Hostitel

Hostitel https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23767/mid_hostitel-Bs5-23767.jpg 4 2850 542

Hostitel série

1. díl

Melanie Stryder se odmítá vzdát. Náš svět napadl neviditelný nepřítel. Lidé se pro tyto mimozemšťany mění na pouhé hostitelské tělo; jejich mozek ovládne vetřelec, ale tělo zůstává netknuté a zdánlivě beze změny pokračuje v předchozím životě. Obětí mimozemšťanů se rychle stane drtivá většina lidstva. Když vetřelci dopadnou i Melanii, jednu z hrstky přežívajících „divokých“ lidí, dívka vůbec nepochybuje, že nastal její konec. „Poutnice“ – její vetřelecká „duše“ – která teď ovládla Melaniino tělo, dostala předem varování před problémy existence v člověku: změť pronikavých emocí, příliš mnoho smyslů, vypjatě živé vzpomínky. S jednou potíží však Poutnice nepočítá: předchozí obyvatelka těla se odmítá vzdát vlády nad svou myslí, i když tělo jí už nepatří. Poutnice bádá v Melaniiných myšlenkách a doufá, že objeví příčinu nezdolného lidského vzdoru. Místo toho Melanie naopak zaplní mysl Poutnice vzpomínkami a podobou milovaného muže – Jareda, který se dosud někde skrývá před vetřelci. A jelikož Poutnice se nemůže oddělit od Melaniiny tělesné touhy, sama začne prahnout po muži, jehož má odhalit. Když vnější okolnosti přinutí Poutnici a Melanii, aby uzavřely nedobrovolné spojenectví, vydají se spolu na nebezpečnou a nejistou pouť za mužem, kterého obě milují. Stephenie Meyerová patří k nejzajímavějším autorům současnosti. Ve svém Hostiteli nám předkládá strhující a nezapomenutelné dílo o vytrvalosti lásky a o samotné podstatě toho, co člověka dělá člověkem.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

The Host , 2008


více info...

Jazzminator
Jazzminator
01.01.2024 5 z 5

Nikdy jsem nebyla velkým fanouškem sci-fi, ale Hostitel mě naprosto dostal. I když je to rozsahem delší dílo, má schopnost vás do děje vtáhnout tak, že ani nepostřehnete, jak vám stránky ubíhají. Tato kniha jakoby se četla sama. Popisuje citlivý příběh hlavní hrdinky - duše, která se pohybuje na rozhraní dvou naprosto odlišných druhů a světů a komunikuje s původní majitelkou těla, jež se jej nechce vzdát. Hostitelka a duše hledají cestu ke vzájemnému porozumění a pochopení, ačkoliv je to pro obě těžké, protože každá z nich vnímá pouze svou stranu záležitosti.
Málokdy se také pozastavuji nad postavami, ale musím říct, že Wanda/Poutnice mi byla ze všech postav -snad také ze všech knih, co jsem kdy četla - nejsympatičtější. Podobně to mám i s Ianem a Jamiem, kteří mi také přirostli k srdci. Kniha má obecně naprosto skvěle vykreslenou psychologii postav a to, jak se mění a rozvíjí společně s příběhem, který mě dojal hned několikrát. Už samotný nápad, na němž je kniha postavena, si zaslouží 5 hvězdiček.

denniys
denniys
29.12.2023 4 z 5

Tak tahle kniha mi neskutečně sedla do momentálního čtenářského rozpoložení..
Opravdu jsem si ji užila.. první třetina byla slabší, ale když Poutnice potkala skupinu přeživších, nabral děj obrátky a nešlo mi odpoutat se..
Za mě se jedná o velmi zdařile napsaný příběh určený spíše pro ženské čtenářky..


a304
a304
22.06.2023

(SPOILER) Duše putující vesmírem hledají domov. Láska , jakási prahmota nesobeckosti, respektu, porozumění, vyzrálosti. Vlastnosti umožňující tělu dát dimenzi hostitele...
Fantazie či skutečnost...?
S láskou každá matka se dělí o své tělo devět měsíců, slonice dva roky...
Nevšední zážitek, obohacení nejen na celý život, ale láska se předává mnohým generacím potomkům...
Úcta k zázraku života, není dostatečně oceňována, přestože každý jsme tu jen zásluhou láskyplné hostitelky.
Velmi zajímavý příběh , dlouho bude ve mne rezonovat . Doporučuji k přečtení.

petulkap0698
petulkap0698
05.06.2023 5 z 5

Knihu jsem četla na třikrát. V osmé třídě se mi pořád nechtělo dostat přes těch pár prvních stran. O rok později to šlo, a pak už jsem se od příběhu neodtrhla. Miluju ji stejně jako její následné zfilmování.

eleonen
eleonen
07.05.2023 2 z 5

Asi nejsem cílová skupina, ale tohle fakt ne... Totiž zaujalo mě umístění děje, dystopický svět je u mě vždycky vysoce poutavé prostředí, ale tohle byl defacto jen román a ještě špatně napsaný a velmi naivní. Kdyby autorka popis emocí stáhla napolovic, tak o nic nepřijdeme. Škoda mělo to potenciál.

