CatherinManson CatherinManson komentáře u knih

☰ menu

Líbali jsme se Líbali jsme se David Levithan

Je to moje teprve druhá kniha od Davida Levithana a jsem si jistá, že není poslední. Po jeho mistrovském díle Den co den jsem se na Líbali jsme se velmi těšila a nebyla jsem zklamaná. Miluju různorodost jeho témat a jejich zpracování. Levithan se toho nebojí. Knih s homosexuální tématikou moc není, což si myslím, že je škoda. Líbali jsme se je tak příjemným překvapením. Knihu bych doporučila každému, koho už nebaví stále stejná, opakující se a všední témata. Nudit se rozhodně nebudete a litovat už vůbec ne.

"Byla to znamenitá ironie: Zrovna když jsme se chtěli přestat zabít, začali jsme umírat. Zrovna když jsme začali cítit sílu, přišli jme o ni."

Víc překladů jeho děl, prosím!

23.01.2016 5 z 5


Zápisky starého prasáka Zápisky starého prasáka Charles Bukowski

Řeknu to takhle: Bukowski se s tím prostě nesere. :D

23.11.2015


Labyrint: Útěk Labyrint: Útěk James Dashner

Film jsem viděla už před delší dobou a teď, když vychází v kinech druhý díl jsem si řekla, že si ten první díl přečtu. Lituju, že jsem to neudělala dřív! Velmi dobrý příběh, který vás zcela pohltí, skvělé, neobvyklé prostředí a výborná a zajímavá zápletka. Nemohla jsem se od toho odtrhnout. Doufám, že následující díly budou stejně dobré.

16.09.2015 5 z 5


Misery Misery Stephen King

Když jsem Misery viděla v seznamu povinné četby, prostě jsem si ji musela přečíst. A rozhodně jsem toho nelitovala. Zatím je to moje nejoblíbenější Kingovka. Ptáte se proč? Žádní strašidla, nic nadpřirozeného, jen obyčejní lidé a příběh, který se může doopravdy stát. Velmi poutavé a děsivé. Když si uvědomíte, jak moc je Annie šílená, myslíte si, že vás u ní už nic překvapit nemůže. Ale opak je pravdou. Pokaždé vás něčím překvapí. A nejsou to zrovna pozitivní věci. Můžu jmenovat třeba sekeru nebo sekačku na trávu.

03.08.2015 5 z 5


Carrie Carrie Stephen King

Knížka se četla docela dobře, ale není to nic extra. Těšila jsem se na ní právě kvůli filmu, který jsem viděla jako první a nijak moc mě to neuchvátilo. Z Kingových knih patří mezi ty slabší. Není to ale úplný propadák a určitě z ní bude někdo nadšený víc než já.

10.06.2015


To To Stephen King

Neuvěřitelné. Vážně neuvěřitelné. To je moje první kniha od Stephena Kinga a já lituji, že jsem To nečetla už dřív! Naprosto skvělé! Ze začátku pro mě bylo sice těžké se v knize zorientovat, ale poté už to bylo v pořádku. Přečetla jsem skoro jedním dechem. Obdivuji rozsáhlost děje - přítomnost každé postavy zvlášť, minulost každé postavy, ještě dávnější minulost, historie města, části, mezihry.. to jsem ještě v žádné knize neviděla.
''Budeme se vznášet"

10.06.2015


Temné kouty Temné kouty Gillian Flynn

Naprosto skvělé! Nemohla jsem se od této knihy odtrhnout! Málem jsem s ní i spala. :D Perfektně napsané, stejně jako všechny její ostatní knihy. Konec mě velmi překvapil, vůbec jsem nečekala takový vývoj. Podle mě Gillian nemůže být normální člověk, normální člověk nemůže napsat o takových nechutnostech. :D A to platí pro všechny knížky. Každopádně mě její styl velmi baví. Za mě pět hvězdiček!

08.06.2015 5 z 5


Lolita Lolita Vladimir Nabokov

Lolita je trochu složitější na jak na čtení díky odborným výrazům a francouzštině (to, že je vzadu v knize slovník jsem zjistila až skoro u konce), tak na přemýšlení. Člověk se do příběhu tak vžije, že už pak sám začne přemýšlet jako pedofil a ani mu to nepřijde divné. Rozhodně nelituju, že jsem Lolitu četla.

06.06.2015


Prosinec už je takovej Prosinec už je takovej Donal Ryan

Doopravdy nevím co si mám myslet. Kniha se mi líbí a zároveň také ne. Mám smíšené pocity.. Někdy mě hodně štvalo jak je Johnsey blbej, ale takový byl asi záměr. Přesto jsem od toho očekávala víc.

