Pod kupolí

Pod kupolí https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50429/bmid_pod-kupoli-65a91d1d4e189.jpg 4 2277 463

Malé městečko odřízne od okolního světa neproniknutelná bariéra neznámého původu a obyvatelé jsou náhle ponecháni sami sobě. Ovzduší je postupně znečišťováno, zásoby se tenčí, energetické zdroje docházejí, pokusy o proražení bariéry jsou marné. Vláda státu je bez ohledu na veškeré své zdroje bezmocná a může pouze zvenčí přihlížet. Místní radní s diktátorskými sklony si uvědomí příležitost konečně vyniknout a prokázat svému městečku dobro, samozřejmě podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Začne je řídit pevnou rukou – v této mimořádné situaci přece nemůže nic lepšího udělat, lidé silné vedení jistě ocení! Další reálie příběhu - syn radního s nádorem na mozku, ilegální výrobna drog a jediná slyšitelná radiostanice, vtloukající lidem do hlavy jen boží lásku - to jsou přísady, které působí jako katalyzátor už beztak výbušné situace. Můžeme sledovat postupný rozklad lidského společenství, kde přestávají platit pravidla civilizace. Výsledkem je mistrná studie lidské bezmoci, arogance a násilí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Sci-fi

Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Under the Dome , 2009


více info...

PetrKral
PetrKral
16.03.2024 2 z 5

Šíleně zdlouhavé, desítky postav - vlastně jsem se od začátku nutil do čtení a v polovině jsem to prostě nedal. A to mám rád Kingy a skoro všechny ostatní jsem četl...

susen9085
susen9085
16.02.2024 5 z 5

Úžasná kniha, jak jinak, když se jedná o dílo Krále hororu. Nenechte se prosím odradit vysokým počtem stránek, jelikož to opravdu stojí za to.
Nespočet postav, které mají do detailu propracovaný příběh, díky čemuž si je budu ještě dlouho pamatovat.


Agatha84
Agatha84
12.02.2024 4 z 5

Určitě se mi to líbilo, moc, ale zároveň jsem si jistá, že kdyby se autor vykecával na menším množství stránek (cca o 200), byla bych spokojenější. Mám pocit, jakoby příběh utahal sám sebe a úměrně s počtem listů jen klesala hladina napětí a můj zájem dozvědět se, jak to celé vlastně bylo ...

krakonos.kraken
krakonos.kraken
09.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Skvělá kniha. Spousta zajímavých postav a akce od začátku do konce. Samozřejmě spousta Kingových charakterových studií. Ti zlí, hodní, ale vetšina někde uprostřed, jak to tak bývá.

Za mě asi nejzajímavější postava velkýho Jima, která mi svojí vychytralostí a touhou vše kontrolovat připomínal dona Croceho ze Siciliána.

Musim dát + za to že Barbaře ve vězení proti Juniorovi nikdo nepomohl na poslední chvíli (i když trochu jo), že nakonec umřelo tolik lidí kteří přežili výbuch, že nakonec situaci vyŕešila random pani místo "dětí co by nejlíp rozumněli dětem", za Jima který do poslední chvíle nepřestal být úskočný..a za podobné situace, které posouvali knihu dál od hollywoodského nazírání světa. Přidává to na skutečnosti.

P.S. jak je to se simpsnovejma ve fimu? Ten námět je tak hrozně podobnej že je těžko uvěřit že jedno nebylo druhym inspirovaný :D

Dopietzsche
Dopietzsche
08.02.2024 5 z 5

Mistrovské dílo. Smekám. Je úžasné, jak kvalitní scifi vypovídá o skutečnosti víc, než rádoby skutečné slátaniny jakoby ze života typu Ordinace v růžové zahradě, lol. Je zde spousta skvělých vhledů nejen do psychologie, ale i do fungování například organizovaného náboženství, či politiky a jejího patolízalského pejska- policie, máte-li mozek na to je chápat. Takhle život opravdu funguje, kupole nekupole. Rennie a jeho Hitlerjugend, to se povedlo. ALE. Sapkowského Marigold pravil, že básníci musí být kovaní ve všech oborech, aby se nezesměšnili. Totéž platí o překladatelích. Linda Bartošková je mizerná. Ponechme stranou, že zjevně neví nic o metamfetaminu, to bych jí odpustil. ALE "sladký domov Alabama- zahrajte tu písničku od Dead band"? To jako vážně? Mělo by to být "zahrajte tu písničku od mrtvé kapely". To nikdy neslyšela o Lynyrd Skynyrd a tragédii letadla s jejími členy? Tomu říkám kulturní mezery, lol

