Zelená míle
Zelená míle série
V roce 1932 se Amerika zmítala v otřesech velké krize a život se zdál být trpký a obtížný, jako ještě nikdy předtím. Příběh se odehrává ve věznici Cold Mountain, kam jsou transportováni odsouzenci na smrt. John Coffey je člověk, který si trest smrti zaslouží více než kdokoliv jiný. Tento mohutný obr byl odsouzen za smrt dvou malých dívek. Řekli byste možná, že cesta k poslední odplatě bude krátká a milosrdná – ale sami poznáte, jak se můžete mýlit. Doprovodíme společně Johna Coffeye na jeho poslední cestě, podobné zlému snu....... celý text
Originální název: The Green Mile, 1996
Komentáře knihy Zelená míle
Zelená míle je dalším ze známých děl ještě známějšího Stephena Kinga, a já už si ji dlouho toužila přečíst. Je jenom dobře, že jsem se k ní konečně dostala!
Fakt, který jsem minimálně já - a věřím, že i spousta jiných čtenářů - původně nevěděla, je, že kniha původně vyšla po šesti částech jakožto takový projekt Kinga a jeho redaktora. Toto vydání je tak spojení těchto částí, a je to hodně vidět. Pravda je, že mě svým způsobem mrzí, že jsem nezažila to nedočkavé dychtění po dalším díle, protože tak by příběh fungoval ještě mnohem lépe.
I přesto, že dle mého názoru mohl autor text trochu přepracovat, aby běžné knižní formě seděl, jsem však knihou naprosto uchvácena. Nejedná se o úplně typický horor - a spousty tak knihu ani nesnaží ani - plný magických zlých bytostí a postupně budovaného napětí, pro Kinga tak typického. Ne, tento příběh je temnější. Smutnější. Je to horror, který vás nevyděsí něčím neexistujícím, naopak vám ukáže realitu dob minulých. Nebojíme se příšer, ale toho, jakým způsobem lidé umíraly, jak nechutně se s nimi zacházelo - a někde stále zachází.
King se jednoduše rozhodl vsadit na city. To se mu podařilo, a tak stvořil příběh o vězeňském oddělení, kde si zločinci sedají do elektrického křesla.
Čtenář tedy prochází příběhem a postupně začíná soucítit se zločinci, trpět nad osudy těch, jež byli obvinění nepravém, zkrátka se prodírá tím nejhorším, co 30. léta 19. století v Americe zažila. Brilantní ukázka lidské povahy, Kingovy (předpokládám) představy dobra a zla i nevyhnutelnosti osudu - to vše představuje Zelená míle. Nebudete se bát, ne, to ne. Budete ale cítit. A to hodně.
Na tuhle ikonickou knihu jsem se hodně a dlouho těšil. Nespěchal jsem na ni. Nechal jsem si to v sobě pěkně uzrát a konečně se do ní pustil. A to formou audioknihy, kterou načetl Vladislav Beneš. Skvělá volba - na přednes nemůžu říct ani Ň. Ani Ř. A ani H s háčkem. Zaháčkovalo si mě to od začátku až do konce a byla radost to poslouchat a prokousávat se dějem s jeho hlasem v uších.
Nevím, jestli je to náhoda, ale vyprávění z pohledu první osoby Kingovi jde asi ze všeho nejlíp (viz Dolores Claiborneová). Ale co je nejhlavnější - necpe nám hromadu zbytečné vaty - vše, co v knize je, tam být má a to je věc u Kinga hodně nevídaná, nečítaná, neslýchaná.
Ani se to nehemží hromadou odkazů na americkou kulturu, historii, popkulturu, zeměpis. Vyzdvihuji dokonalé vykreslení doby 30. let v USA a hlavně to originální prostředí, ve kterém se děj odehrává. Je to nezaměnitelné s čímkoliv jiným a hlavně nám přiblíží život v celách smrti a smrt na elektrickém křesle.
