TessieB TessieB komentáře u knih

☰ menu

Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Uf, tak co k téhle knize napsat... dala jsem jí za dva dny a to asi hlavně proto, abych to čtení měla už za sebou. Jsem docela otrlý čtenář, ale tohle byl masakr. Doslova. Asi nemůžu říct, že by se mi to líbilo, protože nejsem masochista, zároveň si myslím, že kniha splnila svůj účel - šokovat. Byla jsem znechucená skoro po celou dobu čtení, často jsem se přistihla, že neovládám svůj obličej a do knihy se šklebím. Bude ze mě vegetarián? Minimálně na pár dnů až týdnů ano, protože při pomyšlení na to, že bych měla teď něco s masem připravovat, se mi zvedá žaludek. Jsem ráda, že už mám čtení za sebou a těším se, až knížku hezky pěkně vrátím do knihovny a už jí v životě neuvidím.

27.04.2024 3 z 5


Světlo a stíny Světlo a stíny Leigh Bardugo

Po přečtení série Šest vran jsem se s nadšením vrhla zpět do Grishaverse. Musím moc ocenit audioknihu, kterou namluvila Kristýna Skružná, její přednes mi k tomuto příběhu naprosto sedl. Zatím se mi série Šest vran líbila o trošku víc, ale i tak je první díl velmi povedený a hltala jsem ho od první do poslední chvíle. Jednu hvězdičku si nechávám jako rezervu, třeba hodnocení ještě změním :) každopádně se moc těším na pokračování!

24.04.2024 4 z 5


Kopretiny pro zámeckou paní Kopretiny pro zámeckou paní Stanislav Rudolf

Rudolfa jsem v dětství/pubertě moc nečetla, ale vím, že nějaké jeho knihy se u nás doma vyskytovaly. Tenhle příběh byl takový mile naivní, hluboké myšlenky žádné, spíš to bylo takové celé úsměvné. Těžko říct, jak bych hodnotila, kdybych byla cílovka :)

20.04.2024 3 z 5


Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka Harper Lee

Pozvolné vyprávění mi uteklo jako voda, až jsme se dostali k soudnímu procesu... ta bezmoc na vás dýchala z každé stránky, bylo to smutné. Každopádně - Atika do každé rodiny!

20.04.2024 4 z 5


Poslední knihkupectví Poslední knihkupectví Madeline Martin

Hezký příběh o smutné době. Grace mi byla sympatická, i když to byla taková za každou cenu "správňačka". Prostředí knihkupectví bylo ale moc povedené. S ohledem na dnešní dobu se mi kniha ale nečetla moc lehce, zvlášť když tam byly popisovány nálety a úmrtí nevinných občanů...

20.04.2024 4 z 5


Jiné místo Jiné místo Kateřina Karolová

(SPOILER) Poslechnuto jako audiokniha, která byla moc povedená. To se ale bohužel nedá moc říct o příběhu. Ani jedna z hlavních postav mi nebyla sympatická, ba právě naopak. Monika byla ukňouraná, všechny hodnotila akorát podle vzhledu a na to, že bydlela sama v domě byla podle mě dost nesamostatná. Zároveň mi tedy neseděla neschopnost/neochota mluvit s lidmi v kombinaci s jejím povoláním. Oliver byl (slušně řečeno) toxic di*k, který by za svoje chování k přítelkyni zasloužil pár facek. Dalších pár facek bych dala Moničině matce. Celkově mi to přišlo takové nedotažené, zvládla bych i větší rozsah knihy, kdyby tam bylo více rozvinuté to tajemno, mlha, záhada, zmizení, cokoliv... takhle dávám jen 2* a to hlavně díky audio zpracování. Jinak bohužel velké zklamání.

20.04.2024 2 z 5


Kdyby ze světa zmizely kočky Kdyby ze světa zmizely kočky Genki Kawamura

Vadil mi styl psaní, přišlo mi to trošku jako středoškolská slohovka. Některé myšlenky byly ale zajímavé, možná kdyby byly více rozvinuté, dala bych lepší hodnocení. Samozřejmě jakožto milovník koček jsem zamáčkla slzu u některých pasáží, ale jinak to bylo takové slabší...