E.T.007
E.T.007
08.01.2023 5 z 5

Zaujímavá myšlienka, dobre spracovaný dej. Nechýba napätie, akcia a ani romantická linka. Bavilo ma to.

nevermore3
nevermore3
17.11.2022 2 z 5

Tak, kde začít? Hostitel je pro holky. Ano... vlastně může být jedině pro holky. Pokud ne, pak je to sakra zlé :) Pánové, admit to me now.

Hostitel je pro holky nebo taškařice nebo obojí. Slečnu spisovatelku (jestli "slečnou" není, tak "slečnou spisovatelkou" je jistojistě) bohužel neznám z Twilight ságy (možná, že je sága dobrá, netuším) ale Hostitel mi nesedl. Mocně. Lákal mě. 90% 650 hodnocení a pozor! nejen od teenagerů. Jak je to tedy možné? Očekával jsem Tequilu sunrise, a dostal jen teplou tequilu pod pořádným Sun Rise. Pokud má být toto to nejlepší, co Štefka napsala, chraň mě, božínku, před zbytkem tvorby.

Příběh je emocemi nasáklý jak houba a rozplizle to přetéká. Čert vem líbání atd. s tím jsem počítal, ale to přemýšlení a vnitřní boje a uboze trapné hádky(CHA!), jenom tohle už víckrát ne :/
Ihned mně došlo, že je velmi obtížné narazit na tak ŠABLONOVITĚ dobrou hlavní postavu, jakou je Wanda. Pokud tedy zrovna nečtete bibli, tam jich pár je. Řeknu Vám rovnou, je to protivný. Při čtení kroutíte hlavou a máte chuť tou knížkou švihnout o zem. Proč to dělá? Proč je tak neprůbojná, proč nekvákne, proč se chová jak kompletní ****
Ono ne že by to s ostatními bylo lepší. Karty jsou rozdané rychle. Ale z Wandy tryská tak mohutný pramen dobroty, až to leptá celý příběh. Opět mocně.

Někdo si obzvlášť ulítává na dialozích: "Promiň." -- "Ne, ne! Ty promiň!!" --- "Ale mně se vůbec neomlouvej." Fajn, já ne.

Zkrátka Hostitel nepohltí, je nepropracovanej, předvídatelnej, jednoduchej, pro mě o ničem. Wannabe Sci-fi Soap Opera. Jestli se na mě za ta slova zlobíte, berte to třeba tak, že jsem jen zapšklej nýmand, co si přečetl něco, co neměl a nedělejte si z toho dál hlavu. Asi to tak bude, vzhledem k percentilu tohoto skvostu.
Kdybych byl holka do 17 let, určitě by se mi to líbilo. No dobře, to taky nelze zaručit.

Hodnotím 2**. Zaslouží si to v ostré vnitrostátní konkurenci podobných děl asi 3***, ale je mi opravdu ze srdce (teď by z mé krystalicky čisté emoce Stephanie i Wanda snad měly radost) líto toho času, co jsem tomu věnoval. Skoro bych nad tím tklivě plakal. Ovšem v koutku stranou ostatních, abych náhodou někomu "nepůsobil strach nebo bolest".

Takže holky, omlouvám se, budou to 2**, (záměrně říkám holky, protože jestli se to líbilo i nějakému gentlemanovi, tak takovému to tedy směřováno býti nemá.) Stejně si tady každý hodnotí zejména po pocitové stránce, co chce jak chce, proč bych nemohl já.

Aveli
Aveli
11.10.2022 5 z 5

Úžasné. Nejdřív jsem viděla film, který mě zaujal, tak jsem si půjčila knížku. A ta je mnohonásobně lepší než film. Úžasný děj, napínavý i po 300 stranách. Nemohla jsem se vůbec odtrhnout. Skvěle vykreslené hlavní postavy, které se vyvíjí a mají reálné emoce. Nechybí ani příjemná lovestory. Škoda že není pokračování. Ráda bych si ho přečetla. Rozhodně všem doporučuji.