Ale to všechno je jen kulisou pro samotný děj a to je teprve ta pravá síla románu. Na jednu stranu zde máme lidské zrůdy a vrahouny, na druhou stranu je vám některých z nich přesto líto. Vraždy malých holčiček a jiné smutné skutky. Dobrou partu dozorců s jednou černou ovcí mezi nimi. A k tomu i lehké nadpřirozeno - jen tak hezky okrajově, s jednou zásadní zázračnou schopností, a žádné psycho nápady a abstraktní zlo, jaké od spisovatele známe z jiných knih.
Kniha obsahuje řadu emocí, ze kterých nakonec zvítězí smutek. Z toho, jak je svět nespravedlivý, plný zlých lidí, kteří v životě všem dokážou všechno nějakým způsobem podělat a zkomplikovat a dělat peklo. Ale také obsahuje naději, že ti zlí na to vždy nějak dojedou. Dobří dojedou taky, ale tak nějak lépe.
Zfilmovaná verze se také velmi povedla a od předlohy se v ničem zásadním neliší. Režisér Frank Darabont to dokázal už u Vykoupení z věznice Shawshank a je vidět, že s Kingem si umí poradit tím nejlepším způsobem.
Velké díky autorovi za strhující dílo! Jsme pozváni do věznice, kde zločinci čekají na trest smrti. A dějí se zde velké věci! Zde člověk poznává realitu života, se kterou se musí každý vyrovnat, zvláště před smrtí. O dobré prostředí, i v tak obtížných situacích, se snaží i jejich nadřízení. Na tuto práci ve věznici vzpomíná jeden z nich.
Jana"12- 1.12.2023
Když vám někdo řekne, že smrt může být krásná a zároveň těžko snesitelná, tahle jízda vás přesvědčí, že slzy a smích mohou klidně sdílet jednu místnost, aniž by se tam cítily trapně. Je to jako když na vás přijde nečekaný záchvat emocí a vy najednou zjistíte, že i těžké chvíle mohou mít šmrnc, co vás nenechá chladnou. Ta kombinace síly a něhy vás udrží ve střehu víc než kafe, a přitom vám ukáže, že lidskost má mnoho tváří, které stojí za to poznat. Pokud rády oceníte, jak se zdánlivě neslučitelné věci mohou spojit v něco, co vás chytne za srdce a ne a ne pustit, tady jste přesně na správném místě. Je to jako když vám někdo nabídne pořádnou dávku empatie a nečekané naděje, a vy se tomu jen s úsměvem a trochou rozpaků podvolíte. Tahle jízda má váhu, která vám zůstane i po poslední stránce, a zároveň vás naučí, že i ten nejtemnější kout může nést světlo, pokud mu dáte šanci. Takže připravte kapesníky, ale taky otevřenou mysl, protože tady se smutek potkává s krásou tak, že to prostě musíte zažít.
Zelená míle; je příběh o vězeňském prostředí hl. Je o coffeem a dozorců policistů. na tuto knihu jsem včera narazila v antikvariátu Beneš v Plzni. Doporučuji tento antik navštívit kdo miluje knihy i když nejsou nové ale z druhé ruky. Přesně tohle vydání se špatně shání. Knihu jsem dnes rozečetla a určitě se bude číst jedním dechem i film určitě někdy zkouknu!. Doporučuji tuto knihu od Stephen King.