Pavlushka458
Pavlushka458
16.01.2024 5 z 5

Tolik mrtvých jako v této knize je už jen ve filmu Rambo, nutno podotknout, že každá z obětí má svůj význam pro děj. Úžasná studie lidské duše. Na pozadí neuvěřitelné situace se odehrává příběh plný lidské zloby, závisti, nenávisti, ale i lásky, porozumění, důvěry a snahy pomoct.

PinkBunny
PinkBunny
11.01.2024 4 z 5

Slyšeno jako audiokniha.
Tak tohle mě hodně bavilo! Má to nápad, dynamiku, spád. Postavy a děj velmi realistické a uvěřitelné. Doporučuji

okeey
okeey
02.01.2024 4 z 5

Klasický King, opět zde máme spoustu postav a téměř většina je nedůležitá. Originální nápad, který mě zaujal a byla jsem napnutá, kudy se osud městečka bude ubírat. Boj o politickou moc je v podstatě hlavní téma knihy, což bylo za mě trochu zklamání, protože kniha začíná velice slibně a skvěle končí. Prostředek je zkrátka nastavovaná kaše, která je sice pro příběh důležitá, ale rozhodně šla zkrátit minimálně na polovinu. Na druhou stranu člověk očekává, co se dál bude dít. Ve výsledku to rozhodně nebyla nuda a těším se na další jeho díla.

Dragonian
Dragonian
16.11.2023 5 z 5

Štěpána Krále mám docela načteného a mám jeho dílo velice rád. Temnou věž řadím na první stupínek.
Pod kupolí je naprosto mistrovské dílo. Od začátku děj ubíhá a někdy až uhání jako splašený kůň. Celý příběh je uvěřitelný a postavy parádně vykreslené.
Se čtením této knihy neváhejte ani chvíli. Já váhal 13 let a nejsem na toto rozhodnutí pyšný.

Smolař
Smolař
14.11.2023 3 z 5

Já mam s Kingem takovej malej problem. Ten problem je totožnej, jako při sledování kulinářskýho umění mistra Jirky Babici. Oba to totiž dělaj strašně napínavý tim, že čekáte na ten MOMENT!, kdy si řeknete "A... tak teď to dojebal".
A bohužel takovym dojmem na mě působí celkově King. Pod kupolí je toho skvělym příkladem. Kdy jednom momentě (výbuch) to měl utnout a ukončit. Od toho momentu už to bylo vyslověně trapný.
Protože ono to jinak celkem Kingovi prochází a nějak to funguje. Je to napínavý a čtivý. Postavy se někam posouvají a nekončí tam, kde začaly. Bohužel je tu pár nelogičností a rozjetých nápadů, který ovšem King nedokončil.
Takže výsledek je tak nějak napůl. Hlavně to tahne dolů závěr. Tohle bylo prostě odfláklý a King očividně nevěděl co s tim.

VA_Krtek
VA_Krtek
07.11.2023 5 z 5

Fuj. Fuj a fuj. King má svá klasická díla a pak má mistrovské kusy. Tohle je hned vedle "To" jedním z oněch majstrštyků. Zápletka je v podstatě jednoduchá. Něco přiklopí kupoli na městečko a bavte se lidičky. To, co se děje mimo kupoli pochopíte a znáte. Ale to, co se začne dít pod kupolí...to je masakr. Bohužel věřím, že za správných podmínek je možné, aby se z lidí staly monstra, tak jak nám to podal King. Knihu jsem musel několikrát odložit, protože se mi dělalo až zle z toho, co jsem četl. Nicméně mě na druhou stranu přitahovala jako magnet a po chvilce "na rozdejchání" se četlo dál. Mám rád svůj spánek, ale tohle byla jedna z mála knih co mě o něj připravila. Kdo to ještě nečetl, tak se nelekejte skoro tisícovky stran a směle do toho.

