochází, kroutit hlavou jak na tenise.

Nečetlo se mi to dobře. Místy jsem nevydržel a některé vatové pasáže přeskočil, aniž bych přišel o cokoliv z hlavní dějové linky. Poslední pětina knížky je jakýmsi doslovem, je vysloveně nudná a úplně zbytečná. Škoda, jako dvacetistránková povídka by to bylo strhující.

Timkim
Timkim
05.03.2024 4 z 5

Bravurní. Stephen je extremista. Buď vám naservíruje celé město s půl milionem postav a jmen, nebo udělá příběh o rozměrech 9x9 metrů s jedinou postavou. Dokonalé "one woman show". Dál už se snad jít ani nedá. Líbila se mi Holčička, líbilo se mi Misery a toto není o nic horší. Člověk se do toho dokáže vcítit a prožívat to. Velice povedené. 85%


jefff
jefff
10.02.2024 4 z 5

Podobně nepříjemný psycho-thriller jako byla Misery. V první půlce jsem si říkal, proč mám tohle sakra číst. Ale s postupujícími stránkami to smysl dávat začalo. Pravdou je, že občas jsem se nachytal, že některé odstavce přeskakuju. Témata se opakovala a některé stavy snění nebyly až tak záživné. Některé zase byly drásavé (viď ťatíčku....). Každopádně konec mě překvapil a i když mi zprvu neseděl do konceptu, vlastně to byl povedený konec. Geraldova hra není nejlepší King ani jeden z nejlepších, ale své kvality kniha má. Komu se líbila Misery, ocení i boj Geraldovi manželky.

Nik..
Nik..
16.01.2024 odpad!

Jednou se mi dostala do ruk tahle kniha. A řeknu Vám teda, já vydržím hodně zatnuté zuby, dokud mě třeba knížka nezačne bavit, ale musím se přiznat, že tuhle jsem zkrátka nezvládla. Skončila jsem tak v půlce, protože mi pořád nějak nebylo jasné, o co přesně v tom jde, co mě má na tom přesně zaujmout a o co hůř, neviděla jsem jediný důvod, proč pokračovat. Uznávám ale teda, že je to už nějaký rok, co jsem tuhle knížku četla, kdo ví, jestli bych měla stejný názor, kdybych si ji přečetla teď...

Zápletka:
Ve zkratce, celá knížka, nebo alespoň ta první polovina.. se odehrává pouze v pokoji, v ložnici, manželský pár dostane chuť si to trošku okořenit..
ALE, děj je za mě strašně zdlouhavý, nezáživný příběh.
Děj se nikam neposouval, hlavní hrdinka si mé sympatie taky nezískala. Jo, a jde o psychologický horor, to je také dobré podotknout.
Ono už jen ten začátek, manželka má na rukou pouta, a do toho, její manžel umírá na srdeční záchvat, jo, a ještě někde v tahu, na chatě, která je na samotce.. No..."okořenění" sexuálního života podle představ.

..Rozhodně neříkám, ať ji nečtete, to vůbec! Sto lidí, sto chutí.!

Závěr:
Moje ne, ale Ti, kteří ji máte v hledáčku, Vám přeji, ať Vás baví, a sobě přeji, abyste se tu s námi pak podělili o jiný pohled

lazarus
lazarus
08.01.2024 5 z 5

Drsné, krvavé, po čertech zábavné. Opět jedna jednohubka co klame tělem. Stejný případ jako třeba Srovnáno se zemí. Podobně nedoceněná knížka pana majstra, kde netřeba bubáků a iracionálna a stejně se vám zažere pod kůži a při čtení mrazí až to praští. King je prostě mistr světa v pitvání lidské psyché a hledání jejích hranic

simca9342
simca9342
22.12.2023 2 z 5

Další téma do letošní výzvy splněno. Téma č. 3- Přečtená kniha od S. Kinga nebo J. Austen. Samotný děj se mi ze začátku vůbec nelíbil a délka příběhu také ne. Sice to asi k životu patří ale není to něco, co by člověk vyhledával nebo si tím ukrácel dlouhé chvíle.