Čteno, viděno i slyšeno. Stephen King ve své vrcholné formě. Vyprávění dokáže vtáhnout do děje, uhranout, z příběhu se nevynořím dokud neotočím poslední stránku (dokud titulky nevystřídá černá obrazovka). Vlastně vězím v něm i poté, uchvácená a uspokojená, že temnota nepřevládla, netriumfovala – i když se hodně, hodně snažila. A to jí bylo prostředí, v němž se děj odehrává, nápomocno. Prostředí věznice (obdobné prostředí je kulisou i pro jiný Kingův majstrštyk – „Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank“), úsek vyhrazený pro vězně, kteří jsou za své násilné skutky odsouzeni k trestu nejvyššímu, jsou čekateli na svou cestu poslední, cestu po „zelené míli“ k nástroji své smrti. (Vězně, zde umístěné, si netřeba idealizovat, nicméně ti již platí (svým strachem) a ještě zaplatí … . Jenže ne všechny zvrácené duše jsou na té správné straně mříží.) Prostředí domova pro seniory, který je pro své obyvatele svým způsobem též takovou zelenou mílí (i zde se žel mezi zaměstnanci vyskytují bídní, zakomplexovaní jedinci, kteří si na lidech jim svěřených, kompenzují svoji ubohost ). Román „Zelená míle“ se neobírá záležitostmi příjemnými, veselými. Naopak. Zlé skutky, věznice, domovy pro seniory, … . Neskrývá skutečnost, že člověk je bytost smrtelná. Bytost, jejíž pozemskou pouť může ukončit nehoda, nemoc, prosté plynutí času. Bytost, jejíž pozemskou pouť může ukončit zvůle jiné (jiných) lidské bytosti (a její blízcí mohou jen doufat, že se zlovolníkovi (zlovolníkům) dostane trestu od spravedlnosti pozemské (těm nekajícným pak i trestu od spravedlnosti věčné)). Bytost, jejíž pozemskou pouť může ukončit zákon, který v dané společnosti, v daném čase platí. Román Zelená míle neskrývá ani tu skutečnost, že si lidé dokáží své putování (nejen) po zelené míli ztížit, sobě i/nebo druhým. Přičemž některé exempláře člověka činí životní pouť jiných lidských bytostí přímo nesnesitelnou, pekelnou, ať již z pouhé hlouposti nebo přímo ze zlé vůle; někteří ji navíc násilně zkracují. Jenže, jenže, říká nám autor v tomto svém románu, jsou naštěstí i lidé, kteří výše zmiňované vyvažují a vychylují váhy soupeření zla a dobra ve prospěch dobra – v sobě samých a tím i navenek. Ve světě se díky tomu dá jakžtakž spokojeně žít. Přesněji - mohou v něm jakžtakž spokojeně žít lidé, kteří na svých bedrech nenesou takový dar, jaký byl propůjčen muži, který se nešťastnou shodou okolností ocitl L.P. 1932 ve vězeňském bloku odsouzenců k trestu smrti. Co říci závěrem. Bylo (a ještě bude) napsáno nesčetně románů, které tematisují zlo, zločinnost, prostředí věznic, jejich „hosty“ a jejich činy. Je jen jeden román jako Kingova „Zelená míle“. Je v něm přítomna smrt, lidské zlo i ZLO. Je v něm přítomno, a dostává se mu mnohem více prostoru, i lidské dobro. Konečně je v něm přítomno i Dobro, a toto Dobro, které máme tendenci nevnímat (zpochybňovat, ba vysmívat se víře v něj) se zde viditelně projevuje.
„Jsem přesvědčen, že na světě existuje dobro a že všechno proudí tím či oním směrem z milujícího Boha. Ale jsem přesvědčen i o tom, že existuje ještě jiná síla, každým coulem skutečná jako Bůh, k němuž jsem se modlil celý život, a tato síla vědomě působí tak, aby přivedla všechny naše poctivé snahy ke zmaru. Není to Satan, Satana tím nemyslím (ačkoli věřím, že i ten je skutečný), ale jakýsi démon sváru, zlomyslný a hloupý tvor, který se chechtá škodolibou radostí, když nějaký stařík začne hořet při pokusu zapálit si dýmku nebo když si milované nemluvně strčí do úst svoji první vánoční hračku a udusí se jí. … - a ať už proti oné ďábelské síle působí kdovíjaký tlak, té noci proudil Johnem Coffeym. … situaci opanoval právě tento protichůdný živel – něco bílého; tak si ho představuji, jako něco bílého. Zlomyslná síla se nevytratila, ale viděl jsem ji, jak se stahuje jako stín v náhlém prudkém světle.“
Však osud člověka, kterému byla částečka moci Dobra na chvíli propůjčena, je nezáviděníhodný.