Roniki
Roniki
01.11.2023 5 z 5

Vcelku obsáhlé dílo, ale nenudil jsem se ani u jedné stránky. Knihu řadím mezi jednu z nejlepších, jakou jsem kdy četl.

FMMMM
FMMMM
31.10.2023 4 z 5

Po zkušenostech z Kingovými horory, jsem se bál co bude tato 900 stránková kniha obsahovat. Ale jaké milé překvapení, když jsem cca před půlkou knihy zjistil, že teprve teď znám všechny postavy městečka. Příběh rychle utíká, skvěle se čte a najednou je konec.

M.i.k.e
M.i.k.e
02.10.2023 5 z 5

Je to pár let zpátky co jsem viděl seriálovou adaptaci a tak jsem si myslel že vím do čeho jdu. Chyba. Seriál má totiž s knihou společných jen pár postav a kupoli. Zbytek je úplně jiná káva a tak zatímco seriál si to zamířil někam k laciné televizní sci-fi, knížka nabízí na tisícovce stránek vtahující sociologickou studii, která nejednou tne do živého. Postav je sice miliarda, ale tím že se kniha "rozjíždí" velmi pomalu není problém se v nich orientovat a postupem času si je buď oblíbit a nebo ze srdce nenávidět. A že těch druhých případů není v knize zrovna málo.

lucie.svobodova
lucie.svobodova
07.09.2023 5 z 5

Díky novému vydání titulu jsem po x letech měla možnost udělat si rereading

A mohu říct, že po letech se mi kniha líbí ještě víc, jelikož ji chápu zase malinko jiným směrem.
Jak již anotace napovídá, jde tu hodně o lidi o jejich chování, bezmoc, aroganci, násilí a chování v nějakých daných krizových situacích.

Nový přebal by mohl být lehce matoucí, jelikož modré nebe a zeleň není k příběhu úplně vypovídající, k tomu se hodí více původní, temnější obálka.

Kniha Vás vtáhne do děje hned od první stránky. Máme zde velké množství postav - Kingova klasika .. ale na jak dlouho jich takové množství dál v příběhu skutečně bude?

Dovedete si představit, že ráno vyrazíte například do práce a najednou - průhledná bariéra - a dál prostě nemůžete..? Jak byste asi reagovali?

Najdeme zde snad vše, co ve světě skutečně nalezneme a rozhodně to není procházka růžovou zahradou - vraždy, sebevraždy, intriky, podrazy,.. a teď si vezměte, že se vše postupně odkrývá ve světě ve světě, prostě pod kupolí, odkud nemůžete odejít
Povede se všechno zastavit a vyřešit? Jak, kdy?

Bezesporu se jedná o naprosto výtečně propracovanou knihu a je jednou z mých nejoblíbenějších. Každopádně bych ji asi úplně nedoporučila Kingovským nováčkům, to bych sáhla po méně komplikované knížce.

bookcase
bookcase
05.09.2023 5 z 5

To se panu Králi opravdu povedlo, řadím mezi oblíbené kousky. Spíš než o kupoli to bylo o lidech, o jejich chování v krizových situacích, pěkně se někteří vybarvili.

m2056
m2056
03.09.2023 5 z 5

Tak tohle vás bude bavit od první do poslední stránky. Poutavé čtení se spoustou osob ale to se rychle mění jak osob ubývá.

MamaKnihomolka
MamaKnihomolka
31.08.2023 5 z 5

Dlouho jsem si tuto téměř tisíci stránkovou bichli chtěla přečíst. Ale nějak se mi stále vyhýbala, ale po zjištění vydání reedice jsem si řekla: "To je znamení."
Obálka se mi líbí, ale po přečtení příběhu by se mi líbila víc, kdyby byla trochu temnější, protože v příběhu opravdu není jasné nebe a zeleň.

