Poslední knihkupectví
Grace Bennettová přichází v srpnu 1939 do Londýna a sní o novém začátku. Skončí ale jako pomocnice v malém zaprášeném knihkupectví. A to je problém – obchodu sice rozumí, jenže na čtení zatím nikdy neměla čas. Pak jí jeden milý mladý muž představí Hraběte Monte Christo a je z toho láska. Grace dočista propadne knihám a příběhům, které ji odvádějí od stále hrozivější situace. Muži odcházejí do války a mnozí se už nevrátí, děti jsou evakuovány na venkov a z nebe padá zkáza, která obyvatele připravuje o domovy, obživu i blízké. A když jednou v krytu vyděšená sousedka požádá Grace, aby četla nahlas, stanou se z toho pravidelná setkání s příběhy, která pokračují v prostorách knihkupectví. Z posluchačů se stanou přátelé, které spojuje nejen útěcha nacházená v síle slov, ale také ochota podat pomocnou ruku a nenechat druhého padnout.... celý text
Originální název: The Last Bookshop in London, 2021
Komentáře knihy Poslední knihkupectví
Milá kniha z období války s tématikou knih.... skvělé....knihy prostě spojují a nutí nás zamýšlet se
Milá čtivá kniha, vzdor tomu, že se odehrává během letecké bitvy o Británii a bombardování Londýna, mi vůbec nepřipadala temná. Spíš než o válce je o hledání naděje, sounáležitosti a odvahy vycházející z loajality k druhým. Přitom bych řekla, že je příběh dobře podložený fakty, z nichž některá mě překvapila - neměla jsem třeba tušení, že zatemňování a evakuace dětí z Londýna začaly v podstatě ještě dřív, než Hitler dobyl Polsko (ověřila jsem si, a je to opravdu tak!), takže jsem se i leccos dověděla. Nevím tedy, jestli si z příběhu budu krom atmosféry něco pamatovat ještě za dva měsíce, ale teď mě čtení těšilo.
Jediné, co mě fakt štvalo, je chyba v režii překladatelky. Ten ostrov, po němž má přídomek Edmont Dantes i Dumasova kniha, se jmenuje Monte Cristo, ve francouzském originále i všech slušných českých překladech je to rovněž Monte Cristo. Neexistuje tedy důvod, proč používat anglický spelling - zvlášť v románu, kde jsou knihy a láska k nim klíčové. Je to hloupost, ale šla mi hrozně na nervy.
I když jde zde těžké téma války, kniha působila spíš oddychově, i když i tady se našly těžké momenty jako bombardování a podobně. Grace která začala pracovat v knihkupectví pomalu nachází lásku ke knihám, a čtením pomáhá lidem v Londýně myslet i na něco jiného.
Román je skvěle napsaný – autorka vás okamžitě vtáhne do poutavého a emotivního vyprávění plného dojemných i dramatických momentů. Příběh stojí na přátelství, lidskosti, lásce a naději, které hrají klíčovou roli i ve válkou sužovaném Londýně. Společně s hlavní hrdinkou Grace se ocitnete malebném, zaprášeném knihkupectví, kde knihy leží neuspořádaně v policích a každý svazek v sobě ukrývá něco výjimečného. Atmosféra války je v knize vykreslena velmi autenticky a nabízí dva pohledy - jednak surovou realitu života obyčejných Londýňanů během druhé světové války, kdy jsou nuceni čelit strachu, ztrátám a nejistotě, a jednak pohled na sílu lidské sounáležitosti.
Autorka se nesoustředí na drastické scény, ale na odvahu, laskavost a schopnost lidí semknout se v nejhorších chvílích. Knihy jim pomáhají alespoň na chvíli zapomenout na realitu, v níž žijí, přečkat nálety a poskytují únik z komplikovaného života. Díky tomu je příběh dojemný, ale zároveň hřejivý -
máte pocit, že jde spíše o oddechové čtení než o válečné drama, a přesto autorka dokázala velmi dobře vystihnout hrůzu bombardování. Co dělá knihu ještě silnější, jsou její postavy. Nejsou ploché ani černobílé – každá má své chyby i silné stránky. Hlavní hrdinka Grace je na první pohled nenápadná, ale ve skutečnosti statečná a odhodlaná. Její nejlepší přítelkyně Viv je její pravý opak - energická, upovídaná a milující život, přesto jí nechybí loajalita a odhodlání pomáhat. Skvěle napsanou postavou je také pan Evans – na první pohled mrzutý bručoun, ale s dobrým srdcem - a paní Weatherfordová, laskavá a statečná žena, která se stává pro Grace oporou.
V příběhu se objevuje celá řada dalších zajímavých postav, které jsou realisticky vykreslené a dobře vyvážené - ne všechny působí kladně a příjemně jako výše zmíněné. Celý příběh je krásnou poctou knihám a jejich schopnosti přinášet naději i v těch nejtěžších chvílích. Ukazuie jak moc může literatura ovlivnit životy lidí a stát se jejich útočištěm, útěchou i zdrojem síly.
