Lolita přehled
Vladimir Nabokov
Výstřední románová zpověď čtyřicátníka Humberta Humberta o jeho zničující erotické posedlosti kouzlem „nymfičky“ Dolores Hazeové vzbudila krátce po svém vzniku bouři odporu i nemístná očekávání, aby pak zajistila svému autorovi celosvětový věhlas a postupně začala být chápána jako mistrovsky komponované mnohovrstevné pojednání na téma smyslnosti, lásky a hříchu, prosycené pro Nabokova typickou slovní virtuozitou, humorem i ironií.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lolita. Přihlašte se a napište ho.

Jedna z nejkontroverznějších knih vůbec – a přesto (nebo právě proto) naprosto fascinující. Nečte se lehce, je to nepříjemné, zneklidňující, ale zároveň neuvěřitelně silné a jazykově nádherné. Nabokovův styl je hypnotický, obrazotvorný a místy až děsivě krásný. Tohle není příběh o lásce, ale o posedlosti, sebeklamu a manipulaci – a člověk z toho má husí kůži ještě dlouho po dočtení. Pět hvězd za mistrovství slova a literární sílu, která se nezapomíná.

Asi v polovině knihy jsem se zasekl - už jsem nebyl schopen dále vstřebávat ty Humbertovy slovní exhibice a všemožné narážky.
Po vícetýdenní pauze jsem se však ke knize vrátil a závěr dočetl jedním dechem, jak samotný "příběh" opět nabral na dynamice.
Jak už tu bylo nesčetněkrát uvedeno - z hlediska psychologie postav patří kniha k těm vysoko řazeným, ale jinak mi ten Nabokovův květnatý jazyk s odkazy a důkazy, co všechno četl a kde všude byl (když to takto zjednoduším), vůbec nesedí. Možná mu ale dám ještě jednu šanci a někdy v budoucnu zkusím nějakou z jeho povídek.
Přesto všechno dávám 4 hvězdičky, protože literátní dílo je to kvalitní (když si člověk odmyslí ten obsah ;-)
Knižní novinky (4. - 11. 9.)
02.09.2013
„Slovy starého básníka: Morálním cítěním smrtelník platí času /daň za svůj smysl pro smrtelnou krásu.“
„Vybavují se mi určité okamžiky, říkejme jim ledovce v ráji, když poté, co jsem se jí naskytl, po skvostném, šíleném vypětí, které mě nechávalo v ochromení za nepřístupným valem azurového pásu, jsem ji nakonec s němým stonem něhy brával do náruče (pleť se jí leskla v neónovém světle pronikajícím škvírami v žaluziích z dlážděného dvora, jako uhel černé řasy byly zcuchané, zastřené šedé oči prázdnější než jindy - dočista jako malá pacientka ještě neprobraná z narkózy po těžké operaci), a má něha tmavla odstínem studu a beznaděje, a já se utěšoval a houpal svoji osiřelou, lehounkou Lolitu ve svém mramorovém náručí a broukal jí do teplých vlasů, nazdařbůh ji hladil a němě prosil o rozhřešení, a na samém vrcholu téhle lidské, utrápené, nesobecké něhy (má duše v té chvíli doslova obletovala její nahé tělo, hotova se kát), zničehonic, ironicky, hrozně, touha znovu naběhla a - „ach ne! říkávala Lolita s povzdechem určeným nebesům, a v příštím okamžiku něha i azur, vše se roztříštilo na tisíc kousků.“
„... moje konvenční Lolita si během našeho neslýchaného a nemravného soužití postupně ujasnila, že i ten nejmizernější rodinný život je lepší než parodie na krvesmilstvo, která byla nakonec to nejlepší, co jsem té sirotě mohl nabídnout.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Ocenění knihy (2)
2019 -
Nejkrásnější české knihy roku
(Bibliofilie a autorské práce – 3. místo)
1991 -
Cena Josefa Jungmanna
Zfilmováno
Lolita (1997)
