Balada o dvou vlcích

Balada o dvou vlcích https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523715/bmid_balada-o-dvou-vlcich-651c88d5c81dd.jpg 5 81 11

Zaklínač zahajuje nový lov v příběhu inspirovaném jednou – či snad dokonce dvěma! – klasickými pohádkami. Geralt, proslulý jakožto největší zabiják nestvůr, zavítá do Grimmwaldu. Bývalým důlním městečkem se šíří podivné zvěsti o řádícím vlkodlakovi. Je možné, že to nějak souvisí s příchodem tří zbohatlých sester? Jenže změny nepřinášejí pouze strach a hněv. Mohou také zrodit nové nepřátele – dokonce i monstra. Zatímco je Geralt zaneprázdněn řešením záhady a zabíjením nestvůr, Marigoldovi se naskytne šance nalézt inspiraci, kterou potřeboval k napsání dokonalé balady.... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Crew
Originální název:

The Witcher: The Ballad of Two Wolves , 2023


více info...

Přidat komentář

rozaaalie_
29.03.2024 5 z 5

„Komu tedy věřit, Geralte?!“
„Nikomu, Marigolde. Všichni lžou, protože každý z nich má co získat.“

Tentokrát našeho bělovlasého Zaklínače doprovází na jeho toulkách užvaněný Marigold. Těšit se tedy můžete na spoustu vtipných hlášek a pošťuchování. Nebude chybět ani bardova proslulá poezie, která je proložena celým komiksem v podobě veršovaných panelů.

Oproti předchozím zaklínačským komiksům jsem si kresbu v Baladě o dvou vlcích užívala hned od první stránky. Dokonalé vyobrazení akce, pohybu a k tomu nádherná barevná paleta, která krásně balancuje na hraně magičnosti a surovosti, což je vzhledem k pohádkové tematice komiksu vskutku zdařilé.

Příběh je zapeklitý a dramatický. Geralt mimo zaklínačství tak trochu fušuje i do řemesla detektiva, a víte co? Ono to fakt fungovalo. Při čtení jsem byla napnutá jak kšandy a v hlavě si přehrávala desítky teorií, jen abych pak na konci zjistila, že jsem byla vedle jak ta jedle. Celkově je tenhle svazek trošku jiný, než na co jsme u knih ze série zvyklí. Je víc barvitý, méně temný, ale zároveň v něm podle mého nechybí všechno důležité, co tvoří toho správného zaklínačského ducha.

I zde se objevují mé oblíbené prvky Zaklínačových pokusů o neutralitu a uváženost, které ho však zevnitř drásají kvalitněji, jak kdejaká zabijácká potvora. Ale přesně to na Bílém vlkovi miluju, jelikož to opakovaně poukazuje na fakt, že sám není pouhým monstrem, ale záleží mu na ostatních a ze všech sil se jim snaží pomoct. Avšak ani tento příběh se nevyhne surovosti a melancholickým „střetem s realitou“, který je pro Sapkowskiho hrdinu poněkud typický. A proto marně nečekejte na sladký konec. Protože i když se to tak na první pohled může zdát... Tenhle příběh není pohádka.

Knihu jsem obdržela v rámci spolupráce s webem Dobré knihy.

puczmeloun
03.03.2024 4 z 5

Sejde se tak v Überwaldu Červená Karkulka, Zaklínač a "duch Hercula Poirota" a řeší důsledky gentrifikace místního městečka... Skvělý nápad, pěkné mísení "žánrů", povedené ilustrace, velmi dobré zapojení Marigolda. Správně zaklínačské zakončení i děj. K dokonalosti mi chybí jen opepření černým humorem, který do svých knih/povídek Sapkowski zapojoval (tady byl spíš situační), a nějaký ten bonusový obrazový vtípek/nápad, když už jde o komiks. Jinak ale velká spokojenost.


