Padesát odstínů šedi

Padesát odstínů šedi https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134069/bmid_padesat-odstinu-sedi-5ZJ-134069.jpg 3 7900 1694

Erotický román o temných touhách v každém z nás... Když se dvaadvacetiletá studentka literatury Anastasia vydává na pohovor s mladým podnikatelem Christianem Greyem, netuší, že potká muže, který jí změní život i hodnoty. Christian je pohledný, chytrý a ... tajemný. Naivní a nevinná Anastasia si začíná uvědomovat, že přes jeho skrývaná tajemství jím začíná být úplně posedlá. Ale ani Christian není vůči její kráse, šarmu a charakteru imunní a připouští, že on po ní také touží - ovšem za vlastních, specifických podmínek...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

Fifty Shades of Grey , 2011


více info...

HankaJosefiova
HankaJosefiova
předevčírem 5 z 5

Ano, tuhle knihu jsem nikdy nechtěla vzít do ruky. Přišla mi to trapná masovka. Avšak desetiletí se posunulo, já se stala matkou a najednou chci číst takovýhle věci. A za mě je tohle dobrý počin. Četla jsem to nadšeně a fandila oběma. Chuť na sex mi to taky dalo. Takže já jsem spokojená.

terezaterka2000
terezaterka2000
15.03.2024 5 z 5

Tohle je prostě nesmrtelná klasika.
Vrátila jsem se ke knize po 10 letech, to mi bylo 14 let.
Myslím, že se k ní vrátím i za dalších 10!
Neznám lepší erotický román.
Filmy jsou také super, ale kniha je za mne lepší!
V knize za mne nechybí nic - láska, vášeň, chtíč, sex, poprvé...vše tam je.
Je to jedna velká emoční bomba.
Za mne kdo nečetl, jako by nežil.
Anna a Christian jsou prostě nesmrtelná dvojice


monika0181
monika0181
18.02.2024 4 z 5

Očekávání? Něco drsného, kontroverzního, erotického...
Před lety to asi možná vystihovalo. Ale v současné době jsem četla mnohem silnější a emotivnější knihy na toto téma.
Tady do strany 100 je sotva polibek. Dnes by se kniha dala téměř popsat jako slow burn romantika s prvky BDSM. Spíš než erotiku a BDSM zde vnímám psychologii celé knihy, člověka, který měl kruté dětství a bohužel ani zážitky v dospívání nepřispěly k tomu, aby z něj vyrostl vyrovnaný člověk.
Celou trilogii bych asi shrnula: Jak Christian ke štěstí přišel.
S odstupem času, kdy kniha vznikla budu hodnotit věci, které mohly fungovat i tehdy, protože v současné době téma knihy už asi nikoho moc nešokuje. Vnitřní bohyně byla vtipná tak první čtvrtinu knihy, pak už opakovaný vtip není vtipem, bohužel ani oživením příběhu. Celou knihu vnímáme myšlenky Any, s odpuštěním každý p.d nám musí sdělit, což by ani nevadilo, kdyby zásadním zápletkám byla věnována stejná pozornost. Pokud se zápletka nevyřeší lusknutím prstu, tak se vyřeší sexem. .... to taky baví pouze chvíli.
Na konci knihy máte pocit, že jste měli spoustu omáčky a maso nikde.
Nezatracuji, jdu číst dál.

Terezzie
Terezzie
25.01.2024 3 z 5

Pro mě byla tato kniha takovou vstupní branou do tohoto ostřejšího žánru , takže nemohu hodnotit špatně . Když to teď zpětně porovnám s tím co čtu teď tak je tato kniha někde v pozadí ale stejně nezapomenu na to jak jsem hltala každou stránku jako puberťačka na střední :D

jajajda
jajajda
19.01.2024 3 z 5

Po letech jsem si řekla, že je načase přečíst slavných Padesát odstínů... Nebudu jen hanit, příběh sice je jednoduchý a těžko uvěřitelný, ale v rámci tohoto žánru jsem ani nic jiného nečekala. V této kategorii se najdou lepší i horší kousky, takže za mě průměr. Jsem ráda, že mám půjčené, doma bych to mít nemusela :D
Edit: možná kdybych to četla před 10 lety, bylo by mé hodnocení jiné, dnes ve věku 30+ jsem asi stará :D

janinaV123
janinaV123
25.11.2023 2 z 5

I já jsem před časem podlehla davovému šílenství, ale byla jsem zklamaná. Příběh klišovitý, literární úroveň nevalná

mila2411
mila2411
09.11.2023 2 z 5

Kniha ležela v ložnici :-) a tak jsem musel v rámci poznání "po čem ženy touží" nahlédnout a na konec i dočíst. Nejsem cílová skupina, oba dva představitelé mě občas nebavili, občas až s.ali, ale jako čtení na dobrou noc, proč ne.

