Blednoucí vzpomínky

Blednoucí vzpomínky https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475152/bmid_blednouci-vzpominky-UY5-475152.png 4 181 35

Netvorů zbývá pomálu a Geralt přemýšlí o novém uplatnění, když vtom obdrží pozvání od starostky městečka Badreine – nezvyklá smečka mlhavců prý ohrožuje děti. Zaklínač práci přijme, avšak vyprávění místních lidí o útocích nedává smysl a znepokojivé vidiny také nezpůsobila tlupa prostých netvorů. Podezřelý je každý, život zdánlivě postrádá smysl, nebezpečí roste – a Geraltovi nezbývá než spolehnout se na vlastní úsudek a necouvnout.... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Fading Memories , 2021


více info...

Přidat komentář

VivienRavenhill
28.01.2024 5 z 5

Já s tolika negativy nesouhlasím. Díl je oproti ostatním nejvíce temný a depresivní. Geralt řeší existenciální krizi. Možná že se příběh odehrává v době, kdy prožíval odloučení s Yennefer. Práce není a po boku nestojí žádný užvaněný Marigold, který by mu zpříjemňoval toulky. Pokud už nějaká práce je, stejně je pro všechny jen nevítaný vědmák, pro nějž je každý flusanec dobrý. Opravdu se zrodil pro tohle? Je ze situace podrážděný, což jde ruku v ruce neuváženými a špatnými rozhodnutími. A já nevidím jediný důvod, proč by toto nemohla být součást Geraltovy pestré osobnosti. Nikdo přeci není černobílý. Pravda, děj je trochu spletitý a zpočátku zmatený. Máme zde rybáře který již nemůže dál chytat ryby a tak spáchá nežití, matku která přišla o dítě, podezřelou starostku a tajemného mága uklizeného ve věži. Pozor spoiler! Detektiv Geralt zjistí, že mág trpí Alzheimerem. A místo toho, aby vytvářel krásné a příjemné iluze pro své okolí, tak jak si společně se starostkou maloval, vysílá na obyvatele vsi ztělesnění traumat z vlastního dětství. Geralt s celou myšlenkou "příjemných iluzí" pochopitelně nesouhlasí a poté místo opouští. Nicméně i on nemá srdce z kamene, podlehne guilty pleasure a do vsi se vrátí, aby se tam shledal s iluzí mrtvého rybáře, se kterým se spřátelil. Ten mu dodá svými slovy naději, že po bouři se nebe přeci jednou musí vyčistit... což je podle mě moc hezké zakončení. Tmavá excelentní kresba krásně ladí s takto těžkou tématikou...

dana_vrana
16.12.2023 2 z 5

Trápení. Geraltovo i čtenářovo. Tohle se úplně nepovedlo. Pozitivně hodnotím snad jen kresbu, která nás zase vrací do té velmi temné atmosféry, podobně jako u prvního dílu.


BrooksWasHere
05.11.2023 3 z 5

Toto sa moc nepodarilo...
Príbeh ma ničím neoslovil, nenašiel som si na ňom nič, čo by mi prišlo zaujímavé a v podstate ani neviem, či tento komiks vôbec nejaký dej mal... Postavy sú nevýrazné, ani jedna z nich nebola ničím zapamätateľná a dokonca aj Geralt má úplne iný charakter ako v knižnej sérii...
Jediné, čo oceňujem je kresba, ktorá bola oproti zvyšku úplne vynikajúca a navodzovala pekne ponurú a miestami až temnú atmosféru.
Dávam 55 %, už nemám, čo dodať...

jan14s
07.03.2023 2 z 5

Tak tohle bylo špatné. Geralt měl úplně jiný charakter než v knihách a hlavní zápletka byla dost nezajímavá.

Ronnie68
22.02.2023 3 z 5

Bohužel tenhle díl mě moc neoslovil... Ale výtvarně byl vyvedený ...

Aykiru
29.01.2023 5 z 5

Blednoucí vzpomínky jsou svou myšlenkou jedním z nejlepších komiksů, která jsem kdy četla. Přesto jim k úplné dokonalosti cosi chybí.
Možná je to tím, že se u čtení, které má být příjemnou oddechovou literaturou podvědomě bráníme hlubším myšlenkám, nebo smutku, které často vyvolávají. Možná je pro nás těžší se se starším a už ne tak opěvovaným Geraltem ztotožnit, možná si nechceme připustit, že by podobný osud čekal i nás.
Protože kdo jsme a čím se staneme, pokud nebudeme schopni dělat to, co nejvíc milujeme?
Blednoucí vzpomínky přinášejí několik odpovědí na otázku, na kterou si musí odpovědět každý sám.