QEDS
01.02.2024 5 z 5

Zatím nejlepší komiks z této série. Naprosto skvěle a nenásilně zakomponovaná červená Karkulka. Trocha toho detektivování, které je sice i v jiných dílech, ale tady to dává smysl. Děj mě pravdu bavil a ke konci jsem hltal stránku za stránkou aby jsem zjistil jak to dopadne. Kresba je v tomto díle nádherná a trochu detailnější než v předchozích dílech. Tam kde máji být pestré barvy tak jsou, tam kde jde do tuhého a mají být barvy tmavší, tak taky jsou. Za mě opravdu skvěle povedený díl.

FirstDaw8ID
30.01.2024 5 z 5

Za mě dostatečně napínavé, příběh je už je takový klasický, Geralt plní zakázky, něco se podělá a snaží se to spravedlivě vyřešit, aby se neunáhlil. Do toho svérázný Marigold, který místy fušuje do řemesla mistru Trubadixovi...v této sérii kvalita kresby různě kolísá, tady je naštěstí velmi zdařilá, příběh dostatečně "šedý", naskytne se tu pár překvapení, za mě jenom spokojenost.

Harry_
29.12.2023 5 z 5

Konečně něco méně temného, než byly předchozí díly. Pořád je to ale temný "zaklínačský" svět, kde není kladných postav. Potěší odkaz na klasické středoevropské pohádky, však je autor Polák, že. Úsměvné je klasické rozuzlení jak v detektivkách, kdy se podezřelí naženou do jedné místnosti a ve velkém finále se vše odhalí.

lassse
30.11.2023 5 z 5

Tohle mě velice bavilo, takovéto odlehčené pohádky já rád :)

DennisMoore
26.11.2023 5 z 5

Bartosz Sztybor mě už nadchl dvěma úžasně ponurými příběhy ze světa Zaklínače, a tak jsem byl vážně zvědav, jak dopadne jeho špásování s Karkulkou, obzvlášť když i nádherná kresba Mikiho Montlló naznačuje, že tentokrát to bude více legranda a méně horor. Podle hodnocení vidíte, že jsem zase nadšený. Sztybor a Montlló totiž stvořili kompromis, v němž rozhodně není nouze o situační humor (příznivci a příznivkyně všemožných způsobů, jimiž může Marigold vytočit Geralta, jste tady správně), ale ani o napětí. Díky tomu, co parafrázuje, je děj povědomý, ale protože Sztybor je prostě skvělý scenárista, má čím překvapovat. A pak je tady konec. Ošklivý, ale jediný logický konec, který dokáže, že i když to tak někdy vypadá, Zaklínač zkrátka není pohádka, ve které se žije šťastně až do smrti.

PrincaListicka
13.11.2023 4 z 5

Bílý vlk spolu s Marigoldem v nejnovějším komiksu zavítá do Grimmwaldu, bývalého důlního městečka sužovaného podivnými zvěstmi o řádícím vlkodlakovi. Souvisí jeho zjevení s příchodem tří zbohatlých sester, které se nad městem snaží získat kontrolu? A co se stalo s rodem Grimmů, kterým zde kdysi náležela většina pozemků?

Dostává se nám zde příběhu, který je do značné míry inspirovaný Červenou Karkulkou. Nečekejte ale žádný košíček plný dobrot ani vlka s kamením v břiše. Na stránkách komiksu se setkaváme s chladnou manipulací a intrikami.

Spolu s Geraltem se snažíme odhalit, kdo je oním vlkodlakem a zda si ho skutečně někdo najal, aby děsil místní obyvatele. Také postupně zjišťujeme, zda jsou ony tři mocné sestry skutečně tak špatné, jak si o nich lidé myslí a jestli jsou potomci rodu Grimmů skutečně takoví budižkničemové, jak se na první pohled může zdát.

Potkáváme zde také spoustu zajímavých vedlejších postav, z nichž některé Geralta oblaží svou krásou, zatímco jiné mu dají jasně najevo, co si o něm myslí. Za mě skvělým doplňkem k dramatickému příběhu jsou Margioldovy pokusy o složení nové balady, které jsou v příběhu opravdu krásně graficky znázorněné.

Konec je poměrně melancholický, morálně šedý. A to je dobře, protože přesně takové konce k Zaklínači patří, bez nich tenhle svět prostě nefunguje. Na závěr by se tedy patřilo říct, že ačkoliv se nejedná o žádný světoborný příběh, který vám vyrazí dech, fanoušky určitě návrat do světa oblíbeného vědmáka potěší a samotný děj rozhodně neurazí.