Je to až nepředstavitelné mít průhlednou bariéru kolem svého města. A hlavně nepředstavitelné co by to udělalo s lidmi a klimatem. King nám to ukázal. A bez servítek a přikrášlení. A je to masakr!
Jako každý obsáhlý Kingův román má hodně postav a přeskakuje se z jedné na druhou. To je u něj normální. Čekala jsem to, takže když jsem najednou nevěděla o kom je zrovna řeč, vůbec mě to nevyvedlo z míry.

Gradace se příběhu rozhodně nedá upřít. Pozorujete jak se pomaloučku vyvíjejí situace, za kterými zřejmě nikdo nestojí a postupně vidíte jak se vše vymyká kontrole a i přesto, že všichni vědí kdo za tím stojí, už s tím nedokážou nic dělat...
King až reálně ukazuje co dokáže dělat moc a politika. Jak dokáže ovlivňovat, přesvědčovat a ničit kor když je ve vedení špatný člověk. Z knihy je cítit beznaděj, strach, manipulace a nespravedlnost vůči lidem v městečku.
Nezdá se vám to jako už tak velký horor? Samozřejmě nechybí vraždy, sebevraždy, rozpady osobností a další nechutnosti, kterých jsou bohužel lidé schopní.

Za mě je to velmi propracovaný román. Nenarazila jsem na žádné nesrovnalosti nebo cokoli co by mě při čtení zarazilo. Konec mě až dojal. Nevím jestli samotným rozuzlením nebo to bylo tím, že se mi s knihou těžko loučilo.

Pod kupolí bych určitě nedoporučovala těm, kteří s Kingem teprve začínají.

Arkagas
Arkagas
15.08.2023 5 z 5

Druhé setkání s Pod Kupolí téměř po více než 10 letech a dojmy diametrálně jiné, což jen dokazuje to, že King píše tak, abyste se v jeho postavách našli a reflektovali v jakémkoliv věku. Když se na Chester´s Mill spustí obrovská kupole, která uzavře jeho obyvatele nadobro ve svém vlastním světě, začne na povrch vyplouvat ta největší lidská špína, jaká se v nás skrývá. Intriky, podrazy, vraždy, drogy, korupce a oproti tomu parta oddaných přátel, kteří tlo všechno chtějí zastavit, i přesto, že nevědí, jestli to má vůbec smysl. Mnoha čtenářům by se mohlo zdát, že Pod kupolí není hororem v pravém slova smyslu, ale přece je. Rozpad osobností, vraždy, sebevraždy a pár opravdu nechutných scén jen dotvářejí tu kompletní bezmoc a zoufalost při čtení téhle knihy. I přesto, kolik postav se zde objevuje jsme díky Kingovu mistrovskému umu schopni se nejen orientovat, ale především nás žene za tím, abychom o nich zjistili víc. Pod kupolí je rozhodně jedna z jeho nejpropracovanějších knih a troufám si říct, že se řadí i mezi top knihy jeho kariéry. Nenechte se mást počtem stran, tohle je jedna velká jízda. 
Moje hodnocení: 10/10

Эva
Эva
11.08.2023 5 z 5

Neskutečné! Opravdu jedna z top Kingovek! Skvělý propracovaný příběh, přečteno jedním dechem. Velké množství postav mě vůbec nerušilo, naopak, všechny byly dokonale psychologicky propracované a čtenář si je zapamatoval. Fandila jsem týmu Barbieho a nenáviděla Velkého Jima a jeho poskoky. Jeho moc a celková proměna městečka mě ale děsila. Jak málo času stačilo, aby se z rozumných lidí staly loutky ovládané strachem a slepou nenávistí Konečné rozuzlení asi nemohlo být jiné, když vezmeme v potaz, co všechno bylo vyzkoušeno, aby Kupole zmizela, ale trošilinku mě zklamalo. Nicméně celkový dojem z knihy je fantastický. Dlouho nezapomenu