Poslední knihkupectví

Poslední knihkupectví https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477473/bmid_posledni-knihkupectvi-g5E-477473.jpg 4 364 115

Grace Bennettová přichází v srpnu 1939 do Londýna a sní o novém začátku. Skončí ale jako pomocnice v malém zaprášeném knihkupectví. A to je problém – obchodu sice rozumí, jenže na čtení zatím nikdy neměla čas. Pak jí jeden milý mladý muž představí Hraběte Monte Christo a je z toho láska. Grace dočista propadne knihám a příběhům, které ji odvádějí od stále hrozivější situace. Muži odcházejí do války a mnozí se už nevrátí, děti jsou evakuovány na venkov a z nebe padá zkáza, která obyvatele připravuje o domovy, obživu i blízké. A když jednou v krytu vyděšená sousedka požádá Grace, aby četla nahlas, stanou se z toho pravidelná setkání s příběhy, která pokračují v prostorách knihkupectví. Z posluchačů se stanou přátelé, které spojuje nejen útěcha nacházená v síle slov, ale také ochota podat pomocnou ruku a nenechat druhého padnout.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

The Last Bookshop in London , 2021


více info...

Přidat komentář

TessieB
20.04.2024 4 z 5

Hezký příběh o smutné době. Grace mi byla sympatická, i když to byla taková za každou cenu "správňačka". Prostředí knihkupectví bylo ale moc povedené. S ohledem na dnešní dobu se mi kniha ale nečetla moc lehce, zvlášť když tam byly popisovány nálety a úmrtí nevinných občanů...

VladkaBU
18.04.2024 5 z 5

... krásný příběh z prostředí knih. Své kouzlo mělo nepřehledné, zaprášené knihkupectví, které se stalo místem čtení a setkávání. Během náletů se čtení stalo berličkou, jak ten čas v krytu přežít.


Ludmila91
28.03.2024 5 z 5

Moc hezký příběh, krásně zpracované .

Amneris
17.03.2024 4 z 5

Příběh o Grace, která se ocitla v malém knihkupectví v době druhé světové války. Knížka se četla dobře, byla jsem zvědavá, jak to celé dopadne. Byl by to super námět na film :-)

Akťavs
12.03.2024 5 z 5

Na začátku čtení jsem si myslela, že to bude taková oddychovka s válečným tématem, vše dokonalé, fungující, skoro všichni hodní a skvělí, ale musím říct, že mě příběh také vtáhl. Můžu jen trochu opakovat , co výborně napsali ti přede mnou, je to příběh o naději, síle, odvaze , obětavosti, o soudržnosti, o krutosti války, a hlavně o knihách. Neprožili jsme tu strašnou dobu bombardování Londýna, těžko můžeme soudit, zda lidé opravdu měli takový zájem o knihy v dobách, kdy sotva přežívali každý den, ale i kdyby jen část byla pravda a Londýňanům to pomohlo přečkat těžké období, význam knih a veřejného čtení je určitě velký. Tehdy i dnes. Dávám 5 hvězdiček a děkuji čtenářské výzvě

SumýšIrena
23.02.2024 3 z 5

Vidím, že půjdu proti proudu. Námět příběhu je moc fajn, ale zpracování je jako z červené knihovny. Postavy jsou jenom kladné a těch několik málo, co nejsou, časem také obrátí. Ale abych nebyla jen záporná. Moc se mi líbily pasáže týkající se knih, čtenářů a knižních příběhů.
"Čtení je jako vypravit se někam a nepoužít ani vlak ani loď, odhalovat nové, neuvěřitelné světy..."

Jaymay
21.02.2024 5 z 5

Existují dobré knihy, skvělé knihy a pak tu je Poslední knihkupectví, což je příběh natolik silný, až mě dojal k slzám, a to se opravdu stává málokdy. Příběh o naději, síle, odvaze, obětavosti pro druhé v těžkých časech 2.sv. války. Příběh o lidskosti a soudružnosti lidí v nelehké době. Grace si užívá bezstarostné mládí a s naivní představou příjíždí do Londýna, kde ovšem do jejího osudu zasáhne válka a ona "skrze knihy nachází největší naději." (Poslední knihkupectví - citace)