20.04.2024 3 z 5


Cyklus vlkodlaka Cyklus vlkodlaka Stephen King

Dokážu si představit, že by tuhle krátkou knížečku King dokázal přetavit v nervy drásající román. Škoda, že to mělo tak málo stran, každopádně to bylo fajn čtení a ilustrace byly super.

20.04.2024 4 z 5


Pravda, nebo lež Pravda, nebo lež Colleen Hoover

(SPOILER) Musím říct, že jsem ze začátku byla skeptická ze spojení "erotika" a "thriller" a po přečtení jsem až překvapená, jak to vlastně fungovalo :D knihu jsem četla v originále, což bylo jedině dobře, protože bych jí jinak dala za jedno odpoledne. Četlo se to skvěle, napětí bylo tam, kde mělo být a i ta romantika tam měla svoje místo. Myslela jsem původně na 4*, jelikož mi nějak nesedělo to citové vzplanutí Jeremyho k Lowen, ale pak jsem si řekla, že nad tím s ohledem na celou knížku přivřu oko. Celkově mě to fakt bavilo a nejvíc teda ty creepy momenty Verity, ty byly skvělý... :D

09.04.2024 5 z 5


Prohnilé město Prohnilé město Leigh Bardugo

(SPOILER) Druhý díl navázal přesně tam, kde jsme v prvním skončili. Nečekejte tedy žádný pozvolný rozjezd, jako tomu bylo u Šesti vran. Jízda od první do poslední stránky, kterou jsem si užívala plnými doušky. Na jednu stranu mě mrzí, že série měla jen dva díly, na tu druhou je ale pravda, že bych se u pokračování hodně bála uvěřit Kazově genialitě a štěstí. Každopádně oba díly byly naprosto skvělé a určitě si od autorky přečtu i sérii Griša. Sice mi tam budou chybět mé oblíbené postavy, ale Grishaverse byl super! Co se týče konce, za ty dva díly jsem si ty kanálový krysy z Barrelu tak oblíbila, že mi to vůbec nepřišlo kýčovité, i když to parametry mělo. Za mě opravdu skvělá série.

01.04.2024 5 z 5


Druhá šance Druhá šance Adam Pýcha

(SPOILER) Sci-fi žánr moc nečtu a po této knize to bude asi na dlouhou dobu i poslední. Tím nechci říct, že by knížka byla špatná, ale asi z ní mám po konci až moc těžkou hlavu :) knížku jsem poslouchala jako audioknihu a myslím, že kdybych ji měla na papíře, asi jí odložím a nikdy nedočtu. Zhruba polovinu knihy jsem nechápala, která bije, druhá polovina už byla lepší, některé věci se vysvětlovaly a zapadaly do sebe a já jsem si úplně říkala, jak je to geniální. Závěr jsem si užila, ale chybělo mi tam dotažení některých linek - hlavně Daniel, což, soudě podle dalších komentářů, chybělo více lidem. I proto jsem se z hodnocení 4* přiklonila "jen" ke 3... a některé "mezi postavy" mě docela zmátly, například Xavier a Rose... ale i tak mě to celkem bavilo, jen teda mám takový pocit, jako kdyby mi část knihy ještě chyběla. Každopádně to musím podstrčit manželovi, on je zase sci-fi znalec, takže mě zajímá, co na to řekne on. Třeba mi nějaké věci ještě dovysvětlí :D