Norri
25.11.2022 5 z 5

Přesně takhle! Takhle se to má psát! Hned první sešit mě vystřelil na měsíc a já jsem věděl, že tomu dám maximální hodnocení. Skvělá atmosféra a nápadité vyprávění s nečekaným zvratem na konci. Zvratem, který mě potěšil i rozesmutněl zároveň. Vím, zní to jako nonsens, ale až to přečtěte, tak pochopíte. K tomu úžasně atmosférická kresba, která mě bavila. Po předchozí knize je to hotový zázrak. To všechno už v prvním sešitu.

Později se kresba zhoršila. Už nebyla tak propracovaná a stala se to hrubší, jednodušší. Ale atmosféra v ní zůstala. A dobrý příběh naštěstí taky. Dobrý, krutý a smutný příběh, který je spíše odkazem Sapkowského knih, než her. Příběh, který se na konci pěkně uzavírá, ale nechává i prostor k úvahám.

Krakenus
27.06.2022 1 z 5

Výtvarně dobré, ale do tohohle dílu běžte jen v případě, že chcete mít kompletní sbírku nebo vás baví Geraltovo fňukání o tom, jak jde všechno do kopru a nikde ho nikdo nechce. Ten příběh je bohužel spíše za trest.

Denny456
29.05.2022 4 z 5

Zaklínače znám z knížek a z první série. Komiks je taky fajn, ale knížky jsou knížky. Byť kresba je na velmi dobré úrovni.

Porlan
18.03.2022 2 z 5

Buď jsem si koupil výtisk, kde chybí stránky a nebo to je prostě nejhorší díl série.

Lenka.Vílka
14.03.2022 4 z 5

Co to bylo? Já fakt nevím! Už se mi dlouho nestalo, že dočtu knihu a nevím, jestli se mi líbila. A zda jsem jí vůbec pochopila...

Ok, Geralt nemá do čeho píchnout. Nikde ho ani nechtěj. A to bylo trochu depresivní. A hned na to jsem se začala ztrácet. Protože potom se rozjedou dva příběhy v jednom a mě přišlo, že to není úplně ideálně zakompovaný a místy to působí trochu zmateně.

Nejdřív tedy. Rybář, který vypráví o mořských pannách, které se mstí rybářům. Jeden by řekl, že to je dobrej nápad. Sice by to bylo na vodě, ale ne úplně hloupý. Tak trochu vibe Vstříc mrtvým vodám. Ale ne, tohle je málo, takže Geralt vezme jinou fachu. S opravdovejma monstrama. Celkově i ta celá vesnice byla ujetá, takže závěrečná pointa problému byla fajn. A potom přijde pendlování mezi těma dvěma příběhama. A to nebylo vůbec dobrý. Navíc mi přišlo, že se Geralt chová fakt zbrkle a nerozvážně. Jako sice je rád, že má práci, ale zároveň ani nezkontroluje, zda je všechno vyřešeno. Ale musím uznat, že ten konec u vody se mi líbil  :)

Jak tohle píšu, možná jsem se v úvodu zmýlila. Možná jsem to pochopila. Jenom jsem dost zklamaná z vedení příběhu. To je v hodnocení dolů.

A kresba je bonbonek na sólo jízdě. Tohle se fakt povedlo. Temný, špinavý, vážně skvělý. Za kresbu plnej počet.

Dávám čtyři hvězdy, ale je to čtyři a půl  :)

Jackline5
01.03.2022 4 z 5

Toto vydání, jak už napovídá název, je "nejtemnější" z dosud vydaných komiksů.
Autoři za tím účelem sladily velice tmavé ilustrace (ve kterých jsou jedinou výraznou věcí Geraltovi oči), se SPOOOUSTOU ponurého přemýšlení všech dostupných postav.
Děj je docela dost chaotický a místy nešikovně poskládaný, takže pokud nemáte dobrou paměť, nezbyde vám než si dělat poznámky ;)
Tento drobný nedostatek alespoň vyváží kresba. V tomto díle si ilustrátoři opravdu vyhráli s detaily. Na rozdíl od prvního dílu se vám tedy nemůže stát, že by jste některou z daleko stojících postav spletli s monstrem nebo jinak pokroucenou figurou.
Je to pěkný přírůstek do sbírky. Bohužel kvůli zmíněné posloupnosti děje ne tak povedený jako ostatní.

Vixiene
05.02.2022 3 z 5

Konečně jsem si pořídila a přečetla další přírůstek do Zaklínačské komiksové rodiny. Co jsem koukala na svá hodnocení předchozích dílů, tak toto bude asi nejslabší, ale nebude to kvůli příběhu, ale kvůl zpracování. Nějak mi prostě v tomto případě vyprávění nesedlo, působilo to zmatečně a já se mnohdy musela vracet v příběhu zpět, protože jsem vlastně špatně pochopila co se stalo. Kresba ale super, ta se mi u těchto komiksů líbí snad vždy.

