Komentáře knihy Misery
Děkuji @onehotbook za poskytnutí audioknihy k recenzi.
Misery patří k nejslavnějším dílům Stephena Kinga a lze ji brát jako netradiční příručku pro spisovatele – ukazuje, že horší než špatné recenze může být jen přílišná oddanost čtenářů. King v ní rozehrává psychologický thriller o hranicích posedlosti – který v audio podobě namluvil Martin Myšička.
Spisovatel Paul Sheldon má za sebou úspěšnou kariéru i sérii románů, které mu přinesly slávu. Po vážné autonehodě se však ocitá odříznutý od světa – odkázaný na péči své nejvěrnější čtenářky, bývalé zdravotní sestry Annie Wilkesové, která jeho knihy zná lépe než kdokoli jiný. Brzy pochopí, že její obdiv nemá nic společného s laskavostí – naopak se mění v nebezpečnou posedlost. Paul je nucen znovu psát – ale tentokrát už ne podle sebe, nýbrž podle vůle své zachránkyně.
Misery jsem dlouho odkládal, protože premisa „dva lidé, jeden pokoj“ ve mně budila dojem, že to bude nuda. Jenže King dokázal, že i z tak uzavřeného prostředí vytěží naprosto strhující drama. Paulovi jsem držel palce na každé stránce – a občas jsem měl pocit, že cítím jeho bolest spolu s ním. Annie Wilkesová je ukázková psychopatka – její náladové výkyvy a manipulace jsou tak děsivé, že jsem nikdy nevěděl, co přijde dál, a přál jsem si, aby už konečně dostala, co si zaslouží. Snad jediným slabším místem pro mě byly ukázky z románu, který Paul píše pro Annie – působily na mě zdlouhavě a narušovaly tempo příběhu. Audioknižní verze v podání Martina Myšičky dodává navíc příběhu další rozměr – jeho fantastická dramatizace scénám přidává jiskru a napětí. Jsem rád, že se ke mně Misery dostala právě v téhle podobě – a že díky OneHotBook mám možnost dohánět Kingovy klasiky, které jsem doposud míjel.
Pokud chcete zažít Kinga v jeho psychologicky nejděsivější podobě – poslechněte si Misery.
Knihu som dočítala s úplne stiahnutým hrdlom a ešte chvíľu som len tak ochromene sedela, pretože ma tá chorobná atmosféra totálne pohltila. King ma uväznil v jednej malej izbe spolu s Paulom a ja som mala pocit, že ten mrazivý vzduch z hôr a pachy liekov cítim spolu s ním. Bolo to klaustrofobické, surové a také napínavé, že som sa bála otočiť každú ďalšiu stranu.
Hlavná tematická myšlienka ma prinútila premýšľať nad tým, kam až môže zájsť fanatická láska k umeniu a kedy sa obdiv mení na nebezpečnú posadnutosť. Bolo fascinujúce a zároveň desivé sledovať ten súboj dvoch myslí, spisovateľa, ktorý bojuje o prežitie, a jeho "fanúšičky číslo jeden".
Čo sa týka charakteru postáv, Annie Wilkesová bola pre mňa tou najstrašidelnejšou záporáčkou, o akej som kedy čítala. Nebola to žiadna prvoplánová obluda, ale komplexná osoba, ktorej nevyspytateľnosť ma držala v neustálom strehu. Paulov vnútorný boj a jeho premena pod tlakom bolesti boli vykreslené tak realisticky, až ma z toho mrazilo.
Kingov opisný štýl v tomto diele úplne exceloval. Nepotreboval žiadne nadprirodzené javy, stačili mu detailné opisy fyzickej bolesti, psychického nátlaku a bežných predmetov, ktoré sa v rukách šialenca menili na zbrane. Čítala som to s pocitom, že každé jedno Paulovo utrpenie prežívam s ním, akoby sa to dialo mne.
Misery patří mezi nejpovedenější díla našeho nejoblíbenějšího mistra hororu. Chybí tam jeho typická okultní atmosféra a o to je to děsivější, ta možná skutečnost reality.