08.05.2015


Utrpení mladého Werthera Utrpení mladého Werthera Johann Wolfgang Goethe

Nevím, tuhle knihu jsem četla do povinné četby.. vůbec mě nebavila. Četla jsem jí asi půl roku, protože jsem nemohla dokopat k tomu ji dočíst. Nejdříve jsem viděla film a musím uznat, že ten mě bavil víc. Asi kvůli němu jsem si chtěla přečíst knížku.. a žádná sláva. Možná se to někomu mohlo líbit, možná by se líbila i mě, kdybych jí četla v jiné náladě.. ale bohužel.

01.05.2015 2 z 5


Ten, kdo stojí v koutě Ten, kdo stojí v koutě Stephen Chbosky

Dlouho jsem se nemohla rozhodnout, jestli na tuto knihu napíšu recenzi. Nejsou slova pro to, abych tuto knihu dokázala popsat. Ten kdo stojí v koutě je opravdu moje srdcovka. Zprvu jsem nevěřila tomu jak mi kamarádka popisovala, že jí tato kniha změnila život a pohled na svět. Ale už se nedivím. Je to kniha plná hlubokých úvah, problémů obyčejných teenagerů a lásky. Charlie změnil i mě a to možná proto, že jsem se v něm našla a že mu plně rozumím. Jsem taky ta, co stojí v koutě. Naprosto jsem se s knížkou sžila a to nejspíš kvůli tomu, že je psaná formou dopisů a to přidává příběhu Charlieho na důvěrnosti. Je to kniha plná odkazů na literaturu (zatím jsem žádnou z uvedených knížek nečetla, ale chystám se to napravit) a na skvělou hudbu. Kdo z vás díky Charliemu poznal třeba The Smiths - Asleep? Myslím, že většina. Moc se mi líbí Charlieho uvažování a jeho myšlenky. Vážně nevím, co bych dalšího mohla říct, protože kdo tuto knížku nečetl, nepochopí to. Film je stejně úžasný jako kniha. Doporučuju obě verze. Naprosto skvělá kniha a já jsem ráda, že jsem mohla Charlieho poznat.
Přijímáme takovou lásku, kterou si myslíme, že si zasloužíme.

21.04.2015 5 z 5


Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

Padesát odstínů šedi jsem přečetla jen kvůli tomu, že všichni básnili, jaké je to úžasné. Mě to tak ale moc nepřišlo. Děj do sebe nezapadá a velmi mě rušilo psaní emailů a smsek, kterých bylo v knize až moc. Hlavní hrdinka je ufňukaná hysterka, která neví co chce. Spisovatelce se kniha nepodařila napsat tak, aby zaujala. Ale nebudu tu přece jen házet špínu. Líbilo se mi , že Christian je slavný a nedostižný, má všechno co chce, je to prostě celebrita, ale i přes své vysoké postavení si vybere obyčejnou prodavačku v železářství. Ten kontrast - slavný a obyčejná. Erotické scény zde také nejsou úplně k zahození. Nemohu říct, že mě kniha místy nebavila, ale taktéž nemohu říct, že by mě nějak zvlášť uchvátila. Popravdě řečeno, těšila jsem se až jí konečně dočtu.

21.04.2015 3 z 5


Aréna smrti / Vražedná pomsta / Síla vzdoru Aréna smrti / Vražedná pomsta / Síla vzdoru Suzanne Collins

Většinou když se podíváte nejdříve na film a až později si přečtete knižku, uděláte chybu. Avšak u této trilogie to neplatí. Jako první jsem se podívala na filmy a knihy byly skvělým doplněním a upřesněním příběhu. Námět, který nemá obdoby - jste náhodně vybráni a poté vrženi do arény, ve které bojujete na život a na smrt. Nevím, jestli jsem jediná, ale mě to připomíná současný svět a společnost, kde také jste vrženi do tvz. arény světa a bojujete, abyste přežili. Ale zpět ke knize. Suzanne Collinsová je skvělá autorka a doufám, že bude pokračovat ve své tvorbě, má skvělý styl psaní, který se mi moc líbí. V knize není místo, kdy by se mi něco nelíbilo, nebo mi nesedělo. Přečetla jsem jedním dechem a vůbec se mi nechtělo se od příběhu odtrhnout, ani když se mi zavíraly oči únavou ve tři ráno. Jeden z nejlepších vícedílných příběhů.