28.03.2024 3 z 5


Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Příběh mě bavil od první stránky a ani na chvíli jsem se nenudila. Grišu jsem nečetla, takže jsem se nejprve bála, že to bude vadit pro pochopení Grišaverse, ale autorka počítala s tím, že Grišu nemáte přečtenou a během příběhu nenápadně podsouvala fakta, které čtenářům trilogie jsou známé, ale zase jich nebylo tolik, aby je otrávilo, a zároveň nové čtenáře uvedla do světa dostatečně, takže jsem nebyla z jeho fungování zmatená. Postavy byly dobře vykreslené, v prvních částech jsme se dozvěděli i o jejich minulosti, takže vám byli hned sympatičtější. Za mě určitě favorit Kaz (samozřejmě) a Inej, ta je skvělá :) konec jsem dočítala v jednu ráno, protože jsem se prostě nemohla odtrhnout. Sice tam toho fantasy nebylo zas až tak moc, ale vůbec mi to nevadilo, četlo se to skvěle. Rozhodně mi tam nevadily ani romantické linky, nebylo to tam nijak na sílu. Na pokračování se moc těším, už mám rezervaci v knihovně :) zároveň mě autorka navnadila i na přečtení Griši, tak snad nebudu zklamaná.

19.03.2024 5 z 5


Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů Darcy Coates

(SPOILER) Poslechnuto jako audiokniha a moc jsem si to užila. Jakožto pravidelný čtenář hororů jsem si říkala, že to bude pohodička, ale musím se přiznat, že jsem se místy u poslechu i bála :) na začátku mi trošku vadil přednes, ale pak jsem si na hlasité dýchání do mikrofonu zvykla a soustředila se na příběh. Klasická duchařina, která mě opravdu nezklamala, a rozhodně mě navnadila na poslech/přečtení dalších knih od autorky. Je mi jasné, že příběh bude v dalších knihách podobný, ale jako jednohubka to bude určitě parádní. Každopádně já se někam nastěhovat a jako první vidět nápis "Žádná zrcadla" vyrytý nožem ve dřevě, vzala bych si kočku a pápá šáteček :D

16.03.2024 5 z 5


Playground Playground Lars Kepler

(SPOILER) Ke knize jsem přistoupila bez očekávání, hlavně kvůli rozporuplným recenzím. Začátek knihy byl slibný, téma zajímavé a styl psaní mi docela vyhovoval. Postupem času jsem si ale začala říkat, že je to trošku slátaninka. To hlavně ve chvíli, kdy Jasminina sestra DOKTORKA svolila k tomu, aby jí DVAKRÁT píchla injekci, která jí zastaví srdce, přestože jí měla za blázna, který by se měl vrátit do léčebny. Celkově mi v příběhu přišly dost mezery. Když se někdo vrátí v cizím těle, je to opravdu někdo jiný, nebo tím, že si nebude pamatovat na Přístav, to bude vlastně pořád ten stejný člověk a "vzpomene" si, až se vrátí znovu do Přístavu? Taky mě docela iritovalo, že se tam často zmiňoval sex, do příběhu mi to teda nesedělo. A už vůbec, že se Jasmin vyspala s Tchingem, vždyť v tu chvíli šlo o život jejího syna a vlastně kvůli tomu, že na něj byla naštvaná, že jí lhal, se to všechno seběhlo (= nedoprovodil je v pořádku do Terminálu, protože Jasmin byla moc hrdá na to, aby se zahazovala s narkomanem)... no, jedna hvězdička za nápad, druhá za to, že mi to zabralo jen pár dnů, víc si to bohužel nezasloužilo.

16.03.2024 2 z 5


Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

Velmi čtivý příběh. Některé kapitoly (hlavně ke konci) tam byly možná trošku zbytečné, ale celkovému vyznění to neuškodilo. Do vily se po přečtení určitě musím podívat, úplně mě ten prostor v knize nadchl.

14.03.2024


Mlčící pacientka Mlčící pacientka Alex Michaelides

Zhruba tak 3/4 knihy jsem se vcelku nudila. Vadilo mi, že si psychoterapeut hraje na detektiva a vlastně odvádí spíše policejní práci. Že by nikdo v léčebně nevěděl, že má Alicia deník? Nemyslím si. A celkově to bylo takové podivné. Závěr mě překvapil, to ano, ale jen díky těm posledním pár stránkám dávám tak 3-3,5*, jinak by to byly takové slušné dvě.