Kniha Lolita v seznamech
v Přečtených | 6 150x |
v Mé knihovně | 1 010x |
v Chystám se číst | 1 760x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
zfilmováno 20. století erotika USA (Spojené státy americké) pedofilie posedlost (obsese) rozhlasové zpracování nymfomanky Cena Josefa JungmannaAutorovy další knížky
2007 | ![]() |
1990 | ![]() |
2008 | ![]() |
2001 | ![]() |
2015 | ![]() |
Po delší době zase jeden z těch zapomenutých literárních dluhů, které jsem si chtěl odškrtnout a splnit tak nějak z povinnosti. Příběh nemá smysl příliš komentovat, z anotace je vše zřejmé. Je to román o prokletí posedlostí za hranici sebezničení. Přesto, že od vydání došlo k výraznému posunu společensky akceptovatelných témat, troufám si říct, že i po všech těch letech je kniha stále kontroverzní. Ne vyprávěcím stylem, ne jazykem, ne očekávanou explicitností, která tam nakonec není, ale dějem, tématem, chcete-li, premisou zneužívání dospívající dívky, vlastně dítěte. Je to naopak právě vypravěčský styl a jazyk, kvůli čemu bych román označil za významný a hodnotný. Bavila mě ta proměnlivost, od seriózního vyprávění, přes humor různé intenzity, po zhusta sarkastické a cynické průpovídky. Bavila mě hra se slovy, ten jazyk, opět proměnlivý, výrazně expresivní, místy téměř poetický, výpravný, jindy naopak podivně komplikovaný, kudrnatý, sebestředný až marnivý. Bavily mě popisy vnitřních pochodů a myšlenek protagonisty, což vlastně tvoří většinu knihy a poskytuje vhled do té podivně nastavené a prokleté mysli. H.H. je melancholik, posedlý a značně emocionální, i přes tu emocionalitu však vykazuje silné psychopatické rysy. Je zajímavé sledovat, jak se v průběhu děje posouvá k čím dál větším extrémům. Psychologie protagonisty je výjimečně propracovaná, čtenář nahlédne do nejniternějších zákoutí motivace, posedlosti, emocionality. Konstantou je téměř permanentní psychická nepohoda – tedy alespoň od začátku „vztahu“. Téměř vtipně působí kontrasty vytvářené Humbertovou myslí, např. vášnivé a radostné popisy „nymf“ na jedné straně, vs. nudné a unylé popisy dospělých žen na straně druhé – rozdíl nemůže být výraznější. „Vztah“ s Lolitou není idylický od samého počátku, to je slabě řečeno. H.H. si moc dobře uvědomuje tu pekelnou trajektorii, nesprávnost konání a postupující toxicitu danou zneužíváním, psychickým vydíráním, bezcitností a (sexuálním) násilím, Lolita pochopitelně taktéž. Směřuje to tam, kam musí, posedlost je sebezničující, sebedestruktivní. Závěr je intenzivní, a pokud jsem měl v některých partiích pocit nudy, závěr toto vynahrazuje. Čímž přiznávám, že mě některé pasáže příliš nebavily, nezaujaly, nicméně není to převažující dojem. Ještě krátkou poznámku k „explicitnosti“: vůbec tam není. Není to erotický a už vůbec ne pornografický text, až na občasné více či méně rafinované pojmenování intimity a intimních partií, všechno explicitní zůstává nevyřčeno, naznačeno a odehrává se v náznacích. Představivost nicméně pracuje. V závěrečném komentáři pak autor vysvětluje motivaci k sepsání díla, odmítá jakékoliv výklady, odmítá symbolismus nebo morální poselství či přesah a vyzdvihuje pouze něco, co nazývá „estetickým blahem“. Ano, to estetično v textu rozhodně je, přesto, alespoň za sebe, jsem tam nalezl právě též silný morální přesah.