Annie jako fanynka číslo 1 je opravdu nejděsivější postava, o které jsem v poslední době četla. Její vyšinutost a nápaditost v trestání Paula byla opravdu excelentní.
Filmové zpracování je oproti knize slabý čajíček, ale také má svoji dávku děsivosti a mám ho ráda.
Kniha byla čtivá a napínavá od začátku do konce a četla se opravdu rychle. Jediné, co mi na knížce vadilo, byly úryvky knihy o Misery, ty mě nebavily.
Ke knize se určitě budu v budoucnu moc ráda vracet, už teď vím, že jsem ji nečetla naposledy...
Hororově laděný thriller od mistra žánru. Annie je šílená — a s každou další stránkou ještě šílenější. Postavy jsou perfektně propracované a příběh drží člověka pevně až do konce. Super čtení.
Misery je prostě výjimečná kniha, Annie je moje nejoblíbenější knižní magorka. Přečteno podruhé a jistě ne naposled. Kniha letos slaví čtyřicet let a přeji jí, ať se čte a líbí se dalším a dalším generacím!
Tato kniha se opravdu hodně povedla. Propracování postav je úžasné. Vždy, když jsem si myslela, že Annie nemůže být takový blázen, další stránka mě přesvědčila, že je doopravdy ujetá. Skvělé čtení.
Trvalo mi celkem dlouho, než jsem se začetl, ale jak přibývalo napětí, knížka mě strhla a úplně chápu, proč patří mezi thrillerovou klasiku. Úžasná studie vyšinutého člověka. Film jsem dodnes neviděl, ale možná mu dám šanci.
Misery patří jednoznačně k mým srdcovkám, a přitom si v tomto případě vůbec nejsem jistý, jestli jsem viděl dřív film, nebo četl knižní předlohu. Ve výsledku je to vlastně úplně jedno, protože mě bavilo a baví obojí. A zrovna v případě Stephena Kinga je to zvláštní, protože se můj extrémně vřelý vztah k jeho dílu časem dost změnil, a protože znám jen několik málo snímků natočených podle jeho knih, u nichž bych si netoužil vypíchnout oči, abych si zkrátil utrpení. Misery si mě zhruba před třiceti lety získala (v obou případech) a po těch desetiletích se můj vtah k ní nezměnil. Annie Wilkes patří podle mě k nejděsivějším postavám vůbec (a Kathy Bates byla pro její filmovou verzi dokonalou volbou), v čemž jsem se ujistil v době, kdy jsem byl nějaký čas bezmocným ležákem a kdy jsem byl opravdu, opravdu vděčný za všechny ty skvělé sestřičky. Při čtení tohoto svazku mě vždycky mrazilo v zádech a jsem si jistý, že to bylo absencí nadpřirozena; mně ten příběh přišel vždycky až děsivě reálný. Vřele doporučuji.
Ach Misery! Tvé jméno opravdu vychází se slova mizérie..
Fanynky umí být pěkně děsivé. Zvlášť když natrefíte na svou největší fanynku zrovna když tak tak vyváznete s přeráženýma nohama z ošklivé autonehody. Budete se modlit abyste zemřeli při ní až si vás do péče vezme ošetřovatelka Annie..
Šílená Annie, silná jako kůň, s náladami střídající bouřku a sluníčko, s léty praxe v ošetřování lidí i jejich zabíjením.
To vše na samotě.. kde by vás nikdo nehledal..
Menší hodnocení dávám za první polovinu knihy, která i přes velice dobré vykreslení nálad Annie ve škále od milosti po šílenost, i přes tíživou atmosféru vyděšeného spisovatele Paula Sheldona, je vlastně zdlouhavá, Annie Paula sype léky od bolesti, on se nemůže hnout z postele a život si plyne.. do doby než se Paul rozhodne vydržet bolest i utrpení a o svůj život zabojovat nejen dopsáním příběhu o Misery..