21.04.2015 5 z 5


Zmizelá Zmizelá Gillian Flynn

Knihu jsem četla až po shlédnutí filmu, což asi nebyl dobrý nápad. Možná že kdybych knihu četla jako první, bavila by mě víc. Takhle jsem přesně věděla, co se kdy a kde stane a čekala jsem na to. Ovšem kniha je pěkně napsaná, je napínavá od začátku až do konce. Skvělé prolínání deníku z minulosti se zápisky ze současnosti. Neuvěřitelně propracovaný příběh, který vás naprosto pohltí. Moc se mi líbilo, jak vám Amy dávala na výběr z možností, které mohla udělat, takže jste o tom mohli přemýšlet a nakonec vám řekla správnou odpověď. Kniha je skvělá a film také, což se moc často nestává. Kniha zaujímá právem místo v mé knihovně. Všem vřele doporučuji.

21.04.2015 5 z 5


Hostitel Hostitel Stephenie Meyer

Naprosto skvělá kniha. Ze začátku mi dělalo trochu potíže se s knihou sžít a pochopit jí, ale jakmile se mi to podařilo, četla jsem jedním dechem. Skvěle propracované postavy, jejich povahy a dobré zápletky. Nemohla jsem se od ní odtrhnout a Hostitel je pro mě jednou z mých nejoblíbenějších knih. Vidina milostného trojúhelníku byla také zajímavá a pro knihu výborným oživením. Jediná věc, kterou bych snad mohla vytknout je konec, pro Poutnici mi její nové tělo prostě nesedí. Jinak je kniha úžasná a u mě určitě nezůstane mezi jednou čtenými knihami. Dávám pět hvězdiček.

21.04.2015 5 z 5


Papírová města Papírová města John Green

Pro mě je tato kniha zklamáním. Před Papírovými městy jsem četla i Hvězdy nám nepřály a Hledání Aljašky a Papírová města je jim prostě nevyrovnají. Jasně, stále je to úžasný John Green a jeho skvělý a jiný styl psaní, ale Města mě neuchvátila. Často jsem se musela přemlouvat abych knihu vůbec dočetla. A to jsem se na ní tak těšila.. Samozřejmě jsou v knize i světlé chvilky, kdy mě to bavilo a chtěla jsem číst dál, ovšem nebylo jich mnoho. Kniha je spíš takovou oddechovkou a celkově není zas tak špatná, jsou i horší knihy. Mě prostě nenadchla tak jako ostatní.

21.04.2015 4 z 5


Den co den Den co den David Levithan

Den co den mohu popsat jen jedním slovem a to geniální! Četla jsem na kamarádčino doporučení a vůbec toho nelituju. Kniha má nevšední námět - každý den se probouzíte v jiném těle a nevíte, co vás čeká. David Levithan umí skvěle popsat pocity různých typů lidí a každý člověk je úplně jiný, což vás nutí číst dál a dál, abyste se dozvěděli co se stane na dalších stránkách. Den co den jsem stihla přečíst za jeden jediný den. což se mi u jiných knih nestává. Konec knihy se také povedl, i když není takový jaký bych si přála. Ovšem od začátku knihy už nějak podvědomě tušíte, že to tak skončí, po přečtení knihy se dostaví smíšené pocity. A je skvělý, líbí se mi styl jeho přemýšlení a jeho chování. Nevím proč, ovšem Rhiannon mi do oka moc nepadla. Mohla by být trochu chápavější. Stejně je ale Den co den naprosto geniální knížka, kterou by si měl přečíst každý a já jsem hrdá, že zaujímá místo v mé knihovně!

21.04.2015 5 z 5


Ostré předměty Ostré předměty Gillian Flynn

Kniha je dobrá, ne tak jako Zmizelá, ale není nejhorší. Jsou depresivní a to se mi líbí. Dobře vymyšlené postavy, nejraději mám Ammu. Těšila jsem se na ni právě kvůli skvělé Zmizelé a kvůli recenzím, popisujících zvrhlosti a zvrácenosti. Na to jsem se z celé knížky těšila nejvíc. Bohužel jich tam nebylo tolik, kolik jsem očekávala. Na konci jich bylo až moc najednou a bylo to ukončené hrozně rychle. V knize je ovšem skvěle popsané sebepoškozování a za to palec nahoru. I příběh byl dobře vymyšlený a propracovaný. Ovšem kdo je vrah jsem věděla tak od čtvrtiny knížky. Za mě slušná knížka, která se dá přečíst a jsem ráda, že jsem to udělala, avšak nic zázračného.

20.04.2015 4 z 5