Je to komiks a navíc velice útlý, takže do hodiny nemáte co číst, nicméně já Zaklínače zbožňuji a jakmile vidím, že vyšel další díl, tak po něm prostě jdu :-D Upřímně ale doufám, že pokud série bude pokračovat, tak nebude mít sestupnou tendenci, protože zatím to tak bohužel vypadá :-(

puczmeloun
29.01.2022 3 z 5

Podivuhodné. První dva sešity mě bavily svým konceptem prolínajících se textů/myšlenek/vzpomínek s dějem (pro první čtení je to hezké překvapení), stejně tak pointa "blednoucích vzpomínek" mi přijde rozhodně zajímavá (i když předvídatelná). Druhá polovina je ale výrazně slabší, jako by autoři nevěděli, jak to celé zakončit. Ano, jedna část je správně klasicky zaklínačsky temná, filozofická, dvojznačná, přesto jsem si u posledních stránek říkal, co to sakra čtu. A že ono počáteční prolínání bude pokračovat "nesystémově" i dál, nu, jako by se to "nevlezlo" do první poloviny.

...a tedy kresba bohužel taková jednodušší. Nic, co by člověk obdivoval, nebo se tím dlouze kochal. Snad jen možná s výjimkou mlhavců, jen to tedy není autorská invence (odpovídají podobě v rámci daného vesmíru).

Nelíísek
28.01.2022 3 z 5

Pěkná kresba ale příběh mě tedy moc nenadchnul

Gordonlord
22.01.2022 1 z 5

Nijak zvlášť zajímavý příběh, který zapomenu asi tak deset minut po dočtení. Špatné to nebylo, to ne. Ale hodně fádní, zmatené a neintuitivní to bylo. To ano.

Kresba působila odfláknutě, ale barvy tomu pořád ještě dodávaly potřebně pochmurnou atmosféru.

ColbySawyer
18.12.2021 4 z 5

Hnidopišským okem bychom našli několik nesrovnalostí s lore světa (zaměňování sirén a mořských panen například), ale jsem velice ochotný je přehlédnout, protože příběh jako celek je velmi povedený. Časová prolínání i forma dopisů mě velice zaujaly a společně s působivou ilustrací vytváří kvalitní povídku. Místy bych sice ocenil méně abstraktnosti a více hloubky, ale jinak palec rozhodně nahoru.

Dave_Jame
17.12.2021 4 z 5

Tento díl ve mě zanechal mnohem lepší dojem než předchozí z Masa a Ohně. Kniha začíná silně, a autorům se daří zachytit patřičnou atmosféru, a pro mě si ji dokázala udržet až téměř do konce. Dvě malé výtky, které bych měl, jsou konec, který by mohl být trošku jednoznačnější, ale vzhledem k povaze příběhu ho chápu, a kresba, která mi přišla ve svých modrých odstínech poněkud monotónní.
Kdyby v knize bylo ještě pár listů, na kterých by se vyjasnil veškerý ten opar iluzí, patřila by k těm nejlepším v sérii. V současnosti je to zlatý střed.

Delphín
12.12.2021 4 z 5

,,Pamatuj, lidé si pravdu znát nepřejí."
Musím uznat, že velmi milé překvapení. Má to zajímavý nápad a ponurou atmosféru, kterou umocňuje rovněž kvalitní práce s barvami.
Komiks se s ničím nemaže, po celou dobu tu máme depresivní i brutální scénky ale v ideální míře, z čeho rázem vyplívá kvalitní dílo.

J.P.S.
28.11.2021 1 z 5

Pochvalu dávám za krásné ilustrace, které navozují temnou atmosféru a do zaklínačovského světa se dost hodí. Ty se opravdu povedly. Co se bohužel vůbec nepovedlo, je samotný příběh. A to přitom na začátku vypadal tak nadějně... Bohužel, těch skoků v čase propojených se vzájemně se přebíjejícími iluzemi je tam prostě příliš. Zkrátka přeabstaktizováno, přeiluzováno, přepocitováno... po dočtení jsem nevěděl, co si o tom mám vlastně myslet.

Jak čtu příspěvky níže, spousta čtenářů naopak strukturu příběhu oceňuje, což je samozřejmě dobře, každému sedne něco jiného. Já to bohužel docenit neumím. Za mě jedno velké zklámání, z dosavadní komiksové série jednoznačně nejhorší díl.