Han-nah
21.02.2024 5 z 5

Díky vám, čtenářům , se dostávám k těmto krásným knihám. Do knihkupectví, ale i do knihovny velmi ráda chodím. Ta atmosféra vzít knihu do ruky a listovat.
Něžná obálka, ale děj knihy je zasazen do Londýna a 2. sv. války. Ač je Anglie ostrovní stát, boj je se shora.
Dvě kamarádky se od svých rodin stěhují do Londýna. Čekají krásný, společenský život, těší se na novou práci, lásku, ale je tady i krutá realita války, bombardování. Viv začne pracovat v obchodě, Grace, ač jí knihy nic moc neříkají, dostane místo v knihkupectví u trochu nerudného staršího pána Evanse. S jeho svolením vzala obchod do svých rukou a svými schopnostmi vytvořila jedno z nejlepších , po bombardování, bohužel poslední nejlepší knihkupectví. Naučila se lásce ke knihám a slovu, tuto lásku předávala dál a vytvořila komunitu lidí, kteří si ji přicházeli poslechnout. Dávala lidem přátelství, ale i naději při strachu. Ukazuje lidem okolo sebe, jakou má kniha moc. Moc slova stmelit lidi.
Byla mladé, krásné, bavily se, byly naživu a přes to se snažily ze všech sil pomáhat druhým.

kolacky
02.02.2024 4 z 5

Knížka o knížkách. Prostě něco pro mě. Hezky napsaný příběh o nehezké době, se kterou se musí člověk vypořádat, jak nejlépe dokáže, a ideálně s přáteli po boku.

Yukon
30.01.2024 4 z 5

Čekala jsem oddychovku, ale dostala jsem víc. Moc krásný příběh, čtivý, svižný. Pohladí po duši. A není to pitomý. Vhled do života v Londýně za druhé světové. Britové v knize působí dost cool. Příjemný jazyk.

cukrovka
21.01.2024 4 z 5

Velmi čtivý příběh z období 2.světové války. Hlavní kulisou vyprávění je staré knihkupectví v Londýně, ve kterém hlavní hrdinka získá lásku ke knihám a čtení. Díky hlasitému předčítání knih v krytu při náletech pomáhá Grace lidem ze svého okolí zvládnout těžké období.

Anna 13
05.10.2023 4 z 5

Velice laskavý a líbivý příběh, který je čtivý a svým způsobem pohlcující.

Kulisy starého knihkupectví uprostřed Londýna budou čtenáře hladit po duši stejně jako neuvěřitelná dobrota, odvaha a síla hlavní hrdinky Grace a jejích velmi lidských přátel.
Ano, v této knize zažijete hrůzné dopady války na Británii, nicméně je to příběh povznášející lidského ducha, který opravdu na žádné straně neztrácí svůj optimismus a víru v to nejlepší, co v lidech je. Nelze nehodnotit kladně.
Nicméně se ve mně trochu pere potřeba vidět válku realističtěji a skutečně takovou, jaká byla. Občas mi připadalo, že čtu takovou trochu pohádku, která se sice otřásá pod krutostmi zlodušských německých padouchů, nicméně se pořád drží na té příliš dobrotivé vlně, na které své vyprávění započala. Nevím, proč mi to místy vadilo, když to, co jsem četla bylo vlastně tuze hezké a kdyby to tak skutečně bylo, byla bych za ty lidi ráda. Jen všude - v literatuře obzvlášt - hledám to skutečné... To syrové. A tady jsem možná potřebovala více drsnosti, která tu dobu charakterizovala. Nicméně je to jen můj pohled... Přečetla jsem z tohoto historického období tolik knih, že mi vlastně POSLEDNÍ KNIHKUPECTVÍ nepřipadá ničím zas tak výjimečné.

Doporučila bych možná spíše mladším čtenářům a nebo někomu, kdo skutečně potřebuje zhýčkat duši nikdy nekončícím dobrem a ke konci si dojetím pobrečet.
I mně ukápla slza. A to je u mě teď ve spojení s knihami tak výjimečné, že hodnotím čtyřmi hvězdami a doporučuji dál.