Maku.17
Maku.17
02.09.2022 5 z 5

No takže já si taky vyliju srdíčko. Hostitele jsem přečetla celkem čtyřikrát, tak to asi chceš. Každým coulem to prostě těm dvěma přeješ a toužíš po happyendu. Je to kniha mýho mladýho já :). Škoda, že film neudělali lépe.

laura
laura
16.04.2022 5 z 5

Krásné, silné, dech beroucí. Příběh o síle lidské duše a nejen té. O hloubce lásky člověka k člověku, o věrnosti, naději, odvaze i touze. O neustálých pochybnostech, o hledání sebe sama, o putování mezi světy, i o dlouhé cestě domů...

Úžasný, hluboce lidský příběh o člověku, jenž není člověkem, ale v jistém ohledu je víc než to. O dobru, víře a odhodlání. O lásce, která nemá naději - a přesto se nevzdává. O bolesti, utrpení a zradě. Ale především o neskutečném zázraku, kterému se říká život...

Nejdřív jsem viděla film - a uchvátil mě. O knize jsem věděla, ale do souvislosti jsem si to dala až někde v polovině filmu. Nelákalo mě přečíst si tenhle příběh - dokud jsem nepropadla filmové verzi :)

A snad poprvé nedokážu říct, co bylo lepší. Tady to bylo totiž tak nějak nastejno. Film se drží knižní předlohy opravdu věrně. Těch víc jak 550 stran jsem přečetla za necelé tři dny. Tak moc mě příběh pohltil.

A to, co ve mě zůstává, je krása, něha a naděje.

Dějou se na tom světě divné věci, co?
Ty nejdivnější...

holkazbrooklynu
holkazbrooklynu
21.03.2022 5 z 5

Výborně propracované . Skvěle propracované romantické sci-fi se silnou zápletkou a osobitými postavami. Úžasně dopodrobna popsaný děj, silná chemie mezi hlavními hrdiny plus milostný tojúhelník, který nesmí chybět. Příběh je poutavý a jen tak neskončí protože má 600+ stran a nechybí tam na závěr pořádné rozuzlení.

Ermeston009
Ermeston009
31.01.2022 5 z 5

Už jsem psala o téhle knize jeden komentář ale Hostitel je tak absolutně nádherná a skvěle napsána kniha ze jsem si nemohla pomoct napsat další. Musím říct že jsem totální knihomol ale zatím žádná kniha ve mě nevyvolala stejné úžasné pocity jako právě tahle. V životě se mi ještě nestalo ze by každý večer když zavřu oči se mě všechny kapitoly do jedné přehrávaly znovu a znovu v hlavě. Ani nekontroluji moje prsty které jakoby očarované přejíždí po klávesnici a toto píšou. Já vlastně ani nevím jak tohle vyjádřit slovy. Jakoby každičký kousíček každičká strana mě vytáhla do příběhu a já jakoby bych všechno prožívala s hlavními postavami.
Jak jste to už asi pochopily moc tuhle knížku doporučuji

Ermeston009
Ermeston009
28.01.2022 5 z 5

Knihu Hostitel jsem přečetla asi před rokem a až teď mám tu možnost vám vylít své srdce.
Hostitel je nejůžasnější kniha na celým světě.
Začalo to tím ze jsem si přečetla sérii Twilight sága od Stephenie Meyerové a fakt se líbila. Tak jsem si řekla proč nezkusit neco dalšího a tak jsem našla Hostitele. Ze začátku se mi do toho moc nechtělo, ale jak jsem se dostala dál, do děje jsem přímo vplula a pak jsem se už nezastavila. Po celou dobu co jsem knihu četla mě emoce zrazovaly. Někdy jsem byla smutná, bála se, byla jsem naštvaná a nakonec jsem dokonce štěstím brecela. Byla jsem z Hostitele tak nadšená ze jsem se koukla i na film ovšem ten me dost zklamal. Zamilovala jsem se absolutně do všech postav a samozřejmě jsem se zamilovala do Wandiny osobnosti.
Moc doporučuji ️️

barbora3441
barbora3441
05.11.2021 5 z 5

Krásný příběh, určitě se ke knize zase vrátím.