GoodGames
02.11.2023 5 z 5

Spolu so Zaklínač 5: Blednoucí vzpomínky zatiaľ najlepší komiksový Zaklínač! Pekná štýlová kresba a nejednoznačný zaujímavý scenár. Celé to tentokrát síce má málo akcie, ale vôbec to nevadí, keďže to ťahá silný detektívny príbeh. Som veľkým fanúšikom kníh (hlavne prvé dve poviedkové) a hier (celá trilógia) a preto ma nesmierne teší, že vznikol ďalší skvelý komiks. Určite si ho prečítajte, je to taká zaklínačská drsná verzia rozprávky o Červenej čiapočke a vlkovi. Veľká spokojnosť a vlastne nemám, čo by som komiksu vytkol.

fvalek
27.10.2023 3 z 5

Nebudeme si hrát na to, že Zaklínač nemá nic společného s pohádkami, ať už pohádkovými syžety a motivy v povídkách, kdy Renfri je v podstatě Sněhurka, stejně pak malá mořská víla aj., dál pak celý úkol Bylo nebylo ve hře... Nicméně tady je to trošku neumětelsky vecpaná pohádka o Červené Karkulce, možná až moc doslovně a málo náznakově a celkově to působí spíš jako nějaká parodie než vážný příběh Zaklínače. Moc tomu nepomáhá kresba, která je taková jako lehce komická a hodně teen. Stejně tak role Marigolda, který je možná zase až příliš free a rádoby vtipný.

Nicméně příběh jako takový špatný není. Řádění vlkodlaka zní fajn, zlé sestry, které koupily město taky v pořádku. Jsou to elfky a nikomu to nevadí, takže předpokládám, že příběh se odehrává někdy dlouho před knihami, kdy ještě nebyl rasismus tak vyhrocený. Nepříjemnou část s Karkulkou a babičkou přejdeme. No a pak je tam vlastně po celou dobu záhada, kdo si vlkodlaka najal, co vlkodlak vlastně chce apod. Bylo tam i pár překvapivých prvků a v podstatě celé to řešení bylo dost originální a nečekal jsem takové vyvrcholení, stejně tak hlavní "záporák" je dost překvapení. Vadí mi ale dva momenty - jedním je zapojení postav jménem Grimm, což mi přijde jako ne úplně vhodná a zajímavá kombinace zrovna se Zaklínačem, druhá je pak romantická nebo možná až sexuální scéna mezi Geraltem a čarodějnicí, která tam působí nacpaná prostě jen aby to zase došlo pověsti, že Geralt obtáhne kdekoho, ale vlastně to nemělo žádné odůvodnění, chemii, smysl a ani efekt na čtenáře. Škoda takových klišé.

V kontextu celé série spíš slabší příběh, možná přímý opak Blednoucích vzpomínek, což se zdá jako něco pozitivního, ale zase tak pozitivní to nebylo. Kdo hledá opravdového Geralta a esenci Zaklínače, ten bude hledat marně, nicméně kdo má zaklínačský absťák jako já, ten se spokojí a možná i potěší. :)

KubaHanzelin
18.10.2023 4 z 5

Na Zaklínačské poměry málo temné, ale možná mě trochu mátla pohádkovější kresba než je u komiksů s Geraltem zvykem.
Nemůžu říct, že by se jednalo o nějaké veledílo, ale bavil jsem se poměrně dost, jak říkám, kresba je líbivá, příběh není nijak extra složitý, ale malé překvapení ke konci nás čekalo
Tak zase příště:)

Štítky knihy

zaklínači

Autorovy další knížky

2021  74%Blednoucí vzpomínky
2022  61%Nářek čarodějnice
2023  90%Balada o dvou vlcích
2023  86%Cyberpunk 2077: Máš moje slovo
2024  87%Cyberpunk 2077: Výpadek

Kniha Balada o dvou vlcích je v

Přečtených91x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených5x
Knihotéce51x
Chystám se číst10x
Chci si koupit14x
dalších seznamech1x