. a já taky vydržela a poslední třetina knihy se mi perfektně odvděčila Kingem, jak jej mám ráda.. Plazící se Annie jsem si představovala ještě pár dnů po dočtení.
"Když tě Annie hostí, spolykej i kosti."
Som rád, že som sa v rámci čitateľskej výzvy mohol po 13 rokoch po tretí raz vrátiť k tomuto Kingovmu majstrovskému dielu. Nie je to horor, a nejde o Kingov ďalší grafomanský počin, a práve preto toto dielo vyniká - či už hutnou syrovou atmosférou strachu, majstrovsky vycizelovaná psychologická drobnokresba oboch charakterov, či už psychomaniačky Annie Wilkesovej, alebo aj spisovateľa Paula Sheldona, kvetnatné reči idú bokom a čitateľ drží Paulovi palce, či chtiac, či nechtiac - ide o boj nielen s písmenkami na písacom stroji, ani o výhru v hre Ako to bude ďalej, Paulie?, ale čistý boj o holý ľudský život popísaný spôsobom absolútne kingovským. Napätie sa dá s každou ďalšou stránkou krájať - a kniha v knihe je len čerešničkou na torte (ktovie, či sa dá niekde zohnať jej úplné znenie :D :D).
Avšak pozor Stevie, aby sa niekde nenašla nejaká "fanynka číslo jedna" a nechcela od teba napísať "Pištoľníkov" návrat"!
ČV 2026 - 100% bez debaty.
(SPOILER)
Filmovou verzi knihy jsem viděla asi dvakrát, ale doslova se mi zaryla do paměti. Ovšem, když se mi nyní naskytla možnost přečíst si také jeho knižní předlohu, nezaváhala jsem ani na okamžik, abych si ji sehnala. Kromě toho se mi hodila do 5. bodu Čtenářské výzvy »Kniha, která se odehrává v uzavřeném prostoru«, což byla opravdu výborná shoda náhod. Předpokládám, že děj je notoricky známý, něco ostatně prozrazuje anotace. Hlavními postavami jsou v podstatě pouze dvě osoby. Známý spisovatel Paul Sheldon, který píše romantickou sérii o Misery, se dostane do prekérní situace. Jede totiž zasněženou krajinou, když dojde k autohavárii a těžce zraněného ho najde bývalá ošetřovatelka Annie Wilksová. Ta si ho vezme k sobě domů a když zjistí, že Paul její milovanou Misery nechal zemřít a hodlá psát úplně jiné knihy, rozhodne se ho všemi prostředky donutit, aby to takhle nezůstalo. No a že se při tom nebude štítit naprosto ničeho, je hodně brzy jasné jako facka. Paul po jisté době zjistí, že Annie má také pestrou kriminální minulost, kterou jí však nikdy nikdo neuměl dokázat - a tak jí prošla dokonce celá řada vražd. Paul tedy samozřejmě okamžitě pochopí, že tady už jde doslova o život. A rozhodne se, že to nevzdá a Annie se i navzdory svým zraněním postaví jako rovnocenný soupeř...
Kniha je neskutečně čtivá a oproti filmu obsahuje také poměrně obsáhlé pasáže, týkající se Misery, a ještě minimálně jednu brutální scénu (když Annie Paulovi řekne, že si ho teď přihobluje, z níž vám určitě dobře nebude), kterou se filmaři neodvážili převzít. Za mne se jedná o jednu z nejlepších autorových knih, a proto nevidím vůbec žádný důvod dát jí méně než pět hvězdiček a doporučit nejen jeho fanouškům ;-).
Tak i já, nefanynka pana Kinga, jsem si ho letos jedenkráte dopřála. Zase jsem si zopakovala jednu z mála knih, které jsem od něj kdysi četla. A musím říci, že to byl fakt skvělý zážitek. Ne nadarmo vždy právě MISERY řadím k těm svým nejoblíbenějším kouskům od pana autora.