EllSeifert
EllSeifert
30.08.2021 5 z 5

Knihu jsem si chtěla přečíst velmi dlouho, ale po Stmívání jsem váhala. S klidným svědomím však mohu říci, že Stmívání se Hostiteli nemůže rovnat. Originální nápad, navíc napsán neskutečně poutavě, skvěle vykreslené postavy... Kniha by možná zvládla tak o 150 méně stran, ale děj vcelku ubíhal, četlo se to hezky :-).

roman9276
roman9276
20.08.2021 5 z 5

Knihu jsem četl poprvé před asi cca deseti lety. Prvních 100 stran jsem protrpěl a myslel jsem, že knihu odložím, ale pak se to naštěstí zlomilo. Když jsem věděl, že bude film, tak jsem byl nadšenej a líbil se mi. Teď jsem se rozhodl pro rereading jedný z mejch nejoblíbenějších knížek, kdy jsem si říkal, že uvidim, zda mě bude ještě bavit, přece jen jsem trochu starší. A bál jsem se zbytečně. Je to neskutečnej příběh o dobrodružství, vlastní síle žít, přátelství a hlavně lásce. Postava Poutnice byla prostě skvělá, jak se z mimozemšťana stává postupem času člověk, její vyprávění o vesmíru a jiných planetách mě fascinovalo i podruhý. Asi jsem i rád, že autorka pokračování nenapsala a snad asi ani nenapíše, byla by dost velká možnost, že celej příběh posere. Hostitel bude vždycky srdcová záležitost.

tinka1974
tinka1974
21.05.2021 5 z 5

Velmi milé, laskavé čtení. Pohlazení po duši. Víc snad ani nejde napsat. To musí každý přečíst sám. A to Sci-fi nebyl nikdy můj žánr, ale tohle snad ani nebylo. Teď už mi tedy nic nebrání podívat se na celý film

VincentPodmore
VincentPodmore
28.04.2021 5 z 5

Před rokem jsem narazil na film s názvem Hostitel, který mě neskutečně zaujal a na konci dojal. Od té doby už jsem ho viděl třikrát a nechává ve mně stále stejné pocity, jako při prvním zhlédnutí. Když jsem se dozvěděl, že se jedná o film s knižní předlohou, zapřísáhl jsem se, že tu knihu musím mít! A po více, než půl roce jsem se dočkal. Každou stránku, slovo, písmeno jsem hltal neskutečně rychle. S každou kapitolou ve mně vzrůstal pocit, že jsem součástí toho příběhu. Nejen, že ho čtu, ale prožívám! Sakra, nechápu, jak je možné, že kolem Stmívání je takový poprask, zatímco nad Hostitelem (ať už film nebo kniha) se tak tvrdošijně usnulo na vavřínech. HOSTITEL JE SKVOST! Poutnice je skvost. Je to snad první hlavní hrdinka, která mě ničím, absolutně ničím nevytočila. Možná to je tím, že ztělesňovala mír a pokoj v každém z nás. Nebo aspoň mír a klid, po němž mnozí z nás touží. Společně s Jamiem se zařadili do mých celkově nejoblíbenějších postav. Emocemi nabytá kniha, která rozhodně nezklame. Vřele doporučuju každému, kdo váhá. Podobnost se Stmíváním je v této knize takřka mizivá!

(SPOILER - hodněkrát jsem tu viděl, že lidi popisují, že se v knize objevuje milostný trojúhelník, mně to ale tak nepřišlo - spíš se jednalo o dva chlapce, každý akorát zamilovaný do dvou rozdílných duší, jež sídlily v jednom těle [když pominu Wandinu část v posledních kapitolách, kde popisuje, že k Jaredovi cítí stále lásku])

TaNya_
TaNya_
19.04.2021

Kupodivu je toto jedna z mála příležitostí, kdy mi zfilmovaná verze přišla celkem dobrá.

Elleonora
Elleonora
30.03.2021 5 z 5

,,Do žil mi vystříkl žár a já se málem zalkla zběsilou nenávistí. Za všechny své životy jsem podobnou emoci nezažila."

Neměla jsem slov. Tehdy jsem zůstala až do rána vzhůru, abych mohla na jeden zátah přečíst celou knihu, protože jakmile jsem si přečetla prvních pár kapitol, nemohla jsem přestat. Příběh byl natolik silný, že mi během čtení několikrát zvlhly oči a na konci jsem regulérně brečela. Jednoduše a nekomplikovaně sestavená dějová linie o to více umožňovala větší poznání postav i jejich myšlenek, pocitů, záměrů. Úžasný příklad, že ačkoli neumíme jako lidé rozbíjet rukou skály, ovládat živly, či vládnout vesmíru, ukrývá se v nás nezměrná a často opomíjená síla - naše vůle žít.