Poslední knihkupectví je dojemný, inspirativní a velmi čtivý román, který zanechá stopu v každém, kdo miluje příběhy z prostředí knih.
Ig: pribehy_stranek
(SPOILER)
POSLEDNÍ KNIHKUPECTVI je kniha, ktorá si musí získať srdcia všetkých milovníkov kníh, lebo jej hlavnými témami sú láska ku knihám a literatúre, priateľstvo, spolupatričnosť a nádej v ťažkých časoch vojny. Nezvyknem pridávať citácie z kníh, ale v tomto prípade urobím výnimku a pridávam tu časť, ktorá vystihuje aj môj názor:
„Čtení je…“ Nakrčil obočí a pak se mu čelo vyhladilo, když konečně přišel na správná slova. „Je to jako vypravit se někam a nepoužít ani vlak, ani loď, odhalovat nové, neuvěřitelné světy. Jako žít život, do kterého jste se nenarodila, mít možnost vidět všechno vybarvené z pohledu někoho jiného. Je to učení, při němž nemusíte čelit následkům selhání a zároveň můžete zjistit, jak nejlíp uspět.“ Zaváhal. „Myslím, že v nás všech je nějaké prázdno, nějaká mezera čekající na to, až ji něco vyplní. Pro mě to něco jsou knihy a zkušenosti, které mi zprostředkovávají.“
Celkovo sa kniha zameriava hlavne na silu príbehov a ich schopnosť prenášať čitateľov do iných svetov, čo je obzvlášť dôležité nielen v kontexte vojnového Londýna, ale v každej dobe.
Moc příjemné - kolik naděje se do té knihy vešlo! Přeslazený epilog mi trochu vadil. Naprosto luxusní je však míra hodnověrných detailů - povinné nošení plynových masek kamkoli,postupné zavádění přídělového systému,předělávání květinových záhonů na zeleninové, povinné zatemnění,které obchody řešily zadehtováním výlohy,práce hlídky domovní obrany... Ty detaily jsem si opravdu užila.
Březen měsíc knihy, tak dám plný počet * :o) Ze začátku mi vadily x-krát opakované popisy atmosféry chystání se na válku, ale jakmile válka začala autorka zapomněla na popisnost a přenesla čtenáře do Londýna, který trpěl a lidé v něm.... Jen malá šmouha na jinak dokonalém čtení.
Kdo nechce číst o 2SV, tak je to kniha bez obav z „rudých scén“, nejsou na místě, i když se jistým událostem, jež jsou však obecně známy nelze vyhnout. Příběh je především založen na lidech a činech, knihkupectví v tom hraje hlavní roli, jak jinak. Pokud jsou uvedeny knihy, tak jejich názvy ne vždy odpovídají titulu pod nímž byly u nás vydány, pokud vůbec byly, to mám za chybu překladatele...
Kniha mě naprosto pohltila!!! Popis náletů byl velice realistický a zanechal ve mě pocit bezmoci a zmaru, ale autorka uměla to zoufalství krásně rozjasnit příběhy lidí, kteří se uměli zvednout a znovu vybudovat, co bylo zničeno. A ten konec je krásně dojemný, až jsem měla slzy v očích. Velice příjemné čtení!! DOPORUČUJI.
Za co bys mě měla děkovat?Za to žes mě naučil milovat knihy.To jsi udělala ty,Grace.Né já.Ta vášeň byla něco,co jsi našla v sobě.
Krasna obálka, krasna knížka. Odpočinkové i když z dob války , velice milé, já si knížku užila.
Mě se tento příběh líbil.. ne všechny romány z období války musí být kruté a přečíst si něco tak milého, byť na pozadí válkou sužovaného Londýna, bylo fajn.. Láska ke knihám , která se v Grace postupně vytvářela a lidé kolem ní, které poznala, udělali tu válku možná trochu přijatelnější..
Kladná hrdinka Grace, milá, pracovitá, obětavá, empatická s prostým myšlením. Kol ní spousta veskrze dalších kladných postav. Až mi to evokovalo dojem pohádky s nesložitým příběhem a dobrým koncem. Hodně jednoduché odpočinkové čtení. Na druhá straně autorka, přestože válku nezažila , docela slušně přibližuje průběh války v Londýně, což jsem asi vnímala více, to při současném řinčení zbraní nedaleko od naší země.
Přebal knihy moc hezký.
V knize se z hlavní hrdinkou Grace ocitneme ve válkou zmítaném Londýně.Tam se vydala Grace se svou přítelkyní, aby zde začali nový život.Grace zde skončí, jako prodavačka v malém zaprašeném knihkupectví ,pod vedením nerudného majitele pana Evanse.Ten je naprosto proti,aby se zde cokoliv měnilo,ale to Grace nezastaví ,knihkupectví vyčistí a knihy seřadí podle žánru ,vybudovala z něj nejvyhledávanější místo v Londýně,kde svým zákazníkům předčítala z knih a tím i pomáhala vybudovat u lidí lásku ke knihám a ulehčit jim život v těžké době.Dojemný příběh v kterém se neztratila lidskost a naděje.
