Papírová města

Papírová města https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/205749/bmid_papirova-mesta-y1S-205749.jpg 4 3696 722

V Paper Towns se vám dostane příběhu o dospívání. Margo už se dávno s Quentinem nebaví a přátelí se s jinými, a na škole je považována za legendu. Může za to zejména její nespoutanost a časté dobrodružné několikadenní výpravy, kdy její rodiče šílí strachy i vzteky. Jednoho dne však Margo nečekaně zaklepe na Quentinovo okno a uprostřed noci ho vtáhne do jednoho z margovského dobrodružství. Druhý den se Margo neukáže ve škole, pak ani další. A Quentin zjistí, že pro něj zanechala vodítko, jak ji najít… Quentin začne pátrat a čím víc se noří do záhadného zmizení, tím méně si je jistý, kým vlastně Margo byla a jestli ji vůbec znal. Co vlastně chce on sám? A co jsou papírová města, na která Quentin ve spojitosti s Margo neustále naráží?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro děti a mládež

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Paper Towns , 2008


více info...

11191
11191
25.12.2023 4 z 5

Tahle knížka se mi špatně četla, těsně po přečtení bych ji nehodnotila nijak extra pozitivně. Jak plyne čas, stále se k ní myšlenkami vracím a uvažuji nad různými věcmi, některé části si znovu pročítám.

Tím že nejsem cílovka mi některé momenty připadají fantaskní, jakože by se tak nemohly ve skutečnosti odehrát. Moc se mi však líbil filosofický přesah knížky a hlavní motiv Margo - odpoutat se od konvencí obvyklého života. Myslím že je to kvůli tomu, že sama mám už nějakou dobu nutkání něco ve svém životě změnit, trochu Margo závidím její odvahu, taky bych ji potřebovala.

radus
radus
09.11.2023 4 z 5

Mela jsem moznost videt i film, ten se mi vubec nelibil, takze jsem rada, ze knížka takove zklamani nebyla. Posledni kapitola se povedla nejvic, to jsem se zasmala.


Sarka1987
Sarka1987
08.08.2023 4 z 5

Většinou se říká, že knížka je mnohem lepší než film. Tady bych si dovolila nesouhlasit, kniha je výborná, ale film je ještě lepší.

kercah
kercah
11.06.2023 5 z 5

Kniha se muže zdát, jako nezáživná bez větší zápletky, ale kdo čte mezi řádky, určitě tam najde hluboké filosofické otázky, nad kterými se jistě pozastaví.

Fascinuje mě, jak dobře se autorovi knihy čtou, bez složitých příběhu, ale za to s velkým filosofickým podtónem.

martina.culik
martina.culik
17.05.2023 2 z 5

V knize se nic moc nedělo. Možná jsem nepochopila nějakou hlubší myšlenku, ale pro mě to bylo nezáživné čtení.
Margo mi byla celou dobu protivná a Quentina mi bylo líto, že je zakoukaný zrovna do ní - zasloužil by si někoho normálnějšího.

Ulrika
Ulrika
11.05.2023 2 z 5

Nedokázala jsem se do knihy začíst. V yprávění mi přišlo zdlouhavé a i jsem pak přezkakovala stránky:( Postava Margo mi byla silně nesympatická.

lucinova
lucinova
01.04.2023 2 z 5

Pěkná, dojemná kniha s překvapivým koncem. Za mě však trochu zdlouhavé. Hlavní hrdinka mi navíc zrovna nesedla a celkově mi to přišlo takové nijaké. Čekala jsem rozhodně něco víc.

Kanimůra2
Kanimůra2
16.02.2023 1 z 5

Já jsem kdysi četla od tohoto autora Hvězdy nám nepřály a moc se mi to líbilo. O této knize se to říct nedá. Pravdou je, že mě některé dialogy středoškoláků dost bavily. Ovšem hlavní hrdinka mi přišla cáklá (jinak to napsat neumím). A od poloviny jsem to prolistovala, abych zjistila konec. A ten mě taky nepotěšil.

LuckaDea
LuckaDea
20.01.2023 3 z 5

Zajímavá kniha opředená tajemstvím. Některé části mě bavily hodně, některé o něco míň. Tuto knížku hodnotím spíše jako průměrnou.