Housenkář
Housenkář
02.11.2023 odpad!

fuj - nízký odpad

kniholaska6136
kniholaska6136
10.09.2023 4 z 5

Této knize jsem se dlouho vyhýbala, nelíbil se mi film a hodnocení zde mě odrazovalo, ale nakonec jsem se odhodlala a půjčila mi jsem si ji od kamarádky. Co dál říct, není to zcela můj šálek kávy, hlavní hrdinka mě štvala, ale zároveň jsem se od čtení nemohla odtrhnout. Děj není zcela uvěřitelný, ale s tím jsem do toho šla. Možná i mé nízké očekávání zapříčinilo, že kniha se mi líbila. Byla divoká, místy podivná, ale přesto úžasná. Zcela jiná než jiné romantiky, myslím, že tuto knížku buďto milujete nebo nesnášíte. Já se klaním k těm prvním.

PierRe Vesper
PierRe Vesper
08.09.2023 odpad!

Doplňuji po letech komentář.

Půjčeno někdy v době, kdy měl vyjít/vycházel film (do teď jsem ho neviděl).
Po dvou stranách zavřeno a odneseno zpět do knihovny.
Říká se: "Poznej svého nepřítele." Ale ne děkuji.

m2056
m2056
05.09.2023 4 z 5

Pohled hlavní hrdinky knihy vás nezklame někdy i pobaví někdy trochu smutku pusti kniha se mě četla velmi dobře i bavila.

Nelasp
Nelasp
03.09.2023 3 z 5

Celou sérii jsem kdysi dávno slupla jako jednohubkou mezi vánočními svátky..... Žádná těžká literatura, nicméně účel to splnilo, Ana je stejný ročník narození jako já, tak mi to bylo asi blízké, ale bez její otravné vnitřní bohyně bych se asi obesla5

dancacizkova
dancacizkova
28.08.2023 5 z 5

Já ten příběh miluju, ani nevím proč přesně, četla jsem ho už tolikrát, že to snad ani nespočítám. Filmy jsou hrozné, ale knihy se povedly. Snoubily něco nového, co si do té doby jiní netroufly a to erotiku, BDSM, romantiku i pocity a emoce.

Zemlja
Zemlja
28.08.2023 2 z 5

Stačí si koupit takový ty erotický noviny - NeiReport? V nich si počtete stejně a nebude vás zdržovat balast kolem popisu souloží či sexuálních praktik. Literární úroveň bude stejná. Průměrně vzrušivý čtenář knihu asi čte s rukou pod peřinou, tuhle moc to má. Žádné SM to určitě není, jak některé recenze tvrdily/slibovaly.

dancadragneel
dancadragneel
23.08.2023 5 z 5

Upřímně to splnilo moje očekávání. Není to velká četba, Není to Christie nebo Tolkien, ale má to něco do sebe. Člověk u toho prostě doopravdy odpočívá. Takže za mě super četba na léto.

Lavina
Lavina
06.08.2023 3 z 5

Kniha není špatná,je teda opravdu extra erotická.
Příběh je už takový ohraný- milionář a obyčejná holka...
Autor se vyžíva v psaní erot.scén,ale jiné scény mi přijdou někdy useklé a nepropracované....Přečtu i další díly,ale poté budu muset zas na chvíli změnit žánr

Miska9884
Miska9884
24.05.2023 5 z 5

Mě úplně udivuje tak nízké hodnocení. O téhle knize slyšeli snad všichni a taky ji četli. Byla to průlomová kniha v žánru erotiky. A dle mě žádná série nebyla tak dobře napsaná jako tahle. Proto mě udivuje nízký počet hvězd. Autorka dokonale vykreslila povahy postav,vzájemnou lásku a psychické problémy. Že to někomu přijde úchylné? No taky to není můj šalek kávy,ale to nic nemění na tom,že napsané to je dobře.