K příběhu: Gerald se svou ženou Jessie jsou šťastný manželský pár užívající si volných dnů na chatě. Hra s bolestivým a sexuálním podtextem, kterou Gerald zkoušel se mu jednou v tu nejméně vhodnou chvíli stane osudnou. Jessiin dobře mířený kopanec na určitě místo ze vzteku rychle ukončí hrátky a také Geraldův život.
Pro Jessie to znamená nejen vytoužený konec, ale svobodu. V této chvíli jen od manžela, protože má ruce uvězněně v poutech nad postelí a mezi nahá bez kousku oblečení jen s tenkým spodním prádlem.
Přemýšlí, jak se dostat ven, ale ví, že se ani z pout nedostane bez cizí pomoci. Stmívá se a Jess pronásledují vzpominky na krutou minulost a je stále v pokoji sama s mrtvým tělem svého muže...

Maanna
Maanna
26.11.2023 4 z 5

Námět je vynikající, v zásadě velmi realistický, a přesto čistě hororový - jenže to není ten typ hororu, u kterého člověk vlastně ví, že se mu nikdy nestane - o to víc mě pak atmosféra dokáže zasáhnout... Jen tempo knihy bylo někdy nevyvážené. Některé části by si asi zasloužily trochu seškrtat. U takového tématu není nuda to, co by měl čtenář cítit... A bez Jouberta bych se rovněž obešla, v tomhle ohledu mohlo v příběhu zůstat trochu nejasnosti. Připočtu-li psa a Jessiinu minulost, už těch dalších rekvizit bylo trochu moc.

Leona333
Leona333
31.10.2023 5 z 5

Tak jsem si po Pohádce..., potřebovala spravit chuť na opravdu temný, psychologicky zvrácený horor. Proto jsem šáhla po mé oblíbené srdcovce od Kinga - Geraldovu hru, kterou čtu asi počtvrté.
A je mi jasné, že po některých komentářích zde, omílat dokola tuhle knihu, může působit dosti "nenormálně..." Nakonec, koho by stále bavilo číst, o nějaké "vypatlané ženské," která se vydá do úplné díry, někam na samotu s chlapem, který jí je po emoční stránce stejně tak lhostejný, jak loňský sníh...?!
No, tak Jessie tohle přesně udělala. A díky tomu se na stránkách tohoto příběhu rozvíjí, skvělé psychologické drama - zápas s vlastní myslí - vůlí, ale i s mnohým dalším...
Jelikož se neúprosně blíží Dušičky, tedy čas světel a "stínů...", tak je tohle knižní dílo, v tomto období..., pro otrlejší povahy..., jak dělané.
Co dodat víc. Snad jen to, že doporučuji k přečtení.

Aghatte
Aghatte
30.10.2023

Četla jsem kdysi dávno, a moc se snažila knihu z hlavy vytěsnit, děsně jsem se bála a měla z ní noční můry.
Hned jsem ji někomu dala dál, ani v knihovně bych ji nesnesla.
Dělám, že ji neznám a nechci vzpomínat. Jiné knihy od Kinga jsem už do ruky nevzala.

Luci-_-
Luci-_-
24.10.2023 5 z 5

Velice zvláštní kniha, která ale dává smysl v rukou Kinga. Kdybych neznala jeho styl a knihy, asi by mi děj přišel zvláštní, ale po několika zkušenostech s tímto autorem mi přišla naprosto v pořádku. Byla jsem ráda, že King dokázal vše vykreslit a odůvodnit bez nadpřirozených postav (k čemu se často uchyluje). Ačkoliv je většina knihy psána pouze v myšlenkách hlavní hrdinky, kniha je napínavá až do konce.

heavy66
heavy66
01.07.2023 3 z 5

Vsadím boty, že většina spisovatelů by nedokázala vysvobodit připoutanou Jessii, a musel by jim s tím pomoci někdo další. Jenom Stephen King dokáže hlavní hrdinku donutit, aby v boji o život spojila vytrvalost osla, odolnost octomilky a chytrost opice. A jenom on dokáže, že tomu vážený čtenář uvěří!

Luigi1
Luigi1
12.06.2023 4 z 5

Tato kniha se Kingovy nějak vymkla kontrole

MatBla
MatBla
12.05.2023 5 z 5

Tak tohle bylo drsné, nechtěla bych být na místě Jessie.
Celou dobu jsem se bála, co s ní King na konci udělá...