Zuzka_Zuu
Zuzka_Zuu
20.11.2022 5 z 5

V téhle knize jsem si hodně poznačovala úseky, ke kterým se chci v budoucnu ještě vrátit, třeba ty samotná papírová města, omnislovník, pak citáty autorů samotných .... Líbila se mi myšlenka Margo, kdy uzavře svůj starý život a začne, někde daleko, ve fiktivním místě nový život, protože i já mám kolikrát chuť to udělat, když se na mě všechno hroutí. Štvalo ji škatulkování a předem rozhodnutá budoucnost, což se nedivím a co teprve ten stereotyp, do kterého prostě všichni po škole spadneme. Práce, starání o děti a pak co? Pak nic? Kniha mě donutila nad tím vším přemýšlet a když už nic, alespoň mě donutila naplánovat nám pořádnou dovolenou, a kdoví, možná se vypadáme prozkoumat nějaké to Papírové město :)

Dyna08
Dyna08
14.11.2022 3 z 5

Kniha byla oddechová s kapkou napětí

princeznaaura
princeznaaura
18.08.2022 1 z 5

jako přečetla jsem to, ale pro mě to mělo prázdný význam, bezvýznamná výplň cesty, žádný napětí, ani humor, nic, úryvky o ničem jsem přeskakovala

theMarty
theMarty
07.08.2022 4 z 5

Je sranda, jak se v knize projevují Greenovy vzdělávací úmysly. Psaní omnislovníku aka wikipedie, pojem papírové město, programování, trasová aplikace, Walt Whitman ... Bratrství s Hankem prostě nezapře.
Z knihy jsem zas tak odvázaná nebyla (zvlášť z konce s Margo), na druhou stranu, on to JG nepsal zrovna pro mou věkovou skupinu.

E.T.007
E.T.007
13.06.2022 4 z 5

Margo bola fakt bláznivá, miestami to až hraničilo s nereálnosťou - len veľmi ťažko si viem predstaviť, že by sa niekto naozaj takto správal -, ale čítalo sa to dobre. Pobavilo ma to. A záver... taký som veru nečakala.

Hanncha
Hanncha
03.05.2022 2 z 5

Druhá a pravděpodobně poslední kniha od Greena, kterou jsem přečetla. Kniha mě moc zklamala. Quentin a Margo mě celou dobu spíš točili, než že bych se vžila do jejich příběhů. Se značnou dávkou sebezapření jsem ale knihu dočetla a na konci si řekla, že to vlastně nebylo tak strašné. To jsem se ovšem posléze ještě stihla naprosto dobrovolně odrovnat filmovým zpracováním, které nechalo za knihou i celým příběhem takovou divnou pachuť, které se nedá zbavit.
Věřím ale, že kniha nadchla a nadchne jiné čtenáře.

Dietwithstyle
Dietwithstyle
24.04.2022 2 z 5

Po dlouhé době kniha, která mě opravdu zklamala. Člověk čeká napínavý příběh se zajímavými zápletkami a místo toho dostane vyprávění o středoškolácích, z nichž někteří jsou slušní šprti a jiní si naopak koledují o pár facek. Některé vtípky Quentinových kamarádů snad nemohou připadat vtipné ani teenagerům, natož mně téměř ve třiceti letech. Četla jsem dál, protože jsem doufala, že aspoň konec bude nějaká pořádná pecka, ale bohužel. Těch pár myšlenek o opouštění věcí a lidí a hledání sebe sama celý příběh nezachrání.

andrejci
andrejci
15.04.2022 5 z 5

Od knížky jsem neměla žádné očekávání. Myslela jsem si, že mě to nebude bavit, protože většinou čtu jiný žánr. Ale byla jsem příjemně překvapena. Knížka mě nadchla. Výborně popsané pocity. Popsané to co zažívá každý – hledání sama sebe.

Ann98
Ann98
09.04.2022 5 z 5

Kniha o tom, že máme život takový, jaký si ho uděláme. Styl psaní Johna Greena mi neskutečně sedí. Jeho knihy mě vtáhnou do děje a nepustí až do dočtení poslední strany. Musím připustit, že postava Margo mi nebyla zrovna dvakrát sympatická. Naštěstí tam většinu knihy není. Naopak Quentina jsem si zamilovala hned od začátku. Podobně na tom byly i ostatní postavy.
Miluji Greenovy metafory a jeho humor, které do svých příběhů vkládá. Miluji jeho myšlenky, které nám prostřednictvím knih sděluje. A miluji jeho konce. Knihy pak působí více reálně. Ne vše musí končit a žili spolu šťastně až do smrti. Viděla jsem i filmové zpracování, ale kniha je prostě kniha.

holkazbrooklynu
holkazbrooklynu
21.03.2022 3 z 5

Krásně napsané, s citem a pochopením. Kniha se četla krásně, šlo to jako po másle i slzička ukápla. Samozřejmě to má filmovou adaptaci a kniha dle očekávání byla lepší. Film samozřejmě odpovídá knize. Skvělý Young-Adult pro začátečníky. Doporučuji.

natkazakova
natkazakova
04.01.2022 4 z 5

Knihu jsem přečetla překvapivě rychle, potřebovala jsem se dozvědět jak to dopadne s Margo a Quentinem. Konec mě trochu zaskočil, především Margo. Jinak kniha byla pěkně napsaná, pár vulgárních slov, ale je to kniha pro dívky a teenagery. Jinak i písmo bylo v normální velikosti. Spokojená.