02.03.2024 3 z 5


Ztracenné Ztracenné Michaela Losekoot

Knížku jsem zaregistrovala na internetu a říkala jsem si obálka pěkná, ale čtení nic moc pro mě. Dostala jsem ji ale od kamarádky a proto jsem čtení dala šanci. Neměla jsem od ní nijak extra velké očekávání a pak jsem se přistihla, že už na straně 27 intenzivně mrkám, abych nebrečela v ranním metru. Ano, některé stránky jsem prolítla a necítila nic. U některých jsem ale cítila úlevu, že v tom nejsem sama a že si jen něco nenamlouvám. Člověk si tak říká, že je vlastně všechno skvělé, toxický vztah jsem měla (naštěstí) jen jeden a zvládla z něj rychle odejít. Doma mám milujícího a podporujícího muže, chodím do práce, která mě baví a z dětství si do života nenesu žádný raneček traumat. Při čtení jsem si ale vzpomněla na svoje mladší já, které se cítilo úplně mimo kolektiv přestože skoro 10 let hrálo týmový sport a mám chuť ho obejmout a říct, že je to dobré, že za každou cenu nemusí být nad věcí a tvářit se, že je to všechno v pohodě. Ať se v knížce "najdete" jen v jedné větě, stojí to za to. A určitě se najdou i ti, kdo knížku budou mít ta snůšku "ezo blábolů", a i to je v pořádku. Já jsem ráda, že jsem knížku od kamarádky dostala, protože bych se k ní určitě jinak nepročetla. Za mě opravdu velmi povedené a věřím, že se k ní v budoucnu zase v jiné životní etapě vrátím a znovu najdu něco, co v té chvíli budu potřebovat "slyšet".

"Nebuď hodná, buď dobrá."
"Čas neutíká, čas přichází."
"Rozdíl mezi krávou a královnou jsou tři písmenka."

28.02.2024 5 z 5


Krev elfů Krev elfů Andrzej Sapkowski

První dva díly povídek jsem četla před skoro čtyřmi lety a moc se mi líbily. Pak jsem ale nějak na fantasy neměla chuť a v posledním roce naopak nečtu skoro nic jiného, takže jsem se "vrátila" i do světa Geralta a Ciri. První románový příběh je velmi svižný a čtivý. Vůbec nevadilo, že jsem se k této sérii vrátila až po tolika letech a jsem za to moc ráda. K pokračování se dostanu určitě dříve než za další 4 roky :))

27.02.2024 5 z 5


Doručovatelky Doručovatelky Alex Smith (p)

Příběh vás vcucne do svého běhu a pustí až po jeho dočtení. Na začátku mi svou protivností Kett lezl trochu na nervy, ale kdo by nebyl protivný v jeho situaci, takže musím uznat, že byl vykreslen vcelku realisticky. Zápletka napínavá, vyšetřování hezky odsýpalo. Jednu hvězdičku ubírám za všechno to intuitivní a impulzivní Kettovo chování, které bylo často dost na hraně. Závěrečné odhalení mě překvapilo, ale trošku mi vadila ta náhodnost, jak na to celé Kett přišel. Každopádně Smith ukazuje, že umí i něco jiného než fantasy YA, což velmi cením! A k tomu konci... ehm... cliffhangery Smithovi jdou, to jsme si všichni ověřili i při čtení série Útěk z Výhně, takže se těším na další díl!

23.02.2024 4 z 5


Hamlet Hamlet William Shakespeare

(SPOILER) Příběh, který zná snad každý, ale už méně lidí jej četlo (a dokonce dobrovolně a ne z povinnosti ve škole :)). Na začátku jsem měla problém se začíst a celkově jsem myšlenkama často bloudila jinde, ale po přečtení jsem si pustila i rozhlasovou hru a všechno to do sebe hezky zapadlo. Jen jsem byla na začátku zmatená, koho si tedy vlastně královna vzala, jestli svého bratra nebo švagra, jelikož se hovořilo o krvesmilstvu, ale pak ve spojitosti s vraždou krále o bratrovraždě... Každopádně vykreslení šíleného Hamleta bylo skvělé a rady Polonia synovi před cestou jsou velmi pravdivé.

22.02.2024 4 z 5