Agatha84
Agatha84
28.04.2023 3 z 5

Tož úplně nadšená nejsem a po pravdě to k těm třem hvězdám nakonec srazil samotný závěr (asi by mi nevadilo, pokud by vše zůstalo trochu duchařské, protože to nepravděpodobně perverzní zakončení mě fakt nebavilo).
I když je to King a i když zbožňuju jeho myšlenkové pochody, tady jsem se fakt hodně nudila a nedařilo se mi s Jessie souznít.
Nevadí, vždycky to nemůže být na plný počet, to by taky byla pěkná nuda.

zbožňuju_knihy
zbožňuju_knihy
03.12.2022 3 z 5

Je to hrozně zdlouhavé, pro mě to je taková malá tortura, až postupně o knihu ztrácím zájem. Dávám 3*, čekala jsem víc.

magica6099
magica6099
16.11.2022 4 z 5

Jako vždy po přečtení knihy, pročítám komentáře.. Pár jich je o tom, že King je “nadspisovatel” který léty ztrácí na kvalitě. Dovolím si do toho hodit vidle. King píše ve směs porád stejně! “Kingovinu” bych poznala i beze jména autora na obálce. Spíš bych řekla, že z jeho stylu člověk “vyroste” - přesysytí se - tak jak u jiných autorů, ale King je King.

Kniha by stačila jako povídka, jsou části, co by asi nechyběly a napínavé prvky byly rozhodně lépe využitelné. Avšak za přečtení kniha rozhodně stojí, jako vše od Kinga. ;)

taikatalvi
taikatalvi
02.11.2022 3 z 5

Z tohto sa dalo vytrieskať viac. Popravde- najprv som videla film a potom som čítala knihu. A myslela som si, že kniha bude lepšia, ale tu sami zdalo že to bolo naopak. Film radím medzi obľúbené, kniha bola slabá. Veľmi mi vadili tie jej rozhovory s rôznymi postavami, bolo ich tam príliš veľa a to omdlievanie a že bola nevysporiadaná s minulosťou až do takej miery, že tam stále boli tie hlasy. Námet dobrý a popravde jedna z mojich deep dark fears to, čo sa stalo hlavnej postave.

ja.kordo
ja.kordo
28.10.2022 4 z 5

Napínavá a zaujímavá aj z psychologického hľadiska. Desivá atmosféra a pocit izolácie hrajú prim, no mňa zaujala aj Jessiina minulosť a spôsoby, akými sa s ňou snažila vyrovnať. Miestami som mal síce pocit, že by tomu neuškodilo trochu zostručniť, no koniec-koncov to bol silný a nevšedný zážitok. Prečítaná druhýkrát po cca desiatich rokoch.

LittleAndy
LittleAndy
15.10.2022 2 z 5

Po sľubnom začiatku sa, žiaľ, príbeh ponoril do retrospektívy, ktorá svojou rozvláčnosťou značne brzdila dej, i keď treba uznať, že pracovala s dobrým námetom. Prítomnosť a minulosť sa striedali, pričom minulosť dostávala omnoho viac pozornosti. Ako čitateľ som sa jednoducho chcel dozvedieť, ako sa protagonistka dostane z pút, a keď som videl, že celá nasledujúca desaťstranová kapitola sa venuje minulosti, trochu ma to frustrovalo. Bez spomínanej retrospektívy by však dej ponúkal málo, lebo o vyslobodení sa z pút sa nedá písať donekonečna.
Vyzdvihnúť treba aj mimoriadne temné, ba až zvrátené témy a situácie. Aj záver knihy je pre autora netradičný, prekvapivo nenecháva priestor pre čitateľovu interpretáciu, ale explicitne vyjadruje, čo sa skutočne udialo.
Mohlo to byť lepšie, dej v prítomnosti je pútavý, ale mne to kazili zdĺhavé exkurzy do minulosti.

Witchann
Witchann
15.07.2022 4 z 5

Realistický a mrazivý zážitek, ale podruhé už fakt ne, děkuju pěkně.

Štítky knihy

zneužívání sexualita horory

Autorovy další knížky

Stephen King
americká, 1947
1994  87%Řbitov zviřátek
2023  89%Pod kupolí
1993  90%Osvícení
2001  95%Zelená míle
2008  89%Svědectví

Kniha Geraldova hra je v

Právě čtených16x
Přečtených2 162x
Čtenářské výzvě82x
Doporučených58x
Knihotéce686x
Chystám se číst253x
Chci si koupit90x
dalších seznamech10x