Pro mě jedna z nejlepších knih Stephena Kinga. Hlavní tématem knihy je fanynka číslo jedna Annie, která miluje svého spisovatele doslova až za hrob... pochopitelně za ten jeho, pokud nevrátí její oblíbenou hrdinku opět do hry. Nicméně i když Paul Sheldon má snahu splnit její přání a zachránit si tak život, oba chápou, že konec jejich cesty je na dohled. Tahle kniha mě dostane pokaždé, když ji čtu a vůbec nezáleží na tom, že už znám konec. Tohle je prostě King, který umí popsat temnotu lidské mysli.
Poslechnuto jako audiokniha.
Misery, dívka z knih bestselleristy Paula Sheldona, je nejoblíbenější hrdinkou jisté Annie Wilkesové, bývalé ošetřovatelky, žijící nyní na samotě u coloradských hor.
Jenže se stane nehoda. Ne jí, ale jejímu miláčkovi. A začne neskutečné drama. Annie sice zachrání svému oblíbenému spisovateli život, ale to je jen začátek. Brzy pociťuje její psychopatickou osobnost na vlastní duši i na vlastní kůži.
A bude hůř.
Misery jsem samozřejmě četla (ano, přiznávám, jsem kingofilka, vinna v plném rozsahu), ale když u OneHotBook vyšla audioverze v podání mého milovaného Martina Myšičky, tohle jsem si prostě musela pustit. Nedalo se nic dělat. A Myšička byl skvělý! Až divadelně pojaté audiozpracování se neskutečně povedlo a já tuhle verzi odporučuji všude, kudy chodím!
(SPOILER)
King patří k mým oblíbeným autorům. Přečetla jsem si od něj 15 děl a teprve teď jsem se dopracovala k Misery. Nějakým záhadným způsobem jsem k této knize nenašla cestu dřív. Věděla jsem o její existenci, ale míjela mě.
Tím pádem jsem četbu začala s nevědomím, co mě čeká. Po pravdě řečeno, hledala jsem klidnější napínavé vyprávění. Ve finále mě to extrémně překvapilo. Bylo to napínavé, ale dost děsivé čtení. Myslím, že žádná z jeho knih mě takhle moc neděsila. Cítila jsem při čtení odpor, hrůzu a zároveň jsem potřebovala vědět, jak bude příběh pokračovat.
Události knihy popisují, jak úspěšný autor série ženských románů, Paul, přežije autonehodu a dostane se do spárů velmi pochybné osoby, Annie, která se považuje za fanynku číslo jedna. Není však mentálně stabilní, její psychický stav se zhoršuje a sadistická stránka povahy prohlubuje. Zmrzačeného autora tedy vězní u ní v odlehlém domově a je odkázán na její pochybnou péči, se kterou se pojí sadismus, závislost na lécích a psychický teror. Jediné, na čem Annie opravdu záleží, je hlavní postava románu Misery, které jedině Paul může vdechnout život a napsat nové příběhy, díky kterým si zachraňuje vlastní život i zbytek mentálního zdraví.
Knihu jsem četla v každé volné chvíli. Sadistické scény jsou napsány velmi živě a celá ta ponurá, klaustrofobická atmosféra je velmi tíživá. Hlavní hrdinové jsou však skvěle popsáni, nějakou dobu tento příběh budu mít uvízlý v hlavě. Zjistila jsem, že existuje i film s mojí oblíbenkyní Kathy Bates. Možná jednoho dne se k němu propracuju, ale zatím k tomu musím posbírat odvahu.
Audioknihy nejsou úplně moje první volba, ovšem tato mi sedla neskutečně!
Namluvit Kinga podle mě není úplně jednoduché, protože má svůj specifický styl psaní, který je pro mě při čtení jeho knih zásadní. Je pravda, že ačkoli je kniha namluvená brilantně, tohle mi v ní malinkato chybělo...
Ovšem atmosféra mě naprosto pohltila! Omezený prostor jednoho pokoje, respektive jednoho domu, malé množství postav a tísnivost celé situace? Pane jo!