Tamirai
Tamirai
16.04.2023 3 z 5

Bol to tak nejaký hit a tak som knižku skúsila aj ja a nebolo to zlé čítanie, nebolo to ani nič prevratné, ale mne sa tam páčila tá začínajúca láska, keďže Christian nikdy nič také nezažila nepoznal a čo sa mu stalo s pani Robinsonovou bolo hrozné. Takže ja si rada prečítam aj ďalšiu časť a budem sledovať kam sa príbeh poberie ďalej. Anu som si v knižke obľúbila.

elinka8578
elinka8578
15.03.2023 3 z 5

Bohužel, knihu jsem se už jednou snažila číst, nedočetla jsem. Po několika letech jsem se ke čtení této knihy vrátila a musím říct, že žádné emoce ve mně nezanechala ani na podruhé. Děj mě absolutně nevtáhl a postavy jsem si nějak nedokázala oblíbit ani je akceptovat. I přečtení After ve mě zanechalo více dojmů, než tohle. S odstupem času tam nevidím ani tu červenou knihovnu. Když jde na věc, tak je to zkrouhlé do 2 vět a je to. Navíc Ana a ty její myšlenky, autorka u ní občas volí takové výrazy, jaké se do téhle knihy opravdu nehodí. Ale musím se autorce poklonit, že s tímhle dokázala obletět svět neuvěřitelnou rychlostí. Klobouček.

zaba.zuzla
zaba.zuzla
10.02.2023 odpad!

Nemůžu knihu osobně zařadit do žádného chlívku. Nějak mi nikam nepasuje. Po shlédnutí prvního dílu filmu jsem si řekla, že je to celkem zajímavá tématika, příběh nebyl úplně špatný, leč nehorázně natočený potažmo zahraný, i když nutno podotknout, že protagonista šovinistického manipulativního narcisty, nebyl úplně k zahození. Držíc se pravidla, že film je tak z 10% dobrý stejně jako kniha, jsem si zakoupila rovnou dárkový booklet všech dílů za nehorázné prachy. Jaké to zklamání, když jsem dočetla prvních padesát odstínů tohoto literárního braku a další dvě knihy jsem neměla chuť ani otevřít, protože touha tuto sérii rituálně zakopat dva metry pod zem byla vskutku velmi silná. U značné části knih nabývám občas dojmu, že se špatně čtou nebo na mě působí jednoduše a slabě, díky špatnému překladu. V tomto případě musím říct, že sebelepší překlad by knize nepomohl. Jedině, že by sám překladatel byl spisovatel a celé by to pro nás do našeho jazyka proboha přepsal. Určitě u toho musel sám trpět, a několikrát se v google translate ujišťovat, že je to pravda. Autorka (aniž bych studovala před čtením její věk) na mě působila jako postpubertální nadržená blbka, neschopná se vyjádřit originálním způsobem. Celkem zajímavé téma (a to nejsem čtenář erotiky) naprosto utopila v plytkých frázích a rozkousala naději na zajímavý příběh stejně dementně, jako nechala Anastázii neustále ožírat její vlastní ret. Hlavní hrdinka, absolutně nemožná, k nevydržení protivná, panensky vlhne při pohledu na prachy, pro které jí vlastně nevadí, že ji ten idiot občas nařeže, když jí bude řezat, tak jak sama chce. On je to vlastně chudák, kterému někdo kdysi ubližoval a tak je v pořádku, když teď bude chodit po světě, klátit a mlátit ženské hlava nehlava. Na základě tohoto vzorce mne prosím omluvte, jdu okoupat děti v padesátiprocentním alkoholu, protože moje matka byla alkoholička.

Štítky knihy

sex sexuální úchylky pro ženy zfilmováno erotika sexualita BDSM sexuální deviace

Autorovy další knížky

E. L. James (p)
anglická, 1963
2012  60%Padesát odstínů šedi
2013  68%Padesát odstínů temnoty
2013  67%Padesát odstínů svobody
2016  69%Grey
2019  70%Mister

Kniha Padesát odstínů šedi je v

Právě čtených96x
Přečtených13 605x
Čtenářské výzvě813x
Doporučených375x
Knihotéce1 950x
Chystám se číst390x
Chci si koupit94x
dalších seznamech28x