Ke knize mě přivedla Čtenářská výzva a vůbec nelituji. Británie zasažena II.sv.válkou, osudy lidí, kteří by se bez ní ani nepotkali. A přeci je tento příběh smutný i romantický, veselý a krásný.
Po všech těch thrillerech a biografiích moc příjemná změna. Doporučuji
Krásný a neotřelý příběh z válečného Londýna, kde je barvitě líčeno, co za války prožívali obyčejní lidé, kteří neodjeli z velkoměsta. Hlavní hrdinka je opravdu hrdinkou, přestože se sama na počátku nepokládá za statečnou.
Knihu jsem si přečetla díky čtenářské výzvě a jsem ráda. Je to krásné letní čtení o mladé dívce, která odjela do Londýna užívat si života, jenže bohužel začala druhá světová válka. Začala pracovat v knihkupectví, do kterého se zamilovala, prožívala nálety, pomáhala raněným a hasila požáry. Je to něžný válečný příběh, který se dobře četl.
Název knihy je pro čtenáře velmi lákavý a velmi stresující, takže se touží dozvědět, co znamená. Plus výstižná anotace. Po dočtení můžu říct, že nápad je to zajímavý, provedení poněkud mdlé. Příběh se odehrává za 2.sv.války v Londýně, takže postavy zažívají útrapy, ale moc to člověka nezasáhne. Linka s knihkupectvím je příjemně oddechová, což se s tak kladnou postavou jako je Grace ani není co divit. Chápu, že tohle není žádná těžká literatura, ale Grace mi prostě lezla na nervy. Její holubičí povaha, která nutila všechny v jejím okolí vydat ze sebe to nejlepší, byla dost plochá. Všichni jsou nesmírně kladní. I ti, co byli napřed trošku záporní. Ale četlo se to hezky, stránky ubývaly, mozek si odpočinul.
Nádherná kniha! Jsem ráda, že jsou i příběhy z 2. světové války, které se neodehrávají v Osvětimi nebo na frontě a ukazují i takovéto "hrdiny ze sousedství" - o brutálním bombardování Londýna jsem věděla, tušila jsem, že existovalo něco jako ženské sbory (především díky tehdy ještě princezně, později královně Alžbětě), ale o roli civilních hlídek a vůbec dobrovolníků z řad civilistů jsem nevěděla vůbec nic. Prolínání děsivých obrazů zkázy a smrti při bombardování a útěšné atmosféry knihkupectví a lásky ke knihám se dokonale vyvažovalo - po dočtení poslední stránky nemám tíživý, rozčarovaný pocit ("jak je vůbec možné, že se taková zvěrstva mohla skutečně dít??") jako u spousty jiných válečných knih, ale jsem příjemně dojatá a usmívám se. Až na občasný překlep nemám co vytknout!
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
druhá světová válka (1939–1945) přátelství, kamarádství Londýn Velká Británie bombardování knihkupectví knihyMadeline Martin také napsal(a)
| 2021 | Poslední knihkupectví |
| 2023 | Špionka v knihovně |
| 2024 | Recept na skandál |
| 2024 | Setkání spřízněných duší |
| 2024 | Jak svést vévodu |

94 %
78 %
Poslední knihkupectví
Nejhezčí válečný román, jaký jsem doposud četla.
O válce a jejích zločinech už mám načteno opravdu spoustu knih. Tak moc, že už se jim pár let vyhýbám. Ale potřebovala jsem čtení do práce, tak jsem to zkusila.
Tento smyšlený román, byl pro mě tak skutečný, jak jen to bylo možné. Byla zde popsána spousta situací, nad kterými jsem se nikdy nezamyslela. O válce jsem ještě nečetla z takového pohledu, z pohledu pomocných sil v Londýnských ulicích při náletech. Grace se přes den starala o knihkupectví, kde vypomáhala panu Evansovi, a do toho třikrát týdně chodila po nocích s kolegou ve svém sektoru, a pomáhala při náletech. Zachraňovat lidi nebo jim pomáhat do krytů, přitom je zapisovat a počítat, pomáhat s hašením, zasypáváním zápalných, magnéziových bomb.. neskutečné. A mezitím vším četla lidem knihy. V krytu, později i v knihkupectví. V noci zachraňovala lidi, přes den duše. A taky tu vznikne velká láska, na kterou tedy po celou válku musí Grace čekat. Nejednoho člověka obrátí svým smýšlením na stranu dobra.
Byl to krásný a přitom tak smutný příběh, plný lásky, odvahy a naděje.
Párkrát se mi i zamlžilo před očima. :)