Postavy jsou do hloubky propracované a silné - v tom smyslu, že vám dají pořádně zabrat! Hlavní hrdina je spisovatel a psaní je jedním z nejdůležitějších prvků knihy. Většinou nejsem fanoušek toho, když jsou v knize rozsáhlé pasáže věnující se příběhu, který postava píše, ale v tomto případě mě i tyto části moc bavily.
Prostředí bylo velmi jednoduše představitelné, poslech ještě umocnil ten pocit, že jsem s postavami v pokoji, ačkoli ony mě vidět nemohly.
Nemohla jsem se od poslechu odtrhnout a každou volnou chvilku jsem se ke knize vracela.
Jediné, co bych vytkla je překlad jména hlavního hrdiny v případech, kdy byl oslovován (nebo se oslovoval) zdrobněle (pokud jsem tedy dobře slyšela). To mi při poslechu poměrně překáželo a na moment mě to vytrhlo z ponoření. Mimo to ale nemám slov, byl to fantastický zážitek!
Tohle byla pecka! S panem Kingem máme vztah trochu jako na houpačce, ale Misery mě bavila opravdu hodně. Román v podstatě o dvou jediných postavách, přesto strhující i děsivý. Na začátku to vypadá ještě docela nevinně, ale s každou další stránkou roste napětí a vy spolu s Paulem budete zjišťovat, jak moc je Annie nebezpečná. Ze zdánlivě pomatené a fanatické fanynky se vyklube nebezpečný predátor, který se nezastavím před ničím. V tomto ohledu musím opravdu smeknout před Kingem, který dokázal perfektně vykreslit vzrůstající neklid a tíseň a některé scény ve mně opravdu vyvolávaly silně nepříjmené pocity. Obzvlášť, když jsem si představila, že bych se na místě Paula měla být já sama. Jediné chvíle, kdy jsem se u Misery lehce nudila, byly pasáže příběhu psané Paulem. Ale jinak opravdu paráda. Poslouchala jsem v audiu a musím říct, že pan Myšička už tak skvělý příběh neskutečně vyšperkoval. Moc doporučuji!
King má ten dar se svým vyprávěním lidem dostat do hlavy. Ať už je to horor, sci-fi nebo novela. V Kingových knihách začněte žít spolu s hlavními hrdiny. Touhle knihou se mi zrovna stala Misery. King vás připoutá na invalidní vozík a zavře vás do své knihy, do svého příběhu. Tak jako Annie Paula. Svobodu máte na dosah. King pracuje s bezmoci a neklidem a ten psycho tlak, který v téhle knize vytváří je naprosto famózní. Autor se vám zakousne do vašeho nitra a nepustí do poslední stránky. Takové varování pro autory knih a jejich fanynky
Jeden z nalezenců z knihobudky, co jsem ukořistil. Chytila mě od začátku, tak jsem si pustil film, protože jsem byl zvědaví, jak se bude děj zhruba vyvíjet. Senzační čtení, co mě nepustilo a musel jsem knihu dočíst, ač jsem měl spoustu jiné práce. Film je jen slabí čajíček proti románu. Vřele doporučuji :),
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Stephen King také napsal(a)
| 1994 | Řbitov zviřátek |
- Misery / daramegan.cz
- Misery / Recenze knihy

89 %
78 %

Tenhle příběh jsem poslouchala jako audioknihu, načtenou od Martina Myšičky a byl to naprosto skvělý zážitek. Věřila jsem mu to úplně celé. Občas jsem si až říkala “Proboha, co mu v tom studiu dělají?” :D Audioknihu všemi deseti doporučuji.
Co se týče samotného příběhu, tak ten je skvostně napsaný. Už od začátku mě kniha pohltila a já se pokaždé těšila, až budu v knize pokračovat.
Stephen King dokáže mistrně “vcucnout” čtenáře do děje a prostě jej nepustit. Byla jsem napjatá až úplně do konce. Bylo to ale fakt nepříjemné a temné čtení. Pocit bezmoci, který doprovází celý příběh je tak intenzivní, že mi z toho bylo místy opravdu nepříjemně.
Skvělá kniha, skvělý autor, skvělý příběh, skvěle namluvená audiokniha.