KudrnatáHolka
26.08.2023 4 z 5

Jasně, je tam lovestory, ale je umně skrytá a kniha je tak vlastně o něčem jiném - o sebepoznání, zjištění, že člověk dokáže a zvládne daleko víc než by do sebe řekl. V malém zaprášeném knihkupectví s podmračeným majitelem, z života v Londýně těžce zkoušeného nepřátelskými bombardéry, hlavní hrdinka svým ohodláním dokáže vždy najít světlo naděje a projasnit životy lidem ve svém okolí.
I přes hodně nepěkné věci, které jsou v knize líčeny, se příběh čte překvapivě lehce a velmi rychle vás pohltí. A to zaprášené knihkupectví se stohy knih, zdánlivě bez ladu a skladu, tak to pro mě zní jako malý ráj.

veronika4001
18.08.2023 5 z 5

Jazyk ženy autorky od muže autora se odlišuje. Zde je užit měkký a "laskavý" styl, který nevyprchává přes okolnosti války, a přesto je vnímavý k dobovým událostem. Líbí se mi zakořenění příběhu, nechybí válka, nechybí knihy, nechybí romantická linka, melancholie, rozčarování, zármutek. A solidarita. Příběh vyvstává z války, podnikavá a nápaditá Grace ztracená v knihách přilnula ke knihkupectví, ačkoliv zpočátku neměla ke knihám žádný vztah. Zboží jako zboží, ale bylo je třeba oprášit, zařadit, doporučovat zákazníkům, objednávat je a mít všeobecný rozhled co, kde, jaké knihy, v jakém počtu, za jaké poptávky se v obchodě nachází. Bylo potřeba znát i konkurenci a ochotu ke změnám, protože směr uvažování a ochoty lidí k tématům a čtivosti určovala válka. Mít koníček a mít pro něj cit. O lásce ke knihkupectví, knihám, četbě. Jane Austenová, Charles Dickens, Mary Shelleyová, Daphne du Maurier. Londýn o náletech a bombardování. Hlavní hrdinka tříbí mezi sebe lásku ke knihám a praktičnost. Knihu velice doporučuji pro dlouhé chvíle nebo jako odskok či chvilku oddechu od oblíbeného žánru.

schillerter
15.07.2023 5 z 5

Lehce se čte. Zajímavé historické detaily z období II.světové války během bomardování Londýna. Milý příběh. Doporučuji.

Buchtičkajani
25.06.2023 5 z 5

Krásný příběh. I když je z války, tak se příjemně čte . Knihy pomáhají v každé době. Nic té knize nechybí... Přátelství, láska, hrdinství, pomoc a hlavně láska ke knihám.

JaninaV.
05.06.2023 4 z 5

Odpočinkové čteníčko, krásné se četlo.....

Ma-Kli
04.06.2023 3 z 5

Milé čtení, které nezachází nijak do hloubky, bylo to příjemné a odpočinkové, ale pro mě bohužel až příliš povrchní a přeslazené.

EmillyT
19.05.2023 5 z 5

Poslední knihkupectví zachycuje krásný příběh o naději v těžkých časech II. světové války v Londýně, jehož prostředí, včetně bombardování, je v knize skvěle vykresleno. Příběh se mi moc líbil a nemohla jsem se od něj odtrhnout. Když Grace popisovala své pocity po přečtení Hraběte Monte Christa, naprosto jsem s ní souznila a říkala si, že to jsou pocity, které mají všichni vášniví čtenáři společné. Postava Grace mi byla velmi sympatická a obdivovala jsem ji za to, jak se snažila všem nezištně pomáhat. Čekala jsem tak trochu červenou knihovnu, což se vůbec nestalo a mile mě to překvapilo. Kniha se mi moc líbila a dávám za mě zasloužených 5 hvězdiček.

TeraBla
22.02.2023 4 z 5

To je takový ten "laciný " příběh, u kterého si zaslzíte, dojímáte se, přitrouble se smějete stejně jako postavy v knize, přejete lásce a vůbec je vám celkově tak nějak dobře. Bohužel v pozadí příběhu se popisují hrůzy války a věčně přítomný strach. Přesto mě kniha velmi bavila. Postavy pro mě byly živé a reálné, nacházela jsem se s nimi ve vyprávění.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) knihkupectví knihy

Autorovy další knížky

2021  88%Poslední knihkupectví
2023  82%Špionka v knihovně

Kniha Poslední knihkupectví je v

Právě čtených5x
Přečtených469x
Čtenářské výzvě144x
Doporučených33x
Knihotéce236x
Chystám se číst474x
Chci si koupit94x
dalších seznamech13x