„Jsem už pořádně unavenej bolestí, kterou slyším a cítím. Jsem unavenej z cestování, z toho, jak jsem sám jako kůl v plotě. … Jsem unavenej z toho, jak jsou lidi na sebe oškliví. V hlavě to cítím jako střepy. Jsem unavenej … hlavně je to ale ta bolest. Je toho moc.“
Možná má nejoblíbenější kniha od Kinga. Jeden se nad těmi řádky musí zamyslet nad mnohým, zpracovat emoce, které jsou tak silné, že občas nejde hned číst dál.
Spravedlnost někdy není slepá, kat nemusí být krutý, odplata má více tváří a i dar života může být prokletím.
ČV 17/19. Veľmi dlho som sa chystala prečítať si ju a skutočne neľutujem. Samozrejme, film si pamätám, aj ako som so svojou vizuálne citlivou povahou zatvárala oči pri istých scénach. Asi nevymyslím nič prevratného ako pochvalu, čo by tu už nepadlo v predošlých komentároch, takže nebudem zdržovať a skrátka - BRAVO! (moja prvá kniha od Stephena Kinga a určite nie posledná)
Jedna z nejlepších knih co jsem kdy četl. King opět potvrzuje své mistrovství. Není co dodat. Smutný a mrazivý příběh, který nenechá nikoho chladným. Vřele doporučuji. VS
Film jsem viděla už dávno a od té doby jsem se připravovala na knihu. Nejsem si jistá, jestli jsem byla dostatečně připravená. :D
Ze začátku jsem byla trochu zmatená, protože dost přeskakoval čas, ale za chvíli se to ustálilo a už se kniha četla dobře.
Posledních asi 50 stran jsem probrečela. Byl to velmi silný a smutný příběh. A samozřejmě jako vždy od Stephena naprosto skvěle napsaný.
Teď zase potřebuji od Kinga chvilku odpočinek. Po každé knížce se z něj pro mě stává oblíbenější autor.
Zelená míle je prostě srdcovka, a to jak kniha, tak film. A můžu ji číst/vidět opakovaně a nikdy se neomrzí.
Zelená míle je jeden z těch příběhů, které vás zasáhnou až do morku kostí. Kniha je naprosto fascinující, spojení reality s magickými prvky je dokonalé. John Coffey je postava, která vás dostane a nechá vás přemýšlet o spravedlnosti, lidskosti a vině. Příběh je plný emocí, které vám dávají hodně přemýšlet o lidském chování a životě. I když je to těžké čtení, určitě stojí za to. 5 hvězd.
Nejdříve jsem viděl film a teď jsem četl knihu. Musím říct, že jsem měl podobné pocity jako při sledování filmu. Kniha se mi samozřejmě líbila více, ale ten rozdíl není tak veliký. Kniha je kniha, ale filmové zpracování je taktéž na vysoké úrovni. Možná by tato kniha mohla být i v povinné četbě na středních školách
Jedno z mnoha děl vynikajícího autora, jenž již desetiletí tvoří předlohy pro filmové trháky.
Děj se prolíná ve dvou rovinách, ve kterých je vypravěčem Paul Edgecomb. Paul v domově pro seniory vzpomíná na svá léta jako vězeňský dozorce v oddělení smrti. Popisuje běžné každodenní rutiny při zacházení s vězni, jež je připravují na Zelenou míli, cestu zelenou chodbou k elektrickému křeslu, které tehdy sloužilo jako finální vykonání spravedlnosti. Nebyl by to ale Stephen King, kdyby do svého díla nevložil trochu toho nadpřirozena.
Konkrétně v tomto příběhu je za nadpřirozeno považován obrovský černoch John Coffey, jenž byl odsouzen za znásilnění a krutou vraždu malých dvojčátek. Tento odsouzený se však odlišuje od všech ostatních svým atypickým chováním a nepatří tak k běžným vzorcům vrahů a násilníků, kteří našli svůj konec v americké věznici v Cold Mountains. Je na Paulovi, aby odkryl tajemno spojené s Johnem Coffeym.
Knihu nemohu ohodnotit jinak než kladně. Je napínavá, se spoustou vedlejších příběhů, které skvěle doplňují hlavní zápletku. Jsou zde důležitá témata, jako boj dobra proti zlu, loajalita, přátelství a láska, ale i rasismus, zbabělost či malost a malichernost člověka. Vše se skvěle doplňuje a společně s trochou mystiky se Kingovi podařil vytvořit příběh, který mě málem donutil uronit i slzu. Málem.
Skvělá kingovka, sice to není čistě horor, ale prvky fantastična jsou úžasné. Miluju jak knihu, tak film.
Knihu jsem si vybrala do čtenářské výzvy, se strachem, že porovnání filmu a knihy obvykle nebývá pro film pozitivní. Tak tohle je ta výjimka :-) Kniha je skvělá, děj a emoce jsou až překvapivě shodné s filmem. A že je to jeden z mých nejoblíbenějších filmů. Čtenář si prožije velké emoce, zlo bylo potrestáno, ale vítězství dobra provází mnoho slz.. Pokud jste na to připraveni, jen do toho, moc doporučuji :-)
Tuhle knihu jsem nedočetla. Zhruba tak v polovině mě odpráskla jedna scéna a já se ke knize nikdy nevrátila. Prostě to nešlo. Nakonec jsem ji dala pryč z knihovny, protože mi tu scénu stále připomínala.
Není to o tom, že by se mi nelíbilo, jak je to napsané, určitě ne. Ale ta scéna byla - buď příliš zvrácená, nebo příliš podrobně a realisticky napsaná, nebo příliš dlouhá anebo všechno dohromady. Prostě to bylo v tom okamžiku na mě moc a tenkrát přes to nejel vlak. Je možné, že kdybych to četla v jiném období svého života, bylo by to jiné. Možná bych mohla zkusit ten film, ale spíš mě láká Carrie.
Knihy, které jsem nedočetla bych mohla spočítat na prstech asi i jedné ruky, ale u všech ostatních to bylo proto, že jsem to pokládala za ztrátu času. S výjimkou téhle jedné. Je to pro mě taková připomínka, že ne každá kniha se hodí pro každého a ne každá kniha se hodí pro mě v tuto chvíli. Hodnocení nedávám.
"John Coffey mi v roce 1932 naočkoval život.“
Snad jen hrstka lidí neviděla proslulý film. Kniha je stejně dokonalá jako její filmové zpracování,takže kdo nečetl,směle do toho. Zážitek i slzy jsou zaručeny.
To bolo jednoducho nadherne.....spolu so Srdcom v Atlantide bezkonkurencne najlepsia kniha od Majstra
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
vraždy zfilmováno americká literatura vězení, věznice USA (Spojené státy americké) černoši, černošky myši trest smrti popravy nadpřirozené schopnostiStephen King také napsal(a)
| 1994 | Řbitov zviřátek |
| 1993 | Osvícení |
| 2001 | Zelená míle |
| 2010 | Pod kupolí |
| 2016 | To |

87 %
73 %

Famózní "kingovka" u níž jsem viděl prvně filmové zpracování a myslel si, že půjde o jeden z ojedinělých případů, kdy je film lepší než kniha, nicméně mýlil jsem se. Zelená Míle je od začátku do konce epesní záležitostí, kde každá věta je precizně vycizelovaná a nenajdeme v ní slabých míst. Rozhodně jedna z nejlepších knih, co jsem kdy za život četl a nadšen kingovým tvůrčím umem se rád vrhnu na další jeho díla.